Hoe maak je een tafel van epoxyhars met je eigen handen?

In het moderne interieurontwerp zijn steeds meer ongewone en exclusieve interieurartikelen gebruikt die alle aandacht van mensen in de ruimte kunnen benadrukken. Aan een dergelijke originele interieuroplossing kunnen tafels met epoxyhars worden toegeschreven.

Dit interessante ding kan met de hand worden gedaan, waardoor een gewoon meubelstuk een echt kunstwerk wordt.

eigenschappen

Bij de productie van meubels worden epoxyharsen niet in hun pure vorm gebruikt, omdat de magische eigenschappen van epoxy zich voordoen als gevolg van het contact met een speciale verharder. Door de verhouding van deze twee te verbinden delen te veranderen, is het mogelijk om een ​​samenstelling van verschillende consistentie te verkrijgen. Afhankelijk van hoevoor welke doeleinden het zal worden gebruikt, kan het zijn:

  • vloeibare essentie,
  • bijtende of rubberachtige substantie;
  • vaste materie;
  • hoge sterkte basis.

Het proces waarbij meubels met decor worden gemaakt met behulp van epoxyhars, omvat het coaten van dit polymeer met een houten basis en het zorgvuldig polijsten van het product nadat de hars is uitgehard. De algemene eigenschappen van de hele samenstelling zullen afhangen van een correct gemaakte verhouding van ingrediënten. De verkeerde hoeveelheid verharder kan de sterkte van het eindproduct aanzienlijk verminderen, evenals de weerstand tegen de gevolgen van het milieu en huishoudelijke apparaten. Daarom is het zo belangrijk wanneer een mengsel voor werk wordt bereid om te voldoen aan de door de polymeerfabrikant aanbevolen verhoudingen, meestal zijn deze cijfers 1: 1.

Door de manier van het gebruik van de epoxyhars kan een warme methode van uitharden of koud zijn. Bij het thuis maken van meubels wordt meestal het tweede type gebruikt.

Voors en tegens

In vergelijking met gewone tafels gemaakt van natuurlijk hout, tafels met epoxyhars een aantal voordelen hebben:

  • de samenstelling van de hars na het drogen heeft praktisch geen krimp, behoudt zijn vorm goed, behoudt de oorspronkelijke kleur, vervormt niet en is niet onderhevig aan mechanische schade;
  • de exclusiviteit van elk product en onbeperkte ontwerpopties;
  • het vermogen om verschillende aanvullende materialen te gebruiken voor decoratie (munten, boomsneden, schelpen, stenen, zeesterren, enz.);
  • de mogelijkheid om veelkleurige kleurstoffen aan het mengsel toe te voegen, inclusief fosforescerende kleurstoffen;
  • ondoordringbaar voor vocht en vochtigheid;
  • uitstekende tolerantie voor chemische reinigingsmiddelen.

Het grootste nadeel van deze tabellen is de zeer hoge prijs van het product. Om één exemplaar te bedekken, kan het, afhankelijk van de grootte en vorm van het product, tot enkele tientallen liters van een polymere substantie duren. Een ander mogelijk onaangenaam nadeel is de aanwezigheid van luchtbellen, die in het epoxymengsel worden gevormd als gevolg van het niet-naleven van instructies en technologieën tijdens de productie.

Productieproces

De eerste en een van de belangrijkste fasen in de voorbereiding van een houten structuur voor het gieten van epoxy is de grondige verwijdering van stof en alle andere verontreinigingen van het oppervlak van de boom.Daarna moet het oppervlak van de tafel, dat wordt blootgesteld aan gieten, worden geprimed. Als dit niet gebeurt, vormt de hars, die wordt geabsorbeerd in het poreuze hout, luchtbellen die het uiterlijk van het product bederven.

Pas nadat de voorbereidingsfase is voltooid, wordt de benodigde hoeveelheid van het mengsel bereid uit epoxyhars en verharder. In dit stadium is het belangrijkste strikte naleving van de verhoudingen aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Afhankelijk van het gekozen ontwerp, kunnen kleurstoffen of extra decoratieve materialen aan het afgewerkte mengsel worden toegevoegd. Vervolgens wordt het mengsel aangebracht op het voorbereide houten oppervlak.

Als een bepaald ontwerp van aanvullende materialen op het tafelblad is ontworpen, moeten ze vóór het gieten op het tafeloppervlak worden geplaatst. Bovendien moeten lichte materialen, zoals wijnkurken of schelpen, eerst op het oppervlak worden gelijmd in overeenstemming met het geplande patroon. Het is noodzakelijk zodat ze tijdens het gieten van het mengsel niet opkomen, waardoor de doordachte compositie verandert in een wanordelijke en oninteressante structuur. In het geval van ongewenste luchtbellen tijdens het gietenJe kunt ze verwijderen met een bouwhaardroger en een stroom warme lucht naar het probleemgebied sturen.

Het mengsel zal binnen vijftien minuten beginnen te worden gegrepen, maar de laatste fase, namelijk het malen van het product, kan pas worden gestart nadat de hars volledig is uitgehard. Het is wenselijk om het product binnen een week te onderhouden, omdat het na deze periode volledig is neergedaald en klaar zal zijn voor gebruik.

Na het slijpen is het wenselijk om het product op meerdere lagen te bedekken met een beschermende vernis. Dit voorkomt het vrijkomen in de atmosfeer van giftige stoffen die zich in kleine hoeveelheden in harssamenstellingen kunnen bevinden.

Verschillende opties

Om een ​​tafel te maken met een origineel tafelblad versierd met epoxyhars, kun je absoluut elke boomsoort nemen, inclusief verschillende fragmenten, sneden, chips en zelfs zaagsel, het belangrijkste is dat alle zelfs de kleinste deeltjes van het toekomstige tafelblad grondig moeten worden gedroogd. De epoxyhars ziet er verrassend oud en ruw hout uit. Voor decoratie kunt u ook met succes schelpen, kiezelstenen, gedroogde kruiden en bloemen, munten en andere insluitsels gebruiken die het product een speciale originaliteit of een specifiek thema kunnen geven.En gemengd met fluorescerende kleurstoffen van epoxyhars, creëert u een magisch effect van gloed.

In hars ziet een boom die wordt gegeten door schorskevers of beschadigd is door vocht er erg ongewoon uit. Natuurlijke schade, gevuld met epoxy met de toevoeging van een kleurstof of lichtgevende verf, kan onrealistisch mooie kosmische patronen op het tafelblad creëren. Allerlei gaten, scheuren en paden in hout kunnen op een kunstmatige manier worden gemaakt, waardoor u uw eigen tekening kunt maken. Alle kleine gaten worden gevuld met de bereide oplossing met behulp van een bouwspatel. Na uitharden wordt de overtollige hars verwijderd met een molen.

Het proces van het maken van werkbladen met behulp van de schenkmethode is de meest kostbare en tijdrovende en vereist ook speciale zorg bij het werken. Het wordt gebruikt bij het maken van werkbladen met bijlagen, en om originele ontwerpkopieën te maken met fantastische ideeën en ongebruikelijke oplossingen. Zoals bijvoorbeeld de beroemde Amerikaanse ontwerper Greg Klassendie originele tafelsmodellen met "natuurlijke landschappen" creëert."Rivier" of "meer", bevroren in de toppen van zijn verbazingwekkende tafels, verbazen met zijn grootsheid en ongelooflijke schoonheid.

Hoe je een houten tafel maakt met een rivier van epoxyhars met je eigen handen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer