Een tafel kiezen in de woonkamer

Het is onmogelijk om een ​​woonkamerinterieur te verbeelden zonder zijn "zwaartepunt" - een tafel die verschillende functies kan vervullen. Het praktische gebruik van dit object in het interieur, wanneer de eettafel de geschreven tafel vervangt, wordt aangevuld door zijn decoratieve rol, wanneer we de tafel selecteren als decoratie van de hal.

Stijlen en ontwerpopties

De woonkamer moet zo comfortabel mogelijk zijn en de situatie moet aangenaam zijn voor het oog. Laten we de belangrijkste stijlen noemen waarin de tafels worden uitgevoerd - dit is klassiek, hi-tech en minimalisme, loft, modern, country en provence, boho en fusion, ethno en ecostijl. Het beste van alles is dat ze worden gedemonstreerd aan de hand van illustratieve voorbeelden van mogelijke ontwerpopties voor tabellen in verschillende stijlen.

Met het ruimtebesparende ontwerp van deze woonkamer komen alle items van de hightech-eetgroep in de hightech-stijl samen: een witte lange tafel en stoelen op trapeziumvormige metalen poten.

Hier is een computerbureau in klassieke stijl, dat goed past bij het totale ontwerp van de kast.

Een gedurfd ontwerp in de stijl van de avant-garde - een zeszijdige, sneeuwwitte tafel met halfronde gezichten en dezelfde ronde ruggen van witte stoelen, gemaakt van sneeuw. Al deze glanzende en sneeuwwitte witten contrasteren mooi met leuke accessoires - kleuraccenten: een grappige kleurrijke luifel, een slakleurige lampenkap, overheerlijke zwarte appels aan de muur en een oranje vlek met levende bloemen in een vaas in het midden van de tafel.

Een opzettelijk ruige "landelijke" eettafel in de landelijke stijl is erg handig om te gebruiken: je kunt benen op de versterking van de dwarsbalk plaatsen, de lengte stelt je in staat om vrijelijk een groot aantal gasten onder te brengen. Bij afwezigheid van een extra bank kunnen er één of twee gasten op gaan liggen. Achter hem kun je meubels maken. Het model is absoluut universeel.

Salontafel op wielen in de stijl van een loft. Wielen zijn niet alleen functioneel, voor deze stijl een karakteristiek kenmerk.

Ongebruikelijke, zachtblauwe, fusionachtige salontafel gedecoreerd met echt leer.

Een luxueuze versie van het klassieke ontwerpbureau.

Een boho-stijl tafel gemaakt van een kist is geweldig en herinnert aan piraten en avonturen.

Hoe te kiezen?

Kies een tafel in de woonkamer en laat u leiden door het volgende:

 • De eerder gekozen interieurstijl. De tafel moet overeenkomen met het ontwerp van de hal of ermee worden gecombineerd. Als de heersende fusionstijl, dan is de keuze voor een tafel eenvoudig, omdat dit gebied een gewaagde combinatie van meubels omvat: antiek en klassiekers passen perfect in modern design.
 • Doel en gebruiksmogelijkheden. Welke tabellen en hoeveel u ze nodig hebt, bepaalt de grootte van de ruimte, berekent de afmetingen, tekent een project. Dit geldt voor grote woonkamers en voor compacte kamers. Voor de laatste geschikte klaptafel op wielen speelt hij drie rollen tegelijkertijd: lunch, koffie en koffie in gevouwen vorm. Op de eerste laag kunt u boeken opslaan of een bed voor de kat schikken.
 • Maatmodellen, aangezien u zich moet herinneren dat u in uw rustruimte kunt aanpassen.
 • Technische specificaties en aandacht voor kwaliteitscontrole. Als u kiest voor een tafel gemaakt van natuurlijk hout, moet u leren hoe u voor het oppervlak moet zorgen, moet u het controleren op stabiliteit, op de aanwezigheid van spaanders en scheuren.Dure natuurlijke houten tafels absorberen geurtjes, zijn onderhevig aan externe invloeden: vochtigheid, temperatuurschommelingen, UV-blootstelling, ze worden gemakkelijk mechanisch beschadigd. Als uw keuze aan de transformatietafel ligt, zorg er dan voor dat deze gemakkelijk kan worden opgevouwen, uitgespreid, dat het technische denken erin tot de perfectie is gebracht.
 • Het materiaal verdient speciale aandacht. Controleer of het voldoet aan de kwaliteitsnormen van ons land, en blijf vooral hardnekkig in het verduidelijken van deze problemen. De keuze voor meubels van lage kwaliteit uit MDF en spaanplaat kan gezondheidsproblemen veroorzaken, vooral voor jonge kinderen. De juiste materiaalkeuze garandeert een lange levensduur van het product en wordt de garantie voor de veiligheid van de werking ervan, op voorwaarde dat het specifieke model vakkundig wordt uitgevoerd.
 • Kleur oplossing - het is belangrijk dat de schaduw van de tafel harmonieus wordt gecombineerd met de decoratie van de kamer en de kleur van de rest van het meubilair. Hoewel harmonie een relatief begrip is. Voor sommigen is dit een combinatie van paarsgekleurde muren met een mosterdkleur van meubels en iemand zal nooit verder gaan dan de kleurstandaarden. Het hangt allemaal af van de individuele perceptie van schoonheid.

functies

Er zijn veel afspraken aan de tafels voor de woonkamer en nog meer functies. In deze kamer vindt u: een eettafel, een koffie, schrijf-, computer-, serveer-, thee- of koffietafels.

Mogelijke kenmerken voor salontafels:

 • De functie van de eethoek - aangename en korte hapjes en echte feesten.
 • Opslag van tijdschriften en boeken is een bibliotheekfunctie.
 • Esthetisch - de decoratieve tafel zelf is een decoratie van het interieur, of het heeft objecten om comfort en schoonheid te creëren - vazen, bloemen, kandelaars, fotolijsten, beeldjes; of beide.
 • De functie van het werkgebied - we schrijven, we creëren projecten, we werken graag thuis. We breiden kansen uit door een vergaderruimte te creëren in onze woonkamer, waar we aan een geschikte tafel voor dit doel metgezellen, partners ontmoeten en aan een geschikte tafel hiervoor onderhandelen.
 • Gamen - beheersen en spelen met kinderen en volwassenen.
 • Voetsteunen - het regelen van een bioscoop in de woonkamer, we kunnen niet zonder zo'n kostbaar item als een elastische leren tafel, ook hiervoor ontworpen.
 • Eigenlijk de "gast" -functie - we communiceren met de gasten, ontspannen aan onze favoriete tafel.

Functies kunnen worden gecombineerd, zoals je kunt raden, voor het diner - om te werken, voor de journalisten - om te lunchen. Je verbeelding geeft je een carte blanche in deze kwestie.

species

Het gedeelte van de woonkamer en het doel van de tafel vertellen u welk type u verkiest. Als er een eetkamer en een studeerkamer in het huis is, is er geen reden om na te denken over de multifunctionaliteit van dit object, en omgekeerd - een klein gebied, een rustruimte is er voor alles, dan moet de keuze vallen op een model dat in verschillende gevallen kan worden gebruikt.

Er zijn de volgende soorten tabellen:

 • elite grote eettafel, opklapbaar of vast;
 • elegante salontafel;
 • serveren, die gemakkelijk door de woonkamer kan worden verplaatst;
 • tijdschrift, met opslag voor boeken, kranten of zonder hen, uitsluitend gemaakt voor schoonheid en comfort.

Keukentafel opties:

 • klassieke salontafel - met secties of planken, uittrekbare laden;
 • Eetkamer koffietafel - mini-vervanging van een grote eetkamer, met poten of een centrale steun;
 • bevestigd - benen bewegen onder de bank, en het tafelblad bevindt zich boven de stoel;
 • tafel-platform - een standaard waarop je kleine dingen kunt doen - een telefoon, een lamp;
 • decoratief - meestal ontwerper en duur;
 • tafel matryoshka - een set van meerdere, onder elkaar geduwd op basis van het matryoshka-principe, meer, minder, zelfs minder;
 • tafelpresentatie - onder het glazen tafelblad op de plank hieronder worden alle favoriete dingen weergegeven.
 • ingebouwde modulaire desktopgroep met of zonder planken;
 • klassieke schrijftafel. Meestal zijn deze tafels gemaakt van natuurlijk hout. Ze zijn buitengewoon handig en prestigieus en zijn dure modellen;
 • er zijn modellen op wielen voor gemakkelijk bewegen - het kan een dienblad zijn, een koffietafel, maar geen grote modellen, ze zijn meestal zwaar;
 • Transformeerbare tafels zijn onmisbaar voor kleine ruimtes in onze huizen: de boekentafel is compact in de opgevouwen toestand; kantelbaar kantelbaar model verdubbelt het gebied, wanneer het is gevouwen, is het inferieur aan de eerste en is het ontwerp niet stabiel. Met een opklapbaar tafelblad - vindt niet plaats wanneer het gecompliceerd is, maar u zult het nergens verplaatsen.In het glijdende model is het tweede deel van het tafelblad verborgen onder de eerste en strekt het zich uit vanaf de zijkant;
 • Met een verscheidenheid aan computertabellen kunt u de beste optie kiezen. Als u een instelbaar computerbureau kiest, biedt u een comfortabele werkplek, niet alleen voor uzelf, maar ook voor andere leden van uw gezin, als er een dergelijke behoefte is. Bijvoorbeeld mensen met groei en lichaamsverhoudingen die anders zijn dan de uwe, omdat deze tafel in hoogte, breedte en zelfs de diepte van het tafelblad kan worden aangepast;
 • als er geen eetkamer in het huis is, maar er ruimte is in de woonkamer voor een grote tafel, is het beter om de keuze erop te stoppen en het samen met de stoelen te kopen. Twee taken worden in één keer opgelost: stilistisch (er hoeft geen tijd te worden besteed aan het zoeken naar stoelen in de juiste hoeveelheid en de eerder gekozen stijl van de rest van het meubilair) en de taak om gasten en familieleden aan tafel te plaatsen tijdens een feestelijk diner, te praten met vrienden of te spelen met kinderen. Maar deze optie is de duurste die hier wordt gepresenteerd;
 • er zijn ook inklapbare en inklapbare modellen, ze besparen ruimte. Nadat ze dergelijke tafels hebben gedemonteerd of gevouwen, kunnen ze volledig worden verborgen tot het volgende gebruik.Maar we moeten niet vergeten dat het tijd zal kosten om ze te verzamelen en te ontvouwen, ze worden meestal gekocht voor de datsja;
 • werkbladen kunnen van de meest uiteenlopende vormen zijn: rechthoekig, vierkant, rond, ovaal en zelfs driehoekig en zeshoekig, en de tafels zelf zijn een, twee of drie lagen;
 • de vorm van de tafel kan worden veranderd als het een opvouwbaar model is, waarbij een ronde tafel in een ovaal en een vierkante tafel in een rechthoek wordt veranderd.

Als u het doel en het type tabel hebt bepaald, moet u de grootte bepalen.

afmeting

De grootte van de tafel en de typen worden gekozen afhankelijk van het gedeelte van de woonkamer en wat er in deze kamer moet worden geplaatst.

De standaard hoogte van de eettafel is 70-75 cm; zitbreedte - 60-70 cm; het gebied van het standaard werkblad is 60x120, 70x120 cm; vouwmodellen vergroten hun oppervlakte met de helft of met een derde.

De comfortabele diepte van de computertafel is minimaal 60 cm.

In kleine appartementen speelt de woonkamer verschillende rollen - de speelkamer, ontmoetingsplekken met vrienden, de bioscoop, het kantoor. Meubels in een dergelijke ruime ruimte moeten daarom zorgvuldig worden gekozen, waarbij alles tot een centimeter wordt berekend. Vouwbare of ingebouwde tafel bespaart ruimte.

In plaats van een grote eetkamer kunt u een tafelboek kopen of gebruikmaken van hetzelfde opvouwbare model. Of kies een transformator met een beproefde fabrikant van een schuifmechanisme. Bereken het formaat, zodat het opgevouwen niet veel ruimte in beslag neemt en eruit ziet als een compact tijdschrift, en alle gezinsleden kunnen er gemakkelijk omheen passen. De hoogte van een dergelijke tafel hangt af van de hoogte van gestoffeerde meubels.

Hoe lager je zit, hoe moeilijker het is om op te staan, dus de bank of stoelen moeten overeenkomen met de hoogte van volwassen familieleden, niet diep zijn. De juiste hoogte van de bankzetel komt overeen met de knik in de knieën van mensen die deze bank gebruiken. En de tafel, die voor hen is gekozen, moet op hetzelfde niveau liggen als de stoelen van gestoffeerd meubilair, of iets hoger, met tien of vijftien centimeter, niet meer, dan is het handig om te gebruiken.

Wanneer de woonkamer klein is, maar u nog steeds twee tafels kunt plaatsen, kies dan de soorten en de afmetingen, op basis van de vereiste functionaliteit.

Je werkt meer dan je communiceert - kies een instelbare computer. En voor een vakantie met uw gezin, stop bij hetzelfde dat onmisbaar is voor transformator bescheiden ruimtes of een geschikte salontafel.

U kunt moeite hebben met het kiezen van het tegenovergestelde meubilair, het kan zelfs nog moeilijker zijn om grote ruimtes te vullen. Beperkingen in dit geval zijn alleen afhankelijk van de gekozen stijl van het interieur.

Op een groot gebied kun je alles plaatsen wat je wilt:

 • kleine decoratieve patronen;
 • heel laag met stoelen op de vloer - op tapijt of kussens, als het een oosters ontwerp is;
 • grote lunchgroep;
 • hoge bar, ze worden nu vaak in de woonkamer geplaatst.

Waar te zetten?

Voor de locatie van de tafel moet je de woonkamer kiezen waar het voor lange tijd aangenaam zal zijn, en de situatie zal hebben wat je nodig hebt.

Als je niet van het felle licht en de warmte houdt, en de ramen in de woonkamer naar het zuiden gericht zijn en erg groot, en des te meer de hele muur, hoef je er geen eetgroep of een tafel voor onderhandelingen bij te sluiten. In dit geval beter geplaatst is er een decoratieve tafel met stoelen, deze zal zelden worden gebruikt.

Plaats met een vrije benadering een grote eetkamer op minstens een meter van de muur, rekening houdend met de aanwezigheid van een aantal stoelen, zodat de gasten niet tussen hen en de muur hoeven te drukken, deze moet stilstaan ​​vanwege de grootte en het gewicht. Je kunt de lunchgroep het midden van de compositie maken door deze in het midden van de kamer te plaatsen.De vorm van het tafelblad is rond, vierkant, ovaal, rechthoekig en zeldzaam te koop, het belangrijkste is dat er voldoende ruimte in de woonkamer is voor deze luxe.

Als u ruimte wilt besparen, kunt u een eet- of werkruimte langs de muur of in een bestaande nis plaatsen. Optie elk: stand-alone, ingebouwde tafel, interessante matryoshka.

Bij het raam in de hal moet je kleine tafels hebben met een decoratieve functie. Maar als er buiten het raam een ​​prachtig uitzicht is en het bij elk weertype comfortabel is om op elk moment van de dag te zijn, plaats dan gerust uw favoriete tafel met gestoffeerd meubilair - stoelen, banken, trekwarmers en maak het u gemakkelijk. Blokkeer de radiatoren gewoon niet met deze plaatsing.

Zet de tafel niet in de hoek, er is ongemakkelijk, alsof je in een hoek bent geplaatst. Zoek een andere plaats voor de tafel en vul de hoek met meubels, waarachter je niet hoeft te gaan zitten.

En vergeet niet dat de eettafel niet dicht bij de uitgang is geplaatst, zodat degenen die er achter zitten niet kijken naar het prachtige uitzicht vanuit het raam en het prachtige interieur, maar in plaats daarvan naar de gang kijken en in het gangpad zitten.

materialen

In de meubelindustrie van ons land, in het buurland Wit-Rusland,in de landen van West- en Oost-Europa, in Scandinavië, Nederland (hier is er een van de beste designscholen ter wereld waar nieuwe materialen worden geopend om nieuwe modellen van meubels te maken) en de Verenigde Staten gebruiken verschillende materialen om comfortabele, elegante en duurzame meubels te maken:

 • Glass. Dit materiaal is voor nette eigenaars, het zal onmiddellijk vingerafdrukken tonen. Maar vanaf het oppervlak is het mogelijk om elke substantie zonder een spoor te verwijderen, in tegenstelling tot werkbladen gemaakt van natuurlijk hout. Het is gehard, neemt geen ruimte in, geeft het interieur luchtigheid en lichtheid;
 • Plastic. Plastic tafels zijn licht, ze zijn modern en origineel, maar ze vereisen het gebruik van antistatische middelen en polijstmiddelen. Er zijn transparante modellen;
 • Natuurlijke en kunstmatige rotan. Meubels gemaakt van kunstmatig materiaal zijn erg praktisch, niet bang voor vocht;
 • Geheel en gerecycled hout. Een tafel gemaakt van massief hout is een van de duurste en meest hoogwaardige opties, maar vergeet niet de moeilijkheden bij het verzorgen van het oppervlak. Waardevolle boomsoorten voor de vervaardiging van meubels - jatoba, wengé, makore, meranti, mahonie, eiken, ceder, esdoorn.Tabellen van deeltjesmaterialen zijn bedekt met een beschermende film die de tinten van verschillende houtsoorten nabootst. Meubels van hoge kwaliteit zijn vergelijkbaar met natuurlijk, gemakkelijk te reinigen en lenen zich niet voor invloeden van buitenaf, met uitzondering van mechanische schade en ultraviolet, als de folie geen speciale coating heeft die deze beschermt;
 • Metal. Zeer zware modellen. Geschikte richtingen loft en hi-tech. Metalen delen van tafels, inserts zien er spectaculair uit;
 • Verschillende inlays - keramiek, stenen, leer;
 • Natuurlijke en kunstmatige steen. Stenen tafels zijn duurzaam, maar zwaar. Maar tafels gemaakt van kunststeen, die zijn gemaakt van acryl, agglomereren, "vloeibare" steen - gegoten, licht en zien er net zo goed, en zijn goedkoper.

Kies het materiaal van de tafel, rekening houdend met het ontwerp en de kleur van de kamer. Een licht interieur is om de tafel in balans te brengen in een klassieke stijl of massief hout. En in een overdreven kalm ontwerp is het de moeite waard om een ​​hooligan-touch in de vorm van een lichte plastic tafel te brengen. De combinatie van dergelijke materialen in het ontwerp van de tafel als glas en metaal, glas en hout, met een ongewone vorm, zal onmiddellijk een saaie woonkamer maken in vervaagde kleuren.

Wees niet bang om te experimenteren, op zoek naar je unieke kamerontwerp.

kleuren

Kleuren in de productie van meubels zijn er. Kies ze volgens de stijl en kleur van de woonkamer: natuurlijke, natuurlijke tinten passen bijna overal. De kleur van de tafel moet overeenkomen met de decoratie van de kamer, de details, maar deze kan er ook mee contrasteren.

Wit is traditioneel plechtig. Zwart is streng en laconiek, elegant of ontworpen om een ​​dramatisch effect te creëren in het interieur, wat zorgt voor theatraliteit: de boho-stijl kan zijn toevlucht nemen tot dergelijke technieken. Natuurlijke verzadigde of onnatuurlijk heldere kleuren versterken de indruk van het interieur, waardoor het ontwerp van de woonkamer ongewoon is. In de klassieke ontwerpopties van de hal worden alle tinten van verschillende houtsoorten gebruikt: kers, walnoot, eik, wengé.

Als u wilt weten welke meubelkleur u moet kiezen voor de woonkamer, raadpleegt u de volgende video:

Stijlvol interieur

Er zijn veel varianten van moderne en klassieke stijlvolle woonkameroplossingen, het ontwerp van deze kamer zal u de smaak vertellen. De helderste - meubels uit een modulaire woonkamer.

Nu populaire witte meubels. Deze elegante compositie met duidelijke lijnen van de tafel en eenvoudig,maar het ongelooflijk spectaculaire ontwerp van de stoelen is de stijloptie wanneer de meeste taken om de ruimte in de woonkamer te vullen zijn opgelost. Deze transformator is geweldig, het interieur is licht en luchtig. In de ongevouwen vorm verzamelt hij veel gasten en als je het optelt, kun je met het arrangement experimenteren. Witte comfortabele zachte stoelen harmoniëren er perfect mee.

Ontwerp modulaire woonkamer in monochrome kleuren - beige en wengé, die elkaar afwisselen op de muren, vloeren, meubels en accessoires. De kamer is onderverdeeld in een bank en een wengékleurige vloer eronder in twee delen - een zithoek en een eethoek. Een interessant kleurcontrast in dit interieur is niet alleen een esthetische waarde. Het is tegelijkertijd helder en gedempt, de kleuren balanceren op elkaar en werken sussend.

Dankzij de designkoffietafel lijkt de unieke woonkamer op het verhaal van Solaris en bloeit het terug in de Japanse stijl naar de aarde.

Een elegante modulaire woonkamer in grafietbruine tinten tegen de achtergrond van een lichtgrijze muur oogt voordelig, symmetrisch geplaatst aan beide zijden van haar foto's geven de huiswarmte van de woonkamer, en glanzende vierkante hendels benadrukken alleen het ontwerp van dit meubilair.

De optie in de klassieke stijl past bij geliefden en verandert vaak de situatie. Ze kunnen verschillende delen van de modulaire groep rangschikken.

Het is onmogelijk om interieurs te vergeten, zoals kitsch, die helder zijn in de betekenis van kleuren.

Als je toevallig in een sprookje bent, denk dan aan je kindertijd: dit is een kinderkamer met kitscherige kinderkamer.

Stijlvol interieur woonkamer in etnische stijl, gezellig en ontroerend.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer