Gipsplaat wanddecoratie in een houten huis: installatiewerkzaamheden

Het huis van hout vanwege de oneffenheden van de muren heeft vaak een interieurafwerking nodig. Er zijn verschillende oppervlaktebehandelingsmethoden. Volgende zal worden beschouwd als de gipsplaat wanddecoratie in een houten huis, installatie werk, kenmerken en variëteiten van dit materiaal.

Speciale functies

Het houten huis is een uitstekende keuze aan bouwmateriaal voor huisvesting, de schoonste, verzadigd met zuurstof, houdt de warmte binnen en heeft een esthetische uitstraling. Maar het ongelijke binnenoppervlak van de houtblokken of houten balk vereist uitlijning. Dit wordt gedaan omdat ze een moderner interieur willen bereiken, om elektrische bedrading en andere communicatie te verbergen, om de kamers in het gewenste licht te schilderen, en om spotverlichting te organiseren.

De muren in een blokhut of blokhut zullen in elk geval wat opluchting hebben. Je kunt het op verschillende manieren waterpas zetten: gipsplaat of sheathe multiplex, plastic panelen.

Interieur gipsplaat heeft zijn voordelen:

 • dit materiaal is gemaakt van gipspleister, dat wil zeggen natuurlijk materiaal;
 • de vellen zijn lichtgewicht, gemakkelijk te snijden en vast te maken aan de muren;
 • na installatie zorgt voor een perfect glad oppervlak dat stopverf en verf kan zijn;
 • gipsplaat heeft een hoge damppermeabiliteit;
 • Dit materiaal is relatief goedkoop.

Je kunt de muren met gipsplaat in een rustiek huis versieren, het kost niet veel tijd en de installatie-instructies zijn heel eenvoudig.

Rassen van materiaal

Gipsplaten in samenstelling en fysische eigenschappen kunnen van vier soorten zijn:

 • Conventioneel, gebruikt voor binnenhuisdecoratie waarbij de vochtigheid niet hoger is dan 70%. Zijn vellen zijn grijs en de markeringen zijn in blauwe letters.
 • Vochtbestendig kan worden gebruikt in kamers met een hoge luchtvochtigheid vanwege speciale schimmelwerende ingrediënten. Het heeft groene vellen en blauwe markeringen.
 • Brandwerend - voor een landhuis, vooral met kachelverwarming, de meest betrouwbare optie. Het is samengesteld uit versterkende additieven, dus hij is niet bang voor zelfs open vuur. De kleur van de vellen is roze, gemarkeerd in rode letters.
 • Brandwerend en vochtbestendig, combineert de eigenschappen van de laatste twee soorten. Zijn lakens zijn groen met rode markeringen.

Op type rand kunnen gipsplaatplaten van de volgende typen zijn:

 • Met een rechte rand - bedoeld voor de binnenste lagen van de huid.
 • Met een verdunde rand - na installatie worden de vellen met versterkingsband op de naden gelijmd en geplakt.
 • Met een afgeronde rand - er is geen versterkingsband vereist voor de verbindingen, wordt het oppervlak onmiddellijk gehecht.

De breedte van een standaard gipsplaat is 1200 mm, de lengte kan 2500 of 3000 mm zijn. Andere soorten lengtes zijn minder gebruikelijk, hoewel ze gemakkelijker te bevestigen zijn aan het profiel zonder te snijden. De dikte van de gipsplaat kan 6, 9,5 en 12,5 mm zijn.

Voorbereiding van het oppervlak

Voordat u het frame monteert en de gipsplaatplaten installeert, moet u het hele oppervlak van de wanden in het houten huis voorbereiden. Houtblokken, planken of planken moeten worden behandeld met een diepe penetratieprimer.Neem een ​​speciale samenstelling voor hout, die beschermt tegen schimmels, schimmel en rot. Oude muren moeten vooraf worden gereinigd van stof en vuil. Daarna worden de onregelmatigheden van de wanden gemeten en afhankelijk van deze wordt de dikte van het toekomstige frame gekozen. In dit stadium kunt u het beste vooraf de benodigde hoeveelheid thermisch en waterdicht materiaal voorbereiden.

Frame constructie

Onder de muur van gipsplaat kunt u een frame van houten balken of metalen profielen monteren. Een soepel geïnstalleerd krat, zonder druppels en met een verticaal niveau, is de belangrijkste fase van een dergelijke afwerking. Na installatie van het frame, blijft het alleen om het te leggen met isolatie, interne bedrading en sheathe gipsplaat.

Van hout

Het frame van hout met hun eigen handen voor het installeren van gipsplaat is goed, omdat het een betaalbaar materiaal is dat gemakkelijk te zagen is, milieuvriendelijk is, warmte en geluidsisolatie. Voor kratten worden zelfs sterke balken met een dikte geselecteerd, afhankelijk van het niveauverschil van de verticale wand. De meest gebruikte latten zijn 30x30, 30x40, 40x40 of 50x50 mm. Je kunt de benodigde stukjes met een zaag of een ijzerzaag knippen.

Horizontale geleiders worden gemaakt langs het plafond en de vloer over de gehele lengte van de muur. Bevestig ze aan een houten muur is de beste ankers of schroeven op hout 50-100 mm. Vervolgens staan ​​loodrecht op hen verticale balken op de volledige hoogte. De afstand tussen hen hangt af van de breedte van het gipskarton, het moet zodanig worden geïnstalleerd dat de voegen precies in het midden van de stang zitten. Na het installeren wordt elk railframe gecontroleerd op niveau.

Van metaal

Het metalen profiel voor de installatie van het frame is goed omdat het sterk genoeg is, gemakkelijk te snijden, buigt en hecht aan een houten basis. Om een ​​degelijke kist op de juiste manier te installeren, moet je 2 van zijn vorm aannemen: een gids en een rek. De eerste is aangeduid als PN, heeft gladde zijwanden en dient om rekken en lateien te ondersteunen. De maten kunnen 28x27, 50x40, 65x40, 75x40 en 100x40 mm zijn.

Rack-mount profielen hebben zijverstijvers, ze nemen de hoofdbelasting van het toekomstige metalen frame. De maten kunnen 50x50, 65x50, 75x50 en 100x50 mm zijn. Naast gidsen hebben deze soorten een U-vormige structuur, worden ze ingevoegd. Ze worden aangeduid met PS.

Nadat het vereiste aantal profielen is voorbereid, moet u stukjes van de gewenste lengte afsnijden.Dit kan eenvoudig door de molen gedaan worden, mocht dit niet het geval zijn, dan kunt u een schaar voor metaal gebruiken. Om profielen aan de muur te bevestigen, is het het beste om een ​​metalen krabbeugel te gebruiken. Wanneer gebogen, is het een P-vormig onderdeel met zijgaten voor het inschroeven van schroeven. Ten eerste zijn deze "krabben" gemonteerd op alle verticaal gemarkeerde rijen op een afstand van 40 - 50 cm van elkaar. Daarna worden ze bevestigd aan de schroeven voor metalen rackprofielen. Daarna worden horizontale jumpers bevestigd aan de verticale rijen, wat resulteert in een stijve, roostervormige structuur.

Als om de een of andere reden de "krabben" -bevestigingen niet beschikbaar zijn, kunt u zelfgemaakte racks van gesneden stukjes profielen voor het frame gebruiken en kunt u de stijlen ook in de groeven van de geleiders plaatsen. Er zijn gecombineerde opties voor de constructie van kratten van houten balken en metalen profielen. In dit geval is het frame gemaakt voor de installatie van thermische isolatie van hout. Staven van 30x40, 40x40 of 50x50 mm worden geselecteerd - het hangt allemaal af van de dikte van het isolatiemateriaal. Wanneer de ommanteling van de staven gereed is en de isolatie is gelegd, wordt het tegenrooster van metalen profielen daarop aangebracht, waarop vervolgens platen van gipsplaat worden geplaatst.

montage

De installatie van de gipsplaten gebeurt in deze volgorde. Warmte-isolatiematerialen zijn aan de binnenkant van de platen aangebracht. U kunt minerale wol, penoplex, polystyreenschuim, schuimplastic gebruiken. Voor het waterdicht maken van aangebrachte film van penofol of polyethyleen. Het omhullende materiaal op het frame kan worden gebruikt met kleine schroeven, speciaal ontworpen voor metaal of gipsplaat. Schroeven worden op profielen geschroefd op een afstand van 30 - 40 cm.

Het is beter om massieve platen te gebruiken, dus er zijn minder naden, daarom wordt er minder tijd en moeite besteed aan egaliseren met stopverf. Maar tegelijkertijd neemt de ernst toe, is het noodzakelijk om tijdens de installatie constant gipsplaat te houden, om de wanden snel en effectief samen af ​​te werken.

Frameloze methode

Er is een frameloze methode van gipsplaatafwerking in een houten huis. De voordelen hiervan zijn de afwezigheid van de noodzaak om een ​​complexe kist met staven of een metalen profiel te maken, evenals om de maximale nuttige ruimte in de kamer te behouden, omdat de dikte tussen de steunwanden en platen van gipsplaat de kleinste is.Voor het bevestigen van gipsplaat geen schroeven of schroeven nodig, het wordt geleverd met lijm.

Frameloze gipsplaatpleisterwerkwijze kan alleen worden gebruikt als het maximale verschil van houten wanden in het huis niet groter is dan 20 mm. Het is beter om vellen te selecteren met een dikte van 9,5 - 12,5 mm. Gipsplaat wordt op een verticaal oppervlak bevestigd met kleefstof op basis van kleefstoffen.

Voor de voorbereiding van lijm met behulp van startverf in de verhouding van 13 - 14 kg per 1 liter water, meng grondig met een mixer. Voordat ze op de wanden worden aangebracht, moeten ze worden geprimed met een acryl- of polymeergrondlaag met een diepe penetratie. Voor een betere hechting kunt u ook de gipsplaatplaten zelf primen. Plaats vervolgens lijmvlekken met een breedte van 130-150 mm op de muren met een spatel, strijk ze glad en buig het blad, en breng het dan waterpas.

Deze bewerkingen worden herhaald met de volgende bladen. Het is noodzakelijk dat de voltooide kleefstofsamenstelling niet langer dan 30 minuten niet wordt gebruikt, omdat deze anders dikker wordt en zijn gunstige eigenschappen verliest. De verbindingen tussen de vellen worden vervolgens bedekt met een stopverf en gesloten met versterkingsband.

Tips en trucs

Voor de installatie is het beter om onmiddellijk zorg te dragen voor de beschikbaarheid van de benodigde materialen en gereedschappen.U hebt schroeven op hout en metaal nodig - de hoeveelheid hangt af van het oppervlak van de muren en het type frame. Voor het snijden en markeren hebt u een meetlint, niveau, markeerder, lange liniaal en verfmes nodig. Voor houten rails zijn houten beugelzagen en metalen profielen van metalen scharen of slijpmachines vereist. Voor bevestiging aan de wanden en profielen heeft u een boormachine en een schroevendraaier nodig.

Als de montagemethode frameloos is, moet u een container hebben om de lijm te mengen, mixer, spatel. In elk geval is een diepe penetratieprimer vereist. Voor voegen is een versterkingsband met een minimale breedte van 50 mm nodig. Je moet onmiddellijk zorgen voor de juiste hoeveelheid stopverf voor verdere wanddecoratie.

Vaak worden beginners geconfronteerd met het feit dat ze de plaats waar het profiel zich bevindt niet zien, terwijl de schroeven in de vide worden geschroefd. Het is daarom noodzakelijk om op het oppervlak van de gipsplaat een voormarkering aan te brengen voor het vastdraaien van schroeven.

U hoeft de schroef niet te diep in de plaat vast te draaien, als deze door de papierlaag breekt, is de sluiting niet effectief, na verloop van tijd kan een dergelijke basis instorten. Het is noodzakelijk dat de schroefkop precies op het papier wordt gedrukt, niet hoger en niet dieper dan het oppervlak.Werk daarom met een schroevendraaier zo voorzichtig mogelijk.

Beoordeling van de afwerking van een houten huis met gipsplaat, zie de volgende video.

Over woondecoratie gipsplaten, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer