Hoe maak je een bakstenen muur van gips met je eigen handen?

Tegenwoordig is het gebruik van bakstenen of de imitatie ervan in design erg populair. Het wordt gebruikt in verschillende kamers en stijlen: loft, industrieel, Scandinavisch. Het idee om wandbekleding een imitatie van een echte baksteen te geven, is bij velen in trek en er is niets ingewikkelds aan de uitvoering ervan.

Afwerkingsmethoden

Er zijn twee manieren om deze afwerking te doen. De eerste wordt geconfronteerd met gipsen tegels, die een baksteen vervalst en wordt aangebracht op een natte pleister. De tweede methode is het imiteren van metselwerk tijdens het creëren van een reliëfoppervlak. Dit soort metselwerk brengt originaliteit en frisheid in het interieur.

Het oppervlak van de muren, afgewerkt in baksteen, verenigt de strikte lijnen van de rijen en benadrukt het speciale decor van de textuur van elk vierkant.Het natuurlijke oppervlak van een baksteen is ruw en ongelijk, daarom gebruiken veel ervan de imitatie ervan. Deze afwerkingsmethode heeft de voorkeur boven het natuurlijke metselwerk en hoort bij de architecturale stijl van een loft.

Speciale functies

Bij het kiezen van een materiaal voor deze afwerking, worden de volgende criteria in aanmerking genomen: esthetiek, prijsstelling en onschadelijkheid.

In dit geval is gips om een ​​steen te imiteren de meest geschikte optie, met een aantal voordelen:

 • Het kopen van deze materiaalkosten zonder grote investeringen van fondsen.
 • Wandbekleding kost relatief weinig tijd.
 • Deze coating wordt aangebracht in een dunne laag en hoeft zich geen zorgen te maken over de vernauwing van de kamer.
 • Deze coating is gemakkelijk met uw eigen handen aan te brengen, zonder experts aan te trekken en extra kosten te vermijden.
 • Baksteenpleister kan niet alleen het oppervlak van de muur versieren, maar ook een schort in de keuken, hoeken of deuropeningen.
 • Een dergelijk gips imiteert de afwerking van dure klinkertegels.

Hoe een pleister te kiezen

Voor aanvang van de werkzaamheden is het noodzakelijk om alle benodigde materialen van tevoren aan te schaffen. Qua imitatie van metselwerk is gipspleister het meest acceptabel Bij aankoop moet aandacht worden besteed aan de volgende materiaaleigenschappen:

 • Het moet gemakkelijk aan te brengen zijn en elastisch zijn.
 • Het is belangrijk de afwezigheid van krimp eigenschappen na uitharding.
 • Voor gebruik mogen er geen voorlopige en extra plamuuroppervlakken zijn.
 • Het materiaal moet milieuvriendelijk en onschadelijk zijn.

Niet slecht bleek een cementoplossing met de toevoeging van zand, die onafhankelijk wordt uitgevoerd met behulp van de bekende verhouding van 3: 1.

Maar u moet nog steeds de voorkeur geven aan kant-en-klare mengsels, ze hebben een grotere elasticiteit en eenvoud in gebruik. Dit materiaal, verdund tot de gewenste consistentie, wordt verkocht in gebruiksklare vorm. Dit mengsel is een homogene massa, die onmiddellijk kan worden toegepast. Het voordeel van een dergelijke pleister is dat de houder met het resterende mengsel goed gesloten is en zelfs na een lange tijd kan worden gebruikt.

  Droge mengsels kunnen divers en heterogeen zijn. Ze omvatten verschillende componenten, bijvoorbeeld een additief in de vorm van een grote steenkruimel. Hiervoor geeft de fabrikant op de verpakking aan voor welk oppervlak de samenstelling geschikt is.

  Voor het primen wordt het werkoppervlak ook veel verschillende samenstellingen in vloeibare vorm en pastavorm geproduceerd. Maar vóór dit soort werk is het beter om de muur te verwerken met een vloeibaar mengsel met een hoge penetratie.

  Aanvraagprocedure

  Voordat u begint met het maken van een gesimuleerd bakstenen oppervlak, moet u nagaan of de wanden geschikt zijn voor dergelijk werk. Ze moeten een plat oppervlak hebben en niet een "opgehoopte" staat: een geschikte wand ten opzichte van de vloer heeft een hoek van 90 graden. Het is belangrijk dat er geen grote putten, heuvels en mislukkingen zijn. In het geval van het gebruik van een cementmortel, moeten bakens en gipsplaten uitgelijnd worden.

  Je kunt de staat van het oppervlak schatten door er een lange regel aan toe te voegen. Als er openingen zijn van meer dan 3 cm per meter lengte tussen de regel en het oppervlak van de muur, ga dan verder met nivelleren.

  Als er kleine defecten (scheuren, kleine onregelmatigheden) op een rechte muur zijn, is het niet nodig om deze te bepleisteren, maar vul de gebreken alleen met cement of kit. Na volledige droging moet het oppervlak worden behandeld met een diepe penetratieprimer, vooraf gemengd met lijm.Primen is vereist, anders zal de decoratieve laag gips uiteindelijk afbladderen en eraf vallen.

  Vóór het werk is het noodzakelijk om pleister op te leggen, om hulpgereedschappen gereed te maken, zodat het altijd bij de hand is wanneer nodig: een rol kleefband, een brede en smalle spatel, een regel of een laserniveau en een koord voor een tentoonstelling van bakens. Het mengsel is erg handig om de boor te richten, die aan de mixer is bevestigd - een speciaal mondstuk voor een grondige menging. Om de vloer niet te bederven, legt u een tafelzeil.

  Nadat u aan alle noodzakelijke voorwaarden hebt voldaan, kunt u gipsmengsels veroorzaken. De eenvoudigste en meest toepasbare methode omvat de toevoeging van kleur aan de geïnduceerde oplossing. U hoeft alleen maar de droge oplossing te verdunnen, zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing, er een kleurelement aan toe te voegen en alles grondig te mengen met een mixer.

  Als u nog nooit dergelijk werk tegengekomen bent, zou u in dit geval niet teveel oplossing moeten krijgen. Na enige tijd is het nodig om te proberen het uit te werken, anders zal het grijpen en nutteloos worden voor toepassing.Het is noodzakelijk om de oplossing tot een bepaalde viscositeit te induceren totdat het de consistentie van dikke zure room verkrijgt en begint gelijkmatig van de spatel af te glijden, zonder de stukken te laten vallen.

  De geïnduceerde oplossing wordt op een spatel genomen en op het oppervlak geplaatst, terwijl deze naar boven gladstrijkt. Als u wilt dat het oppervlak een baksteen imiteert, probeer de aangebrachte oplossing dan niet te glad te maken. De steen heeft geen glad oppervlak, het is meestal ongelijk en ruw.

  Bij het versieren van een baksteen, is het noodzakelijk om rekening te houden met de breedte van de naad, als deze voorwaarde niet wordt nageleefd, zal het uiterlijk van het afgesneden oppervlak onnatuurlijk zijn. In dit geval zijn de afmetingen van de meest gangbare baksteen niet erg belangrijk, omdat dit materiaal zowel langwerpig als vierkant is gemaakt.

  Momenteel worden niet-standaard bakstenen met reliëf en reliëf geproduceerd. En deze blik kan dit pleisterwerk imiteren. Beginnend met het uitvoeren van dergelijk werk, heeft het de voorkeur om een ​​bepaalde ervaring te hebben opgedaan in het afwerken van imitatie van de gebruikelijke standaard baksteen.

  Gebruik bij het aanbrengen van de naden tussen de gesmede stenen een liniaal of beter: de regel.Dan zal de lijn perfect glad zijn. Als u een gebogen lijn wilt, kunt u deze met de hand tekenen. De naad moet voldoende tijd hebben voordat de oplossing op het oppervlak hard wordt. Bij het uitvoeren van bands zal verschijnen overschot, die goed wordt schoongemaakt met een droge doek.

  Elk toegepast patroon wordt dus afwisselend "getekend". De voorwaarde is dat de coating nat moet zijn en dat het decor moet worden aangebracht voordat de mortel hard wordt of hard wordt. Na dit proces kan het oppervlak uitharden en wordt het niet aangeraden om het tijdens het drogen aan te raken. Voor het verkrijgen van de originele textuur van stenen kan op het decor worden gedaan met een droge en harde borstel.

  Na het drogen van de muurbekleding en het verkrijgen van stevigheid, gebruik schuurpapier en schuur het decor, maar het hangt af van uw voorkeuren. Het laatste punt is het verwijderen van alle onnodige gipselementen die de tekening bederven. De daaropvolgende verwerking van het verkregen decoratieve oppervlak zal afhangen van het type van de aangebrachte oplossing en de aanwezigheid van kleurende elementen daarin, die niet altijd worden toegevoegd.

  kleur

  Gips, baksteen nabootsen, het is niet logisch om op een natuurlijke, lichtgrijze toon te vertrekken.Om dit te doen, is het geschilderd. In dit proces zijn er veel ontwerpopties en volledige keuzevrijheid, het hangt allemaal af van uw smaak. Natuursteen heeft verschillende tinten, dus je kunt verschillende varianten van gekleurde pigmenten mengen, waardoor je een betere visuele gelijkenis verkrijgt.

  U kunt eerst een laag verf van dezelfde kleur aanbrengen en na een paar minuten een andere kleur maken of de afzonderlijke stenen een helderder uiterlijk geven. In natuurlijk metselwerk is er een verscheidenheid aan tinten, dus een decoratieve coating die baksteen imiteert, kan vele tonen hebben.

  Je kunt experimenteren met kleuren zonder bang te zijn het te verwennen.op dit moment worden er bakstenen van verschillende kleuren geproduceerd - van licht tot donker. En heel weinig mensen zullen kunnen raden dat het "leggen" vals is. Het enige dat het uiterlijk van het interieur kan bederven, is de discrepantie tussen de imitatie van het metselwerk en het kleurenschema met meubels of vloerbedekking. Selecteer daarom bij het dekken bijpassende tonen.

  Ook wordt een decoratieve coating die baksteen imiteert gemaakt met behulp van plakband. Voor dit proces is een constructieband nodig in een breedte gelijk aan de naad bij het leggen.Vervolgens worden op de muurbekleding, die is afgewerkt met baksteen-imiterend gips, horizontale en verticale lijnen langs de liniaal getrokken, overeenkomend met de voegnaad. Opgemerkt moet worden dat de verticale lijnen door een horizontale rij worden verschoven door een halve steen. De voltooide strepen worden over de gehele lengte geverfd met een verf die lijkt op de kleur van het aangebrachte mengsel en na droging wordt het plakband op de geverfde lijnen geplakt.

  Het is noodzakelijk om eerst de horizontale lijm te lijmen, en pas dan - de verticale strepen, in een andere volgorde zal het moeilijk zijn ze later te verwijderen.

  Leg vervolgens een laag sierpleister op de vastzittende tape, strijk het glad en egaliseer het. De gladheid hangt af van uw voorkeur voor reliëf of perfect egaal decor.

  Zodra de aangebrachte oplossing begint te harden, verwijdert u de plakband. Genoeg moeite om over de horizontaal gelijmde strip te trekken, en het hele ontwerp zal gemakkelijk loskomen. Na het volledig drogen, kunt u elke methode voor het afwerken van de decoratieve wand onder de steen toepassen.

  tips

  De decoratieve bakstenen muur ziet er realistischer uit wanneer hij wordt geverfd in een tint die lichter is dan het materiaal zelf. Na het drogen wordt de verf donkerder.

  Decoratieve decoratie in nieuwe gebouwen kan worden uitgevoerd na het verstrijken van een jaar na voltooiing van alle werken en inbedrijfstelling van het object. De gebouwen krimpen in de eerste maanden en er kunnen scheuren in de inrichting verschijnen.

  Meng de gipsmix niet met cementtegellijm, anders zal het schilferen van het oppervlak en scheuren verschijnen.

  Bij het verven van gehard gepleisterd oppervlak worden op water gebaseerde verven, waterdispersies of emulsiesamenstellingen gebruikt. Ze zijn in verschillende kleuren te koop en om een ​​bepaalde kleur te verkrijgen, kunt u een specifieke tint aan de kleurstof toevoegen.

  Een gehard en geverfd oppervlak wordt aanbevolen om te vernis, bij voorkeur niet één laag. Hierdoor zal de decoratieve coating de weerstandsperiode tegen verschillende mechanische invloeden verhogen en zal deze een langere periode dienen.

  Mooie voorbeelden in het interieur

  Er zijn veel interessante technieken voor wanddecoratie met bakstenen gips.

  U kunt de contrasttechniek gebruiken door de donkergrijze gedeelten van het 'bakstenen' oppervlak te combineren met licht.

  Soms krijgt het interieur extra nalatigheid door het toevoegen van lijnen van een contrasterende kleur aan de pleister.

  Als vergelijkbare secties van de muur worden gecombineerd met andere coatings, zal een combinatie van vergelijkbare kleuren maar niet absoluut identieke tinten succesvol zijn.

   Als u besluit om het gips zelf toe te passen, is het raadzaam om de instructies en het advies van professionals strikt op te volgen.

   Hoe je een stenen muur met je eigen handen maakt, zie de volgende video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer