Korte gordijnen voor de vensterbank in het interieur van de slaapkamer

 Korte gordijnen voor de vensterbank in het interieur van de slaapkamer

Textiel kan het interieur thuis comfortabeler, mooier en warm maken. Vooral als het gaat om het ontwerp van de slaapkamer, waar het decor moet bijdragen aan ontspanning. Natuurlijk kan er niet zonder gordijnen.

De moderne selectie van gordijnen is bijna eindeloos. Voor uw huis kunt u modellen van verschillende dichtheid, lengte, kleur, ontwerp kopen. Traditioneel werden lange gordijnen gekozen voor de slaapkamer, maar in de afgelopen jaren zijn ingekorte gordijnen op de voorgrond gekomen. De voordelen van dergelijke gordijnen, hun variëteiten en modetrends met betrekking tot dit soort decor, en worden besproken in ons artikel.

9 foto

Voor- en nadelen

Als we de gordijnen van verschillende lengtes vergelijken, hebben de korte modellen bepaalde voordelen ten opzichte van lange modellen:

 1. Gemakkelijkere toegang tot het venster. De raamopening is slechts gedeeltelijk gesloten, dit vergemakkelijkt de toegang tot de kleuren op de vensterbank. Korte gordijnen maken het gemakkelijker en sneller om het venster te openen, indien nodig. Bovendien komt warme lucht van de kachels snel de kamer binnen.
 2. Gemak van zorg. Korte gordijnen wassen en strijken veel sneller en gemakkelijker dan lange.
 3. Ideaal voor het openen van ramen met een balkondeur.
 4. Een breed scala aan modellen, materialen, kleuren en prints.
 5. Korte gordijnen zien er harmonieus uit in een kleine ruimte. Ze "verbergen" de hoogte niet en verminderen het oppervlak van de kamer niet.
 6. Met de lengte van de gordijnen kunt u een bed, een bank, fauteuils, een tafel en andere meubels bij het raam plaatsen. Gordijnen interfereren en verwarren niet.
 7. Gordijnen interfereren niet met natuurlijk licht, maar laten je de ruimte van de kamer verbergen voor nieuwsgierige blikken.

Naast de voordelen hebben korte gordijnen hun nadelen in vergelijking met analogen. Onder hen zijn:

 1. Smalle raamopeningen zijn niet geschikt voor dergelijke gordijnen.
 2. Korte gordijnen verbergen oude radiatoren niet, raamvensters, scheuren of andere vervormingen van de muur onder het raam afpellen.
 3. Sommige ontwerpopties voor korte gordijnen zijn erg duur.

species

Onder de moderne verscheidenheid aan ontwerpmogelijkheden voor raamopeningen kunnen verschillende van de meest populaire en gewilde worden onderscheiden:

 • Gordijnen van Londen vanwege hun ontwerpeigenschappen kan de lengte eenvoudig worden gewijzigd. Dat wil zeggen, ze kunnen over het hele raam worden neergelaten of met behulp van speciale tapes bijna tot aan het gordijn worden opgetild. Bij het ophijsen verzamelen de gordijnen zich in grote, zachte plooien, wat een extra charme en charme aan deze gordijnen geeft.
 • Franse gordijnen. Dit elegante, stijlvolle en zeer mooie ontwerp voor ramen stamt uit de Middeleeuwen, toen paleizen en kamers van adel gedecoreerd waren met zulke rijkelijk gedrapeerde gordijnen. Tegenwoordig worden dergelijke gordijnen steeds vaker in moderne interieurs aangetroffen. Voor hun afstemming worden prachtige, dure, lichte en glanzende materialen (organza, tafzijde, zijde) gebruikt.
 • Oostenrijkse gordijnen zie er visueel uit als een canvas met horizontale plooien onderaan.Ze hebben een gemiddelde lengte en werden vroeger festoen genoemd. Het belangrijkste doel van dergelijke gordijnen is niet alleen decoratieve aantrekkingskracht, maar ook in hun functionaliteit. Ze beschermen de kamer tegen het binnendringen van koude lucht uit het raam. Voor hun vervaardiging gebruikte katoen, wol en andere materialen.
 • Romeinse gordijnen beschouwd als een van de meest praktische en goedkope opties voor modern ontwerp van raamruimte. Ze bevatten niet een groot aantal plooien of complexe draperieën. Visueel gezien zijn het een glad, glad canvas dat het venster gedeeltelijk of volledig kan bedekken. Ze zijn zeer compact, perfect gecombineerd met verschillende stijlen van interieur en in harmonie met alle meubels, accessoires en decor items.
 • Rolgordijnen - een modern, stijlvol designvenster. Ideaal voor minimalistische trends (hi-tech, loft). Het canvas wordt vaak aangevuld met een driedimensionaal beeld waarmee je het interieur van de slaapkamer heel goed kunt versieren en aanvullen. Voor de vervaardiging ervan worden dichte, duurzame materialen gebruikt die de ruimte perfect bedekken tegen fel zonlicht en zomerse hitte.
 • Japanse gordijnen verschillen van conventionele modellen in hun ontwerp. Het is eerder een schuifpaneel voor raamruimte. Meestal worden ze gebruikt in ruime kamers met panoramische ramen.
 • Zweedse gordijnen zelden gevonden in het interieur van de slaapkamer. Ze zijn gemaakt in een zeer eenvoudig en beknopt ontwerp en zien er uiterlijk uit als een kort opgerold canvas met een verzwaringsrail in het onderste deel.
 • "Stagecoach" - sierlijke schattige gordijnen, die in de oudheid werden gebruikt om de ramen van de koets te versieren. Het gordijn wordt handmatig opgetild en in de gewenste positie vastgezet met een riem, tape, vlechtwerk.
 • "Cafe". Dit type gordijn ziet er bijzonder schattig en origineel uit. De dakranden worden niet onder het plafond geplaatst, maar ongeveer in het midden van de raamruimte. Daarop hangen kleine, lichtgewicht gordijnen, zodat je het raam kunt verbergen of openmaken als dat nodig is. Om het bovenste deel van het raam te sluiten, wordt vaak lambrequin gebruikt, gemaakt in dezelfde stijl als het hoofdgordijn. Deze gordijnen hebben hun naam gekregen van hun bestemming. In de XIXe eeuw maakten veel Europese cafés gebruik van dergelijke gordijnen als onderdeel van de inrichting.
 • "Kleurblok". Een van de nieuwigheden van de afgelopen jaren. Een kenmerk van dit model is de combinatie van twee felle contrasterende stukjes kleur in kleur. Het kleurenschema wordt gekozen onder de meubels, de muur of de vloerbedekking van de kamer.
 • Bamboe gordijnen. Een geweldige optie voor diegenen die de traditionele klassieke gordijnen verkiezen, lichte, stijlvolle gordijnen. Bamboe is praktisch in gebruik, veroorzaakt geen allergische reacties, trekt geen stof aan. Deze optie is perfect voor het interieur, ontworpen in de stijl van minimalisme, Provence, Oosters of Ecostyle.
 • Rustieke jaloezieën meestal gebruikt in interieurs in de stijl van de Provence of het land. Lichte natuurlijke materialen worden gebruikt voor het maken van kleding: chintz, vlas, katoen in kleine roosjes. Versierd met kant, vlechtwerk, borduurwerk.
 • Geplooide jaloezieën lijkt oppervlakkig op kantoorgordijnen, maar is gemaakt van dicht materiaal. Perfect voor het decoreren van kleine interieurs. Ze zijn erg compact, ze schermen perfect een kamer af op een warme dag, ze kunnen op verschillende hoogtes worden bevestigd. Hebben vaak een speciale antibacteriële coating.
7 foto

Kleuren en design

Als u gordijnen voor de slaapkamer kiest, moet u niet alleen beginnen met het ontwerp en de grootte, maar ook met de kleurenschaal. Onjuist ontwerp voor het raam kan de algehele indruk van een stijlvol interieur verpesten.

Basisregels voor de selectie van gordijnen:

 1. Alle stukken textiel moeten in één kleurenschema zijn ontworpen. Dit geldt niet alleen voor gordijnen, maar ook spreien, vloerkleden, decoratieve kussens.
 2. Gordijnen moeten in harmonie zijn met de kleur van de muurbekleding van de kamer. Niet noodzakelijk kleur in kleur, maar beter als het vergelijkbare tonen zijn. Bijvoorbeeld beige + chocolade, blauw + blauw. Een andere optie is een helder contrast met de hoofdachtergrond. In dit geval moeten de overgebleven decoratieve elementen of accessoires in dezelfde kleur worden bewaard.
 3. Kleur heeft een ernstige invloed op de psycho-emotionele toestand van een persoon. Heldere kleuren (oranje, rood, geel) prikkelen een persoon, bruin veroorzaakt depressie en blauwe en groene tonen dragen bij aan snelle rust en ontspanning.
7 foto

Moderne ontwerpoplossingen

De keuze voor een passend ontwerp voor het slaapkamerraam is niet alleen afhankelijk van de eigen smaak, maar ook van de modetrends van dit seizoen.

7 foto

Korte gordijnen gemaakt van gestructureerde materialen met een ongewone interlacing van draden zijn nu vooral populair. Een rijk decor (pailletten, glaskralen, gouden draden, kant, borduurwerk) is welkom. Het is interessant om te kijken naar producten van iriserende stoffen, die hun kleur veranderen afhankelijk van de intensiteit van de zonnestraling. Alles dat de aandacht kan trekken is in de mode - felle kleuren, ongewone prints, originele vorm, rijke inrichting.

8 foto

Het populaire kleurenschema omvat alle natuurlijke tinten die in de natuurlijke omgeving worden aangetroffen. Het is wit, zwart, bruin, groen, blauw van kleur. Niet minder populair vandaag is de dieppaarse kleur, die er perfect uitziet in het interieur van lichte kleuren.

Wat de lengte betreft, mogen de gordijnen idealiter de vensterbank ongeveer 1 cm niet raken, deze lengte is optimaal.

Kenners van meer ingehouden en beknopte opties moeten praktische stoffen rolgordijnen of korte Romeinse jaloezieën overwegen. Ze zijn perfect voor een slaapkamer zonder een balkon of een kleine kamer.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer