Slaapkamerontwerp in de "Chroesjtsjov"

In huizen gebouwd in de tijd van Chroesjtsjov, is het creëren van een mooi en functioneel ontwerp niet altijd gemakkelijk. De indeling en de oppervlakte van de kamers waren niet ontworpen voor veel moderne principes van opstelling. Over het plannen en inrichten van een slaapkamer in de "Chroesjtsjov" leert u van dit artikel.

Soorten slaapkamers

Het ontwerp van de slaapkamer is afhankelijk van verschillende factoren: de grootte, indeling en functionele kenmerken. Elk van de aspecten zal hieronder worden besproken.

Door te plannen

In paneelwoningen is de oppervlakte van de slaapkamer in de regel niet groter dan 11 - 12 vierkante meter. m. Nou, als de bewoners geluk hebben, en het zal de juiste vorm hebben met muren 3x4m. Maar dit is niet altijd het geval. Een lange, smalle kamer is wat moeilijker uit te rusten dan een gewone rechthoekige ruimte. In een langwerpige slaapkamer staat meubilair meestal langs één muur, zodat een doorgang langs de andere past.In een dergelijke situatie blijkt dat het bruikbare gebied van de vrije muur verdwijnt. Daarom is het noodzakelijk om niet alleen een handige en mooie inrichting van meubels te overwegen, maar ook de functionaliteit en inrichting van een lege ruimte.

Voor een kleine slaapkamer van 6 - 8 vierkante meter. m., in de eerste plaats, de vraag van de ergonomische opstelling van de benodigde meubels.

Vaak worden deze kleine kamers verkregen door herontwikkeling en de toewijzing van ruimte vanuit een andere kamer. In de "Chroesjtsjov" zijn kamers zelden vierkant. Dienovereenkomstig kan een langwerpige ruimte niet worden verdeeld, en wanneer verdeeld, wordt een van de delen verkregen zonder een venster. Dus, in de resulterende slaapkamer, moet je ook denken aan de verlichting om dit nadeel te compenseren.

Op maat

De kamer is ongeveer 12 vierkante meter. m. plaats het bed, de kledingkast en de nachtkastjes. Als u een van de kasten of de grootte van de kast doneert, kunt u een toilet of een bureau plaatsen. In de kamer van 8 - 10 vierkante meter. ter hoogte van het bed voor twee is er plaats voor een kledingkast en een nachtkastje (een klein bureau of een kaptafel).

Vaak heeft de slaapkamer een nog kleiner gebied, met een maximale oppervlakte van 6 vierkante meter. Als een persoon erin woont, past een anderhalve bed, een kledingkast en een nachtkastje of een tafel om te werken. Als de plaatsing van een tweepersoonsbed gepland is, dan komt er bovendien slechts één meubel bij: een tafel, een ladekast of een kledingkast. In dergelijke kleine slaapkamers bevindt het bed zich meestal bij het raam en wordt de rol van een nachtkastje uitgevoerd door een plank over het hoofdeinde of een vensterbank.

Op locatie

In een appartement met twee of drie slaapkamers zal de slaapkamer waarschijnlijk alleen voor het beoogde doel worden gebruikt. Dat is als een bed. Het is het gemakkelijkst om een ​​dergelijke ruimte in te richten, omdat het niet nodig is om zonering uit te voeren en verschillende functionele zones te plaatsen, zoals in een eenkamerappartement.

In de laatste versie moet u mogelijk opnieuw worden ontwikkeld. Vanuit het appartement met één kamer kun je een studio maken. Het ontbreken van muren en deuren die een plek 'stelen' om ze te openen, bespaart in de meeste gevallen voldoende ruimte om een ​​comfortabel en mooi huis uit te rusten. We merken echter op dat voor dergelijke manipulaties met het pand de nodige toestemmingen van de relevante autoriteiten nodig zijn.

Het is ook vermeldenswaard dat als er meer dan één persoon in een appartement woont, het organiseren van een studio misschien niet de beste oplossing is. Het is ook de moeite waard om enkele nadelen van een dergelijke lay-out te overwegen. Dit is de noodzaak om geruisloze huishoudelijke apparaten te kopen, evenals geuren van koken.

Dus als de herontwikkeling om de een of andere reden niet zal worden uitgevoerd, kunt u een slaapkamer-woonkamer inrichten. Er zijn verschillende manieren om ruimte te beperken:

 • een scheidingswand van gipsplaat, hout, metaalplastic en andere materialen;
 • meubels, bijvoorbeeld een rekken;
 • gordijn of scherm;
 • de bouw van een podium voor het bed;
 • verschillende afwerkingsmaterialen en (of) kleur.

Een andere mogelijkheid om een ​​slaapkamer te plaatsen is een loggia. Als de breedte ongeveer 1 meter is, is dit voldoende om een ​​ligplaats voor één persoon te organiseren. Als u een brede vensterbank op het raam in de kamer installeert, krijgt u vrij veel ruimte voor persoonlijke spullen.

Voor het opbergen van kleding kun je een kleerhanger en planken aan de muur hangen.

Interieurdecoratie en design

Voordat u afwerkingsmaterialen kiest, moet u de stijl van de slaapkamer bepalen. Elk van hen heeft zijn eigen kenmerken.

Het meest geschikt voor de slaapkamer zijn minimalisme, loft en Scandinavische stijl. Ze worden gekenmerkt door:

 • vrij eenvoudige afwerkingsmaterialen (verf, hout, gips, vloertegels, laminaat);
 • rustige kleuren zonder complexe patronen en combinaties van kleuren;
 • eenvoudig meubilair;
 • minimale decor, waardoor u heldere accenten kunt plaatsen.

Om een ​​stijlvolle slaapkamer in minimalisme te creëren, moet u het volgende gebruiken:

 • karakteristieke meubels met rechte hoeken en gladde oppervlakken;
 • monofoon textiel met een interessante tint;
 • voor muren - verf of gips met het effect van vlekken;
 • voor een vloer - een laminaat of een vloertegel.

Scandinavische stijl is geschilderd of geplakt met eenvoudige behangmuren, beschilderd plafond en houten vloer. Meubels gemaakt van hout - meestal licht.

Het meest interessant qua decoratie is de stijl van het hok. De karakteristieke kenmerken zijn:

 • metselwerk, pleisterwerk of houten lambrisering op de wanden;
 • imitatie van onbehandelde bouwoppervlakken, zoals beton of metaal;
 • hout of tegels op de vloer;
 • houten balken aan het plafond;
 • de afwezigheid van lampenkappen op de kroonluchters en gordijnen voor de ramen.

U kunt de slaapkamer in traditionele of klassieke stijl inrichten. Voor deze of gene beslissing worden nu veel kansen geboden. Over welke materialen kunnen worden gebruikt om de ruimte te voltooien, zal verder worden besproken.

Als de plannen de muren niet afbreken, de constructie van complexe scheidingswanden en parketvloeren, kunt u met eigen handen reparaties uitvoeren.

Met de juiste aanpak op zichzelf kunt u zelfs de vensters wijzigen. En als er een verlangen is, dan het behang opnieuw lijmen, het plafond beschilderen en linoleum of tapijt leggen is heel goed mogelijk op hun eigen.

Creëer een mooi en stijlvol ontwerp voor de slaapkamer, je kunt ook geen beroep doen op de diensten van professionals. Een verscheidenheid aan moderne stijlen en een enorme keuze aan afwerkingsmaterialen, meubels en decor items stellen u in staat om uzelf een competente ontwerper te voelen. We merken echter op dat u hiervoor kennis moet maken met enkele aspecten van het interieurontwerp:

 • een combinatie van kleuren;
 • de invloed van de kleur van de muren, het plafond en de vloer op het visuele gedeelte van de ruimte;
 • organisatie van ruimtegebieden;
 • de principes van meubelarrangement;
 • gebruik decor en accenten.

wanden

Wanddecoratie hangt grotendeels af van de grootte van de kamer.Voor 10 - 12 vierkante meter. m. je kunt zowel gewoon als gekleurd behang kopen. Maar het is noodzakelijk om de tekening zorgvuldig te selecteren, zodat deze de kamer niet visueel verkleint. Gebruik geen achtergrond met:

 • verticale streep;
 • groot ornament of patroon;
 • contrasterende of bonte verkleuring.

Een goede optie zou het schilderen van de muren zijn.

Ten eerste is het een vrij eenvoudige manier om te voltooien. Ten tweede is het voor een kamer met stevige muren het gemakkelijkst om meubels en decor te kiezen. We merken ook op dat als er ontwerpkenmerken in de kamer zijn, het gemakkelijker is om een ​​nis of richel te schilderen dan om ze te lijmen met behang.

Opgemerkt moet worden dat het voor kleine ruimtes erg belangrijk is om geschilderde muren te combineren met één muurplaksel met een patroon. Deze techniek helpt een kamer te versieren zonder onnodige items. En in kleine kamers is dit een heel belangrijk probleem. Veel kleine volume-objecten vreten behoorlijk veel ruimte op, en goedgekozen achtergronden kunnen het probleem van slaapkameresthetiek gemakkelijk oplossen.

7 foto

Paul

Er zijn veel materialen om de vloer af te werken:

 • laminaatvloeren of vloeren;
 • linoleum;
 • tapijt;
 • keramische tegels en porseleinen tegels.

De keuze voor een coating hangt af van smaakvoorkeuren en budget. De meest milieuvriendelijke producten zijn parket, karton en porselein. De sterkste is porselein of sommige soorten laminaat. Ze zijn ontworpen voor kantoorruimte waar veel mensen buitenschoenen dragen.

Tapijt is het meest grillige in zorg en kan snel zijn oorspronkelijke uiterlijk verliezen. Linoleum is ook niet de meest duurzame coating, vooral de goedkoopste variëteit. Soms beweegt de tafel voor het vormen van gaten of krassen nogal tevergeefs.

plafond

Er zijn ook enkele keuzes voor het plafondontwerp:

 • schilderij;
 • decoratieve pleister;
 • gipsplaten;
 • spanplafond;
 • plafondtegel.

Verf of gips is echter het beste voor een kleine slaapkamer.

Opgeschort, spanning en volumetrische constructies bovenin "stelen" veel ruimte zowel fysiek als visueel. Ze kunnen worden gebruikt in de zogenaamde stalinistische huizen met hoge plafonds. In prefab-huizen uit de tijd van Chroesjtsjov zijn er geen hoge plafonds, daarom is het de moeite waard serieus na te denken over de wenselijkheid van het gebruik van een spanplafond of het versieren met gipsplaatpatronen.

verlichting

Licht in de slaapkamer moet speciale aandacht krijgen. Het is noodzakelijk om na te denken over de verlichting van het bedgedeelte, de kledingkast en de kaptafel (indien beschikbaar). Kabinetverlichting is nodig als er spiegelende deuren zijn en het daglicht of het bovenlicht het beeld in de spiegel niet verlicht. In winkels kunt u de LED-achtergrondverlichting voor de kast kiezen. Het is vrij eenvoudig om aan de schroeven te bevestigen.

Als de kamer in tweeën is verdeeld, kan een van de resulterende kamers een plafondlamp hebben of de schakelaar bevindt zich buiten. Het is erg lastig voor een slaapkamer en er moeten aparte vergunningen worden verkregen voor de scheiding van elektrische bedrading. Om het zonder te doen, kunt u wandlampen en wandlampen gebruiken, werkend vanaf het stopcontact.

Nu heeft de markt een vrij grote selectie en het vermogen bereikt 40 watt, dus als je verschillende van zulke apparaten ophangt, kun je het zonder overheadlicht doen.

Meubels en andere interieurelementen

Alvorens een slaapkamer met meubels in te richten en in te richten met een decor, is het in de eerste plaats noodzakelijk om de wensen en behoeften te correleren met het gebied en de indeling van de kamer. Het is ook de moeite waard om de stijl van het interieur te bekijken.Als u vooraf de juiste stijl selecteert en u zich aan de basisprincipes houdt, kunt u de ruimte vrij eenvoudig en mooi ordenen.

meubilair

Als we het hebben over de indeling van de slaapkamer met een standaardset (bed, nachtkastjes en kledingkast), dan is het probleem van de keuze beperkt tot de grootte en het uiterlijk van het meubilair. In de slaapkamer van 10 - 12 vierkante meter. m. je kunt een vrij grote kledingkast en standaard nachtkastjes plaatsen. In een ruimte met normale verhoudingen, bijvoorbeeld 3x4 m, zijn er geen problemen met de locatie van het meubilair. Het bed zal normaal gesproken door de kamer passen en er zal voldoende ruimte zijn voor doorgang.

Voor kamers met een oppervlakte van minder dan 9 vierkante meter. De plaatsing van meubels kan voor wat problemen zorgen. Als de breedte van de kamer 2 m is, kan niet eens elk tweepersoonsbed door de kamer worden geplaatst. Veel modellen hebben een lengte van 210 - 220 cm, daarom moet je in dergelijke ruimtes vaak een bed in de kamer leggen. Als het bed 1,8 m breed is, kan het 20-30 cm aan de muur aan de zijkant van het bed ongebruikt blijven. In dit geval kunt u een plank met een spiegel ophangen en een kaptafel krijgen, en het bed zal dienen als een poef.

Een ander groot meubelstuk, dat veel vragen oproept over de plaatsing ervan - een kledingkast.De beste plaats voor de locatie is de ruimte achter de deur, zodat deze bij de ingang niet in het oog springt. Een gewone kast heeft een breedte (diepte) van 50 - 60 cm, maar u kunt kasten met een breedte van 33 cm vinden, in een kleine kamer is dit een groot verschil.

Als alternatief kunt u open opslagsystemen gebruiken. Ze hebben een diepte van 36 - 40 cm. Met modulaire kastontwerpen kunt u alle vrije ruimte gebruiken door schappen, manden en hangers precies te bevestigen zoals bewoners dat nodig hebben. Ze kunnen met een gordijn worden gesloten en kunnen open worden gelaten. Dus ze zullen geen gevoel van rommelige ruimte creëren, zoals een kast.

Zo'n systeem kan ook ruimer zijn of ruimte in de kamer besparen door een betere locatie. Kasten hebben standaardmaten en modulaire structuren hebben meer opties voor de grootte en locatie van structurele elementen. Hierdoor kan het worden ingevoerd op een niet-standaard plek waar de kast niet past. U kunt ook een set aanschaffen of bestellen waarin de kast wordt gecombineerd met een werk- of kaptafel. Zulke ontwerpen besparen ruimte en helpen om de ruimte zo ergonomisch mogelijk te organiseren.

Nu een paar woorden over het meubilair, geschikt voor sommige stijlen van interieur:

 • Monochromatische stukken rechthoekig meubilair met rechte hoeken en vlakke oppervlakken zijn kenmerkend voor het minimalisme. Gestoffeerde meubels zijn grotendeels volledig gestoffeerd en hebben geen houten hoofdeinden en armleuningen. Kasten, tafels en nachtkastjes zijn gemaakt van hout of MDF met matte of glanzende oppervlakken. Merk op dat de meest gebruikte gekleurde meubels van MDF.
 • Houten meubels met een natuurlijk patroon zijn vaak te vinden in het interieur in de Scandinavische stijl. Het heeft ook een eenvoudige vorm, maar in tegenstelling tot minimalisme, wordt voornamelijk licht hout met een natuurlijke textuur gebruikt.
 • Voor een loft zijn er geen duidelijke grenzen aan de stijl van meubels, het belangrijkste is dat het op harmonieuze wijze een aanvulling vormt op en een aanvulling vormt op het algemene idee van imitatie van niet-residentiële gebouwen, omgebouwd voor huisvesting. Daarom is het bed mogelijk voorzien van een uit hout gesneden hoofdeinde of helemaal niet.

Merk ook op dat voor de slaapkamer het bed het centrale onderwerp is dat het idee en het karakter aan het hele interieur geeft.

Daarom is het mogelijk om een ​​bed van originele en ongewone vorm te kiezen, om een ​​interieur toe te voegen met slechts een paar geschikte details, bijvoorbeeld textiel, en u krijgt een stijlvol en gedenkwaardig ontwerp.

decoratie

We gaan nu naar het decor.Voor een kleine kamer moet het decor klein zijn, maar eerder opvallend. Het kan licht textiel zijn of enkele originele posters op de muren.

 • Om het interieur compleet te maken in de stijl van minimalisme, kunt u de originele lampen, poster of paneel aan de muur gebruiken, een lege vaas met felle kleuren of de originele vorm.
 • Voor Scandinavische stijl posters zijn ook geschikt, vooral met noordelijke landschappen of dieren, kamerplanten, textiel met nationale ornamenten.
 • Met een loftstijl wanddecoratie is meestal al onderdeel van het decor. Het kan ook worden aangevuld met foto's van mensen, de stad, vervoer en andere stedelijke motieven.

Daarnaast kunt u in het interieur interessante spiegels, decoratieve verlichting, schilderen op de muren gebruiken. Een goede functionele toevoeging zijn de decoratieve dozen op de planken.

In het huis is altijd iets om in te zetten.

Nederzettingstips

Dit is wat de ontwerpers zeggen:

 • In een kleine ruimte om ruimte te besparen Je kunt planken aan het plafond hangen en decoratieve dozen neerzetten. Ze zullen behoorlijk ruim zijn en nemen weinig ruimte in beslag.
 • Voor de organisatie van het werkgebied dat u kunt zet een smal, lang bureaublad voor het raam.
 • Als er niet genoeg ruimte is voor nachtkastjes, Je kunt een hoog hoofdeinde plaatsen met planken aan de zijkanten of een plank bouwen tussen de kop van het bed en de muur.
 • Voor het organiseren van een extra opbergvak past een podium onder het bed. Aan de zijkant van het podium staan ​​meestal ruime laden. Het is een goed idee om kasten aan de zijkanten van ramen of bedden te plaatsen. Je kunt zelfs kluisjes ophangen en boven het raam en boven het bed. En de rol van nachtkastjes zal worden uitgevoerd door speciale planken in het ontwerp van de kast.
 • Dus om meer ruimte te maken om door de kamer te bewegen, wordt aanbevolen om alle vrije muurruimte van vloer tot plafond te gebruiken. En gebruik ook niet de kast met scharnierende deuren. Schuifgarage bespaart ruimte.
 • Voor de inrichting van een slaapkamer met een pasgeborene is het de moeite waard om meubels te kiezen, uitgerust met goede fittingen en sluiters om harde geluiden en kraken te vermijden. Het is beter om een ​​plaats voor een wieg te kiezen weg van de deur om ook het geluidsniveau in de buurt ervan te verminderen. In dit geval zal het waarschijnlijk dicht bij het raam komen, dus u moet ervoor zorgen dat het niet wordt opgeblazen.Daarnaast is het de moeite waard om geschikte schaduwgordijnen te kiezen zodat overdag de zon het kind niet hindert.
 • Het creëren van een gezellig ontwerp in de slaapkamer past bij textiel en warme kleuren. Als het de bedoeling is om een ​​modulaire garderobestructuur te plaatsen, om comfort te creëren, wordt het aanbevolen om het te isoleren met een gordijn in één kleur in de kleur van de muren. De textuur van het materiaal zorgt voor het nodige gevoel van zachtheid. Voor raamdecoratie geschikt licht transparant gordijn met een groot aantal vouwen.
 • Om een ​​aangename, ontspannen sfeer te creëren, kunt u lokale verlichting gebruiken. Het warme licht van wandlampen en staande lampen zorgt ook voor comfort in de kamer.

Echte ontwerpideeën

Laten we beginnen met de slaapkamer in een nogal donker kleurenschema. Uitgebalanceerde donkere houten wanden en vloeren van licht meubilair en verschillende verlichtingsbronnen onder het plafond, kasten en over het hoofdeinde. De warme schaduw van hout en verlichting zorgt voor een aangename, rustgevende sfeer in de kamer.

Het volgende voorbeeld laat zien hoe sommige meubels onzichtbaar kunnen worden gemaakt en een vrij lichtgewicht ontwerp maken met zwart.Het witte bureau en de stoel zijn volledig onzichtbaar tegen de witte muur en contrasterende zwarte planken met een ladekast. Grafiettextiel op het bed creëert een stijlvol accent en lichte gordijnen laten het interieur harmonieus en niet overbelast.

Het originele ontwerp kan worden gemaakt met een minimale inrichting en in monochrome kleuren. Dit wordt aangetoond door het interieur hieronder. Om een ​​aantrekkelijk en gedenkwaardig ontwerp te creëren, soms behoorlijk genoeg donkere vloer, iriserend textiel voor gordijnen en een contrasterende afbeelding op de muur. Metalen vloerlampen en een kroonluchter geven een speciale charme aan het interieur, en de mannequin vormt een aanvulling op het trendy thema van de foto aan de muur.

Een goed voorbeeld van een ergonomische gebiedsverdeling is het volgende interieur. De raammuur is volledig functioneel. Door het gebruik van rolluiken is er ruimte voor kasten en een desktop. Daarom was het slaapgedeelte vrij ruim.

Tot slot beschouwen we het interieur, waarin het in de muur ingebouwde meubel veel ruimte bespaart. En de gestreepte lampenkappen van staande lampen en planten op de nachtkastjes zorgen voor afwisseling in het zwart-witte ontwerp van de kamer.

Nog een interessante versie van het slaapkamerontwerp in de "Chroesjtsjov" die u in de volgende video zult zien.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer