De subtiliteiten van uitlijningswanden pleisterwerk

Het is heel goed mogelijk dat iedereen 'zelfmeester' wordt in het proces van het repareren van een huis of een appartement, temeer daar het ruimte laat voor creativiteit en aanzienlijke besparingen op de roep van specialisten mogelijk maakt. Afwerking na een zorgvuldige studie van professioneel advies en aanbevelingen zal zeker kunnen doen. Zelfs als je alleen maar de muren moet schilderen of het behang moet plakken, kan het resultaat niet bevallen, en helemaal niet vanwege het gebrek aan training van de kunstenaar, maar vanwege het feit dat het oppervlak is gebogen. Het moet geëgaliseerd worden, dan zal de verf en een andere coating perfect vallen.

Kenmerken van de bereiding

Er zijn twee belangrijke manieren om uit te lijnen, zoals:

 • gipsplaten;
 • gips.

Bij de eerste muur de gipsplaatplaten.Soms wordt deze methode droog pleisteren genoemd. Dingen bewegen sneller, minder vuil dan bij het werken met gips.

Er zijn aanzienlijke nadelen.

 • GCR's worden vaker op een frame gemonteerd en als de ruimte klein is, is een extra reductie in het oppervlak van cruciaal belang.
 • Het ophangen van zware voorwerpen (bijvoorbeeld hangende kasten) voor een dergelijke afwerking is alleen mogelijk met het gebruik van speciale bevestigingsmiddelen aan de hoofdmuur, het risico bestaat dat gipsplaten de lading niet kunnen weerstaan.

De tweede methode maakt gebruik van speciale gipsmengsels. Deze materialen zijn vrij van de inherente gebreken van GCR. De technologie van het werken met gips is ook niet erg ingewikkeld. De markt biedt een breed scala aan verschillende mengsels, dus je moet rekening houden met de samenstelling en het gebruik van het materiaal om het goede te kiezen.

Soorten gips

Er zijn pleisterwerk van klei, cement en gips. Elk heeft zowel positieve als negatieve eigenschappen. Kleipleister wordt minder vaak gebruikt dan andere, omdat het twee belangrijke nadelen heeft: het droogt lang (een laag van 5-10 cm droogt tot 3 weken), en is fragiel (het barst vaak). Maar dit mengsel is erg goedkoop, het kan met je eigen handen worden bereid, de enige van alle pleisters hecht even goed aan elk oppervlak (hout, saman, baksteen, beton).

Het probleem van gebrek aan sterkte wordt eenvoudig opgelost door de toevoeging van cement. En om de muren uit te lijnen met een grote helling, is zo'n mengsel misschien de beste optie, met de voorwaarde om op dakspanen te hechten.

Cementmengsels kunnen worden onderverdeeld in twee soorten, zoals:

 • voor tocht (eerste laag) van de coating - met een grofkorrelige zandfractie;
 • voor fijne afwerking - met fijne zandinsluitsels.

De voordelen van dergelijke gips omvatten lage kosten, snelle voorbereiding en het gemak van het aanbrengen van de oplossing, lange levensduur van de verkregen coating. Het feit dat de compositie niet snel uitdroogt, maakt het zelfs een beginnende meester mogelijk ermee te werken, maar het verhoogt de tijd die aan reparaties wordt besteed. Bovendien bestaat er gevaar voor scheuren bij het aanbrengen van een laag die dikker is dan 2,5 cm, in welk geval een versterkende voering vereist zal zijn.

Gipspleister is een zeer populair materiaal vanwege de volgende voordelen:

 • hygroscopiciteit - absorbeert goed vocht en met een te droog microklimaat kan het dit teruggeven;
 • milieuvriendelijkheid en veiligheid - veilig voor mensen, wat vooral belangrijk is voor kinderen en allergieën;
 • zuinig verbruik - er is veel minder mortel nodig dan om hetzelfde gebied met andere pleisters te behandelen.

De gipssamenstelling sneller hardt, die als nadeel en voordeel kan worden beschouwd, omdat zij een zekere beweeglijkheid met het materiaal vereist, maar veel tijd bespaard prestatie, is het noodzakelijk slechts een mengsel te bereiden in een kleine hoeveelheid. Pleister op basis van gips tegen een prijs die duurder is dan andere, maar als we rekening houden met de consumptieconsumptie, zal het verschil niet significant zijn.

Welke is beter?

Het is mogelijk om alleen een definitief antwoord op deze vraag te geven als we rekening houden met alle voorwaarden voor het gebruik van het materiaal. Voor de belangrijkste (ruwe coating) met een sterke kromming van de wanden, kan een kleimengsel de beste optie zijn. Als de afwijkingen niet erg groot zijn, kunnen we cement of gipspleister aanbevelen. In dit geval zijn de bepalende factoren de prijs en paraatheid van de werknemer. En natuurlijk is van groot belang de plaats waar het werk zal worden uitgevoerd.

Toepassingsgebied

Woonkamers passen bij elke samenstelling van de keuze van de klant. Bij het afwerken van de kinderkamer is gips op basis van gips de beste optie.Voor de decoratie van ruimtes waar een hoge luchtvochtigheid mogelijk is: keuken, badkamer, toilet - het wordt aanbevolen om cementmixen te gebruiken. Met gips kun je niet alleen de muren, maar ook het plafond waterpas maken. Maar de laatste tijd voor dit doel van toepassing gipsplaat. En voltooi ook de afwerking van het rekplafond van de technologie, waarvoor geen egalisatie van het oppervlak nodig is. De reden is dat het aanbrengen van gips op een horizontaal oppervlak boven uw hoofd een arbeidsintensiever proces is dan de andere genoemde methoden.

Voor de vloer wordt het gebruik van gipsmengsels niet aanbevolen, het is het beste om beton of speciale mengsels voor dekvloer te gebruiken.

Aanvraagprocedure

Er zijn twee manieren om muren te bepleisteren, zoals:

 • ooguitlijning met behulp van de regel;
 • beacon-oriëntatiepunten gebruiken (oriëntatiepunten).

  De eerste methode is van toepassing wanneer de kromming van het oppervlak klein is. Tegelijkertijd wordt gips met een troffel op de voorbereide muur gegooid en door de regel nagesynchroniseerd en langs het oppervlak naar boven geleid. Na over de muur te zijn gegaan, is de regel van grotere lengte om het oppervlak opnieuw in verschillende richtingen te strijken, waarbij alle onregelmatigheden zorgvuldig worden verwijderd.Opgemerkt moet worden dat het in dit geval waarschijnlijk niet zal lukken om het ideale resultaat te bereiken. Daarom wordt een dergelijke uitlijning gedaan onder het behang of andere dichte decoratieve coatings, maar niet om te schilderen. En meestal gebruikt voor hulpprogramma's.

  Vuurtorenmethode wordt vaker gebruikt.

  Het bevat verschillende fasen.

  • Voorbereidende werkzaamheden. Opdat de laag gips sterk en duurzaam zou zijn, moeten de wanden worden voorbereid. Het is vereist om alle lagen van de oude afwerking zo veel mogelijk te verwijderen. Om te beslissen of u de oude pleister wilt verwijderen, moet u controleren of deze van de muur is verwijderd, of er zich onder de wand holtes hebben gevormd. Dit kan worden bepaald door het hele oppervlak van vloer tot plafond te tikken. Als het geluid doof is, is de laag waarschijnlijk op deze plaats verdwenen en moet de oude pleister worden verwijderd, vooral als er een groot deel van dergelijke holten is.

  Grote zichtbare onregelmatigheden beter om onmiddellijk te sluiten, bedek de gaten met een stopverf. Deining probeert te kloppen. Als de muur te glad is, bestaat het risico op een slechte hechting op de pleister. In dit geval moet u een inkeping maken met de haakse slijper (Bulgaars) of perforator, ongeveer 100 per 1 m².

  • Primer. Oppervlaktevervuiling wordt ook uitgevoerd om de hechting te verbeteren. De keuze van mengsels is vrij breed en hangt af van welk wandmateriaal het is bedoeld en onder welke gips kan worden gebruikt. Meestal kunt u op de verpakking van de gipsmix lezen over de aanbevolen primer. Vaak gebruikt "Betonokontakt" en Cerezit117. Sommige formuleringen vereisen extra bevochtiging van het oppervlak of grondige reiniging van stof, dus de instructies hiervoor moeten worden gelezen. Breng de primer aan met een roller, borstel of spuitpistool.

  Voor bakstenen muren, in plaats van een speciale samenstelling, is het acceptabel om gewoon water te gebruiken. In dit geval pleister onmiddellijk, zonder te wachten tot het is gedroogd. Bij het gebruik van primers moet de droogtijd worden aangehouden volgens de instructies.

  • Installatie van bakens (uitzetten). Gebruik voor hoogwaardige uitlijning speciale hulplijnen, die bakens of herkenningspunten worden genoemd. Met behulp van het niveau worden de hoek van afbuiging van het oppervlak en het vlak waarin de bakens zijn ingesteld, aangepast. Als gidsen is het het beste om speciale T-vormige metalen profielen te gebruiken.Je kunt houten stroken nemen, maar ze moeten glad zijn, maar het is moeilijk om dat te vinden. De minste neiging zal al het werk verpesten.

  Bevestig eerst de buitenste bakens, vanuit hoeken van niet meer dan 30 cm, hiervoor is het beter om schroeven of schroeven te gebruiken. Schroef eerst de boven- en onderkant en dan over het hele profiel - op een afstand van ongeveer 35-40 cm. De geleiders moeten goed vastzitten en mogen nergens heen en weer bewegen. Vervolgens worden tussen de buitenste bakens, touwen of vislijnen van boven, onder en in het midden getrokken. Richt u op de touwen en maak de volgende profielen vast op een afstand van minder dan de lengte van de regel, waardoor de gipsoplossing wordt uitgerekt. Het is handiger om vanuit de deuropening te gaan, als het zich op deze muur bevindt.

  De verticaliteit van de geleiders wordt constant aangepast aan het niveau, waardoor de draaidiepte van de hardware wordt aangepast. Voor dit doel kunt u ook een schietlood gebruiken, verlaagd vanaf de bovenste schroeven.

  Vervolgens worden de touwen verwijderd, wordt het oppervlak opnieuw gereinigd van stof en gaat men verder met pleisteren. Soms zijn in de rol van bakens stoepranden gemaakt van hetzelfde gipsmengsel dat in de toekomst zal worden gebruikt. Maar om een ​​kwaliteitsresultaat te krijgen, zal tijd met deze methode veel meer kosten, vooral voor een onervaren werknemer.

  • Pleisterwerk. Gipsmortel wordt bereid volgens het recept op de verpakking. Het droge mengsel wordt verdund met water in de aanbevolen verhouding, gemengd met een bouwmixer. Daarna wordt het mengsel een tijdje bezonken en opnieuw geroerd tot een homogene toestand. Voorbereid gips met een spatelworp op de muur, beginnend vanaf de bodem en omhoog. Het zou een nogal dichte laag moeten zijn die de bakens niet bedekt. Hij is niet gelijk, omdat het de basis is.

  Wanneer de eerste laag droogt, wordt het oppervlak bevochtigd en wordt het proces herhaald, maar nadat u de strip met pleister hebt gesloten, moet u de regel erop volgen. Het gereedschap wordt loodrecht op het oppervlak net boven de onderranden van de bakens geplaatst. De regel moet omhoog worden geleid, zachtjes drukken, maar niet te hard, om de pleister niet te brengen. Het overtollige mengsel van het gereedschap wordt verwijderd met een spatel en terug op de muur aangebracht. Het oppervlak wordt gladgestreken door de regel totdat het mengsel niet meer wordt ingevangen en verzameld.

  Daarna passeren alle andere rijstroken gefaseerd. Het is belangrijk op te merken dat bij het gebruik van gipspleister het mengsel voor elke fase in de vereiste hoeveelheid wordt bereid, u moet nauwkeurig berekenen, omdat de rest snel uithardt en ongeschikt wordt voor het werk.Nu moet de laag gips gelijk liggen met de vuurtorens. Na te hebben gewacht op volledig drogen, moeten hulplijnen worden verwijderd. Dit geldt vooral voor metalen profielen, alsof ze in het gips achterblijven, kan er later roest verschijnen, wat de decoratieve buitencoating zal bederven.

  De groeven gevormd na het verwijderen van de polen zijn gevuld met een gipsmengsel van dezelfde samenstelling, en alles wordt vergeleken met een enkel vlak met behulp van de regel.

  De gaten rond de vloer, het plafond en andere muren zijn ook gevuld met gips. Breng voor het egaliseren en egaliseren van het mengsel in de hoeken een hoekige spatel aan. Indien nodig kunt u een derde laag plaatsen, die meestal niet dikker is dan 2 mm. Lijn de raam- en deuropeningen, evenals de hellingen met gips, op dezelfde manier uit met behulp van geleiders aan beide zijden van het oppervlak of, als de opening niet breed is, volstaat één profiel in het midden.

  • Afwerking. Wanneer de muur helemaal droog is, wordt het gestuukte oppervlak opnieuw bevochtigd en tenslotte gladgemaakt met een troffel of een speciale equalizer. Om de gipslaag te versterken, wordt het oppervlak voorzien van een eindproduct.

   Om het resultaat van uw werk objectief te evalueren, kunt u het vergelijken met de vereisten van SNIP 3.04.01-87 "Isolatie en afwerking van coatings", namelijk:

   • de afwijking van de verticaal mag niet meer zijn dan 1-3 mm per 1 m;
   • voor de volledige hoogte van de muur mag de maximale afwijking niet groter zijn dan 5-15 mm;
   • op een oppervlak van 4 m² - niet meer dan 2-3 onregelmatigheden met een diepte van niet meer dan 2-5 mm.

   Tips en trucs

   Het is noodzakelijk om te voldoen aan verschillende aanbevelingen van experts bij het nivelleren van wanden met gips.

   • Bij het bereiden van de oplossing moet er rekening mee worden gehouden dat het meer vloeibare stucwerk beter hecht, maar het heeft het effect van drainage, de dikke kan een dikke laag vormen, maar zijn hechtende eigenschappen zijn slechter. Daarom is het wenselijk om zo nauw mogelijk te voldoen aan de verhoudingen droge mix en water die in de instructies worden vermeld.
   • Als het werk plaatsvindt in vochtige ruimtes, zal er geen overbodige behandeling van de wanden zijn voordat het wordt voorbehandeld met een schimmelwerende oplossing.
   • Om de hoeken gladder te laten zijn, moet je voordat je begint met het pleisteren van de tweede muur, wachten tot de eerste volledig is uitgedroogd.
   • Als je alles goed doet met je eigen handen, volgens de instructies, zal het resultaat het plezier zijn van een goed uitgevoerde klus enreparatie kost veel minder.

   Hoe de wanden met gips op de bakenprofielen worden uitgelijnd, zie onderstaande video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer