Subtiliteiten van de keuze gipsmengeling

Elke persoon, direct of indirect geconfronteerd met de reparatie, weet wat een gipsmengsel is en waarvoor het wordt gebruikt. De kwaliteit van de bouwwerkzaamheden hangt immers af van de juiste keuze van dit materiaal en van de verdere ontwikkeling als geheel, aangezien de pleister de basis vormt voor de uitvoering van ideeën met betrekking tot de binnenruimte.

Speciale functies

Samenstelling, nivellering van de muren, zowel binnen als buiten het huis, genaamd gipsmengsel. Het voorkomt de vorming van defecten en scheuren op het oppervlak, heeft een positief effect op het microklimaat en is ook een basis voor de afwerking van gevels en interieurwerk. Producten worden gebruikt voor geluidsisolatie en thermische bescherming. Gezien het doel waarvoor het pleisterwerk wordt toegepast, geven deskundigen de voorkeur aan een bepaald type materiaal.

Nu op de markt zijn er vele soorten mengsels, die elk hun eigen kenmerken hebben. Helaas verwarren veel mensen droge gipsmix en droog gips. Het mengsel wordt vóór het begin van de werkzaamheden verdund met water en droog gips is een gipsplaat.

Gips kan onafhankelijk worden gemaakt, maar de kwaliteit van een dergelijke oplossing zal zeer twijfelachtig zijn. Om fouten en extra financiële kosten te voorkomen, is het daarom juister om kant-en-klare composities van beproefde fabrikanten van bouwmaterialen te gebruiken. Droge bouwgipsmengsels moeten aan bepaalde staatsnormen voldoen.

Om niet te worden verward met de keuze, is het noodzakelijk om een ​​idee te hebben van welke producten worden gebruikt voor wat, en welke kenmerken het zou moeten bezitten.

De dichtheid van het gipsmengsel is van groot belang. De dichtheid van de droge samenstelling hangt af van hoeveel lucht er in de oplossing zal zijn betrokken. Deze eigenschap is van groot belang voor de juiste toepassing van de oplossing bij het werken met verschillende soorten oppervlakken. In de regel is deze waarde aangegeven op de verpakking van het mengsel.

Mengsels zijn onderverdeeld in verschillende typen, afhankelijk van de bindmiddelcomponent in het product.

types

De ontwikkeling van moderne technologieën heeft fabrikanten van bouwmaterialen in staat gesteld om een ​​groot aantal kant en klare composities voor gips en droge mengsels te produceren. Losse oplossingen voor stukadoorswerk zijn verdeeld in verschillende typen, afhankelijk van de vulstof.

Onder hen zijn verschillende variëteiten:

 • Gipspleister - waaronder gips en minerale supplementen. Gebruikt voor binnentoepassingen, gemakkelijk aan te brengen, droogt snel en heeft een witte kleur. Het wordt verkocht in kant-en-klare vorm, na het verdunnen van de samenstelling met water, kunt u overgaan tot oppervlaktebehandeling. Sommige experts, die het gepleisterde oppervlak wrijven met een rasp van polyurethaan, maken het perfect glad en glanzend.

Zo'n muur is niet meer nodig om kitverf extra te verwerken, je kunt er meteen behangdoeken op plakken.

 • Cement-zand mengsel, onder de voordelen die duurzaamheid, sterkte en lage kosten kunnen worden geïdentificeerd.De oplossing voor werk wordt verkregen door de samenstelling te mengen met water in de verhouding die op de verpakking is aangegeven. Het mengsel wordt veel gebruikt in het proces van constructie en reparatie, daarom wordt het als een universeel product beschouwd. Het kan echter niet worden gebruikt voor residentiële gebouwen.
 • Kalkpleister Het bevat gehydrateerde kalk als hoofdbestanddeel. Deze component staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen en goede vervormbaarheid. Met een dergelijk additief kan de oplossing perfect de uitlijning van natte wanden in het gebouw aan. Een van de voordelen van deze pleister is ook te onderscheiden adhesie met bijna alle oppervlakken.

Kalk-carbonaat mengsel verschilt betaalbare prijs, en is een ideale optie voor interieurdecoratie.

 • Zelfklevend mengsel, waaronder zand en cement, evenals een aantal polymeeradditieven en speciale vezels. Bij dergelijke producten wordt gewerkt aan de installatie van isolatie. Vanwege de hoge kosten van dit pleister wordt niet gebruikt om de wanden in het pand uit te lijnen.
 • Kleipleister het kan zowel voor gedeeltelijke afwerking van sommige elementen, bijvoorbeeld open haarden of schoorstenen, en voor volledige versiering van muren worden gebruikt. Het is het meest milieuvriendelijke materiaal voor het bepleisteren van oppervlakken.

Droge mix is ​​te koop in papieren zakken op 20-25 kilogram. Voor decoratieve werken worden kant-en-klare mengsels gebruikt, die een homogene mortel zijn voor pleistermuren. Fabrikanten produceren dergelijke producten in emmers of grote banken. De oplossing vereist geen voorafgaande verdunning met water: om ermee te beginnen, volstaat het om de houder te openen en de samenstelling te verplaatsen met behulp van een bouwmixer.

Fabrikanten van sommige merken kant-en-klare mengsels worden geadviseerd om de wanden te primereren voordat de pleister wordt aangebracht. De kosten van het voltooide mengsel zijn enkele malen hoger dan de droge samenstelling.

Kant-en-klare mengsels kunnen worden ingedeeld op basis van hun samenstelling, maar ook op basis van de oppervlaktestructuur die het resultaat is van het werk:

 • Geweven pleister - onder andere componenten bevatten natuurlijke ingrediënten, bijvoorbeeld houtfragmenten, vlasvezels of kruimels van natuursteen. Een dergelijke samenstelling van het mengsel, na het aanbrengen op de wand, geeft een uitgesproken reliëf. Onder de populaire vertegenwoordigers van deze compositie kunt u als voorbeeld de decoratieve coating "Bark beetle" selecteren, waarbij de textuur van de schors van de boom wordt herhaald.
 • Venetiaanse mix - het duurste materiaal uit de klaargemaakte mixen voor gips. De basis voor deze oplossing is marmer. Dankzij hem lijkt het oppervlak na het aanbrengen van de compositie visueel op deze natuursteen.
 • Structurele pleister op basis van kwartszand. De wand kan na aanbrengen van deze samenstelling glad of gebosseleerd zijn. Het kan worden toegeschreven aan de pleister "onder de pelsjas", een veel voorkomend voor het afwerken van particuliere huizen.

Het mengsel heeft een goede vochtbestendigheid, waardoor het wordt verkregen voor werk in kamers met een hoge luchtvochtigheid.

 • Polymeerproductenbestaande uit latex en acryl componenten. Door hun aanwezigheid verkrijgt het pleister hogere geluidisolatie en brandwerendheid van de wanden.

Breng alle bovengenoemde soorten kant-en-klare mengsels aan met een metalen spatel, kam en borstelborstels. Elk van de soorten gips heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar het gebruik van materiaal dat voor specifieke soorten werk is bedoeld - intern of extern, rekening houdend met het type werkoppervlak en de kenmerken van de kamer, zal helpen het gewenste resultaat te bereiken en fouten te voorkomen.

toepassingsgebied

Voor buiten- en binnenwerk zijn compleet verschillende samenstellingen vereist.

De meeste fabrikanten van informatie over de reikwijdte van producten die op de verpakking zijn geplaatst:

 • Pleisterwerk voor de verwerking van gevels van gebouwen moet verschillende sterkte en een lange levensduur hebben, bestand zijn tegen externe factoren, zoals extreme temperaturen, neerslag, ultraviolette straling, vochtigheid, verschillende soorten mechanische schade.
 • Voor gebouwen waarvan de gevel is geïsoleerd met geëxpandeerd polystyreen, is het gebruikelijke gipsmengsel ongeschikt. Voor dit materiaal wordt een speciale samenstelling geproduceerd die bescherming tegen water, bescherming tegen zonlicht en temperatuurschommelingen biedt. Zonder het gebruik van wapeningsnet is werken niet genoeg.

Het gebruik bij de constructie van minerale wolplaten is een goede optie voor het isoleren van de wanden van huizen buiten, ze zijn vele malen zwaarder dan polystyreenschuim, maar vereisen ook bepleistering met speciale dampdoorlatende verbindingen.

 • Het huis van cellenbetonblokken, vanwege de hygroscopiciteit van het materiaal, vereist speciale bescherming. Gevelmengsel voor gelucht beton - ideaal materiaal voor een vergelijkbare afwerking.Het kan worden gebruikt voor het gipsblokken binnen en buiten het huis. Bovendien heeft de pleister een aantrekkelijk uiterlijk, bijvoorbeeld als u een speciale structuur met structuur aanbrengt.

Interne werkzaamheden vereisen het gebruik van decoratieve materialen, die verschillende milieuprestaties van de componenten zullen zijn. Gebouwen met hoge luchtvochtigheid vereisen ook pleisterwerk.

Voor badkamers in een appartement, zal het gebruik van gips het mogelijk maken om twee problemen op te lossen: om het oppervlak klaar te maken voor afwerkingswerkzaamheden, of om de oppervlakken te decoreren voor de laatste fase van de reparatie. In natte gebieden heeft het vaak de voorkeur om te werken met droge mengsels van gips of cement.

In beide gevallen speelt het type oppervlak een belangrijke rol.waarop de gipsmix wordt aangebracht. De meeste producten mogen echter zowel voor binnen als buiten worden gebruikt. Droog gipsmengsel is van toepassing voor het egaliseren van oppervlakken, voorbereidende werkzaamheden aan wanden en plafonds. Voor het laatste werk is het nog steeds beter om decoratieve pleister in de vorm van een kant-en-klare mortel te geven.

fabrikanten

In de moderne bouwmarkt is er een enorm assortiment gipsmengsels van verschillende fabrikanten. Hiermee kunt u de meeste complexe problemen oplossen die verband houden met de reparatie en het interieurontwerp.

 • Onder de leiders die zich op de markt hebben bewezen, bevindt zich de internationale groep van ondernemingen. Knauf en Kreisel. De producten van deze Duitse fabrikanten zijn al meer dan een jaar populair, dankzij de hoge kwaliteitsnormen die strikt worden nageleefd bij het vervaardigen van bouwmaterialen. Het assortiment van Knauf bestaat uit gipssamenstellingen voor binnenhuisarchitectuur, evenals cementmengsels die worden gebruikt voor afwerking in gebouwen. Kreisel biedt professionele pleisteroplossingen, zowel voor handmatige als machinale toepassing. Duitse producten zijn vertegenwoordigd op de binnenlandse markt.
 • Hoogwaardig gips van Russische makelij "Prospectors" gebruikt voor de reparatie van alle objecten op gelijke voet met buitenlandse fabrikanten. Het bedrijf biedt een hele reeks gipsmengsels voor verschillende doeleinden, waaronder de decoratieve compositie "Bark",evenals gips en cementmortels.
 • In de lijn van gips worden mixen van vele fabrikanten gepresenteerd sierpleister "Wave"het vormen van een vochtbestendige coating die lijkt op lichte rimpelingen op water. Deze structuurmix is ​​ideaal voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, zoals keukens of badkamers.
 • Optimist-Elite Company produceert een vergelijkbare afwerklaag, waardoor het een textuur voor elke smaak kan vormen, gaande van het nabootsen van een bries van licht briesje tot het zeeoppervlak, tot de woeste stormachtige zee.
 • "Henkel Bautechnik" houdt zich bezig met de release van bouwmaterialen Ceresit, die in het segment van producten voor reparatie werken - de onbetwiste leiders. Reparatie en decoratie van gebouwen - een richting die een prioriteit is voor het bedrijf. Dat is de reden waarom Ceresit-gipsmengsels gunstig zijn in vergelijking met uitstekende kwaliteit en een grote verscheidenheid aan soorten. Pleister Ceresit ST 35 wordt gebruikt voor gevels en binnenwerkzaamheden.

De coating gemaakt door deze samenstelling heeft een verschillende textuur en aantrekkelijkheid, Ceresit ST 137 siert het oppervlak van de wanden en plaatst de textuur op kleine steentjes.

beoordelingen

De samenstelling van Knauf Rotband onderscheidt zich van moderne gipsmengsels voor het werken met oppervlakken van beton, baksteen en pleisterwerk. Productrecensies benadrukken de belangrijkste voordelen: plasticiteit, uitstekende hechting en milieuvriendelijkheid.

Voor interieurdecoratie van oppervlakken voor verdere betegeling of behangen, het Volma-Layer-gips bleek een goed idee. De nadelen hiervan zijn een snelle uitharding, daarom is het nodig het mengsel in kleine hoeveelheden te verdunnen.

In de ranglijst van bedrijven die kwaliteitsproducten voor pleisterwerk produceren, neemt Knauf de leidende positie in. Populaire Russische fabrikanten zijn bedrijven Eunice, Osnov en Volma.

Op basis van de verhouding tussen kosten en kwaliteit is de gipsmix van mijnwerkers, naar de mening van de meeste kopers, een van de beste materialen voor het bepleisteren van oppervlakken. Het is belangrijk dat het een klein verbruik per m2 heeft, maar na uitharding krimpt de oplossing niet en blijft deze vlak.

Tips en trucs

Het onbetwiste voordeel van kant-en-klare bouwmengsels is hun kwaliteit en bekwame combinatie van alle componenten.De voorkeur gaat echter uit naar producten die zijn vervaardigd door beproefde fabrikanten. Nieuwe materialen moeten met de nodige voorzichtigheid worden behandeld. In de regel zullen de hoge kosten van een dergelijk mengsel worden gerechtvaardigd door het gebruiksgemak van de samenstelling, evenals door economische consumptie. Het is erg belangrijk om grote aankopen van bouwmaterialen alleen te doen bij betrouwbare leveranciers. Dit zal helpen om de overname van vervalsingen onder bekende merken te voorkomen.

Vergeet extra materialen niet: in sommige gevallen, om de sterkte van de aangebrachte pleisterlaag te verhogen, kan metselwerkmaaswerk nodig zijn.

Met betrekking tot het gebruik op verschillende oppervlakken bevelen experts het volgende aan:

 • houten wanden worden gepleisterd met een cementkalksamenstelling met behulp van een lat;
 • voor schuimbeton verdient het de voorkeur om een ​​gipsmengsel te kopen;
 • Voor bakstenen muren is geen speciale samenstelling vereist.

Om ervoor te zorgen dat de gekochte producten echt van hoge kwaliteit zijn, kunt u hun verpakking controleren. Droog gips in de zak heeft een film tussen de buitenste en binnenste lagen van de verpakking. De afgiftetijd van de op de zak aangebrachte samenstelling zou niet hetzelfde moeten zijn.Om de plasticiteit van het gipsmengsel te vergroten, is het aan te bevelen om een ​​beetje afwasmiddel aan het water toe te voegen. Voor het werken met oppervlakken met een aanzienlijke kromming, is het het beste om gipsbakens te gebruiken.

Na zorgvuldig de kenmerken van elk type gipsmix te hebben bestudeerd, kunt u gemakkelijk de juiste keuze maken.

Vergelijking van gips van verschillende fabrikanten, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer