Pleister: samenstelling en voorbereiding

Gips - dit is een ruwe afwerking van muren en plafonds, evenals de gevel van het gebouw. Na de toepassing beginnen alle andere werken. U kunt het zelf doen of specialisten uitnodigen om dit te doen.

Deze fase van reparatie is belangrijk omdat pleisterwerk bescherming biedt voor oppervlakken. Vooral moet je niet aarzelen om de gevel af te werken, omdat deze gevoeliger is voor externe invloeden.

Ondanks de complexiteit van het werk en de lange droogtijd van de coating, is pleisteren een klassieke manier om het pand af te werken.

Speciale functies

Door middel van gips is het mogelijk om de meest verschillende ontwerpbeslissingen te belichamen, om oppervlakken te maken met imitaties van verschillende facturen en materialen.Het is geschikt voor alle soorten oppervlakken - van baksteen tot hout.

Voor interieurpleisterwerk is onderverdeeld in:

 • structureel - het is heterogeen en geeft een opluchting;
 • gestructureerd - het onderscheidt zich door de korreligheid van materialen, geeft een andere textuur, bijvoorbeeld onder steen, hout of zand;
 • decoratief - geeft het effect van schilderen, verbetert het uiterlijk van het oppervlak;
 • steen - maakt een originele tekening;
 • Latex kunstpleister - bestand tegen mechanische schade.

Buitenpleister is ook in staat om een ​​aantrekkelijke buitenkant van het gebouw te creëren, maar zijn hoofdfunctie is nog steeds om de muren te versterken en ze te beschermen tegen vernietiging. Meestal wordt het in meerdere lagen aangebracht.

De eigenaardigheden van dit type afwerking omvatten ook de toename van thermische isolatie en geluidsisolatie, gelijkmatigheid en eliminatie van oppervlaktedefecten, water- en vuurbestendigheid van het oppervlak.

Meestal voor pleisterwerk gebruiken cement en gips oplossingen. Ze worden gekenmerkt door relatief lage kosten en sneldrogend.

Om het werk te vergemakkelijken, kunt u speciale pleisterstations gebruiken.zoals pleisteren is een vrij ingewikkeld proces dat inspanning vereist. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook materialen. Met het pleisterstation kunt u een groot gebied tegelijk verwerken, waarvoor geen verdere verwerking nodig is.

Basisvereisten

Vanwege het feit dat de pleister de basis vormt voor het latere werk, zijn er veel eisen aan. De kwaliteit van de oplossing wordt bepaald door de sterkte, plasticiteit, goede hechting en optimale dichtheid.

Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan de samenstelling en verhoudingen van materialen. Het toepassingsgebied van gipsoplossingen en hun functie hangt ervan af. De belangrijkste indicatoren zijn waterbestendigheid en brandwerendheid.

De sterkte en duurzaamheid van de coating beïnvloedt niet alleen de samenstelling van de oplossing, maar ook de kwaliteit van de oppervlaktevoorbereiding. Op betonnen oppervlakken worden de uitsteeksels en gaten verzegeld, gereinigd met speciale borstels. Plaats indien nodig een metalen rooster en vóór het aanbrengen van het pleisteroppervlak licht bevochtigd met water.

Bakstenen muren moeten ook worden schoongemaakt en geëgaliseerd. Controleer voordat u metalen oppervlakken afwerkt of er geen roest is. Het wordt aanbevolen om houten oppervlakken af ​​te werken met shingles of speciale schilden.Gordelroos zijn dunne houten planken gemaakt in de vorm van een raster.

Typen mengsels

Er zijn basistypen oplossingen en gecombineerd.

De belangrijkste zijn:

 • cement (de meest duurzame);
 • klei (herbruikbaar);
 • kalkhoudend (toename van plasticiteit en hechting);
 • gips (sneldrogend).

Bijna altijd wordt voor het bereiden van oplossingen rivierzand aan het basismateriaal toegevoegd, hetgeen een positief effect heeft op de sterkte van de voltooide samenstelling en niet zuivering behoeft.

Gecombineerde oplossingen bestaan ​​uit verschillende basismaterialen en verbeteren daarmee de eigenschappen van de pleister.

Cementpleister is zwaar, dus het is een beetje moeilijk om ermee te werken. Ondanks dit nadeel biedt de cementmix een lange levensduur, duurzaamheid en waterbestendigheid. Cementpleister bestaat uit natuurlijke materialen en wordt daarom als veilig en milieuvriendelijk beschouwd.

Langdurig drogen van het materiaal is zowel een voordeel als een nadeel. In het eerste geval is het mogelijk om direct een grote hoeveelheid mortel te bereiden, terwijl in het tweede geval het lang moet wachten totdat het gips volledig is opgedroogd.(ongeveer 10-14 dagen) voor daaropvolgende werkzaamheden.

Het is belangrijk om de hoeveelheid zand die aan de oplossing wordt toegevoegd te controleren.omdat het de hechting van het mengsel kan verminderen.

Cement-kalk gips is hernoemd, als je een duurzamere compositie wilt. Het belangrijkste is echter niet om het te overdrijven, omdat een grote hoeveelheid kalk het tegenovergestelde effect zal hebben - de pleister kan bedekt raken met scheuren. De ideale verhouding van kalk tot cementmengsel is 1: 3.

Cement-kalkmortel wordt gebruikt voor de binnenhuisarchitectuur van het gebouw en voor de decoratie van de gevel.

Lime-gipspleister wordt gebruikt voor afwerkingruimten met gemiddelde vochtigheid (niet geschikt voor een badkamer) met muren gemaakt van steen, hout en andere materialen.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het gips zeer snel bevriest. (ongeveer 10-15 minuten), dus de oplossing wordt in kleine porties bereid. Het is niet nodig om de oplossing in gehard gips te verdunnen, integendeel, het zal leiden tot verlies van sterkte en hechting. Het is ook wenselijk om het oppervlak in kleine delen te verdelen en afwisselend te pleisteren.

Kleipleister is het oudste decoratiemateriaal.Het werken met het kan lang duren, omdat de klei eerst moet worden voorbereid. Dit type gips wordt gebruikt voor ruimtes met een zeer lage luchtvochtigheid. Kalk wordt vaak toegevoegd aan het kleimengsel (voor grotere plasticiteit), cement (voor verhoogde sterkte) of gips (voor sneldroging).

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van kleipleister van andere typen is de mogelijkheid van verdunning met water wanneer volledig uitgehard. Dus als er te veel oplossing was bereid en het bevroor, dan kun je er weer water aan toevoegen en het gebruiken om de oppervlakken af ​​te werken. In dit geval zal de kwaliteit van het werk niet lijden.

Gipspleister, met dergelijke voordelen als lichtgewicht, gemakkelijk aan te brengen en hoge sterkte, heeft één nadeel - het gebrek aan waterbestendigheid. Voor een korte verharding kunt u het recept van de gipsmortel wijzigen door tegel of PVA-lijm toe te voegen.

Decoratief (terrazitovaya) gips wordt voornamelijk gebruikt voor de decoratie van gevels, soms voor gangen. De mogelijke samenstelling van een dergelijke pleister is zeer uitgebreid, maar cement- en kleurpigmenten worden bijna altijd gebruikt.Voor verschillende imitaties zijn speciale toevoegingen en het gebruik van de benodigde gereedschappen voor afwerking nodig.

Terrazit gips onderscheidt zich door het niveau van grit, dat afhangt van de vulstoffractie:

 • fijnkorrelige fractie tot 2 mm;
 • medium korrelig - 2-4 mm;
 • grof - 4-6 mm.

Elk gips bevat een vulmiddel, water en een bindmiddel.

De verhoudingen van deze elementen in de samenstelling van de oplossing zijn ook afhankelijk van het soort werk:

 • gespoten;
 • primerlaag;
 • afwerkingslaag.

Gebruik voor het spuiten het minste bindmiddel en voor de afwerklaag meer. Dit komt door de hoge sterkte van het afwerkingsmateriaal.

Pleister kan in alle drie de lagen worden aangebracht, en ook alleen in één. Voor elke methode worden individuele verhoudingen geselecteerd. Samenstellingen waarin klei aanwezig is bevatten altijd een kleinere hoeveelheid van dit materiaal.

Als u bepaalde eigenschappen van gips wilt verbeteren, kunt u speciale additieven kopen. Weekmakers verhogen bijvoorbeeld de plasticiteit van het mengsel en zorgen voor een gladde coating, voorkomen delaminatie. Ze kunnen ook de benodigde hoeveelheid water verminderen.

In het koude seizoen zullen additieven met antivrieseigenschappen helpen om afwerkingswerkzaamheden uit te voeren door de oplossing niet te laten bevriezen. Het kwartszand verhoogt de weerstand tegen zuren, mica beschermt tegen ultraviolet. Metaalspaanders worden zelden gebruikt vanwege hun corrosieve eigenschappen, maar ze verhogen de sterkte van de coating.

Als het nodig is om de hechting te verhogen of de uithardingstijd te verkorten, dan vindt u gemakkelijk het juiste additief.

Er is ook een breed scala aan decoratieve additieven:

 • marmer chips worden gebruikt om een ​​Venetiaanse stijl te creëren;
 • koppels (gekleurde acrylstukken) geven een suede-effect;
 • was en harsadditieven worden gebruikt om steen, zijde te imiteren.

De hoofdregel bij het gebruik van additieven is hun hoeveelheid, die in oplossing niet hoger mag zijn dan 10% van het hoofdvolume. Sommige additieven kunnen met een spuit in de oplossing worden gebracht.

Het verschil tussen de pleister en de gebruikelijke stopverf is dat de stopverf een afwerkingafwerking is en de gebreken die zijn aangebracht tijdens het pleisteren verbergt.

Hoe te koken?

Om de gipsoplossing voor te bereiden, moet u de volgende hulpmiddelen gebruiken:

 • capaciteit voor materialen;
 • betonmolen (kan worden vervangen door een mixer of een schop);
 • bindmiddel, aggregaat en water;
 • dispenser.

Om cementpleister voor te bereiden, moet u eerst het zand zeven en uit puin en brokken verwijderen. Meng vervolgens het cement en het zand zorgvuldig in een droge vorm. Gebruik hiervoor een betonmixer of mixer. Zodra de elementen homogeen worden, kunt u geleidelijk water toevoegen en zacht blijven roeren. De voltooide samenstelling zou de conditie van dikke crème moeten krijgen.

In termen van het vetgehalte van het mengsel onderscheidt zich door:

 • vet (heeft een sterke plakkerigheid);
 • normaal;
 • mager (geen plakkerigheid).

Een mengsel van hoge kwaliteit moet een verschillende uniformiteit van samenstelling en normaal vet zijn.

Om de oplossing van klei te bereiden, is het noodzakelijk om het aluminiumoxide enkele uren in water te weken en daarna te kneden zodat er geen klonten zijn. Voeg daarna zaagsel toe aan klei. Alumina moet uiteindelijk behoorlijk dik zijn. Om dit resultaat te bereiken, moet je het mengsel constant mengen en een beetje water toevoegen.

Om zich volledig te ontdoen van knobbels en puin, kunt u de oplossing met een zeef afvegen.Na deze acties wordt gezeefd zand toegevoegd. Maar zo'n mengsel zal niet voldoende sterkte hebben, daarom wordt er ook cement, kalk of gips aan toegevoegd.

Om een ​​pleister op kalkbasis te maken, is het alleen nodig om de gehydrateerde stof te gebruiken. Eerst wordt dit materiaal gemengd met water en dan wordt geleidelijk zand toegevoegd.

Het is mogelijk om het drogen van het pleister te bepalen door de kleur van grijsachtig naar wit te veranderen. Het gerede mengsel in de tank kan ongeveer drie dagen worden bewaard, maar het wordt afgeraden om de toepassing ervan uit te stellen, omdat na verloop van tijd de oplossing plasticiteit begint te verliezen.

Als kalk niet is gedoofd, is het noodzakelijk om te blussen. Om dit te doen, wordt droge kalk verdund met koud water. Het is belangrijk om een ​​grote volumecapaciteit te gebruiken, omdat uitdoving een heftige reactie is. Een veiligheidsbril en -kleding kan nodig zijn. Kalk zou ongeveer twee weken moeten aanhouden

Om een ​​kalk-gipsmortel te maken, moet u gips aan water toevoegen en tot een glad mengsel mengen. Dan wordt kalk toegevoegd. Het is raadzaam om alle kookstappen snel uit te voeren, omdat het gips snel droogt.

Cement-kalkpleister kan op twee manieren met de hand worden gemaakt:

 • Droog mix cement en zand, dan kun je ze verdunnen met limoenmelk, schoongemaakt met een zeef. Alle elementen zijn grondig gemengd.
 • Eerst worden kalk, zand en water gemengd en vervolgens wordt cement toegevoegd. Ook wordt de resulterende massa gemengd.

Decoratief pleister kan worden gemaakt van elk bindmateriaal, maar met de verplichte toevoeging van decoratieve additieven en kleurpigment.

Recepten voor de bereiding van oplossingen zijn niet heel verschillend, maar de eigenschappen van de gebruikte materialen worden in aanmerking genomen.

Om de oplossing onafhankelijk voor te bereiden, moet u de volgende stappen uitvoeren:

 • alle droge gipsmaterialen moeten eerst worden gezeefd en volledig worden gereinigd;
 • om zeker te zijn van de homogeniteit van de resulterende samenstelling, is het wenselijk om het te filteren;
 • de verhoudingen van materialen in de samenstelling worden bepaald door de soorten werk (spray, primer of afwerking).

Tegenwoordig kunnen kant-en-klare droge mixen worden gekocht die alleen met water verdund hoeven te worden. Ze zijn goed omdat ze een professionele en gespecialiseerde samenstelling hebben, verschillende toevoegingen bevatten om de sterkte en taaiheid te verbeteren.

Mogelijke fouten

De kwaliteit van de laatste pleister hangt af van de juiste voorbereiding van de samenstelling en de overeenstemming met de verhoudingen van materialen. Fouten kunnen scheuren in het oppervlak, schilfers of zwelling veroorzaken.

Slechte menging van de oplossing leidt tot scheurtjes. vanwege de hoge concentratie in een gebied van het bindmiddel of aggregaat. Meer scheuren verschijnen door blootstelling aan te lage of hoge temperaturen, tocht. Daarom is het na het aanbrengen van de pleister het beste om alle ramen en deuren te sluiten.

Nieuwe laag kan alleen worden aangebracht na volledige droging van de vorige laag.

Er is een misvatting dat als u meer cement toevoegt, de kracht van de oplossing zal toenemen. Maar dit is niet waar. Natuurlijk zal de oplossing dichter worden, maar als ze droog zijn, vormen zich snel scheuren op het oppervlak.

Controleer voordat u de pleister aanbrengt of het oppervlak volledig droog is. Anders zal de coating niet goed gefixeerd zijn en snel afpellen. Maar het droge oppervlak zal de coating niet vasthouden. Het wordt ook afgeraden om te dunne of dikke lagen te maken.

Voor een betere bevestiging van de gipsmix is ​​het de moeite waard om ervoor te zorgen dat het oppervlak voldoende ruw is.Als echter lagen van verschillende dikte worden aangebracht, zal dit na het drogen merkbaar zijn door de niet-uniforme kleur van het oppervlak vanwege de verschillende duur van de droogtijd.

De sterkte wordt beïnvloed door de hoeveelheid bindmiddel en de afwezigheid van onzuiverheden in de materialen. Het gebruik van gipspleister op betonnen oppervlakken is niet mogelijk, dit kan leiden tot vernietiging van het oppervlak. Ook wordt het niet aanbevolen om kalkmengsel op gips aan te brengen.

tips

Hoewel het niet wordt aanbevolen om de zelfdroogtijd van de pleister te beïnvloeden, maar als u voor goede ventilatie in de kamer zorgt, wordt de kans op het optreden van defecten verminderd.

Voordat u een baksteen gaat pleisteren, is het beter om het oppervlak te bevochtigen.omdat dit materiaal een goed vochtabsorptievermogen heeft. Voordat u klaar bent, is het noodzakelijk om het oppervlak volledig te reinigen van alle verontreinigingen, zodat de oplossing een betere hechting vertoont. Vergeet niet de voorbereidingen voor het bepleisteren van de gevel - als er balken van gewapend beton zijn, worden ze gesloten met klei gebakken in de oven.

Het is onwenselijk om gipspleister te gebruiken voor buitendecoratie, omdat het wordt vervormd onder invloed van regen of sneeuw.Voor een perfect gladde coating op het oppervlak kunt u bakens installeren. Om dit te doen, moet je eerst de verticaliteit van de muur controleren en dan op de juiste plaatsen in de pluggen rijden en de lijn er langs strekken. Om een ​​breuk te voorkomen, is het noodzakelijk om de lijn tussen de buitenste bakens aan te halen.

Om ongelijke hoeken te repareren, plaatst u een extra laag pleister. Als de onregelmatigheid te groot is, moet u eerst de pleisterlaag volledig verwijderen en opnieuw aanbrengen.

Het beste is om te pleisteren in de lente of de herfst, wanneer er geen hete zon of strenge vorst is. Vanuit de zon kunt u het oppervlak bedekken met een speciale beschermende luifel.

Een dikke laag mortel kan barsten, maar als dit nodig is, moet het metalen wapeningsnet worden uitgerekt voordat het wordt aangebracht. Het is raadzaam om alle installatiewerkzaamheden vóór het pleisteren uit te voeren, om de coating of leidingen (draden) niet te beschadigen. Elementen van communicatie worden geplaatst in speciale groeven in de muur en bedekt met gips. Verwarmingsbuizen mogen niet dicht bij de pleister worden gelaten, omdat ze uitzetten wanneer ze worden verwarmd en de coating inklapt, en roestvlekken kunnen optreden vanwege het vermogen van gips om vocht te absorberen.

De oppervlakken moeten volledig stofvrij zijn, anders hecht de pleister er niet goed aan.

Hoe je de oplossing op het gips kneedt, zie hieronder in de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer