Pleister op hout: soorten en kenmerken van de toepassing

De technologie van gips op hout verschilt niet van pleisteroppervlakken van andere materialen. Hout was altijd het meest betaalbare materiaal voor het bouwen van huizen.

Typen en functies van de applicatie

Vandaag wordt de boom vóór de bouw van het huis voorbehandeld:

 • antiseptica van verval en schimmel;
 • geïmpregneerd met blusmiddelen en mengsels;
 • gemalen met impregnaties om de kleur op één lijn te brengen;
 • gelakt om te beschermen tegen agressieve omgevingsfactoren.

Het resultaat is dat het huis van binnen en van buiten mooi is. Maar een boom met talloze lagen van impregnatie en vernis kan niet langer iets in de atmosfeer uitstoten. Houd er rekening mee dat alle impregnering met regelmatige tussenpozen moet worden herhaald.

De beslissing om de gevel van een huis al dan niet te pleisteren is beter te nemen in de planningsfase van de bouw. In dit geval kunt u een goedkopere optie kiezen voor het bouwen van muren. U kunt materialen gebruiken met een lagere frequentie van oppervlakteafwerking, en dit levert aanzienlijke besparingen op bij de aanschaf van materialen. Gipsgevels van houten huizen presteren minstens 1,5 jaar na de bouw.

Wanneer u een huis met een framepaneel bouwt, ongeacht welk paneel u kiest, kunt u onmiddellijk het gevelpleister aanbrengen. Het frame van het huis zal krimp van wandelementen voorkomen.

Welke mix te kiezen?

Laten we om te beginnen zien welk mengsel het beste is om te kiezen voor bepleistering van houten oppervlakken. Hieronder bespreken we de opties voor mengsels die beter geschikt zijn voor pleisterwerk van binnenmuren en welke voor buitenmuren.

Cement-zandmengsel is het meest eenvoudige en betaalbare. Bestaat uit een mengsel van cement en zand, waarvan de verhouding varieert van 1: 3 tot 1: 5, afhankelijk van het merk cement en de gewenste soort mortel. Geprefabriceerde mengsels bevatten ook weekmakers. De compositie kan worden gebruikt voor het bepleisteren van houten oppervlakken zowel binnenshuis als voor gevelwerkzaamheden. Maar het mengsel is behoorlijk "taai" en in zijn pure vorm is het onhandig om te werken.

Cement-kalkmortel heeft een goede hechting op houten oppervlakken. De aanwezigheid van cement in de oplossing geeft het vorstbestendigheid en waterbestendigheid. Het wordt gebruikt voor zowel binnen- als buitenmuren. Je kunt een kant en klare droge mix kopen, maar het is beter om het zelf te koken.

Hiervoor moet je voorbereiden:

 • 1 deel cement 300;
 • 4 delen zand van middelgrote fractie, het zou moeten worden gezeefd en geen grote stenen bevatten. In het geval van het gebruik van cement van merk 400 of 500 zand, nemen we 5 delen.
 • 1 deel gehydrateerde kalk. Gebroken kalk moet ten minste drie dagen vóór gebruik worden verwijderd. Op de verpakking met ongebluste kalk geeft u aan hoe lang kalk moet worden geblust. Er moet rekening mee worden gehouden dat de uitdovingsreactie plaatsvindt met de afgifte van een grote hoeveelheid warmte. Daarom is het noodzakelijk om de juiste gerechten te kiezen en voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. We voegen geleidelijk water toe. Tot een homogene massa van consistentie zure room. De resulterende kalk moet worden gefilterd. Filter opnieuw voor gebruik. Bij gebruik in de verkeerde gebluste kalk barst het gips. Verkocht gehydrateerde kalk wordt verkocht - pluis, dus het is beter om het te kopen.

Meng het zand en cement in droge toestand. We beginnen geleidelijk aan limoenmelk te infuseren met constante verandering. Je zou een homogene massa van zure roomconsistentie moeten krijgen. Het volume van het bereide mengsel mag niet groter zijn dan het productievolume per dag. Lime in oplossingen geeft ze plasticiteit, verhoogt de waterbestendigheid en is een antisepticum, wat vooral belangrijk is wanneer het wordt gebruikt voor gips op hout in nieuwe huizen.

Kalk-gipsmortel is een mengsel van gips en droge kalk. Gipsoplossingen die gips bevatten, worden alleen gebruikt voor interieurwerkzaamheden in droge ruimten. Gipsoplossingen die gips bevatten, zijn bang voor vocht. De hardingstijd van gips is minder dan 30 minuten en hangt af van de temperatuur van de oplossing - hoe hoger deze is, hoe sneller de instelling. Daarom is gipsmortel beter om de binnenwanden en scheidingswanden te pleisteren. Het is noodzakelijk om snel en nauwkeurig te pleisteren.

Kleipleisters met het gebruik van klei - het oudste materiaal dat zijn relevantie vandaag niet heeft verloren. Denk aan de hutten van de hut in het zuiden van Rusland. Klei mag geen minerale deeltjes, resten van het wortelsysteem en vaste insluitsels van afzettingsgesteenten bevatten.Kant-en-klaar kleimengsel is beter om in de fabriek te kopen.

Op klei gebaseerde oplossing voor gips op hout wordt als volgt bereid:

 • Clay - 3 delen;
 • 4 handvol stro (per tien liter klei); stro kan worden vervangen door zaagsel van naaldhout, eik of els;
 • Zand - 7 delen;
 • 100 gram lijm voor vliesbehang op een emmer water.

Lijm verdund in water. Een dunne stroom giet het mengsel in om de gewenste consistentie te verkrijgen. De klei-oplossing blijft heel lang plastic, zodat het mengsel de hele dag kan worden bereid.

Bij het gebruik van een op klei gebaseerde mortel voor het afwerken van buitenmuren of natte ruimtes binnen, voeg 1 deel cement van een kwaliteit niet lager dan 400 toe.

De bereidheid van de oplossing kan worden bepaald door kraken. Rol de bal van 3-4 centimeter en knijp tussen de twee planken. Als er 3 of 4 ondiepe barsten op de resulterende cake ontstaan, is de oplossing klaar. Als de bal is verbrokkeld, is de oplossing "dun" en moet er klei aan worden toegevoegd. Bij afwezigheid van scheuren is klei vettig en moet zand worden toegevoegd.

Gereedschap en inventaris

Voor de productie van werken heeft u een gereedschap en inventaris nodig.Onderstaande lijst is indicatief. In plaats van bossen kunt u bijvoorbeeld de "geiten" gebruiken.

Sommige posities kunnen volledig worden uitgesloten:

 • steiger of trapladder;
 • elektrische gereedschappen - elektrische mixer, schroevendraaier, elektrische uitbreiding;
 • tanks voor het werk - een tank voor het mengen van de oplossing, een emmer voor het transport van de oplossing, een cuvette voor de oplossing;
 • pleistergereedschap - pollepel, valk, regel, rasp, troffel, spatels van verschillende groottes;
 • Kayanka voor ijzerafzetting.

Vergeet ook de veiligheidsgordel niet bij werkzaamheden op hoogte, helm, werkhandschoenen en handschoenen.

Oppervlakken voorbereiden op werk

Houd er rekening mee dat het pleisteren van houten huizen pas 1,5 jaar na de bouw is toegestaan, zodat het hout volledig droog is. Gips van frame-paneel huizen kan onmiddellijk worden uitgevoerd na voltooiing van de bouw.

Fasen van het werk:

 • Alle bestaande scheuren en gaten zijn opgevuld met schuim of kit. Verwijder olie- en bitumenvlekken van alle oppervlakken, indien aanwezig. We voeren ketel buitenmuren van het huis binnen en buiten.
 • We behandelen alle oppervlakken met een antisepticum om schimmel en schimmels te voorkomen.Als er delen van wanden of andere oppervlakken zijn die niet zijn gemaakt van hout, bijvoorbeeld een betonnen basis of aangrenzend aan een muur van een ander materiaal, worden deze oppervlakken behandeld met betoncontact.
 • Als je natte ruimtes moet gips, doe je binnen waterdicht. De gemakkelijkste manier om dit te doen is met een ruberoid of plastic film.
 • Op de buitenmuren en de basis spijkeren we het metalen gaas. Bevestig met speciale paddestoelvormige pluggen. Het raster mag niet doorhangen. We spijkeren het wapeningsnet aan de binnenmuren. Het komt voor dat er lokale gebieden zijn waar de dikte van het gips meer dan 3 cm is, dit gebeurt wanneer er afwijkingen van de wanden van de verticale meer dan 3 cm zijn of binnenhoeken meer of minder dan 90 ° zijn. Breng in dit geval na het spuiten een nieuwe laag van het rooster aan.
 • Shingle. Begin met het vastspijkeren van de bodem onder een hoek van 45 °. Je zou rhombic cells moeten krijgen met de afmetingen 50x50mm of 45x45mm. Op verticale vlakken spijker ze door drie cellen. Aan het plafond - door twee cellen. Zorg er bij het bouwen van de tape tussen de uiteinden voor dat er een opening van minimaal 5 mm overblijft. De uiteinden van de banden zijn nat en elk uiteinde is genageld.Hoewel in zijn afwezigheid, kan gordelroos ook worden gemaakt door thuis een tafelzaag te bezitten door deze uit geschikte planken of latten te knippen.
 • Polymeerversterkend gaas voor metselwerk wordt bevestigd met schroeven met wijde kop. Het aantal schroeven - 10-12 stuks per vierkante meter. De basisregel bij het monteren van een dergelijk rooster is dat het moet worden uitgerekt als een touwtje. Verbindingen op verticale hoeken zijn niet toegestaan. Op de kruising van het net maken we minstens één cel overlapping.

Volgorde van bewerkingen

Stukadoorswerken houden verband met natte processen, dus moeten ze worden gepland voor het warme seizoen. Kies optimaal het moment waarop er geen regen valt.

Fasen van het werk:

 • Gespoten. Bereid de oplossing meer vloeibaar dan gebruikelijk en bestrooi met een pollepel op het voorbereide oppervlak, beginnend vanaf de bovenkant. We regelen de dikte zodat de laag niet groter is dan 9-10 mm. We gaan door naar de volgende fase nadat de eerste laag volledig droog is.
 • De hoofdlaag. Breng een oplossing van normale consistentie aan op de eerste laag. We sluiten aan bij de vuurtorens. We beginnen er bovenop te pleisteren.
 • De laatste laag. Eliminatie van kleine defecten in wandoppervlakken, maximale uitlijning met bakens.
 • Grout. Slijpen en voegen van wanden, waardoor een glad oppervlak ontstaat. Dit geldt vooral als u behang wilt plakken.

Stukadoorswerk is irrationeel, het is beter om met een assistent te werken, en beter nog, niet met één.

De minimale link voor gips is 3 personen, terwijl het beter is om 2 links te hebben: 1 hoofd stukadoor en 2 leerlingen om de oplossing voor te bereiden en te dragen. Ze herschikken ook steigers of steigers.

Nadat u het buitenwerk hebt voltooid, kunt u de binnenwanden beginnen te pleisteren. Werk binnenin is beter om vanaf het plafond te beginnen en pas dan de wanden te pleisteren, om de kant-en-klare oplossing voor oppervlaktespray niet te bederven. We voltooien het werk in de kamer volledig en gaan dan alleen door naar de volgende kamer. De meest correcte optie is om te beginnen met pleisteren vanuit de kamer het verst van de ingang en geleidelijk naar de voordeur te gaan. In deze werkrichting wordt de kamer afwisselend gesloten voor drogen. Dienovereenkomstig kunt u met de juiste droging in dezelfde volgorde beginnen met de afwerking.

Drogen van gepleisterde oppervlakken

De basisregel voor het drogen van gepleisterde oppervlakken - de eerste 3 dagen gebruiken niets om het drogen te versnellen.Versneld drogen leidt ertoe dat de snel gedroogde toplaag voorkomt dat vocht uit de onderliggende lagen ontsnapt. In de toekomst zullen dergelijke gepleisterde oppervlakken barsten. Versnelde methoden kunnen worden toegepast op de 4e en bij voorkeur de 5e dag. Het drogen kan worden versneld door te luchten of te verwarmen met behulp van een warmtepistool.

Gepleisterde oppervlakken van buitenmuren moeten worden beschermd tegen zowel versneld drogen als regen. In het geval van gevels wordt de opwarming van de zon toegevoegd aan de negatieve factoren, vooral bij winderig weer. Daarom is het beter om onmiddellijk een beschermende film te maken en de wanden er meteen mee te bedekken. Het beschermt tegen regen en tegen de zon met de wind.

Hoe de houten wanden voor gips te bewerken, zie hieronder in de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer