Knauf Rotband-gips: kenmerken en toepassing

Knauf Rotband-gips is toonaangevend in vele bouwmaterialen. Het geheim van de fabrikant is simpel: hoogwaardige producten, uitstekende technische kenmerken, eenvoudige en duidelijke toepassing, zelfs voor beginners.

Speciale functies

Knauf-pleister wordt om vele redenen verkregen en geprezen. Men kan niet eens de identiteit noemen van de concepten "Knauf-producten" en "beroemde Duitse kwaliteit". Dit proefschrift is al lang bewezen in de praktijk. Maar het is de moeite waard om te zeggen dat de oprichters van het bedrijf, de gebroeders Knauf, mijningenieurs van beroep zijn.

Door gips te kiezen als basis voor de bouwmaterialen die ze produceren, waren ze gebaseerd op hun professionele kennis. Gips laat je toe om een ​​hogere kwaliteit te maken, sneller en zuiniger, dus het is het hoofdbestanddeel in de Knauf-mortel.

Alle producten van de fabrikant zijn goed doordacht, harmonieus qua samenstelling, efficiënte en betaalbare bouwmaterialen. Ze zijn gemaakt rekening houdend met de geaccumuleerde ervaring en de toepassing van innovatieve technologieën, ondergaan kwaliteitscontrole, onderscheiden zich door betrouwbaarheid en energie-efficiëntie. Bonus voor estheten - laconiek en mooi verpakkingsontwerp.

Producten van het Rothband-merk ("Rotband") vallen op in een aparte lijn. Dit is een multifunctioneel mengsel van droge componenten op basis van gips, aangevuld met nog drie producten uit de lijn: stopverf voor het aanbrengen van de dunste laag en materialen voor decoratieve afwerking "Rothband Finish" en "Rothband Profi". De laatste wordt geproduceerd in de vorm van een voltooide pasta.

Kenmerken van de Rothband pleister:

 • Multitasking. In feite is het een universeel middel voor het voorbereiden van een ruw oppervlak voor decoratieve afwerking en decoratie zelf. Het kan barsten, onregelmatigheden en spaanders afdichten, het oppervlak van de wanden egaliseren, decoratieve elementen creëren. Het verhoogt zelfs de hechting tussen het werkoppervlak van de wanden of het plafond en het afwerkmateriaal. Daarom, als een nieuwkomer, die eerst de reparaties met zijn eigen handen nam, plotseling vergat een primer op de muur te plaatsen, zal "Rotband" deze vervangen.
 • Geweldige kwaliteit.
 • Geschikt voor professioneel gebruik en voor privégebruik;
 • Compatibiliteit met afwerkmaterialen van andere fabrikanten en binnen dezelfde lijn.
 • De mogelijkheid om pleister op verschillende soorten oppervlakken te gebruiken: hout, beton, baksteen, oude muren, "secundaire" (nabewerking), gipsplaat, beton, cement, blokmaterialen, cementpleister, polystyreen, OSB en TsSP.
 • Materialen aangepast aan de klimatologische omstandigheden van ons land;
 • Het kan worden gebruikt voor kamers met een droog microklimaat, in omstandigheden met matige vochtigheid en in kamers met een hoge luchtvochtigheid met extra bescherming.

Ervaren vakmensen weten dat hoogwaardige pleister de sleutel is tot succesvolle decoratie en reparatie in de kamer.

De lijst met voordelen van de Rothband-mix is ​​behoorlijk overtuigend:

 • Als je het gebruikt, heb je geen extra laag stopverf nodig. Dit bespaart tijd en geld en vereenvoudigt reparaties.
 • Een laag pleister kan op elke gewenste dikte worden aangebracht. Het barst niet van ongelijke droging of zijn eigen gewicht.
 • Vanwege het feit dat het mengsel aan de basis universeel gips is voor de afwerking, wordt het materiaalverbruik verminderd.Vergeleken met cement-zandmengsels is het bijna twee keer minder.
 • In één benadering is het mogelijk om tot 50 millimeter van het mengsel aan te brengen!
 • Verdikking van de pleisterlaag verhoogt de isolatie en geluidsisolatie in de kamer.
 • De universaliteit van het materiaal in alle opzichten: in termen van compatibiliteit met verschillende oppervlakken en functioneel gebruik. Knauf "Rotband" gips is geschikt voor voorbewerkings-, sier- en restauratiewerken.
 • De hardingssnelheid van gips is veel hoger dan die van cementmengsels, dus u kunt eerder beginnen met de afwerking.
 • Een mengsel van plastic, het is handig om te gebruiken in moeilijk te bereiken en opluchtingsplaatsen.
 • Knauf "Rotband" geeft een vuurbestendige coating.
 • Dankzij de unieke componenten van de samenstelling van het gipsmengsel is het in staat om vocht op zich te houden, zelfs wanneer het op absorberende en poreuze oppervlakken wordt gebruikt. Hierdoor blijft het geheel intact, zonder scheuren en onregelmatigheden tijdens en na het drogen.
 • Het oppervlak van de muren is "ademend", geen condensatie en het broeikaseffect.
 • Gips is een puur natuurlijk mineraal dat geen enkele bedreiging vormt voor het menselijk lichaam. Het veroorzaakt geen allergieën en bevat geen gifstoffen.Naast het fijn gedispergeerde gipspoeder bevat het componenten die de hechting verhogen en krimp voorkomen, weekmakers die nodig zijn voor de vloeibaarheid van de massa en de hardheid na stolling, kristallijn siliciumoxide. Normaal water wordt gebruikt voor verdunning.
 • De kleur van de pleister is eenvoudig, geschikt voor elk soort decoratief werk en de textuur heeft een goede hechting. Dit maakt het gebruik van een minimale hoeveelheid primersamenstelling mogelijk voordat een decoratieve coating wordt aangebracht.

Het mengsel heeft enkele nadelen opgemerkt door de experts:

 • bij het opvullen van diepe scheuren kan het materiaal enigszins krimpen;
 • de tweede laag pleister wordt slecht over de eerste laag aangebracht, het gebruik van primersamenstellingen is vereist;
 • het verbruik van materiaal in de praktijk is iets hoger dan dat aangegeven door de fabrikant op de verpakking;
 • het mengsel hardt snel uit in de lucht, dus de afwerking moet snel gebeuren;
 • de prijs voor 10 kg van het mengsel is twee keer hoger dan de prijs voor de producten van de binnenlandse producent, en anderhalve voor de producten van andere buitenlandse fabrikanten.

Technische specificaties

Technische kenmerken van Knauf "Rotband" gips is een combinatie van materiaaleigenschappen, kenmerken van de toepassing op verschillende oppervlakken en operationele eigenschappen. Ze omvatten een aantal indicatoren, zoals samenstelling, kleur, dikte, houdbaarheid, droogtijd en andere.

Formulier vrijgeven

Droog gipsmengsel is verkrijgbaar in een standaard formaat zakken van 5 tot 30 kilogram. Tassen van vijf kilo zijn er in plastic en papier. Gewicht 10, 25 en 30 kg is alleen beschikbaar in papieren zakken. De afwerking in afgewerkte vorm (pasta) wordt geproduceerd in plastic containers met een inhoud van 5 - 25 liter.

De Knauf "Rotband" -lijn heeft verschillende anti-namaakbeveiligingsfuncties die het gemakkelijk maken om hoogwaardige producten te onderscheiden van ondergrondse materialen van onbekende grondstoffen.

Deze omvatten:

 • gestileerde ronde stempel "Duitse standaard. Bewezen kwaliteit ";
 • het markeren van de tijd en de datum van productie met een nauwkeurigheid van seconden;
 • in reliëf in de vorm van strepen op de bovenste laag van de verpakking van speciaal papier.

In geval van twijfel over de authenticiteit van het materiaal, dient u een kwaliteitscertificaat aan te vragen of rechtstreeks aan de werknemers van het bedrijf die niet-geadverteerde methoden van bescherming tegen vervalsing zullen identificeren.

Algemene voorwaarden voor opslag

Het mengsel is geschikt voor zes maanden, als het wordt bewaard in een droge geventileerde ruimte met een temperatuur van 5-25 graden, uit de buurt van warmtebronnen, vocht en direct zonlicht.

structuur

De samenstelling van de stof is universeel en wordt niet door de fabrikant bekendgemaakt om vervalsingen te voorkomen. Het is bekend dat dit een fijn gedispergeerd gipsmengsel is met de toevoeging van componenten van minerale oorsprong, die de elasticiteit, sterkte, het vermogen om vocht en hechting van de substantie te behouden en de krimp en scheurvorming te minimaliseren.

Klassiek gips is wit, zowel in droge vorm en na drogen op het oppervlak van muren of plafond, maar soms is er een kleurpigment in de compositie.

kleur

De kleur van de pleister is gekozen in overeenstemming met het type en de tint van het materiaal voor de decoratieve afwerking. Het is onbetekenend, maar beïnvloedt nog steeds de prestaties van het materiaal en zijn "gedrag" tijdens de afwerking.

Er zijn in totaal drie kleuropties beschikbaar: wit (kan ook kleurloos worden genoemd vanwege het gebrek aan kleurpigment), grijs en roze. Volgens de fabrikant is de kleur niet specifiek gekozen, maar is deze afhankelijk van een aantal onzuiverheden in het mineraalgesteente. Het heeft geen invloed op de kwaliteit van de coating.

Wit gips wordt beschouwd als een "klassieker van het genre."

Het wordt zowel in de fabrieken van Duitsland, als in de takken van het Krasnodar-gebied en de regio Astrachan geproduceerd. De grijze mix is ​​gemaakt in Krasnogorsk. Pink wordt geproduceerd in de stad Kolpino in de regio Tsjeljabinsk. Deze verdeling per regio wordt verklaard door de locatie van de steengroeven waar grondstoffen voor de productie van mengsels worden gewonnen.

Fractie grootte

Deze parameter is ook onderhevig aan standaardisatie. De fabrikant stelt de minimumindicator niet in, maar het maximum is 1,2 mm.

Fijnkorrelig gips kan het effect van "vloeibaarheid" op een verticaal oppervlak geven. Als gevolg hiervan worden er lekken gevormd op de muur die moet worden verwijderd. Het wordt aanbevolen om het te gebruiken voor dichte afwerkingsmaterialen, bijvoorbeeld wat behang.

Met een grofkorrelig mengsel ontstaan ​​dergelijke problemen niet. Het is geschikt voor zelf-decoratie.

dikte

De minimum- en maximumwaarden van de laagdikte voor verschillende oppervlakken variëren binnen verschillende limieten. Voor muren beveelt de fabrikant aan om een ​​laag van 5 millimeter en niet meer dan 50 te starten, voor het plafond is het onderste cijfer gelijk: 5 mm, maar de bovenste is meerdere malen kleiner - slechts 15 mm.

Oppervlakken die moeten worden behandeld met een laag van meer dan 50 mm dikte worden in fasen gepleisterd. Eerst wordt een primer aangebracht (bij voorkeur dezelfde fabrikant), vervolgens een laag "Rotband" stopverf en nadat deze is gedroogd, wordt het oppervlak opnieuw geprimed. Wanneer de primer droog is, kunt u een tweede laag pleister aanbrengen met een dikte van 15-50 mm.

Droogtijd

Het tijdsbestek voor elke status en elk proces is anders:

 • "Rijping" van de oplossing na toevoeging van vloeistof aan het mengsel duurt 10 minuten;
 • de oplossing houdt de consistentie van de vloeibare massa in een open houder gedurende een half uur;
 • het drogen van een laag met minimale dikte is enkele uren, afhankelijk van het microklimaat in de kamer;
 • het drogen van de volledige laag is 7 dagen. Sommige bronnen noemen kortere periodes (24 uur, 3 dagen), maar de officiële aanbevelingen van de fabrikant zijn om niet eerder dan een week later te worden voltooid.

Het droge mengsel heeft een dichtheid van 730 kilogram per kubieke meter, het bevroren gips is iets groter - 950 kg / m3

sterkte

Het wordt aangeduid als "druksterkte" en "buigsterkte", wat de weerstand van de pleisterlaag tegen druk impliceert, zodat de integriteit niet wordt beschadigd.

De maximale toelaatbare druk op de laag "Rotband" gips in compressie is 2,5 MPa, bij de vouw - boven 1 MPa. Het is moeilijk om dergelijke indicatoren zelf te meten, dus het is belangrijk om eenvoudig de informatie op het pakket te controleren. De cijfers voor deze items mogen niet lager zijn dan 2,5 en 1.

adhesie

Universeel stucwerk van Knauf Rotband kleeft het best aan zelfs beton en cementoppervlakken, maar kan ook poreuze en ongelijkmatige wanden en plafonds hanteren.

stabiliteit

Impliciete weerstand tegen extreme temperaturen, lage temperaturen, vochtigheid, brandwerendheid. De fabrikant geeft niet aan in de informatie op de verpakking van dergelijke gegevens, maar empirisch bleek dat het materiaal kan worden gebruikt in ruimten met een nat microklimaat (badkamers, keukens), het heeft dampdoorlaatbaarheid, vochtbestendigheid, brandwerendheid.

verbruik

Een zeldzame fabrikant van bouwmaterialen is niet slim, wijzend op de geschatte cijfers van de verpakking van het verbruik van de stof per vierkante meter van het te behandelen oppervlak. Zelfs Knauf, met zijn onberispelijke reputatie, biedt geen 100% correcte informatie.

Bij het berekenen moet altijd rekening worden gehouden met het feit dat het in de praktijk mogelijk wat meer tijd kost om probleemgebieden te verwerken.een laag zal dikker zijn dan gepland, of een deel van de pleister zal beschadigd raken als gevolg van onjuiste opslag van het afgewerkte mengsel.

Bepaal het verbruik per vierkante meter op twee manieren:

 • neem het cijfer dat door de fabrikant op de verpakking is aangegeven (voor een "Rotband" is dit 8,5 kg per vierkante meter met een laagdikte van 1 cm), vermenigvuldig met het volledige oppervlak van het behandelde oppervlak van de wanden of het plafond en rond het aantal zakken naar de grote kant voor de verzekering;
 • bereken onafhankelijk de gemiddelde laagdikte en hoeveelheid materiaal. Onafhankelijke berekening blijkt tijdrovend, maar nauwkeuriger te zijn. Een pleisterlaag van 1 cm is niet altijd voldoende. Dit komt door het feit dat het oppervlak van de muren of het plafond nooit perfect vlak is vanwege gebreken in bouwmaterialen. Hoogteverschillen zijn onvermijdelijk.

Om ze te nivelleren en het juiste aantal zakken (kilogram) gips te berekenen, moet je een reeks acties uitvoeren:

 • "Hang" de muur op drie punten en bepaal de gemiddelde laagdikte. Voor het ophangen van de muren worden zogenaamde verticale bakens gebruikt. Om ze te installeren heb je spijkers en koorden nodig met een schietlood. Bakens worden om de 3 meter geïnstalleerd.Met hun hulp worden de afwijkingen in de verticale en horizontale lijnen berekend. Als een muur met een gebied met 9 vierkanten van afwijking bijvoorbeeld 3, 4 en 5 cm is, wordt hun totale aantal gedeeld door het aantal bakens, het resultaat is een rekenkundig gemiddelde dat gelijk is aan de vereiste dikte van de pleisterlaag. In dit geval zou het 4 cm duren.
 • Om de aanbevelingen van de fabrikant te bestuderen. Knauf beveelt een verhouding van 8,5 kg per vierkant aan.
 • Bereken de benodigde hoeveelheid gips. Hiertoe wordt de snelheid van de fabrikant vermenigvuldigd met 1 cm door de dikte van de middelste laag, en vervolgens wordt het resulterende cijfer kg / m2 vermenigvuldigd met het gehele oppervlak van het werkoppervlak.
 • Aangezien de producten worden verkocht in verpakkingen van 5 tot 30 kg, moet u het resulterende cijfer verdelen in 5, 10, 25 of 30 om het aantal zakken met een dergelijk volume te berekenen dat nodig is voor de reparatie van één kamer.
 • Bereken een kleine voorraad. Het gewicht van de pleister voor het gehele oppervlak wordt als 100% genomen, u moet nagaan hoeveel in 5-15% van dit gewicht in kilogrammen zal zijn. De resulterende figuur varieert afhankelijk van het volume van de tas. Als 10% bijvoorbeeld 6 kg was, is het redelijker om een ​​zak van 5 kg voor een verzekering te kopen dan in 25, omdat u deze meerdere keren te veel hebt betaald.

toepassingsgebied

Gips wordt gebruikt voor binnen- en buitenwerkzaamheden van gebouwen voor verschillende doeleinden.

Allereerst is het noodzakelijk om de wanden van het gebouw zowel van binnen als van buiten te nivelleren (de soorten gips moeten anders zijn). De bouw van huizen in de jaren 90 en massieve moderne gebouwen zijn nauwelijks van hoge kwaliteit te noemen. Tussen de fragmenten van de muren, het plafond en de voegen van de verticale en horizontale vlakken bevinden zich diepe gaten, scheuren, holtes en onregelmatigheden. Dit alles bemoeilijkt de decoratie enorm.

Het gebruik van gips vereenvoudigt en versnelt reparaties aanzienlijk.. Aan de ene kant, omdat het werkoppervlak glad wordt, aan de andere kant, omdat het ruwe oppervlak van de gepleisterde wanden en het plafond een ideale basis vormt voor het aanzuigen en hechten van decoratieve materialen daaraan.

Een ander probleem van oppervlakken met defecten is aanzienlijk warmteverlies. Door alle openingen in de muren en het plafond verlaat warme lucht de kamer, zodat de temperatuur in het huis lager is dan we zouden willen, en een deel van de financiële kosten van verwarming letterlijk de straat in stromen.

Samen met de toename van de thermische isolatie in het huis, helpt gips (vooral in meerdere lagen van elk 50 mm) om de geluidsisolatie te verbeteren.

In vochtige gebieden voert het een hygiënische en beschermende functie uit, waardoor de negatieve invloed van een vochtig microklimaat op de oppervlakken van wanden en plafonds wordt verminderd. Ook voor bescherming wordt het toegepast buiten het gebouw. Dit verhoogt de weerstand tegen verwering en verbetert de isolerende eigenschappen.

Gips is ook nodig voor de behandeling van dunne metselwerk- en gipsplaatafscheidingen wanneer deze binnenshuis worden herontwikkeld.

En ten slotte heeft het een decoratieve functie. Het potentieel van gipspleister in dit opzicht is zeer hoog, omdat met zijn hulp kunt u gladde en getextureerde coatings creëren, imitatie van stucwerk en volumetrische elementen op de muur en het plafond. De consistentie van de pleister is handig voor artistieke modellering, en het reliëfpatroon wordt volledig gecreëerd door het natte pleister eenvoudigweg op te rollen met een sjabloonrol.

Het geheim van professionals: als je kleur toevoegt aan het gipsmengsel, en niet alleen de bovenste laag schildert, afgebroken op het oppervlak van de muren, in de hoeken, zullen de reliëfgebieden bijna onzichtbaar zijn.

In de regel vereist elk type werk zijn eigen type gips.Het voordeel van Knauf "Rotband" is dat het universeel en geschikt is voor het egaliseren van wanden voordat het wordt afgewerkt met behang en voor restauratiewerkzaamheden.

Putty Tips

Hoe professionele schilders grappen maken: hoop voor de fabrikant, maar haal het niet zelf. Pleisterwerk van goede kwaliteit garandeert op zich geen perfect resultaat. Het is belangrijk om het correct toe te passen, alleen dan zal het resultaat optimaal zijn.

Het werk wordt gefaseerd uitgevoerd, beginnend met de voorbereiding en eindigend met de toepassing van bescherming op decoratieve pleisters.

Voorbereidende werkzaamheden

De basis voor het plaatsen van gips kan zich in een andere staat bevinden. In het eerste geval zijn dit muren in het nieuwe gebouw die nooit zijn heringericht, in de tweede - muren die secundaire reparaties of oude muren ondergaan.

De verwerking van nieuwe oppervlakken is eenvoudiger, de verzameling beschikbare hulpmiddelen is minimaal.

Het is noodzakelijk om bouwresten van het terrein te verwijderen. Als er één is, ontdooi het plafond, de wanden en de vloer, bescherm alle oppervlakken die niet zijn blootgesteld aan verf, behandel het substraat met een primer in twee lagen met een pauze van 24 uur..

Voor maximale effectiviteit van Knauf "Rotband" gips wordt het aanbevolen om een ​​primer van dezelfde fabrikant te gebruiken.

Het is wat moeilijker om "secundaire" oppervlakken te bereiden.. De lijst met noodzakelijke gereedschappen hier is al indrukwekkend: spatels, schrapers en koordborstels, gereedschappen voor het verwijderen van de oude laag pleister en stopverf (hamer, beitel), een speciale oplossing voor het oplossen en verwijderen van glazuur, kalk, gips of andere afwerkingsmaterialen, borstels of rollen voor het aanbrengen van primer, poetsdoeken en containers met water, beschermende uitrusting (handschoenen, gasmasker, bril bij plafondmontage).

Eerst van de muur of het plafond om de oude coating te verwijderen. Achtergronden kunnen worden bevochtigd en verwijderd met een spatel, B52-verfverwijderaar kan omgaan met emails en verschillende soorten verf, bulkmaterialen kunnen worden verwijderd met metalen koordborstels en worden geschuurd met grofkorrelig schuurpapier.

Na het reinigen van de oppervlakken wordt de ruimte droog en nat ontstoft en wordt Knauf primer op het plafond en / of de wanden aangebracht. Na enkele uren kunt u een tweede laag aanbrengen en een dag wachten, waarna u verder gaat met het aanbrengen van de pleister.

De voorbereidende fase omvat ook de organisatie van een geschikt binnenklimaat. De werkzaamheden moeten worden uitgevoerd bij een temperatuur niet lager dan +5 en niet hoger dan +25 in een ruimte zonder tocht en vochtigheid.

Mengoplossing

Aangezien Knauf "Rotband" gips wordt verkocht als een droog mengsel, is het noodzakelijk om het te garen voordat het wordt aangebracht. Hiervoor heeft u nodig: een container met water, een container voor het mengen van de oplossing (emmer, bak, verfbad), schalen en een maatbeker met batchmenging, een boormachine met een mengkop of een bouwmixer om een ​​homogene massa te creëren.

Professionele schilders raden aan het droge mengsel in een bak met water te gieten in plaats van het te gieten en 9 tienden van dat bedrag te gebruiken.zoals aangegeven door de fabrikant in de verhouding liter / kilogram. Een te dik mengsel kan worden verdund met water, maar het is moeilijker om de droge stof in de klaaroplossing te mengen..

Het mengsel wordt in water gegoten, geroerd met een bouwmixer gedurende 2-3 minuten, waarna men het laat infuseren. De rijpingstijd van de oplossing is maximaal 10 minuten. Het hardt snel uit in de open lucht, dus je moet het in kleine hoeveelheden klaarmaken en de container afdekken met nat polyethyleen.

Bij onjuiste voorbereiding van het oppervlak en de oplossing zijn dergelijke defecten mogelijk:

 • Kraken van het gips. Scheuren verschijnen in het proces van krimp als gevolg van te snelle verdamping van vocht.Als onderdeel van Knauf "Rotband" zijn er speciale vochtwerende componenten, maar dit neemt niet weg dat u voor de verse gipslaag moet zorgen en de oplossing moet voorbereiden volgens de aanbeveling van professionals.
 • Het uiterlijk van hobbels. Dit is de fout van de brokken in de oplossing, die achterblijven, als deze niet voldoende voorzichtig wordt geroerd.
 • afspatten. Het treedt op wanneer de pleister wordt aangebracht op een stoffig, vettig, onvoorbereid oppervlak.
 • zwelling. Dit is een veelvoorkomend fenomeen dat voorkomt in vochtige gebieden. Daarom raden professionele schilders tijdens het werken, bijvoorbeeld in de badkamer, eerst aan om de kamer te drogen en vervolgens naar de finish te gaan.
 • Ruw oppervlak. Dit is het gevolg van een slechte voegen en verwaarlozing van de trimprocedure.

toebrengen

Voor het uitvoeren van schilderwerk is een set gereedschappen nodig: een verfbad voor het overbrengen van een kleine hoeveelheid mortel om moeilijke gebieden te bewerken, een trapladder voor het verwerken van de bovenrand van het oppervlak, een troffel - een hulpmiddel voor het mengen, leggen en egaliseren van de gipsmassa. Ook voor de toepassing kunnen halfliners en aluminium regel worden gebruikt.De regel is toegepast gips in de hoeken en controleer de uniforme verdeling van de laag.

Volgens de "klassiekers" van de schilderkunst, omvat de applicatietechnologie 3 fasen, soms worden ze voorafgegaan door de reparatie van grote scheuren en defecten.

Voor scheuren wordt de oplossing afzonderlijk verdund, in een kleine hoeveelheid. Daarna moeten ze worden uitgebreid, schoongemaakt, ontdaan van puin en geseald. Als de spleet diep is, wordt een opgerold wapeningsnet vooraf ingevoegd en vervolgens verzegeld.

U kunt doorgaan naar het hoofdgedeelte:

De eerste fase - spray. Het betreft de toepassing van een verse gipsmortel met een dunne laag van 5-6 millimeter op het gegronde oppervlak. Het is handiger om de oplossing met een troffel aan te brengen en vervolgens met een troffel of regel gelijk te maken en tegelijkertijd onregelmatigheden te elimineren. De laag moet goed drogen.

De tweede fase is de grond. Als het wandoppervlak relatief vlak is, kan deze fase worden voltooid door een laag van de vereiste dikte op de muur aan te brengen. Gebruik een verfraster voor oude afbrokkelende wanden die versterking vereisen. Het wordt direct in een natte laag grond geplaatst en vervolgens afgedicht met een derde laag.

De derde fase - "nakryvka". Het moet zo soepel mogelijk zijn.Het wordt gebruikt om de defecten van de grondlaag glad te maken en wordt niet altijd aangebracht op het hele oppervlak van de muur. In sommige gevallen worden alleen die gebieden behandeld waar er nog steeds verschillen in dikte zijn. Voor de volgende fase moet de laag een beetje pakken en drogen.

Op muren zonder gebreken is het voldoende om de pleister in één laag met een dikte van 5 tot 50 mm aan te brengen.

Knauf "Rotband" gips wordt vaak gebruikt op probleemgebieden die moeilijk te egaliseren zijn met een centimeter laag. In de regel zijn dit muren met een grote kromming of in een oud huis met duidelijke gebreken. In dit geval wordt de lijst met gereedschappen aangevuld met aluminiumprofielen, waaruit bakens worden gemaakt (geleiders voor het nivelleren van de muur).

De procedure is als volgt:

 • Bepaal de kromming van de wand en de vereiste laag van de egalisatielaag met een niveau of regel.
 • Maak een gipsoplossing en gebruik deze om op de muur van de heuvel te "plakken" met een stap van 30 cm verticaal. Horizontale vuurtorens worden geplaatst in 1-3 meter.
 • Aluminium bakens worden met gipsmortel op de heuvels bevestigd. Je moet niet ijverig zijn, na het aanbrengen van de egalisatielaag moeten ze worden verwijderd en moeten de openingen ervan worden afgedicht.
 • De maatstaf voor de uitlijning van het vlak langs de horizonlijn is een rij tussen de bakens.
 • Verder wordt de pleister aangebracht op bakens in een of twee lagen tot een dikte van 50 mm.

snoeien

Deze actie wordt vaak gemist en ondertussen vereenvoudigt het het proces van de volgende voeg. Het trimmen wordt uitgevoerd in 30-40 minuten na het aanbrengen. de laatste (of enige) laag, wanneer de pleister al is gepakt, maar nog niet volledig is bevroren.

Om overtollige en opvulonregelmatigheden te verwijderen, wordt een trapeziumvormige aluminium regel met een scherpe rand gebruikt. Ze 'knippen' al het overtollige af en worden overgebracht naar andere gebieden of volledig van het oppervlak verwijderd.

Bij zorgvuldig werken is trimmen niet vereist, maar voor degenen die het werk voor de eerste keer met eigen handen doen of niet veel ervaring hebben, is het nuttig.

grout

Het is gemaakt op de set, maar niet geharde toplaag van gips. Om dit te doen, wordt de verfrasp tegen de muur gedrukt en begint het pleister in een cirkelvormige beweging te "vegen" totdat het gelijkmatig en glad wordt.

polijsten

Deze tekenstrip vermijdt het gebruik van stopverf op gips.De procedure van glanzen wordt geconcludeerd dat in 3-4 uur na het voegen het oppervlak van de pleister overvloedig wordt bevochtigd met water uit een sproeifles en behandeld met een metalen nivelleerpad. Na deze procedure is de wand volledig klaar om een ​​primer en een decoratieve coating aan te brengen.

Maar verf, behang of andere materialen worden niet altijd op het pleisterwerk gebruikt. Knauf "Rotband" gips is op zichzelf al geschikt voor het decoreren van wanden.

Decoratief ontwerp

Het gebruik van universele gipspleister uit de "Rotband" -serie voor de afwerking van wanden biedt enkele voordelen:

 • tijd, geld en moeite besparen bij afwerking, omdat één materiaal meerdere problemen tegelijk oplost;
 • bederf het oppervlak, dat moet worden gebosseleerd, ontmoedigend. De technologie is relevant voor beginners die bang zijn om de decoratie met hun eigen handen te doen;
 • decoratieve coating zal betrouwbaar, mooi en duurzaam zijn;
 • De gipsmassa is smeedbaar en gemakkelijk te verwerken, dus met zijn hulp zal het mogelijk zijn om een ​​interessant ontwerp of een ongewoon ontwerp van de wanden te creëren.

Twee veelgebruikte methoden voor het decoreren van wanden (of plafond) van gips - waardoor het een reliëf of een heldere schaduw krijgt.

Verf de pleister op verschillende manieren. Het resultaat is een wasbaar mooi oppervlak en een duurzame coating.

Het kan monotoon zijn, met een sjabloon of met de hand getekend, veelkleurig (het is bijvoorbeeld belangrijk om verschillende kleuren op tegenoverliggende wanden te gebruiken om de parameters van de ruimte visueel te veranderen), met imitatiehout, steen, verouderde materialen met pareleffect.

Werken met de textuur is diverser. Je kunt reliëf aan het pleisterwerk toevoegen met behulp van professionele en geïmproviseerde hulpmiddelen:

 • Foamrollers en grote poolrollen. De tekening wordt op een elementaire manier verkregen - de rollen worden met een beetje druk over het natte pleister gerold. De textuur is origineel en maskeert gemakkelijk de gebreken van de applicatie.
 • Speciale rollen stencils. Ze zijn stijf met een convex of, in tegendeel, diepgaand ornament. Het is noodzakelijk om ze voorzichtig tegen de muur te rollen zodat de tekening niet naar buiten komt, omdat het meestal repetitieve en zeer specifieke figuren vertegenwoordigt: visgraat, strepen, bloemen en andere patronen.
 • stamps. Dit is een verfhulpprogramma waarvan het oppervlak een convex of diep patroon is.Het wordt aangebracht en voorzichtig in de natte pleister gedrukt om het patroon over te brengen naar het oppervlak van de muur. Na elke toepassing van de stempel aan de muur, moet deze met water worden schoongemaakt, zodat het ontwerp de helderheid behoudt.
 • Tekengereedschappen: spatels, troffel, kwasten, zweven. Ze worden met de hand getekend volgens bepaalde schema's of willekeurig. U kunt de structuur van de steen krijgen, imitatie van decoratieve gips "schorskever" of "regen" zonder overbetaling voor het afwerkingsmateriaal. Met behulp van een penseel met een harde stapel worden cirkels, halve cirkels, golvende lijnen en andere patronen getekend.
 • Borstel of bezem. De technologie van hun gebruik lijkt op een kinderachtige truc bij het tekenen van lessen wanneer de verf op een vel papier met een tandenborstel wordt verspreid. Het is noodzakelijk het wollige deel van de borstel of bezem in de vloeibare "Rotband" gipsmortel te dopen en de hand over de elastische pool naar u toe te trekken of de pleister van de bezem op de muur te kloppen. Het blijkt het effect van "spatten" van de muur en reliëf patroon.
 • Beschermende plastic film. De afmetingen ervan moet anderhalf tot twee keer het oppervlak van de muur zijn, zodat het mogelijk is om vouwen en een patroon te vormen, en de dichtheid moet gemiddeld zijn.Een te dunne film "velt" de pleister niet vast en te dicht zal niet het gewenste effect van "pozhamkannost" geven.

De film wordt van links naar rechts op de muur aangebracht, en plakt deze op het natte oppervlak van de pleister en vormt tegelijkertijd plooien en plooien. Het is handiger om het werk samen te doen, zodat de vrije rand niet willekeurig blijft plakken en de pleister geen tijd heeft om te drogen.

Een andere manier om de film te gebruiken, is door het natte pleister ermee te "vegen". Een klein stukje film moet in handen worden gekreukt en langs de hele muur lopen met "afdrukken", door het een paar seconden tegen het oppervlak van de natte pleister aan te drukken.

Om de schilderwerkzaamheden te voltooien, wordt het aanbevolen om de pleister af te schilderen met Knauf beschermende primer of acrylvernis. Het zal gemakkelijker zijn om het te wassen en het zal minder vatbaar worden voor krassen en beschadigingen.

beoordelingen

De overweldigende meerderheid van de beoordelingen van Knauf "Rotband" gips zijn positief of lovend. Beginners en niet-professionals merken op dat het werken met het materiaal gemakkelijk is, het kan worden toegepast in een dikke laag en de gipsmassa zelf stroomt niet langs de muur.

Professionele mening is specifieker. Meesters van de schilderkunst erkennen dat dit een kwaliteitsproduct is voor een betaalbare prijs.Vooral opgemerkt plasticiteit, goede hechting, handig om de consistentie toe te passen. Een onbetwistbaar voordeel is het feit dat het mengsel snel genoeg droogt en een vlak oppervlak vormt voor latere decoratieve afwerking.

Van de tekortkomingen merken experts een lichte krimp op van het materiaal. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het berekenen van het verbruik van "Rotband" gips en het verdunnen van de oplossing.

Veel meer over de Knauf Rotband-shocker, zie hieronder in de video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer