Hoe pleister een bakstenen muur?

Het moment van afwerking is erg belangrijk tijdens bouw- en reparatiewerkzaamheden. Houd er rekening mee dat vrijwel iedereen een bakstenen muur onafhankelijk kan bepleisteren, ervaring en speciale vaardigheden zijn in dit geval niet vereist. Als u het werk correct uitvoert, zal het resultaat vele jaren plezierig zijn en zullen er geen problemen ontstaan. De belangrijkste voorwaarde is de naleving van de regels en nuances van het proces, die we in ons artikel zullen bespreken.

Soorten gips

Het eerste probleem van afwerkers: de juiste keuze voor gips. Het hangt niet alleen af ​​van hoe soepel de muren worden. Het materiaal beschermt ook het oppervlak tegen vocht, kan een decoratieve functie bieden en helpt bovendien om de geluids- en thermische isolatie te verbeteren. Pleister kan in verschillende typen worden verdeeld, afhankelijk van de omvang van de toepassing:

  • normaal;
  • special;
  • decoratief.

Conventioneel gips wordt meestal gebruikt in gebieden waar verdere afwerking gepland is. Het kan worden gebruikt als basis voor verf of behang. Special beschermt perfect tegen vocht, helpt om geluids- en warmte-isolatie te verbeteren. Decoratief kan worden gemaakt in verschillende kleuren en texturen, meestal gebruikt voor buitenwerk.

Voor kwaliteit is werk van groot belang voor de juiste keuze van de oplossing. Het bestaat uit zand en een speciaal bindmiddel, meestal cement, gips of klei. Het type oplossing moet afhangen van de plaats waar het wordt gebruikt.

Vereiste hulpmiddelen

Het volgende belangrijke punt is de selectie van hulpmiddelen. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat het ontbreken van noodzakelijke items de loop van het werk kan verstoren en niet zal toelaten het gewenste resultaat te bereiken. U hebt dus een container nodig waarin de oplossing, mixer of paddle wordt verdund om te worden gemengd, een borstel of roller voor toepassing, een schraper, een beitel, een perforator, waterpas, een boormachine, een meetlint, een troffel voor het verwijderen van hoeken, een rasp, een spuitfles voor het bevochtigen van het oppervlak, een plumb, potloodregel.

Om de voortgang van het werk te versnellen, is het raadzaam om een ​​gipskanon te gebruiken. Hij kan perfect omgaan met het spuiten van de compositie op de muur. In dit geval is het resultaat beter. Door de druk hecht de oplossing beter aan het oppervlak, vult onregelmatigheden aan en het proces zelf vindt veel sneller plaats.

Hoe een oplossing te bereiden?

Bij pleisterwerk kan een bakstenen muur worden gebruikt als cement- en gipsmortel. Ze verschillen in bepaalde parameters. Gips moet in kleine volumes worden gemengd, omdat de verhardingstijd nogal kort is. Cement is bestand tegen langere perioden, dus is het raadzaam om het in grotere hoeveelheden te bereiden. De uiteindelijke droogtijd hangt ook van deze af. Als in de situatie met gips dit proces tot een week duurt, droogt het cementmengsel uiteindelijk pas na een maand uit.

Er zijn 2 manieren om het oppervlak te bepleisteren, die worden gekenmerkt door de aanwezigheid van bakens. In dit geval wordt de oplossing in beide gevallen op gelijke wijze voorbereid. Het gebeurt als volgt.

Allereerst is het noodzakelijk om zand te ziften en afval te verwijderen.Vervolgens wordt het cement toegevoegd in hoeveelheden van ongeveer 3: 1 en grondig gemengd tot een gladde consistentie. Daarna stroomt er water naar binnen. Roer de oplossing is constant nodig. Als verhoudingen niet worden waargenomen, kan de hechting verslechteren. Met behulp van een boor wordt de oplossing grondig gemengd en vervolgens een paar minuten gelaten.

Om de plasticiteit van de oplossing te vergroten, kunt u latex, een dispersie van PVA of een weekmaker toevoegen. Het wordt aanbevolen om het mengsel in de volgende 1,5 uur te gebruiken. Wanneer ingedikt, kunt u er wat water aan toevoegen.

Voorbereidende fase

Een belangrijke stap is het voorbereidende werk. Het bevat verschillende items die niet kunnen worden genegeerd. Eerst moet je de beschikbaarheid van hulpmiddelen controleren. Dit wordt gevolgd door oppervlaktevoorbereiding.

De muren moeten zorgvuldig worden onderzocht. Losse stenen, indien aanwezig, worden vastgezet met cement of schuim. Scheuren en spanen worden uitgesmeerd, de vervormde gebieden worden verwijderd. Als dit niet gebeurt, kan het gepleisterde oppervlak vrij snel in elkaar klappen. Oude samenstelling moet worden verwijderd.

Plumb helpt defecten en onregelmatigheden aan het oppervlak te identificeren. Naden worden gereinigd, vuil en stof worden verwijderd. De rest van het oppervlak wordt ook schoongemaakt, waarna het moet worden geprimed. Het is de primer die de materialen helpt om beter te hechten. Het volgende item is de installatie van vuurtorens.

Om te beginnen in de bovenhoeken zitten schroeven die een paar centimeter boven het oppervlak uitsteken. Loodlijnen worden geplaatst, schroeven moeten achter hun koorden worden vastgemaakt. Vervolgens wordt het harnas uitgerekt, dat horizontaal vloeiende lijnen vormt, en daaronder bakens, met een onderlinge afstand van 2 meter. Bevestigingspunten moeten 20 centimeter uit elkaar liggen. Als gevolg hiervan zal de wand verticale scheidingsstroken hebben.

Technologie werkt

Juiste pleisterwerk een bakstenen muur is gemakkelijk, je hoeft alleen maar strikt te houden aan de technologie. Beginners hebben vaak een vraag over het verwijderen van bakens. Experts reageren positief, en leggen uit dat de uitvoering van dit item in de toekomst voor de problemen zal zorgen. Immers, zelfs gegalvaniseerde elementen zullen uiteindelijk corroderen, wat het uitgevoerde werk tenietdoet.

Houd er rekening mee dat pleisterwerk op straat en in de kamer zijn eigen nuances heeft. Laten we daar dieper op ingaan.

Op straat

Als het werk niet binnen maar buiten de ruimte wordt uitgevoerd, mag de voorbereidende fase niet worden verwaarloosd. Als het huis oud is en al aan de buitenzijde van het gebouw is gerepareerd, moet u eerst en vooral stof en vuil verwijderen. In ieder geval moet u de gevel vochtig maken, die met een gewone gieter of een spuitpistool kan worden geproduceerd. Verder moet het oppervlak worden geprimed.

U kunt een speciaal raster gebruiken. Het wordt gefixeerd voordat het werk begint en het mengsel wordt van bovenaf aangebracht. Nivelleerpleister geproduceerd van onder naar boven, gericht op de bakens. Om een ​​perfect vlak oppervlak te krijgen, moet u een regel gebruiken.

De oplossing wordt aanbevolen om in een dunne laag te worden aangebracht. Als je een paar slagen maakt, zullen krimpscheuren minder zijn. De eerste laag is nodig om de poriën te vullen en voor een duurzamere hechting van materialen te zorgen. De tweede wordt alleen toegepast op een droog oppervlak, dus het kleeft beter en wordt steviger vastgehouden. De oplossing wordt in dit geval meer dicht toegepast.

Voor een betere hechting op de bovenlaag moet het oppervlak worden geborsteld met een metalen borstel. De toplaag moet worden gevoerd met een dikte van 2 millimeter.

Na alle manipulaties gedaan met voegen. Hiervoor is een rasp nodig die tegen de wijzers van de klok in moet worden geschoven. Zodra de voeg is voltooid en de muren droog zijn, kunt u beginnen met witwassen.

In het huis

Als de reparatie in het appartement wordt uitgevoerd, moet het werk als volgt worden uitgevoerd. Vuurtorens moeten stevig op het te bevochtigen oppervlak worden bevestigd. De oplossing is voornamelijk gevuld met scheuren en onregelmatigheden aan de muren. Zodra de eerste laag is opgedroogd, wordt het grootste deel van het pleisterwerk aangebracht, waarvan de dikte afhangt van het niveau van de bakens.

Het mengsel wordt in de richting van beneden naar boven genivelleerd en overtollig materiaal verwijderd. Je kunt niet toepassen het mengsel is te dik, zodat het kan barsten. Nadat de coating een beetje is uitgedroogd, moeten de bakens worden verwijderd en moeten de naden zorgvuldig worden gerepareerd. Het volgende is de voeg. Daarna kunt u de afwerking vanuit de kamer uitvoeren.

Handige tips

Het bepleisteren van bakstenen muren - het proces is niet al te ingewikkeld, maar vereist echter zorgvuldige en competente uitvoering.Je kunt het werk zelf doen, maar schending van de basisregels kan ertoe leiden dat na verloop van tijd het gips zal barsten en afbrokkelen, respectievelijk, je zult de afwerking van de kamer of de gevel van het gebouw moeten veranderen. Om een ​​soortgelijk probleem te voorkomen, geven deskundigen, naast de beschrijving van de technologie van het werk, aanbevelingen, waarbij u zich richt op het verminderen van de werktijd, het behalen van een goed resultaat en het verlengen van de levensduur van het oppervlak. Overweeg de belangrijkste.

Opgemerkt moet worden dat het assortiment materialen voor buitendecoratie vrij breed is. Er is een decoratieve baksteen, zijspoor, keramiek en nog veel meer. Pleister is een van de belangrijkste plaatsen. Kenners van een ongebruikelijk ontwerp en nieuwe technologieën zullen graag voor decoratieve pleister genaamd "schorskever". Het wordt vrij vaak gebruikt en is populair geworden vanwege zijn uiterlijk, het nabootsen van hout verwend door schorskever.

Als pleisterwerk met bakstenen muren wordt uitgevoerd in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, adviseren experts om kalk aan het mengsel toe te voegen. Deze optie is geschikt als u in kelders van gebouwen werkt.Om de plasticiteit te vergroten, kunt u een kleine hoeveelheid vloeibare zeep toevoegen. Houd er rekening mee dat pleisterwerk niet bij temperaturen onder de 7 graden mag worden uitgevoerd.

Als het niet mogelijk is om cementmortel te gebruiken, adviseren deskundigen om een ​​gipsmix te maken. In gevallen waarin het nodig is om een ​​muur met opwarming te verwerken, is het echter onmogelijk om speciale materialen aan te brengen. De toevoeging van puimsteen zal de situatie redden. Om de bereidheid te testen, moet u een testapplicatie van het mengsel uitvoeren. Om dit te doen, legde ze een gestippelde dikte van 2-3 centimeter op en moest ze stevig aan het oppervlak plakken. Als de laag meer dan 7 centimeter dik is, moet het mengsel leeglopen.

Houd er rekening mee dat als het gebouw recent is gebouwd, u tijd moet verdragen voor de krimp. Elk monoliet-bakstenen huis is onderhevig aan dit proces. Als een dikke laag nodig is, selecteer dan een wapeningsnet. Deze conditie is vooral relevant bij werkzaamheden buitenshuis.

Over het pleisteren van bakstenen muren binnenshuis, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer