Knauf gipspleister: kenmerken en toepassing

Reparatie is altijd een lang en moeilijk proces geweest. De moeilijkheden begonnen al in de voorbereidingsfase: ziften van zand, scheiden van stenen van puin, mengen van gips en kalk. Het mengen van de afwerkingsoplossing kostte altijd veel moeite, dus al bij het eerste stadium van reparatie verloor vaak alle verlangen om met de details te rotzooien en zelfs meer aandacht te schenken aan het ontwerp. Nu zijn de omstandigheden aanzienlijk veranderd: 's werelds toonaangevende bouwbedrijven houden zich bezig met het voorbereiden van het werkmengsel. Onder hen - het bekende merk Knauf.

Over het bedrijf

De Duitsers Karl en Alphonse Knauf stichtten in 1932 het wereldberoemde bedrijf Knauf. In 1949 kochten de broers de Beierse fabriek, waar ze begonnen met het produceren van gipsmengsels voor de bouw.Later breidde hun activiteit zich uit naar de landen van West-Europa en de VS. In Rusland lanceerde het bedrijf relatief kort geleden - in 1993.

Nu bezit dit bedrijf grootschalige bedrijven over de hele wereld., produceert hoogwaardige bouwmengsels, gipsplaten, warmtebesparende en energie-intensieve isolerende bouwmaterialen. Knauf-producten genieten grote bekendheid bij professionele bouwers en waarschijnlijk is iedereen die thuis minstens één keer reparaties heeft uitgevoerd hier bekend mee.

Typen en kenmerken van mengsels

In een breed assortiment van het merk worden verschillende soorten gipspleister gepresenteerd:

Knauf rotband

Misschien wel het meest populaire gipspleister van de Duitse fabrikant. Het geheim van het succes in veelzijdigheid en gebruiksgemak - deze coating kan op verschillende soorten muren worden aangebracht: steen, beton, baksteen. Bovendien wordt het vaak bijgesneden, zelfs in badkamers en keukens, omdat het mengsel bestand is tegen hoge luchtvochtigheid. Gebruikt Knauf Rotband alleen voor binnenhuisinrichting.

Het mengsel bestaat uit albast - een combinatie van gips en calciet. Overigens is deze zogenaamde gipssteen sinds de oudheid in de bouw gebruikt.

Gipsmortel werd de basis van stenen blokken in de Egyptische piramiden.En daarom is het al lang gevestigd als het meest duurzame en duurzame materiaal voor reparatie.

voordelen:

 • Na reparatiewerkzaamheden barst het oppervlak niet.
 • Pleister houdt geen vocht vast en creëert geen overtollig vocht.
 • Er zijn geen giftige stoffen in de samenstelling, het materiaal is veilig en milieuvriendelijk, veroorzaakt geen allergieën.
 • Niet-brandbare pleister kan worden gebruikt in combinatie met warmte- en geluidsisolerende materialen.

Als alles goed is gedaan, krijgt u uiteindelijk een perfecte, gelijkmatige coating en is er geen verdere verwerking vereist. Op de markt is dit gips verkrijgbaar in vele kleuren: van klassiek grijs tot roze. De tint van het mengsel beïnvloedt de kwaliteit op geen enkele manier, maar hangt alleen af ​​van de samenstelling van de mineralen.

Belangrijkste functies en tips voor gebruik:

 • Droogtijd - van 5 dagen tot een week.
 • Op 1 m2 verbruikt ongeveer 9 pond van het mengsel.
 • Het is raadzaam om een ​​laag aan te brengen met een dikte van 5 tot 30 mm.

Knauf gouden band

Dit gips is niet zo veelzijdig als Rotband, omdat het alleen bedoeld is voor gebruik met ruwe, ongelijkmatige wanden. Het wordt goed toegepast op de basis van beton of een baksteen.Bovendien bevat het mengsel geen componenten die de hechting verhogen - het vermogen van de oplossing om te "hechten" aan een vast oppervlak. Het wordt meestal gebruikt voor het afwerken, omdat het omgaat met tamelijk ernstige defecten aan de wanden. Breng echter geen laag dikker dan 50 mm aan, anders kan de pleister krimpen of barsten.

In essentie is Goldband een vereenvoudigde analoog van de klassieke mix van Rotband, maar met minder toevoeging van extra componenten. Alle hoofdkenmerken (doorstroom- en droogtijd) zijn volledig identiek aan Rotband. Het wordt aanbevolen om Goldband-pleister met een laag van 10-50 mm aan te brengen. De kleurvariaties van het mengsel zijn hetzelfde.

Knauf hp "Start"

Knauf startpleister is gemaakt voor het handmatig verwerken van wanden. Meestal wordt het gebruikt voor de volgende voering, omdat het de onregelmatigheden van de wanden en het plafond tot 20 mm elimineert.

Belangrijkste functies en tips voor gebruik:

 • Droogtijd - een week.
 • Voor 1 m2 vereist 10 kg van het mengsel.
 • De aanbevolen laagdikte is van 10 tot 30 mm.

Er is ook een afzonderlijke versie van dit mengsel - MP 75 voor aanbrengen met de machine. Dit mengsel is vochtbestendig en verzacht onregelmatigheden in het oppervlak.Je kunt niet bang zijn dat de coating na het afwerken zal barsten. Pleister valt gemakkelijk op elk oppervlak, zelfs hout en gipsplaat.

Het Duitse bedrijf produceert ook gipsprimers voor gips, die geschikt zijn voor mengsels van zowel handmatige als machinale toepassing.

Toepassingsmethoden

Alle pleisters verschillen voornamelijk in applicatietechnologie. Sommige ervan worden dus handmatig toegepast, andere - met behulp van speciale machines.

De machinemethode is een snel en laag materiaalverbruik. De pleister wordt meestal in een laag van 15 mm gelegd. Het mengsel voor het aanbrengen van de machine zit los en daarom is het buitengewoon lastig om het met een spatel aan te brengen - het materiaal zal eenvoudig onder het gereedschap breken.

Op dezelfde manier kan gips voor gebruik met de hand niet met een machine worden aangebracht. Dit mengsel is zeer dicht en wordt met een aanzienlijke laag aangebracht - tot 50 mm. Vanwege zijn eigenschappen valt handmatige pleister in de subtiele mechanismen van de machine en uiteindelijk leidt het tot breuk.

Dus deze twee methoden kunnen elkaar niet vervangen. Daarom, de manier waarop u de pleister gaat aanbrengen, is het de moeite waard om van tevoren de gewenste optie te kopen.

Wat betreft de producten van het Duitse merk, voor het aanbrengen van de machinaal geproduceerde pleister onder het merk MP75. De resterende kwaliteiten van Knauf-gips zijn alleen geschikt voor handmatige toepassing.

Aanbevelingen en nuttige tips

 • Geen pleister hoeft in meerdere lagen tegelijkertijd te worden aangebracht, waardoor ze op elkaar worden gelegd. Hechting werkt alleen met ongelijksoortige materialen, en daarom hechten de lagen van één mengsel zich zeer zwak aan elkaar. Na het drogen zal het gips, gelaagd, waarschijnlijk afpellen.
 • Zodat het pleister sneller droogt, na het werk moet de ruimte worden geventileerd.
 • Aangezien het Rotband-pleister letterlijk stevig op het oppervlak hecht, moet de spatel na afwerking van de afwerking onmiddellijk grondig worden gereinigd.
 • Vergeet niet: de houdbaarheid van een gips is 6 maanden. Het is beter om de zak met het mengsel buiten bereik van direct zonlicht te houden (bijvoorbeeld in de garage of op zolder), de zak mag niet vol gaten of gebarsten zijn.

Prijzen en beoordelingen

Standaard verpakt mengsel in een zak (ongeveer 30 kg) is te vinden in elke bouwmaterialenwinkel in de prijsklasse van 400 tot 500 roebel. Eén tas is voldoende om 4 vierkante meter te bedekken.

Feedback over alle Knauf-producten is overwegend positief: gebruikers zien de hoge Europese kwaliteit van het materiaal en het gemak van het reparatieproces. Het enige minpunt dat door velen wordt opgemerkt, is dat de oplossing lange tijd "grijpt". Zoals eerder opgemerkt, is het voldoende om wat frisse lucht de kamer in te laten - en het droogproces zal soms versnellen.

In de onderstaande video ziet u hoe u de muren waterpas maakt met Knauf Rotband-pleisterwerk.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer