Gevelgaas voor gips: keuzemogelijkheden en installatietips

De aantrekkelijkheid en duurzaamheid van de gevel zijn belangrijke kenmerken voor elk gebouw. Voor het uitvoeren van een hoogwaardige buitenafwerking worden verschillende materialen gebruikt, waaronder gips, waarmee extra producten worden vereist die de efficiëntie en esthetische kwaliteiten verhogen. Een van deze items is het gevelgaas voor gips.

Functies en doel

Het bepleisteren van wanden is een constructieproces waarbij gipsen mengsels van verschillende textuur en kleur kunnen worden gebruikt. Composities voor buitenwerk zijn beschikbaar op basis van acryl en siliconen, op basis van vloeibaar glas of cement, composietmengsels.Elk type product heeft zijn eigen individuele eigenschappen en functies, maar het verenigt alle soorten gips met één nuance - de applicatietechnologie vereist een speciaal gaas. Het past meestal tussen de afwerking en de basis van het gebouw, in sommige gevallen - op het isolatiemateriaal.

De belangrijkste functie van het gaas van de gevel is de hechting van de gipscompositie. Het biedt extra stevigheid aan de oplossing tijdens het aanbrengen op werkoppervlakken met grote afmetingen, wat belangrijk is voor hoogbouw.

Een veel voorkomende praktijk is het gebruik van gevelnetten tijdens de afwerking van nieuwe huizen, waarbij wordt aangenomen dat het ontwerp een diepgang zal opleveren. De aanwezigheid van de gevelgaas helpt het risico van scheuren op het oppervlak van de wanden te elimineren, wat de mechanische sterkte van de pleister positief beïnvloedt.

Maar daarnaast kan het product ook voor andere doeleinden worden gebruikt tijdens de afwerking - het leveren van hoogwaardige hechting van versterkte gipsmengsels en waterdichtmakende materialen, om de hoeken van de constructie af te dichten, voor reparatiewerkzaamheden met de gevel van het gebouw.Voor elk type werk wordt een specifiek type product gebruikt, met de nodige kwaliteiten en eigenschappen.

Het gevelgaas is recentelijk op grote schaal gebruikt, samen met de afwerking, enkele decennia geleden, om een ​​dergelijke laag te maken, werden gevulde shingles gemaakt van hout gebruikt om deze laag te maken. Door de voordelen van het raster kon het echter een waardige concurrentie vormen voor het bevestigen van het houten frame voor afwerking, zodat het product overal begon te werken.

Gevelpleister heeft een hoge esthetische prestatie en gaat ook goed samen met een verscheidenheid aan ontwerpen, daarnaast heeft de samenstelling een lange operationele periode.

De volgende eigenschappen kunnen worden toegeschreven aan de positieve eigenschappen van het raster voor gips:

 • hoog niveau van basisbescherming tegen gebreken;
 • betrouwbare bevestiging van voegen van materialen;
 • het product kan worden gebruikt om te werken met de meeste afwerkingsmaterialen voor afwerking;
 • de aanwezigheid van het rooster laat vrije lucht door de wanden circuleren;
 • sommige soorten producten zorgen voor een gelijkmatige toepassing van de compositie;
 • De meeste materialen zijn bestand tegen alkalibevattende stoffen, waardoor het rooster niet vervormt of uiteenvalt.

Een van de belangrijkste functionele taken van het gevelgaas is het volgende:

 • het leveren van extra thermische isolatie;
 • basisversterking;
 • waterdichting muren;
 • bescherming tegen vervorming van de afwerking;
 • bescherming van gronden tegen de gevolgen van negatieve omgevingsfactoren;
 • dankzij de celstructuur is de hechting van de gipscompositie aan het oppervlak verzekerd;
 • het product verlengt de levensduur van de afwerkingssamenstelling.

types

Op basis van de belangrijkste grondstoffen die worden gebruikt voor de productie van gaas voor gevels, zijn ze als volgt ingedeeld:

polymeer

In dit geval dienen polymeren - polyethyleen, PVC, nylon - als basis. Cellen in producten kunnen in de vorm van een diamant of vierkant zijn. De meest populaire producten, rekening houdend met de celgrootte, zijn diamantvormige nylonproducten 10x10 mm, 15x15 mm, 50x50 mm, evenals mazen met vierkante cellen 10x10 mm, 30x30 mm, 40x40 mm, 50x50 mm.

Volgens deskundigen zijn de meest geschikte producten voor gevels mazen met vierkante cellen van 10x10 mm.

Het is vermeldenswaard de belangrijkste voordelen van polymeerproducten:

 • weerstand tegen corrosie;
 • als gevolg van de minimale massa van producten voor de installatie van het rooster is geen versterking van de funderingen van het gebouw vereist;
 • producten worden op rollen verkocht, dus het is gemakkelijk om ze te vervoeren, bovendien wordt de installatie van een dergelijk product vergemakkelijkt;
 • grondstoffen zijn absoluut veilig voor de mens;
 • Polymeergaas heeft een hoge mate van vochtbestendigheid;
 • het product onderhoudt een vijf centimeter dikke laag gipssamenstelling.

De nadelen van producten omvatten de volgende kenmerken:

 • producten zijn niet bestand tegen hoge temperaturen;
 • producten worden vernietigd onder invloed van alkali;
 • niet gebruikt voor gips, waarvan de toepassing een laagdikte van meer dan 5 cm vereist.

metaal

Tijdens de productie van het product worden dunne staven van verschillende soorten staal en non-ferrometaallegeringen gebruikt. De nieuwste producten zijn duur.

Om de kwaliteit van hun producten te verbeteren, verwerken sommige fabrikanten bovendien producten met speciale samenstellingen op basis van polymeren, zink of tin.

Op basis van de productiemethode van metalen gevels worden ze onderverdeeld in de volgende ondersoorten:

 • Uitgebreid metaal Kenmerken van het werk aan de vervaardiging van dergelijke producten zijn om een ​​massieve plaat metaal te gebruiken, waarop de cellen van een gegeven afmeting worden gesneden. Dergelijke producten zijn nodig voor het aanbrengen van de gipscompositie op de hoeken van gebouwen met complexe vormen.
 • Konijn gaas. Het bestaat uit verweven spiralen. Producten kunnen extra dekking hebben of zonder worden verkocht.
 • Gelaste producten. De grondstof voor de productie is fittingen, die onderling verbonden zijn door lassen. Dergelijke roosters zijn licht, met een diameter van versterking tot 6 mm, en ook zwaar, waarbij de diameter 40 mm kan bereiken.

Gebruik voor het aanbrengen van gips metaalgaas in rollen van 2-3 meter met een celgrootte van 10x10 mm, 15x15 mm, 20x20 mm.

Voordelen van metalen producten:

 • een grote indicator van adhesie met de samenstelling;
 • gebruiksgemak;
 • goederen met extra dekking zijn bestand tegen agressieve stoffen.

De nadelen zijn het optreden van corrosie op het product, waarbij de beschermende laag werd beschadigd. Bovendien is het metalen gaas een goede stroomgeleider, waardoor het niet in de nabijheid van elektrische netten kan worden geïnstalleerd.

glasvezel

Voor de vervaardiging van goederen met garen van glasvezel.Op de markt wordt het net gepresenteerd in rollen en kan het wit, grijs, zwart, geel of andere kleuren zijn.

De dichtheid van producten varieert van 145 tot 160-165 g / m2, de afmeting van de cellen van het glasdoeknetwerk is 5x5 mm.

Het is vermeldenswaard de belangrijkste positieve kenmerken van de producten:

 • inert voor chemicaliën;
 • heeft een hoge weerstand tegen temperatuurschommelingen;
 • klein gewicht van producten;
 • verwijst naar het type niet-ontvlambare producten;
 • voert geen stroom uit;
 • verschillende elasticiteit;
 • producten worden niet vervormd door ultraviolette straling;
 • glasvezel is absoluut veilig voor de menselijke gezondheid.

Tijdens de werking van producten werden productdeficiënties niet opgemerkt.

toepassingsgebied

Alle gevelroosters voor gips zijn opmerkelijk voor een breed scala aan toepassingen, naast gebruik in combinatie met gipsmengsels. De volgende gevallen moeten worden opgemerkt waarin producten kunnen worden gebruikt:

 • uit het rooster maken hekwerken, bijvoorbeeld hekken;
 • het product wordt gebruikt als dekproduct in de loop van werken met gevelafwerking;
 • het gebruik van netten decoreert loggia's en balkons;
 • Sommige producten worden gebruikt tijdens basismattying.

Tips om te kiezen

Omdat het assortiment gevelnetten voortdurend wordt aangevuld met nieuwe producten, kan het moeilijk zijn om het juiste product te kiezen. Om het juiste gaas te kiezen, moet niet alleen worden gelet op het type grondstof waaruit het is gemaakt, maar ook op een aantal andere nuances.

Voor producten gemaakt van synthetische materialen, evenals voor glasvezelroosters, is de belangrijkste eigenschap weerstand tegen agressieve media en sterkte onder mechanische spanning. Het is nuttig om aandacht te besteden aan het weven - de sterkte van het product is direct afhankelijk van de kwaliteit ervan.

U kunt zich concentreren op de informatie die de fabrikant op het pakket vermeldt. De dichtheid van het raster zal spreken over het maximaal toelaatbare niveau van breukbelasting op het materiaal. Voor vlakke wanden moet de waarde minimaal 1800 N zijn.

Wat alkali-bestendige mesh betreft, schrijven fabrikanten meestal ook op de verpakking. Maar deze indicator kan onafhankelijk worden gecontroleerd. Hiertoe wordt het product meerdere dagen ondergedompeld in een zeepoplossing, waarna het gaas wordt geïnspecteerd. Als het van kleur veranderde en begon te rotten, betekent dit dat de producten van slechte kwaliteit zijn en niet op het werk kunnen worden gebruikt.We moeten vooral voorzichtig zijn met producten die in China zijn gemaakt, en dit geldt niet alleen voor versterkings- en schildernetten.

Metalen gepantserde netten met gegalvaniseerde coating hebben een langere levensduur in vergelijking met ongecoate producten. Gelaste producten zijn niet altijd betrouwbaar, dus het is beter om op strekmetaalproducten te blijven. Wat de grootte van de cellen betreft, moet de voorkeur voor een of ander product worden gegeven op basis van de specificiteit van de gipscompositie, de werkstadia en de dikte van de aangebrachte laag. Afwerking vereist het gebruik van een gaas met de kleinste cellen, voor decoratief gips kunt u een glasvezelgaas kopen met middelgrote celafmetingen. Voor een pleisterlaag met een dikte van meer dan 5 cm, moeten metaalproducten de voorkeur krijgen.

Algemene regels voor visuele beoordeling van de kwaliteit van gevelroosters:

 • randen in een rol moeten glad zijn;
 • weven mag geen gebreken bevatten;
 • producten met beschadigde verpakking mogen niet worden gekocht;
 • Elke rol moet een productinformatielabel hebben.

Installatie regels

Werken met een metalen rooster wordt uitgevoerd volgens de volgende technologie:

 • eerst wordt de basis gereinigd en worden alle diepe defecten verwijderd;
 • de wanden worden in hoogte gemeten, waarna het product met de gewenste maat wordt afgesneden;
 • een bevestigingsgat wordt vanaf de bovenkant geboord, een rooster wordt bevestigd met behulp van schroeven;
 • nadat de fixatie van het product over de gehele lengte is uitgevoerd;
 • het product wordt bevochtigd en pleisterwerk begint.

Het werken met de polymeergaas en glasvezelproducten wordt als volgt uitgevoerd:

 • het oppervlak schoonmaken van mogelijke verontreiniging;
 • primer en putty muren;
 • basen worden gemeten en op basis van de verkregen waarden worden de noodzakelijke delen van het rooster afgesneden;
 • de toepassing van de kleefsamenstelling - op de verpakking geeft aanbevelingen voor het verbruik van lijm;
 • vervolgens wordt het rooster op de basis aangebracht, met behulp van een spatel wordt de lijm over het gehele product verdeeld;
 • na drogen wordt de samenstelling pleisterwerk uitgevoerd.

Tips en trucs

Om de buitenafwerking van het gebouw kwalitatief uit te voeren, moet u de instructies volgen die de meest voorkomende fouten helpen vermijden:

 • werk mag alleen worden uitgevoerd bij droog weer met een vochtigheid van niet meer dan 80% en een temperatuur van meer dan +5 graden;
 • er moet voor worden gezorgd dat gipslagen worden beschermd tegen blootstelling aan ultraviolette straling, neerslag en sterke windstoten;
 • als u van plan bent een kleurenmengeling te kopen, moet u materialen van dezelfde batch kopen, gemaakt volgens GOST en van dezelfde fabrikant, om verschillen in kleuren en schakeringen te voorkomen;
 • tussen de basis en de isolatie mag niet een grote afstand van 80-90 cm zijn, de meest optimale afstand is ongeveer 45 cm.

Het is noodzakelijk om situaties te vermijden waarin zelfs het gebruik van gevelpleisternetten niet helpt om de vorming van defecten tijdens het pleisteren van de fundering te elimineren:

 • Bij ongelijkmatig drogen van lagen pleister aangebracht door een laag van verschillende dikte, met name in de hoeken, kan een defect van ongelijke kleuring optreden. Daarom is het noodzakelijk om zorgvuldig de dikte van de samenstelling van de laag te beheersen waarmee over het gehele oppervlak van de wanden wordt gewerkt.
 • Als gevolg van fouten die zijn gemaakt tijdens het voorbereidend werk met de bases of als gevolg van hun afwezigheid, kan het schilferen van de gipscompositie plaatsvinden, ongeacht de aanwezigheid van het raster. Vergelijkbare situaties kunnen ook optreden als het mengsel te dik is.
 • Omgekeerd zal een zeer dunne laag materiaal de bestaande onregelmatigheden op de wanden zichtbaar maken.
 • Zelfs de hoogst-kwaliteit en correct geselecteerde netten zullen niet in staat zijn om het optreden van onplezierige situaties die samenhangen met het aanbrengen van een gipsmortel op de wanden te elimineren. In sommige gevallen wordt zo'n pleister over het hele wandgedeelte afgepeld. Een dergelijk negatief kenmerk wordt verklaard door het feit dat de samenstelling reageert met vocht uit de regen, dat er een intensieve absorptie van de vloeistof plaatsvindt en dat de laag gips volledig achter de basis achterblijft.

Zie de volgende video voor meer informatie over het correct installeren van het gevelraster.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer