Gevelpleister: kenmerken van keuze en subtiliteit van werk

De decoratie van de gevels krijgt veel aandacht. Tegen de achtergrond van actief gebruikte afwerkingsmaterialen wordt speciaal gips vaak met scepsis waargenomen. Maar deze houding is volkomen onredelijk - dit materiaal kan zich op zijn best uiten en de buitenkant van het huis decoreren.

Succes wordt bereikt, mits het beste type gips wordt gekozen. Het moet echter worden toegepast in overeenstemming met de technologische vereisten. U kunt zich dit duidelijk voorstellen in het geval dat de specificiteit van sierpleister wordt begrepen.

Speciale functies

Eenvoudig en decoratief pleisterwerk wordt altijd rechtstreeks op het oppervlak aangebracht, er hoeven geen kratten of frames te worden gemaakt.Voor afwerkers is dit materiaal aantrekkelijk omdat het niet nodig is om kleine scheurtjes te dichten, de projecties omver te werpen. Alles wat je nodig hebt is maak de laag dikker en de defecten verdwijnen vanzelf.

U kunt de gevel van het huis op een vrije (onbedekte) muur en bovenop de isolatie versieren. Deskundigen identificeren verschillende soorten decoratieve pleisters. Kies het type dekking dat niet correct werkt, als u niet weet wat hun verschillen zijn.

Typen mengsels

Op de moderne markt van afwerkingsmaterialen wordt een breed scala aan gevelpleisters gepresenteerd voor verschillende smaken en budgetten. Uit de rijkste selectie merken we verschillende basistypen van dekking die het meest gevraagd zijn bij kopers.

acryl

Acryl samenstelling is gemaakt op basis van acrylharsen - degene die worden gebruikt bij de productie van de beroemde PVA-lijm. Deze mengsels worden geleverd in een gebruiksklare vorm, u hoeft ze niet te mengen met andere materialen. Vaker, acryl gebaseerde decor wordt toegepast op oppervlakken opgewarmd met schuim of geëxpandeerd polystyreen.

Positieve aspecten van een dergelijke dekking zijn:

 • dampdoorlaatbaarheid;
 • hoge elasticiteit;
 • zelfsluitend van kleine defecten;
 • de aanwezigheid van antibacteriële componenten en fungiciden;
 • mogelijkheid van gebruik bij verschillende temperaturen;
 • hydrofobe oppervlakte-eigenschappen;
 • mogelijkheid om de muur te wassen.

Minus acrylpleister door ophoping van statische elektriciteit. Het raakt geen ontladingen, maar het trekt vuil aan en houdt het vast, evenals stof.

mineraal

De minerale verscheidenheid van decoratieve pleister bevat cement, de prijs is relatief klein. Deze coating is bijzonder goed doorlaatbaar voor stoom en staat de ontwikkeling van schadelijke micro-organismen niet toe. Het is niet onderhevig aan branden. Minerale formuleringen krimpen of barsten niet, zelfs niet na volledige droging. Ze zijn:

 • bestand tegen vorst;
 • goed verdragen contact met water;
 • ecologisch veilig;
 • goed gewassen.
 • Moeilijkheden beginnen met de installatie:
 • het is vereist om de droge stof op te lossen;
 • als de verhoudingen worden geschonden, is het mengsel onbruikbaar;
 • zonder speciale training, blijft het alleen om tal van tests uit te voeren of om te schakelen naar professionals.

Minerale pleister heeft een beperkt kleurengamma.Het is gemakkelijk te vernietigen door trillingen en zelfs onder ideale omstandigheden dient een maximum van 10 jaar.

silicium

Siliconenpleister is elastischer dan acrylverf. Het is in staat om de fouten van de gevel op te lossen die al zijn verschenen en later opkomen. Zijn weerstand tegen schadelijke biologische factoren, water, hypothermie is vrij hoog. Het verschijnen van een onaangename geur is uitgesloten, de garantieperiode voor het gebruik van deze afwerking is een kwart eeuw.

Beperkt het gebruik van een dergelijke samenstelling van zijn aanzienlijke kosten. Silicaatvariëteiten zijn gebaseerd op "vloeibaar" glas, het doel van hun gebruik is om de gevels te bedekken die voorheen waren geïsoleerd met een mineraalwolplaat, polystyreenschuim.

Dit materiaal:

 • verkrijgt geen statische elektriciteit;
 • elastisch;
 • passeert stoom en duwt water weg;
 • vereist geen uitgekiende zorg.

Alleen getrainde specialisten kunnen de silicaatsamenstelling toepassen: deze droogt zeer snel (er is bijna geen tijd voor foutcorrectie).

terrazitovye

Terrazitovaya-pleister - een complexe substantie waarvan de bestanddelen wit cement, pluis, marmerchips, wit zand, mica, glas en een aantal andere materialen zijn. Dergelijke mengsels grijpen snel in, dus koken in grote porties is onaanvaardbaar.

De bereiding van terrazit pleister wordt alleen beperkt tot de verdunning van droge mengsels met waterige componenten.

toepassingsgebied

Toepassingsgebieden voor decoratieve pleisters zijn behoorlijk divers. Met hun hulp is het mogelijk om delen van de funderingen die boven het bodemniveau zijn opgeheven te beschermen, om scheuren en verzwakking van de structuur te voorkomen. Met behulp van kant-en-klare droge mengsels is het mogelijk om het effect van rijp en water te verzwakken. Het deel van additieven in dergelijke samenstellingen verhoogt hun plasticiteit.

Als de afwerking maximale besparingen betekent, wordt de oplossing onafhankelijk van elkaar op basis van cement en zand bereid met toevoeging van PVA-lijm.

Als u een isolatielaag wilt afwerken, zijn gipscomposities een behoorlijk effectieve oplossing voor het probleem. Ze kunnen worden aangebracht op het schuim, minerale wol. Bouwers kunnen een vloeiende en gestructureerde laag maken, een gepersonaliseerde oplossing belichamen. Werk aan de technologie wordt uitgevoerd bij een temperatuur niet lager dan +5 en niet hoger dan +30 graden (wanneer het droog is en er geen sterke wind is).

Pleisterwerk op penoplex, polyfoam en polystyreenschuim wordt geproduceerd door samenstellingen bedoeld voor het coaten van synthetische warmte-isolatoren.Sommige fabrieken produceren alleen coatingmengsels, andere bedrijven proberen hun product universele kwaliteiten te geven. Als je de gevel moet afwerken, is het beter om een ​​gips van één merk te kopen. Het aanbrengen van gips op de muren van cellenbeton is ook heel goed mogelijk.. Met een dergelijke coating kunt u het probleem vermijden dat typisch is voor cellenbetonblokken - vernietiging bij contact met vocht.

Volgens professionals moet het interieur eerder worden gemaakt dan de buitenkant, en het gat moet 3 of 4 maanden zijn. Een uitzondering wordt alleen gemaakt voor gebouwen die zich op de oevers van reservoirs of op bijzonder vochtige plaatsen bevinden.

Na de bouw van de huizen van cellenbeton, wachten ze ongeveer zes maanden en eindigen dan de gevel in het komende warme seizoen.. Daarvoor moet je een samenstelling kiezen die de damppermeabiliteitslaag van de basis overschrijdt.

In dit geval zou de pleister moeten zijn:

 • vorstbestendig;
 • soepel;
 • hecht goed aan het oppervlak.

Meestal gebruiken professionele bouwers minerale pleisters. Acrylmengsels zijn niet geschikt voor externe verwerking..

Door pleister aan te brengen, kan een natuursteen zelfs op de meest verbleekte en niet-indrukwekkende oppervlakken worden nagebootst. De gelijkenis van natuurlijke rotsen met hun ruwheid zal een grofkorrelige compositie creëren.

Een minder expressieve, maar goed uitziende textuur wordt gecreëerd met behulp van middelgrote pleisters.

Om een ​​maximale gladheid van de muren te garanderen, is het raadzaam om gipsmengsels te gebruiken. Uiterlijk varieert als gevolg van verschillende basics. Dit kunnen bijvoorbeeld marmeren spanen zijn, een combinatie van graniet met kwarts.

Vaak rijst de vraag: is het toegestaan ​​om OSB-platen te pleisteren. Gips absorbeert immers gemakkelijk vocht in de lucht en brengt het naar de basis. Als gevolg hiervan is de levensduur van het paneel verminderd. Daarom werken professionals als volgt:

 • de voering is vast (gebinuminiseerd karton, kraftpapier of papieren dakbedekkingsmateriaal);
 • assembleren versterkende gaas;
 • het afgewerkte blok water geven met een speciale lijm zodat het net er volledig in gaat;
 • grondbasis.

Elk van deze voorbereidende werkzaamheden wordt alleen uitgevoerd met een starre verbinding van de platen met elkaar en met overlappingen. Meestal worden dampdoorlatende mineraal- of silicaatmengsels gebruikt voor de hoofdpleisterlaag.Bij het werken aan de buitenzijde van de decoratie van een privéwoning, kwam het gebruik van DSP-platen algemeen voor. Een alternatief hiervoor is een meerlagige bepleistering over stalen roosters.

De DSP-methode is vrij snel, maar de levensduur van een dergelijke coating is slechts 5 of 6 jaar (scheuren beginnen later te verschijnen). Bij het kiezen van het tweede schema, zullen de bouwers meer moeite en geld besteden, maar het resultaat blijft 10 - 15 jaar.

Cementgebonden spaanplaat is opmerkelijk vanwege zijn gladheid, uitstekende hechting, het is moeilijk om het te onderscheiden van het stenen oppervlak. Om de effecten van thermische uitzetting en scheuren te verminderen, kunnen verticale of horizontale gipssecties worden gebruikt. (gedeeld door decoratieve lamellen). Het is acceptabel om moderne, flexibele gips op basis van acryl te gebruiken, waardoor de temperatuur daalt van -60 tot + 650 graden.

Meerlagige pleisters kunnen alleen worden toegepast als de horizontale oriëntatie van de spanen in de platen (voorzien van een speciale installatie).

Gevelpleister op baksteen kan worden aangebracht met een laag van maximaal 5 cm dikte, zelfs als er wapening wordt uitgevoerd. De natte methode voor het aanbrengen van de samenstelling zal zelfs extreem ongelijkmatige oppervlakken egaliseren en een aanzienlijke toename van de dikte van de wanden vermijden.

Nieuw gebouwde bakstenen muren kunnen niet worden gepleisterd.. Het is vereist om te wachten op volledige verdichting en drogen om te voorkomen dat de gehele aangebrachte laag wordt gescheurd of afgestoten.

Hoe de stroom berekenen?

Nadat een bepaald type gips is geselecteerd, moet worden nagegaan hoeveel van het mengsel zal worden uitgegeven. Zelfs in nieuwbouwwoningen die volledig aan de vereiste normen voldoen, kan het verschil tussen echte en ideale wanden ongeveer 2,5 cm zijn.

Weet nauwkeurig dat dit cijfer het gebruik van het bouwniveau zal helpen. De berekening wordt voor elke vierkante meter afzonderlijk uitgevoerd, het plaatsen van de vuurtorens en het schatten met hun hulp van de nodige dikte van de bekleding.

Verantwoordelijke fabrikanten geven steevast het verbruik aan op basis van de aanname dat de laagdikte 1 cm zal zijn. Breng niet te veel pleister aan, negeer de gemiddelde snelheidanders bestaat het risico van kraken en afschudden.

Gevel decoratieve pleister geconsumeerd in een hoeveelheid van maximaal 9 kg per 1 vierkant. m., in het geval van cementmengsels, dit cijfer is verdubbeld. Minstens 5 mm gips wordt aangebracht op de bakstenen muren, de maximale dikte kan 50 mm zijn (met versterkt gaas, zonder dat deze parameter 25 mm is).

Beton is bedekt met een laag van 2-5 mm. Als het te onregelmatig is, gebruik dan wapeningsnetten en maximaal 70 mm gips. Het is noodzakelijk om gasbeton te coaten met een decoratieve laag van maximaal 15 mm. Houd daarnaast rekening met hoe de toegepaste compositie met de base zal reageren. Het is raadzaam om een ​​reserve van 5 - 7% te houden: het dekt mogelijke fouten in de berekening en uitvoering van het werk zelf.

Voorbereidende werkzaamheden

Wanneer het materiaal wordt geselecteerd, gekocht en meegenomen, moet u zich voorbereiden op pleisterwerk. Voorbereiding begint met het nivelleren van het oppervlak, om materiaaloverschrijdingen te voorkomen. Als het verschil met de verticale en horizontale vlakken groter is dan 4 cm, is het noodzakelijk om de gebreken te compenseren door middel van een stalen gaas dat rust op spijkers of zelftappende schroeven. De muur moet worden gereinigd van de geringste vuil en vet.

Hechting van de aangebrachte laag met de basis wordt verschaft door:

 • inkepingen van beton creëren of bedekken met een metalen net;
 • bekleding houtshingles;
 • het plaatsen van bakstenen muren in de woestenij of metselwerkverbindingen.

Wanneer er verschillen zijn in krimptemperatuur of vochtuitzetting van het materiaal, gebruik van staalband, gevormd door cellen van 1x1 cmDe breedte van de strip mag niet minder zijn dan 200 mm. Als een optie maak soms dilatatievoegen (breekt de gipslaag). Als bakens op het geveloppervlak, wanneer de pleister voor de eerste keer wordt gemaakt, worden metalen inventarismarkeringen of lattenstrips van 40 tot 50 mm breed gebruikt.

Voor de apparaatpleisterlaag moet u hoogwaardige rollen en andere benodigde gereedschappen kopen.

Het maakt niet uit of de houten bakenrails of metalen rails worden gebruikt, ze worden gedemonteerd voordat de uiteindelijke coating wordt aangebracht. Dit is belangrijk omdat met de gebruikelijke werkingsmethode contact met vloeistof onvermijdelijk is, evenals het effect van neerslag.

Bij het nivelleren wordt een deel van de beschermende laag verwijderd. Als de wand bijzonder droog is of uit een hygroscopisch materiaal bestaat, moet deze tweemaal of zelfs driemaal worden geprimed..

Aanvraagprocedure

Dankzij de natte bepleisteringstechnologie kan de dikte van de wanden bijna niet worden verhoogd en de belasting van de steunelementen tot een minimum worden beperkt. Tegelijkertijd worden de thermische geleidbaarheid en bescherming tegen externe geluiden verbeterd. Hoewel de constructie licht van gewicht is, wordt het kelderprofiel zorgvuldig samengesteld.Anders zal de voering fragiel zijn en snel worden vernietigd.

Installatie van profielen begint op 3 - 4 cm boven het bodemniveau. De afstand tussen bevestigingspunten mag niet meer dan 20 cm zijn, de verbindingen in de hoeken moeten worden bevestigd met een speciaal ontworpen voor dit hoekprofiel. De randen van de matten of platen zijn niet bedekt met lijm, ze springen minstens 30 mm in.

De muur met uw eigen handen bepleisteren is niet zo eenvoudig, de machinetechniek helpt om het werk te vereenvoudigen. Zelfs de meest voorbereide en verantwoordelijke stukadoors zullen niet in staat zijn de strikt identieke samenstelling van het mengsel in alle porties te garanderen. Als u hetzelfde gips op een gemechaniseerde manier aanbrengt, is het veel gemakkelijker om stabiele prestaties te behouden.. Dit betekent dat het huis buiten aantrekkelijker zal zijn. De machine brengt tijdens de werking lucht in het mengsel, waardoor het verbruik van de samenstelling afneemt.

Tips en trucs

Het wordt aanbevolen om zorgvuldig de schaduw te kiezen die harmonieus is gecombineerd met de omringende ruimte. Lichte kleuren behouden hun oorspronkelijke kleur langer dan donkere kleuren. Om het oppervlak langer mooi te houden, kleine scheuren moeten op tijd worden opgelost, zonder te wachten tot ze groeien.

Gescheiden soorten gips kunnen worden gebruikt voor extra opwarming (haunklif). Je moet niet verwachten dat ze in de winter net zo effectief zijn als minerale wol en schuim. Maar om de thermische bescherming te verbeteren, is zo'n oplossing heel acceptabel.

Zie de volgende video voor meer informatie over de keuze van de gevel van pleisterwerk.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer