Decoratief zand "pleisterwerk": effecten en compositie-opties

Onlangs is het vrij populair om decoratieve pleisters voor wanddecoratie in woon- en niet-residentiële gebouwen te gebruiken in plaats van behang. Een type coating is het afwerkingsmateriaal "zand". Laten we eens kijken wat het is en wat de functies ervan zijn.

Speciale functies

Decoratieve pleister is een afwerking, met behulp waarvan verschillende reliëfs en andere visuele effecten worden gecreëerd op de oppervlakken.

Dankzij dit materiaal kunt u dure afwerkingsmaterialen simuleren, terwijl de kosten aanzienlijk worden verlaagd.

Decoratief pleister "zand" wordt behoorlijk veel gebruikt in het interieur en dat is niet voor niets, want Het materiaal heeft verschillende voordelen:

 • De samenstelling van het gips omvat kwarts of rivierzand, die helpen bij het creëren van een diverse coating op het oppervlak van de wanden.
 • Het materiaal verdraagt ​​een hoge luchtvochtigheid. De coating kan worden schoongemaakt met een vochtige doek. Om de vochtwerende eigenschappen van het pleisterwerk te versterken, kan "zand" met was worden gecoat, waarna het gebruik van een dergelijke afwerking ook in de badkamer is toegestaan.
 • De samenstelling is volledig milieuvriendelijk, veroorzaakt geen allergieën.
 • Het materiaal heeft een hoge dampdoorlatendheid, dat wil zeggen dat de wanden eronder "ademen", het oppervlak kan vocht opnemen en vervolgens afgeven, waardoor een optimaal microklimaat in de kamer wordt gehandhaafd.
 • Pleister "zand" heeft een vrij lange levensduur, die meer dan 10 jaar bereikt. In dit geval worden de textuur en helderheid van kleuren bewaard in de oorspronkelijke vorm.
 • De samenstelling heeft verhoogde weerstand tegen de vorming van schimmel en schimmels.
 • Een groot aantal kleuren helpt u bij het kiezen van deze coating voor vrijwel elk interieur.
 • Vanwege zijn eigenschappen is een dergelijke coating toegestaan ​​om buiten de gebouwen te gebruiken.

De nadelen van het materiaal zijn de kosten., maar het is nog steeds aanzienlijk lager dan dat van goede wallpapers.Het nadeel is ook dat deze coating geuren goed absorbeert, dus het wordt niet aanbevolen om het in de keuken te gebruiken.

types

Fabrikanten produceren verschillende soorten decoratieve zandpleister.

Allereerst kan het worden ingedeeld op basis van samenstelling:

 • Quartz. De samenstelling van het materiaal omvat kwartszand, dat de antimicrobiële eigenschappen van dit materiaal verhoogt. Het reliëf van de compositie is te verwaarlozen.
 • Met rivierzand. Deze pleister creëert een vrij diepe textuur op het oppervlak, maar deze samenstelling heeft bijna geen glans.

Daarnaast kan decoratieve zandpleister een matte of parelmoerachtige coating creëren. De laatste geeft de muren een fluwelen uitstraling, ze kunnen zeefdrukken nabootsen. Het pareleffect wordt bereikt door in de samenstelling van kleine deeltjes schelpen verschillende fonkelingen te introduceren.

Welke effecten kan ik creëren?

Met behulp van zandpleister kunt u verschillende effecten op de wanden creëren - ze zijn het resultaat van het toepassen van verschillende technieken bij het aanbrengen van de compositie op de muur.

 • Zandduineffect. Bij een dergelijke tekening op het oppervlak wordt het zachte flikkerende beeld gevormd.Deze techniek wordt gebruikt in etnische stijlen die de motieven van Marokko en Oosterse landen gebruiken. Hier is het hoofdkenmerk een uitgesproken flikkering. Het effect wordt bereikt door het gebruik van extra toners en speciale parelpasta's, die het flikkeren van kwartsdeeltjes vergroten.
 • Sandy Wind-effect. Deze techniek wordt ook vaak 'zandwerveling' of 'zandstorm' genoemd. Deze coating wordt in grote lagen in twee lagen aangebracht. Elke beweging kruist met de volgende. Hier kunt u ook extra pasta's gebruiken die de schittering en textuur vergroten. Na het volledig drogen van het oppervlak, wordt het onderworpen aan slijpen - dit voegt helderheid toe aan de aangebrachte samenstelling.
 • Shagreen skin-effect. Hier moet de tweede laag van de coating worden aangebracht met een speciaal sjabloon. Om het reliëf beter zichtbaar te maken, moet het oppervlak ook na volledig drogen worden geschuurd.
 • Jute effect. Bij het aanbrengen van de coating met deze methode wordt een harde borstel gebruikt. Afhankelijk van de bewegingsrichting verandert de textuur en de resulterende figuur.

Toepassingsregels

In de kern heeft het aanbrengen van gips "zand" vrijwel geen problemen.

Voorbereiding van een kale muur en de daaropvolgende toepassing van gips worden uitgevoerd in verschillende fasen:

 • Verwijder alle mogelijke vlekken en vuil van het oppervlak. Stofzuig de muur om de kleinste stofdeeltjes te verwijderen.
 • Controleer op de aanwezigheid van verschillende scheuren en onregelmatigheden aan het oppervlak - op dergelijke gebreken, het zand "pleister" niet goed en kan afbrokkelen. Met hun aanwezigheid is het noodzakelijk om een ​​primaire uitlijning van de muur uit te voeren. Gebruik hiervoor een pleister op basis van gips.
 • Nadat het oppervlak droog is, is het noodzakelijk om een ​​laag pleister op een acrylbasis aan te brengen. Daarna wordt het oppervlak opnieuw schoongemaakt met een stofzuiger.
 • Vervolgens moet het oppervlak worden behandeld met een diepe penetratieprimer.
 • De volgende stap is om de pleister zelf voor te bereiden. De samenstelling van de coating "zand" is van twee soorten. De eerste is genoeg om te roeren, het optillen van de bodem van een stuk kwarts, rivierzand, paarlemoer, de tweede moet worden verdund met water. Om te bepalen welk soort gips, moet u de instructies van de fabrikant bekijken.
 • De samenstelling wordt aangebracht op het oppervlak met behulp van een roller met een pels of stoffen bekleding.
 • Nadat de eerste laag is aangebracht, moet u een paar minuten wachten en vervolgens met behulp van een schuimrubberen roller om textuur aan de coating te geven.
 • In het volgende stadium wordt de laag met een spatel licht geplet. Van de bewegingen van deze tool hangt af van de figuur, wat het resultaat zal zijn.
 • Wacht dan tot het oppervlak helemaal droog is en behandel het indien nodig met speciale toners, pasta's of was.

Bedekken met decoratieve zandpleister is klaar voor gebruik.

Interessante voorbeelden in het interieur

 • Ontwerpers gebruiken vaak decoratieve zandpleister in hun projecten. In de eerste foto, met deze coating, wordt een perimeterzone bijgesneden. Hier wordt terracottakleurig gips gebruikt. De hitte van het vuur gaat naar de hele hoogte van de muur, glinsterende in de textuur van de afwerking. Dit element wordt meteen de belangrijkste focus van de hele kamer.
 • Stucwerk met zandsteen kan zelfs worden gebruikt om het bad te voltooien. Het resultaat is een vrij interessant interieur in een klassieke stijl.
 • De gouden toon van de muren in combinatie met smeedijzeren elementen van de trap maken de kamer elegant en luxueus. Zo'n kamer heeft geen extra heldere accenten nodig.
 • Mat zand muur zal geschikt zijn in het interieur van de woonkamer, ingericht in ecostyle.
 • En de muren versierd met gips "zand" met imitatie van metselwerk uit stenen blokken ziet er goed uit in een kamer van landelijke stijl.
 • Een muur bedekt met gips "zand" kan fungeren als een achtergrond in het interieur. Gebruik hiervoor het materiaal van pasteltinten. In dit geval moet de nadruk in het interieur worden benadrukt met behulp van accessoires of textiel.

De methode van juiste toepassing op de muur van decoratieve pleister met het effect van "zandwind", zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer