Wat zijn bakens voor gips en waar worden ze gebruikt?

 Wat zijn bakens voor gips en waar worden ze gebruikt?

Tegenwoordig worden veel eigenaren van particuliere huizen en appartementen geconfronteerd met het probleem van ongelijke muren. Dergelijke defecten zijn vooral merkbaar in de hoeken. Hierdoor zien kamers er misschien minder aantrekkelijk uit en is het plaatsen van meubels behoorlijk problematisch. In veel gevallen wordt gips gebruikt om de wanden waterpas te maken. Het is het gemakkelijkst om het op dergelijke bases toe te passen met het gebruik van elementen zoals vuurtorens. Laten we de kenmerken van dit proces nader bekijken.

Speciale functies

In de meeste gevallen, voordat verf wordt aangebracht, behang wordt geplakt of tegels worden gelegd, moeten de wanden op de juiste manier worden geëgaliseerd, anders wordt de voering gewoon niet goed op zijn plaats gehouden.Veel huis- en professionele meesters om dit probleem op te lossen, zijn overgegaan tot het gebruik van hoogwaardige gipsmengsels. Het wordt aanbevolen om ze toe te passen op ongelijke of gebarsten muren met behulp van speciale bakens.

Laten we om te beginnen de belangrijkste vraag beantwoorden: wat zijn gipsbakens? Deze elementen worden gebruikt wanneer het nodig is om de muren gelijk te maken of de scheuren erin te verbergen. Op basis van de positie van de bakens brengt de aannemer het pleister op de basis aan, waardoor onregelmatigheden en vallen worden uitgelijnd.

Meestal worden vuurtorens geïnstalleerd langs de gehele lengte van muren die pleisterwerk vereisen. Om deze reden zouden bevestigingsmiddelen die zich aan hun twee uiteinden bevinden, te klein zijn om nauwsluitend op de basis te passen. Deze functie verklaart het feit dat de gipsbakens op verschillende punten tegelijk zijn gefixeerd.

Opgemerkt moet worden dat de installatie van bakens op muren met grote scheuren pas na het identificeren van de hoofdoorzaak van het optreden van dergelijke gebreken. De bron van de vernietiging van vloeren moet worden geëlimineerd. In sommige gevallen moet u wenden tot versterking.

Te grote holtes en technologische openingen aan de muren moeten worden gerepareerd voordat de bakens worden geïnstalleerd.In de regel worden hiervoor dezelfde mortieren gebruikt, die later worden gebruikt voor het bepleisteren van de funderingen.

Gipsbakens zijn gemaakt van verschillende materialen. Ze kunnen ook variëren in grootte, lengte en vorm. Dankzij een dergelijke rijke keuze, zal het mogelijk zijn om geschikte elementen te kiezen voor elke wandvloer en hun afzonderlijke secties. Bovendien kunnen de eigenaren al het werk met hun eigen handen doen en geld besparen bij het contacteren van specialisten.

Maar denk niet dat vuurtorens alleen worden gebruikt bij het afwerken van muren. Deze details zijn in die gevallen toegankelijk als u dergelijke vlakken als de vloer, het plafond of de hellingen regelt. In alle gevallen zijn de bakens zeer nuttige en handige onderdelen waarmee u snel en gelijkmatig een pleisterlaag kunt plaatsen.

Weinig mensen weten het, maar bakens worden niet alleen in de fabriek geproduceerd.

Sommige ambachtslieden maken hun eigen. Meestal zijn dergelijke balken houten balken (deze zijn vooral relevant in gevallen met houten gebouwen). Dergelijke onderdelen zijn bevestigd aan de muren om te worden afgezet met schroeven,waardoor het stukadoorproces eenvoudiger en sneller wordt.

Meer ervaren reparateurs schakelen vaak vuurtorens in. Voor dit doel worden schroeven op de noodzakelijke plaatsen bevestigd. Hun doppen spelen de rol van een eigenaardig niveau waarmee een oplossing vervolgens wordt toegepast.

types

Zoals hierboven vermeld, worden vandaag bij het aanbrengen van gips op vloeren verschillende soorten bakens gebruikt. Elk type van deze herkenningspunten heeft zijn eigen kenmerken waarmee rekening moet worden gehouden voordat het werk begint. Laten we eens in detail bekijken wat de onderscheidende kenmerken zijn van verschillende soorten gipsbakens.

Bekijk om te beginnen de eigenschappen van bakens gemaakt van verschillende materialen.

metaal

ijzer

IJzeren bakens behoren tot de meest voorkomende en gewilde. Moderne fabrikanten maken ze in de vorm van geperforeerde pads met een sterke afgeronde top. In de regel zijn deze structuren bedekt met zink en daarom corroderen ze niet onder het gips. Installatie van dit soort bakens wordt gedaan met bevestigingsmiddelen en snel gipsmix instellen.

Laten we stilstaan ​​bij de belangrijkste voordelen van ijzeren vuurtorens.

 • Veel eigenaren wenden zich tot dergelijke elementen, omdat ze lage kosten hebben.
 • IJzeren vuurtorens zijn te vinden in veel bouwmarkten - ze hoeven niet door de hele stad te worden doorzocht.
 • Het werken met dergelijke elementen is heel eenvoudig. Het belangrijkste is om de instructies te volgen.

Moderne verzinkte bakens van ijzer hebben echter hun nadelen.

 • Het meest algemene nadeel van dergelijke producten is de vervorming van de geometrie. Dit probleem kan ook optreden als bepaalde normen tijdens de fabricage worden geschonden of als het transport of de opslag onjuist is. Om deze reden is het belangrijk om, voordat u een baken koopt, zorgvuldig te inspecteren op schade of vervorming.
 • In sommige gevallen, nadat al het werk is gedaan, verschijnen er lelijke roestige strepen op de wanden. Zulke problemen doen zich voor als zink, dat op het oppervlak van ijzer aanwezig is, begint te verslechteren en oxideren. Om dergelijke minnen niet tegen te komen, worden bakens geadviseerd om onmiddellijk na het afwerken van de vloeren te reinigen.
 • Een ander nadeel van dergelijke onderdelen is dat ze zeer flexibel zijn.Daarom is het in de loop van hun installatie nodig om voorwaarden te creëren om de stijfheid van de geleiders te garanderen, bijvoorbeeld om het oppervlak onder de bakens te vullen.

staal

Staalvariëteiten van pleisterrails zijn herbruikbaar. Meestal worden ze gebruikt door ervaren vakmensen. U kunt dergelijke items vele malen gebruiken, waardoor u de gemaakte kosten voor de aanschaf terugverdient.

De belangrijkste voordelen van stalen geleiders.

 • Dit bakenprofiel heeft uitstekende sterkte-eigenschappen.
 • Stalen geleiders zijn erg stijf, daarom is het toegestaan ​​om ze te installeren zonder je zorgen te maken over de mogelijke vervorming. Om deze reden moeten deze elementen alleen op bepaalde plaatsen worden hersteld.
 • U kunt deze handleidingen verschillende keren gebruiken.

Stalen bakens hebben geen ernstige nadelen, maar er zijn enkele "zwakke punten".

 • Ze zijn duur (duurder dan simpele metalen exemplaren).
 • Ze kunnen worden gebroken of bedorven als ze worden verwijderd nadat de gipscompositie volledig is opgedroogd.

plastic

De tweede meest populaire zijn de bakens van plastic.

Ze hebben veel overeenkomsten met metalen versies, maar ze hebben een aantal onderscheidende kenmerken.

 • Ze zijn gemaakt van betrouwbaar en zeer sterk plastic.
 • Om ze te installeren is geen ervaring of speciale kennis vereist. Al het werk is eenvoudig en probleemloos.
 • Dergelijke elementen behouden de oorspronkelijke geometrie. Na kleine vervormingen keren de plastic bakens terug naar hun vroegere verschijning. Om deze reden is er geen reden om je zorgen te maken over wat hen op tijd zal leiden.
 • Plastic is een materiaal dat niet gevoelig is voor oxidatie en roest. Op de muren met soortgelijke plastic bakens verschijnen gewoon geen roestige strepen en vlekken.

Helaas hebben plastic bakens een aantal nadelen. Overweeg hen.

 • Deze details zijn niet toegankelijk als u bezig bent met buitendecoratie. Dit is het gevolg van het feit dat plastic in de omstandigheden van lage temperaturen soms breekt.
 • Het materiaal waaruit dergelijke bakens zijn gemaakt, is niet ontworpen voor indrukwekkende externe belastingen, bijvoorbeeld schokken. Onder hun actie breken ze gewoon.
 • Als de plastic geleiders onjuist zijn gemonteerd, kunnen ze buigen als ze worden ingedrukt volgens de regel, waardoor de voltooide basis vervormt.
 • Houd er rekening mee dat plastic hulplijnen gemaakt van goedkoop en giftig materiaal donkere vlekken op het getrimde oppervlak kunnen achterlaten, als u ze niet verwijdert nadat al het werk is voltooid.Het is onmogelijk om van dergelijke gebreken op de afwerking af te komen.

Vuurtorens verschillen niet alleen van elkaar in materialen. Overweeg wat er nog meer gidsen zijn voor het bepleisteren van het terrein.

eigengemaakt

Zoals eerder vermeld, zijn gipsen bakens niet alleen in de fabriek geproduceerd, maar ook zelfgemaakt. Ze kosten de meesters goedkoop, en hun creatie kan niet te gecompliceerd genoemd worden. Voor zelfproductie van bakens gebruiken mensen meestal een hoek van metaal of een pijp. Het is natuurlijk toegestaan ​​om te verwijzen naar andere geschikte items met een vergelijkbare structuur. Het kunnen bijvoorbeeld houten latten zijn. Ze worden echter niet zo vaak benaderd vanwege hun gevoeligheid voor vervorming.

Opgemerkt moet worden dat het gebruik van geïmproviseerde funderingen meestal de consumptie van gips verhoogt. Als gevolg hiervan nemen ook de kosten van het afwerken toe. Er is een andere populaire optie voor eigen bakens - een metalen profiel voor gipsplaat. Deze oriëntatiepunten zijn de goedkoopste. Geschikt voor gevallen waarin u een dikke laag pleister moet aanbrengen.

snaar

Er zijn ook speciale stringbakens.

Ze zijn goedkoop en maken ze zo.

 • Maak eerst de schroeven, perforator en draad klaar.
 • Gebruik vervolgens een perforator om gaten te boren waarin de deuvels worden gestoken.
 • In de deuvels moeten de schroeven worden geschroefd. Ze moeten zich op hetzelfde niveau bevinden. Vervolgens moet je aan de draad trekken.
 • Breng gipsmix onder de draad aan, zodat het oppervlak van de laag iets boven de draad komt.
 • Wanneer de gipsmortel enigszins droogt, moet de toplaag worden afgesneden. Zorg dus voor een handleiding waarmee u uitlijning moet produceren.

Het grote voordeel van het stringbaken is de lage kosten. De draad is goedkoop en de schroeven zijn bij bijna elke meester thuis. Bovendien zijn dit soort bakens niet onderhevig aan vervorming, zoals metaal of kunststof.

Wat betreft de minnen, deze omvatten het volgende.

 • Meesters installeren vaak achteloos zelftappende schroeven. Hierdoor kan het morteloppervlak gebogen zijn.
 • Kromming kan ook optreden als de bovenste gipslaag niet correct is verwijderd, op basis van het niveau van de draad.

afmeting

Vuurtorens voor gips kunnen verschillende dimensionale parameters hebben.De meest voorkomende zijn dus de geleiders met een afmeting van 6 mm x 3 m. Dergelijke elementen worden het vaakst gebruikt bij het leggen van de pleisterlaag in 6 - 10 mm.

Ook zijn er vuurtorens met afmetingen van 10 mm x 3 m. Als u delen gebruikt die een dergelijke breedte en hoogte hebben, kunt u de pleister leggen met een laag van meer dan 1 cm.

Hoe maak je jezelf?

Tegenwoordig wenden veel huismeesters zich tot het gebruik van zelfgemaakte gipsbakens. Je kunt ze op verschillende manieren maken. Overweeg enkele van de meest voorkomende opties.

Dus, om een ​​lang zwaailicht te maken, dat geschikt is voor muren, vloeren en plafonds, moet u een lange of perfect vlakke profiellijst inslaan. Het wordt aanbevolen voor dergelijk werk een assistent in te schakelen. Dan houdt één persoon de rail waarop het niveau zich bevindt, en de tweede persoon is verantwoordelijk voor het leggen van de oplossing langs de raillengte. Het is ook aan te raden om asbest of albast aan de pleister toe te voegen om deze vuurtoren te organiseren. Dit komt door het feit dat de dichte laag van het mengsel iets langer dan normaal zal drogen.

Eerst moet je het oplossingsniveau langs het hele vlak van de basis leggen, het laatste punt markeren en werken, te beginnen met de eerste. Plaats de rail en plaats deze onder het mengsel.

Korte zelfgemaakte bakens zijn gemaakt volgens hetzelfde principe. Ze moeten echter 30 - 50 cm lang worden gemaakt en in verspringende volgorde worden geplaatst. In de regel worden dergelijke elementen geadresseerd wanneer het nodig is dat de meter en halve meter regels voldoende zijn voor de gehele opening tussen de vuurtorens.

Je kunt ook je eigen vuurtorens plaatsen met zelfsluitende petten. Dus op het getekende en geverifieerde niveau van de lijn worden bevestigingsmiddelen geïnstalleerd. Op basis van de locatie van hun doppen, zet gips. Gebruik hiervoor een spatel of een houten staaf, die de oplossing op de bevestigingsmiddelen drukt. Dit type vuurtorens hoeft na al het werk niet te worden gereinigd.

Je kunt stringbakens met je eigen handen maken. Om dit te doen, moet u verschillende schroeven installeren en draad overspringen.

Subtiliteiten van installatie

Voordat u de bakens onder de pleister bevestigt, moet u de voet markeren. In dit geval kunt u op verschillende technieken vertrouwen.

Laten we in meer detail de eenvoudigste manier bekijken om het plafond voor montage van hulplijnen te markeren.

 • Maak eerst een afstand van de hoek van 30 cm (15 cm van de vloer en het plafond).
 • Voer een verticale strook uit, controleer deze met een niveau en herhaal deze handeling, maar dan aan de andere kant.
 • Nu is het noodzakelijk om de opening tussen de aangebrachte lijnen te meten en te verdelen over 1,5 m. Het resulterende getal geeft het gewenste aantal bakengeleiders aan. De elementen moeten zo worden gesneden dat ze 30 cm korter worden dan de hoogte van het plafond.
 • Op de punten van de lijnen onder en boven, is het noodzakelijk gaten te boren voor de installatie van deuvels.
 • Nu is het noodzakelijk om alle overlappende lijnen van de muur te verwijderen, met behoud van een stap van 1,5 m.
 • Schroef de schroeven in de gaten. Trek twee draden tussen de doppen uit. In de gebieden waar het touw snijdt (evenals de getekende lijnen), moet u ook gaten maken en deuvels met schroeven erin steken.
 • Knip nu het niveau van de dop van de sluiting. Voeg hiervoor de waarden toe van de overlapping van de overlapping, de parameter van de dikte van de vuurtoren en laat een kleine marge (ongeveer 0,5 cm). Het resultaat geeft aan hoeveel de bevestigingsmiddelen zich aan het plafond moeten terugtrekken.
 • Nadat u de schroeven hebt geplaatst, moet u de draden diagonaal spannen en de bakens onder dit vlak houden. Zorg dat de geleiders de draad maar net raken.

Nadat u de basis hebt gemarkeerd, kunt u doorgaan met het direct installeren van bakengidsen.

Om te beginnen, overweeg hoe u dit kunt doen met een oplossing of lijm.

 • Bereid eerst de oplossing voor. Om dit te doen, moet u de instructie gebruiken - deze moet op de doos staan.Als u wilt dat de muren met cement of kalk samenstelling die voor een lange tijd zijn vast te versieren, dan moeten ze mengen met gips of stucwerk.
 • Breng de voltooide compositie in kleine porties op de muur aan. Het moet om de 15-20 cm worden gelegd, op basis van de gemarkeerde lijnen.
 • Het profiel moet worden toegepast op de laagstructuur en geperst op de grond. Als u gebruik maakt van een zeer eenvoudige opmaak vuurtoren moet op een zodanige manier dat het was op een niveau met zelftappende schroeven worden gezet.
 • Controleer of de locatie van alle onderdelen overeenkomt met het niveau.
 • Verwijder overtollige oplossing en ga verder met het repareren van de volgende onderdelen.

Installatie op bevestigingsmiddelen is een beetje anders.

 • Bakens gebruikte onderdelen genaamd "Ushastik" of clips monteren. In dit geval, voor montage van de geleiding die op de kolomschroeven vooraf geschroefd in de voorbereide opening (stappen van 30 cm).
 • Baken voorts is bevestigd aan de gewenste plaats en geïnstalleerd klem bevestigd.

Deze methode wordt door veel meesters gekozen, omdat het eenvoudig en snel is. Toch moeten we opmerken dat in dit geval de dikte van de pleisterlaag met een beetje meer - 0,5 cm.Dit heeft invloed op de totale hoeveelheid werk.

beoordelingen

De meeste ambachtslieden van het huis, die besloten hebben om de muren in hun huis te pleisteren, spreken positief over het gebruik van bakens. Naar hun mening vereenvoudigt het gebruik van dergelijke onderdelen de afwerkingswerkzaamheden aanzienlijk, en maakt het ook mogelijk om de dure diensten van ervaren reparateurs te weigeren.

Het is beschamend voor veel mensen dat metalen bakens op den duur roestige strepen op de muren kunnen achterlaten die de hele decoratie zullen bederven. De eigenaren komen zelden een soortgelijk probleem tegen, maar de kans op het optreden van dit defect blijft bestaan.

Volgens huiseigenaren zijn lange bakens niet zo handig om te vervoeren. Dit geldt met name voor flexibele onderdelen die gemakkelijk kunnen worden beschadigd door onnauwkeurige bediening.

Wat het directe werk aan de installatie van vuurtorens betreft, ziet het leeuwendeel van huismensen geen problemen. Het belangrijkste is om voorzichtig te zijn en altijd het niveau te gebruiken - dan zullen de basissen niet krom en onesthetisch zijn.

tips

 • Als u bakens zoekt voor buitenafwerking, is het beter om dikkere en sterkere delen te gebruiken, omdat de buitenmuren het gebruik van materialen in grote volumes vereisen.
 • Voor gegalvaniseerde en kunststof rails in de winkel worden speciale bevestigingsmiddelen verkocht. Bij gebruik worden vuurtorens veel veiliger en sterker gehouden.
 • Voordat u koopt, moet u elke Beacon-houder inspecteren. Alle elementen moeten in perfecte staat zijn - zonder bochten en schade. Het gebruik van substandaard onderdelen zal uiteindelijk leiden tot een lelijk en gebogen basisoppervlak.
 • Bij het ontwerpen van de hoekprofielen wordt aanbevolen om comfortabele V-vormige bakens te gebruiken. T-vormige elementen kunnen fungeren als tussencomponenten.
 • Vergeet niet dat het baken alleen op de meest stevige en veilige manier wordt vastgehouden als je het op verschillende punten vastmaakt, en niet alleen boven en onder.
 • Als u werkzaamheden uitvoert met goedkope, zelfgemaakte vuurtorens, moet u er rekening mee houden dat het gebruik van gips aanzienlijk zal toenemen. Dit is het gevolg van het feit dat de uitlijning van een basis met soortgelijke geleiders wordt gemaakt met behulp van een grotere hoeveelheid oplossing.
 • Bij de montage wordt aanbevolen de eerste twee bakens aan beide randen van het plafond aan de muur te installeren en pas daarna de resterende onderdelen te bevestigen. Vergeet niet dat tussen hen dezelfde afstand moet zijn.
 • Als de wanden (vloer of plafond) te groot zijn en opvallende uitsteeksels, dan zijn ze gemakkelijker te verwijderen dan uitlijnen. Anders riskeer je veel geld uit te geven aan een grote hoeveelheid gipsmengsels en zelfs het uitvoeren van dergelijk werk is misschien te moeilijk voor een thuisvakman.
 • Als je bang bent om de vervorming van de bakenelementen onder ogen te zien, moet je je wenden tot stringvarianten. Deze onderdelen zijn niet onderhevig aan vervorming.
 • Het is belangrijk om te onthouden dat de afstand tussen de individuele bakens 15 - 20 cm minder moet zijn dan de lengte van de regel, waarbij de pleisterlaag wordt getrokken. Als u de muren voor het eerst pleistert, mag deze waarde niet groter zijn dan 0,5-1 m
 • Veel meesters vragen zich af of het nodig is om de bakens te verwijderen bij het voltooien van de afwerking. Als we het hebben over metalen opties, kunnen ze alleen op het getrimde oppervlak worden achtergelaten als ze van uitstekende kwaliteit zijn. Metaaldelen van lage kwaliteit zullen na verloop van tijd oxideren, wat zal leiden tot roestvlekken op de afwerking.Hoe dan ook, de meeste experts adviseren nog steeds om de vuurtorens te verwijderen.
 • Als u zich bezig houdt met het markeren van de basis, moet u de locaties van deurkleden in ogenschouw nemen. Als ze gepland zijn om gemaakt te worden, wordt het niveau van de balk op een zodanige manier uitgevoerd dat deze zich op een niveau onder de toekomstige drempel bevindt.
 • Bij het afwerken van vloeren gebruikte primer. Voordat u de bakens installeert, is het erg belangrijk om te wachten tot deze volledig droog is. Dit komt door het feit dat de geleiders veel sterker en beter op een droog oppervlak staan. Als deze regel in de toekomst wordt gevolgd, zal de gipslaag bovendien niet barsten en breken.
 • Als u afwerkingsmateriaal wilt opslaan, moet u niet erg hoge bakens gebruiken. Als u bijvoorbeeld muren versiert in nieuwe gebouwen die zijn opgetrokken uit vrij gladde blokken, is het toegestaan ​​om deze herkenningspunten helemaal niet te gebruiken, maar in oude bakstenen gebouwen kunt u eenvoudigweg niet zonder deze onderdelen.

Herbruikbare stalen bakens worden niet aanbevolen voor thuismannen om gewone woningen te versieren, omdat vaker ervaren reparateurs, die regelmatig vergelijkbaar werk verrichten, zich tot deze elementen wenden.Anders kunnen de kosten van dergelijke onderdelen ongerechtvaardigd zijn.

In de volgende video vindt u een moderne manier om bakens van hoge kwaliteit onder de pleister te plaatsen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer