Cement-zandpleister: samenstelling en reikwijdte

 Cement-zandpleister: samenstelling en reikwijdte

De toepassing van universeel gips is een van de fasen van het afwerken en voert een aantal taken uit. Pleister maskeert de externe defecten van de muur en egaliseert het oppervlak onder de "afwerking" -afwerking. Het dient als een solide basis voor latere afwerkingswerkzaamheden en verlaagt ook de kosten, waardoor u de hoeveelheid werk kunt verminderen en uzelf kunt beperken tot een minimale afwerking: pleisteren en schilderen. Pleister verbetert de waterdichtheid van het oppervlak en verbetert de warmte- en geluidsisolatie van de muur.

toepassingsgebied

Cementzandpleister wordt voor dergelijke werken gebruikt:

 • decoratie van de gevel van het gebouw;
 • uitlijning van de wanden in het pand voor verdere afwerking (kamers met een hoge luchtvochtigheid of zonder verwarming);
 • verbergen van dekvloeren en scheuren zowel aan de binnenkant als aan de voorkant;
 • eliminatie van significante oppervlaktegebreken.

Voors en tegens

Tot de positieve eigenschappen van gips behoren dergelijke kenmerken:

 • hoge sterkte;
 • immuniteit voor extreme temperaturen;
 • uitstekende vochtbestendigheid;
 • duurzaamheid;
 • goede vorstbestendigheid;
 • goede hechting (vermogen om te lijmen) met bepaalde soorten oppervlak: beton, baksteen, steen, sintelblok;
 • de eenvoudige oplossingsformule biedt u de mogelijkheid om alle benodigde componenten in elke hardware-winkel te vinden;
 • betaalbaarheid, vooral wanneer u de oplossing zelf voorbereidt.

De negatieve aspecten van het werken met cement-zand gips zijn de volgende:

 • werken met een oplossing is fysiek moeilijk en vervelend, het is moeilijk om de aangebrachte laag waterpas te maken;
 • de bevroren laag is erg ruw, het is niet geschikt voor het direct verven of lijmen van dunne achtergronden zonder aanvullende afwerking;
 • het gedroogde oppervlak is moeilijk te slijpen;
 • verhoogt het gewicht van de wanden en weegt als gevolg daarvan de constructie als geheel, wat vooral belangrijk is voor kleine gebouwen, waar er geen krachtige ondersteunende steunen en een massieve fundering zijn;
 • slechte hechting op hout en geverfde oppervlakken;
 • sterke krimp van de laag vereist een minimum van twee lagen afwerking en kan niet worden aangebracht met een laag die dunner is dan 5 en dikker dan 30 millimeter.

Samenstelling en functies

De standaardoplossing bestaat uit de volgende componenten:

 • cement, afhankelijk van het merk dat de sterkte van de samenstelling varieert;
 • zand - u kunt alleen grofkorrelige (0,5-2 mm) gezeefde rivier of groeve gebruiken;
 • water.

Bij het mengen van de oplossing is het belangrijk om de verhoudingen te respecteren, evenals de juiste soorten ingrediënten te gebruiken. Als het zand te klein is, zal het mengsel snel hard worden en zal de sterkte afnemen. Als er helemaal geen zand wordt gebruikt, kan zo'n compositie alleen worden gepatcht met kleine onregelmatigheden, terwijl deze volledig ongeschikt is voor grootschalige werken.

Met het gebruik van fijn zand neemt de kans op scheuren toe. De aanwezigheid van onzuiverheden in de vorm van klei of aarde vermindert de sterkte van de geharde laag en verhoogt de kans op het verschijnen van scheuren. Als de korrelgrootte groter is dan 2 mm, is het oppervlak van de bevroren laag te ruw.De zandfractie van 2,5 mm en meer wordt alleen gebruikt voor het leggen van stenen en is niet geschikt voor pleisterwerk.

Technische specificaties

Cement-zandmengsel heeft een aantal basisparameters die de eigenschappen bepalen.

 • Density. Een van de belangrijkste kenmerken bepaalt de sterkte en thermische geleidbaarheid van de oplossing. De standaard samenstelling van de pleister, zonder de aanwezigheid van onzuiverheden en additieven, heeft een dichtheid van ongeveer 1700 kg / m3. Dit mengsel heeft voldoende sterkte voor gebruik bij gevel- en binnenwerk, evenals voor het maken van een dekvloer.
 • Thermische geleidbaarheid. De basissamenstelling heeft een hoge thermische geleidbaarheid van ongeveer 0,9 watt. Ter vergelijking: in een gipsoplossing is de warmtegeleidbaarheid driemaal minder - 0,3 watt.
 • Dampdoorlaatbaarheid Deze indicator beïnvloedt het vermogen van de afwerklaag om het luchtmengsel over te slaan. Dampdoorlaatbaarheid zorgt voor verdamping van vocht dat is vastgehouden in het materiaal onder de laag pleister, zodat het niet bevochtigt. Cementzandige oplossing wordt gekenmerkt door dampdoorlatendheid van 0,11 tot 0,14 mg / mchPa.
 • De droogsnelheid van het mengsel. Van deze parameter hangt af van de tijd besteed aan de afwerking, wat vooral belangrijk is voor cement-zand gips, waardoor een sterke krimp ontstaat, en daarom meerdere keren wordt toegepast.Wanneer de luchttemperatuur tussen +15 en + 25 ° C ligt, duurt het volledig drogen van de laag van twee milliliter 12 tot 14 uur. Met een toename van de laagdikte neemt ook de uithardingstijd toe.

Het wordt aanbevolen om een ​​dag te wachten na het aanbrengen van de laatste laag en pas daarna aan te gaan met verdere oppervlakteafwerking.

Mengselverbruik

Het normale verbruik van cementzandmortel met een standaard samenstelling bij een laag van 10 millimeter is ongeveer 17 kg / m2. Als een ready-mix is ​​gekocht, staat deze indicator op de verpakking.

Wanneer u handmatig een oplossing met een stroomsnelheid van het mengsel van 17 kg / m2 met een laag van 1 cm maakt, moet u rekening houden met het debiet van 0,16 liter per 1 kg droge componenten en de verhouding cement / zand 1: 4. Daarom hebt u voor het afwerken van 1 m2 oppervlak het volgende nodig ingrediënten: water - 2,4 liter; cement - 2,9 kg; zand - 11,7 kg.

Werkoppervlak voorbereiding

Om te zorgen voor een betrouwbare basis voor pleisterwerk moet de muur eerst worden voorbereid. Afhankelijk van de dikte van de aangebrachte laag, het type werkoppervlak, extra versterking van gips en andere omstandigheden om een ​​kwaliteitsresultaat te verkrijgen, worden de volgende acties uitgevoerd:

 • Een speciale lijm wordt met een dunne laag op de wand aangebracht, heeft een uitstekende hechting (hechting op het coatingmateriaal), sterkte en zal dienen als basis voor gips. Bovenop de aangebrachte laag wordt een gipsraster aangebracht zodat de randen van de aangrenzende fragmenten 100 millimeter overlappen. Daarna wordt het rooster met behulp van een getande lijmkam geëgaliseerd en in de aangebrachte lijm gedrukt. De gedroogde laag zal een sterke basis vormen voor cement-zand mortelpleister.
 • Voor extra versterking van gips wordt het versterkte raster gebruikt. Het wordt met schroeven aan de muur bevestigd, waardoor een stevige basis ontstaat voor het aanbrengen van gips in een dikke laag of voor een hoogwaardige pleisterlaag op houten en kleige oppervlakken. Als alternatief kan draad worden gebruikt. Het is gewikkeld tussen spijkers of schroeven die in de muur zijn gehamerd. Deze methode is goedkoper, maar een grote hoeveelheid handarbeid is kostbaar en tijdrovend. Krat wordt vaak gebruikt in kleine gebieden, waar het vermogen om elk gebied te bedekken zonder de mazen te snijden voordelen heeft.
 • Om de sterkte van de verbinding met de betonnen muur te verbeteren, wordt een hechtprimer gebruikt.Voordat het wordt aangebracht op het werkoppervlak door middel van een perforator of een bijl, worden inkepingen en kleine spanen eruit geslagen.
 • Bij het aanbrengen van nieuwe lagen pleister bovenop de bestaande oudere, is het de moeite waard om de betrouwbaarheid te controleren door ze voorzichtig met een hamer te tikken. De geëxfolieerde fragmenten worden verwijderd en de gevormde verdiepingen worden gereinigd met een borstel van kleine stukjes.
 • Bij het werken met poreuze betonmaterialen wordt het pleisteroppervlak vóór het aanbrengen behandeld met een hydrofobe primer. Dit wordt gedaan om de absorptie van vocht in het werkoppervlak van de pleisteroplossing te verminderen, wat leidt tot dehydratie, snelle stolling en afname in sterkte.

Voorbereiding van de oplossing

Het afgewerkte mengsel is gemakkelijker te gebruiken, het is raadzaam om te kopen voor een kleine hoeveelheid werk. Maar als u grote gebieden moet afdekken, groeit het prijsverschil aanzienlijk. Om ervoor te zorgen dat de oplossing aan alle normen voldoet en het gewenste resultaat oplevert, moet u de verhoudingen van de ingrediënten correct selecteren. De belangrijkste indicator hier is het merk cement.

Er zijn zulke opties gips:

 • "200" - cement M300 gemengd met zand in een verhouding van 1: 1, M400 - 1: 2, M500 - 1: 3;
 • "150" - cement M300 gemengd met zand in een verhouding van 1: 2,5, M400 - 1: 3, M500 - 1: 4;
 • "100" - cement M300 gemengd met zand in een verhouding van 1: 3,5, M400 - 1: 4,5, M500 - 1: 5,5;
 • "75" - cement M 300 gemengd met zand in een verhouding van 1: 4, M400 - 1: 5,5, M500 - 1: 7.

Voor het mengen van cement-zandmortel, moet u een aantal taken uitvoeren:

 • Zeef het zand, zelfs als het schoon lijkt.
 • Als het cement wordt geplet, wordt het gebruik ervan niet aanbevolen, maar het is mogelijk dat het ook kan worden gezeefd door klonterige insluitsels te verwijderen. In een dergelijk mengsel wordt het zandgehalte met 25% verminderd.
 • Eerst worden cement en zand gecombineerd in een droge vorm, waarna ze worden gemengd om een ​​relatief homogeen droog mengsel te verkrijgen.
 • Water wordt in kleine porties toegevoegd, waarbij de oplossing tussendoor grondig wordt gekneed.
 • Verdere additieven worden toegevoegd - bijvoorbeeld weekmakers.

Een indicator van een kwalitatief gemengde oplossing is het vermogen om in de vorm van een dia te blijven, zonder zich te verspreiden. Het moet ook gemakkelijk over het werkoppervlak worden verdeeld.

Wandbekledingstechniek

Correcte toepassing van stopverf in overeenstemming met alle aanbevelingen - een van de componenten van hoogwaardige afwerkingswerkzaamheden.

Om dit te doen, doet u het volgende:

 • Voor het aanbrengen wordt het pleisteroppervlak behandeld met een primer - dit zorgt voor een sterkere hechting op de oplossing. Vervolgens laat men de muur drogen.
 • Gidsbakens worden op het oppervlak geplaatst, waarlangs het mogelijk is om de grenzen van het gecreëerde vlak te bepalen. Hun hoogte is ingesteld op het niveau, in ondiepe gebieden worden ze vervangen door slaps voor stopverf. Het materiaal voor de vuurtorens is vaak een metalen profiel, dat is bevestigd aan de mortel of latten, of houten staven op zelftappende schroeven. Het interval tussen de bakens is de lengte van de regel voor het nivelleren min 10-20 cm.
 • Gebruik een troffel, een dikke troffel of een ander volumetrisch gereedschap om een ​​standaardlaag (10 mm) pleister aan te brengen.
 • Een nieuwe laag wordt 1,5-2 uur na het voltooien van de vorige laag aangebracht. Het wordt van onderop toegepast, waarbij het de vorige volledig overlapt. Het is handiger om te werken door de muur in secties van anderhalve meter te breken. Vervolgens wordt het pleister getrokken en genivelleerd door de regel. Dit wordt gedaan door het instrument stevig tegen de bakens te drukken, met een stijging en een lichte verschuiving naar links-naar-rechts. Overtollig gips verwijderd met een troffel.
 • Wanneer de mortel heeft gegrepen, maar nog niet is verstijfd, is het tijd voor voegen. Het wordt uitgevoerd in cirkelvormige bewegingen van de rasp op plaatsen met onregelmatigheden, groeven of uitsteeksels.
 • Voor binnenwerk vindt de uiteindelijke uitharding plaats binnen 4-7 dagen na applicatie, afhankelijk van de normale luchtvochtigheid. Voor buitenwerk neemt dit interval toe en kan het 2 weken duren.

Algemene tips

Om pleisterwerk te verbeteren, is het de moeite waard om in verschillende subtiliteiten te duiken, bijvoorbeeld in de toepassing van de machine. Om scheuren te voorkomen tijdens het snel zetten, wordt de laag af en toe bevochtigd met water uit een spuitfles of bedekt met een film. Er mogen ook geen tocht zijn, de temperatuur mag niet worden verhoogd of schommelen. Wanneer kleine scheurtjes verschijnen, wordt extra voegen van probleemgebieden gemaakt.

Het is lastig om te gebruiken in gebogen plaatsen, uitsparingen of in de aanwezigheid van verschillende obstructieve objecten, zoals pijpen. Voor dergelijke doeleinden wordt een geschikte sjabloon gemaakt en worden de bakens ingesteld volgens de afmetingen met het vereiste interval. Een hoek wordt gebruikt voor het werken met hoeken, het kan in de fabriek of handmatig worden geproduceerd.

In de volgende video kun je duidelijk zien hoe je een oplossing voor pleistermuren kunt maken.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer