Cementpleister: selectie en toepassing

Cement-gebaseerde gips is een van de sterkste en meest duurzame. De pleisterlaag biedt niet alleen een hygiënische, maar ook een esthetische functie. Allereerst is het nodig om de wanden waterpas te maken en ze te beschermen tegen allerlei soorten schade, en bovendien zal het de rol spelen van een warmte-isolator en een geluidsabsorbeerder.

Speciale functies

Cementpleister wordt gebruikt voor:

 • afwerking van verschillende gevels;
 • nivellerende oppervlakken in ruimtes waar geen verwarming is, of in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid;
 • plaatsen van naden of scheuren in de muren buiten en binnen gebouwen;
 • nivellerende oppervlakken met significante gebreken;
 • om de muren voor te bereiden op het leggen van tegels.

  De belangrijkste voordelen van dergelijke composities zijn:

  • gips heeft uitstekende coatingsterkte;
  • Cementmortel heeft een hoge hechting op baksteen- en betonoppervlakken en vult zelfs kleine scheuren. De coating zelf is volledig vlak;
  • weerstand tegen temperatuurverschil;
  • alle bekende duurzaamheid;
  • het is ook een voordeel dat de eenvoud van de bereiding van de oplossing kan worden overwogen: het wordt vaak thuis gemaakt, gewoon door alle ingrediënten in de juiste verhoudingen te mengen;
  • beschikbaar voor de gemiddelde man in de kosten.

   Maar er zijn dergelijke coatings en verschillende nadelen:

   • complexe installatie;
   • het oppervlak is ruw, daarom zal het nodig zijn om een ​​andere afwerkpleisterlaag aan te brengen als de muur wordt voorbereid voor schilderen of behangen;
   • cementmortel maakt de muren zwaarder en het effect op de fundering neemt dan toe;
   • bijna volledig gebrek aan hechting aan de boom en geschilderde muren;
   • het mengsel krimpt en als een te dunne laag wordt aangebracht, kan het barsten.

    Belangrijkste technische kenmerken van cementpleisters:

    • dichtheid. De sterkte van een dergelijk mengsel zal direct afhangen van de dichtheidscoëfficiënt.
    • Hoge warmtegeleidbaarheid.
    • Dampdoorlaatbaarheid. Om condensatie te voorkomen, moeten muurbedekkingen overtollig vocht opnemen en naar buiten brengen.
    • Droogtijd. Hoe groter de dikte van de coating, des te langer het zal zijn en de droogtijd, omdat het beste is om de aangebrachte pleister van cementbasis niet minstens een dag aan te raken.

     Typen en kenmerken

     Cementkwaliteit gipsproducten heeft twee hoofdvariëteiten.

     Cement-zand mengsel

     De samenstelling van deze producten is water, een bepaald type zand en het cementmerk dat u nodig hebt, terwijl alle elementen in nauwkeurig berekende fracties worden gemengd. De sterkte van deze droge coating hangt volledig af van de eigenschappen van het cement. Bijvoorbeeld, cement M150-200 is alleen gekozen voor installatie in verschillende ruimtes, en meer bestendig cement van het merk M300 en hoger - voor hoogwaardige pleisterwerkzaamheden aan externe gevels.

     De verhoudingen van zand en cementbasis voor de vervaardiging van het mengsel zullen ook afhangen van de fracties van het geselecteerde zand, de gewenste uiteindelijke sterkte of toepassingsomvang.

     Om de middelste (grond) pleisterlaag te leggen, hebt u zand met een bepaalde dichtheid en gemiddelde parameters van 0,5 - 1 mm met een kleine hoeveelheid sediment nodig.

     Fijn zand wordt gebruikt voor afwerkingswerkzaamheden. Barietzand en serpentinietzand bieden bescherming tegen verschillende soorten straling. Metaalspaanders (stof kan ook worden gekozen) worden vaak gebruikt in het cementmengsel, het geeft het een uitstekende sterkte en taaiheid. Marmermeel en zand van het grote fractie-type worden gebruikt als een voorbedekking van het decoratieve plan.

     Perliet zand zal dienen als een uitstekende warmte- en geluidsisolerende coating. Als er niet genoeg zand is, droogt het mengsel te snel uit en is het niet erg sterk.

     Het is toegestaan ​​om cement zonder zand alleen te gebruiken voor het aanbrengen van kleine scheurtjes., om de verschillende coatings te egaliseren, wordt de samenstelling zonder zand niet gebruikt.

     Het gebruik van te fijn zand is ongewenst, omdat de pleister zeer indrukwekkende gaten kan produceren. De aanwezigheid in het zand van een groot aantal verschillende onzuiverheden leidt tot barsten van de afwerking als gevolg van verzwakking.

     De kwaliteit van het uiteindelijke oppervlak zal direct afhangen van de ondersoort van het geselecteerde zand. De beste optie is een rivier en gewassen zand met parameters van 0,5-2 mm.. Overmatig grote zandkorrels geven het oppervlak van de muren een merkbare ruwheid.

     Zand met parameters van 2,5 mm wordt alleen gekozen voor baksteencoatings en zand dat groter is dan 0,5 cm wordt gebruikt bij het installeren van structuren van gewapend beton.

     Mengsels van polymeer en polymeercement worden geselecteerd voor hoogwaardig straatwerk en voor werkzaamheden in het gebouw.

     Deze typen zijn niet bedoeld voor de eerste uitlijning van muren, maar dienen alleen voor hun fijne afwerking. In tegenstelling tot typische mengsels bevatten deze producten allerlei additieven - weekmakers en versterkende elementen.

     Cement-kalk mengsel

     Om het gewicht van het gipsmengsel minder te maken, bevat het gehydrateerde kalk. Als een dergelijke uitdoving met de hand gebeurt, moet deze kalk worden bewaard gedurende minimaal 2 weken.anders kunt u een opgeblazen gevoel krijgen en loslaten van de finish. Correct gemaakte mortel krijgt uitstekende sterkte.

     De belangrijkste voordelen van dergelijke mengsels zijn onder andere:

     • goede hechting met veel bouwmaterialen;
     • antibacteriële eigenschappen;
     • uitstekende plasticiteit van het mengsel gedurende zijn hele levensduur;
     • dampdoorlatendheid, waardoor een microklimaat van hoge kwaliteit in de kamer ontstaat;
     • weerstand tegen verschillende attrities.

      Nadelen zijn onder meer:

      • lage weerstand tegen schokken en verstuikingen (evenals compressie);
      • kalkhoudend gedeelte maakt de kosten van het mengsel hoger.

       Om een ​​meer plastische oplossing te verkrijgen, en om de hechting ervan op het gewenste oppervlak te vergroten, zijn weekmakers inbegrepen.

       Meestal zal hun volume in een dergelijk mengsel niet meer dan 1% zijn. Het kalkachtige deel verbetert perfect de kwaliteitskenmerken van het cement.

       toepassingsgebied

       TsPSh onderhoudt perfect verschillen in luchtvochtigheid en verschillende temperaturen. Het is de beste keuze voor buitendecoratie van het gebouw wanneer er geen speciale vereisten voor dit product zijn.. Dit mengsel helpt alle onregelmatigheden aan de muur te corrigeren nadat ze zijn geïsoleerd met watten en schuim, en creëert ook een broodnodige laag thermische isolatie.

       Cementzandmengsel is gekozen voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, maar ook voor snel schilderen of voor het leggen van tegels.

       Met DSP's vergelijken ze oppervlakken met aanzienlijke onregelmatigheden, verzegelen ze de naden tussen de panelen en elimineren ze verschillende defecten - dit is de goedkoopste manier om ze permanent kwijt te raken.

       Deskundigen adviseren niet om cement-zandmortel te gebruiken voor plafonds - hiervoor is het beter om hoogwaardige gipsmortels te kiezen.

       dat om kleine defecten te elimineren, is het het beste om stopverfverbindingen aan te brengen, en om de kromming te verwijderen met verschillen van maximaal 5-7 cm - het is beter om een ​​fineerblad met gipsplaat of speciale panelen voor muren te kiezen.

       Op kalk gebaseerde verbindingen worden geselecteerd om schuimblokken, wanden van beton, elke baksteen en hout te egaliserenom scheuren en allerlei onregelmatigheden te elimineren. Ze zijn geschikt om de wanden voor te bereiden op het afwerken van werken: het aanbrengen van getextureerde pleisterlagen, schilderen, plakken van verschillende soorten behang en tegels met keramische tegels.

       U kunt universele stempels kopen die perfect zijn voor de gevel en voor het werken in gebouwen. Bovendien verschillen ze aanzienlijk van elkaar door de toepassingsmethode - handmatig of met een machine.

       Lime-oplossingen zijn overgevoelig voor specifieke installatieomstandigheden, bijvoorbeeld gebruikt bij positieve temperaturen van 5 tot 30°C. Mengsels die het gebruik van een bepaalde luchtvochtigheid aanbevelen, u kunt kiezen voor badkamers en zwembaden.

       Welke is beter om te kiezen?

       Als u cementpleister voor gevel- en binnenwerk wilt kiezen, moet u eerst op de meest zorgvuldige manier kennis maken met de kwalitatieve eigenschappen ervan.

       Voor interieurwerkzaamheden

       Cement-kalkpleister is zeer plastic, de lichtste, maar tegelijkertijd ook een ongewoon zachte substantie. Dit type gips vereist een definitieve afwerking met stopverf. Voor werken met muren buiten het gebouw, wordt dit type mengsel niet gebruikt., maar voor interieurinstallaties wordt er voortdurend gewerkt.

       Voor buitenafwerking

       Gevelpleister is ontworpen om 2 hoofdfuncties uit te voeren:

       • beschermen - allereerst door neerslag, zodat de muren niet nat worden van regen en sneeuw. Het beschermt ook tegen lawaai door de penetratie van verschillende soorten geluiden in kamers te beperken. Bovendien verbetert het de thermische isolatie van wanden en geeft het uniformiteit;
       • versieren - maakt muren, bereidt ze voor op schilderen met verf. Bovendien kan zo'n pleister zelf de originele textuur en interessante kleuren hebben. Het helpt ook om kleine vlekken en verschillende scheuren te verbergen.

        Voor gips, dat wordt gebruikt voor buitenwerk, zijn de belangrijkste eigenschappen sterkte en duurzaamheid.

        Het gestuukte oppervlak zal voortdurend contact maken met de externe omgeving, daarom moet een dergelijke pleister vorstbestendige, vochtbestendige eigenschappen hebben en bestand zijn tegen UV-straling.

        Er zijn verschillende soorten zandmengsels, die in samenstelling en gebruik kunnen verschillen:

        • eenvoudig - meestal aangebracht in 2 lagen ("gespoten" en "primer"), het heeft geen bakens en "bedekking" nodig. Dit product wordt vaak aangetroffen in ruimtes waar geen maximale gladde en gladde wanden nodig zijn, zoals in dezelfde kelders of vochtige kelders, in stallen en op zolders, maar ook in alle natte ruimtes. Het belangrijkste doel is om gaten, spaanders en andere zichtbare gebreken kwalitatief af te dichten, om een ​​hygiënische behandeling van muurbedekkingen uit te voeren.
        • verbeterde - toepassing in 3 of meer benaderingen wordt gebruikt (een "bedekking" wordt toegevoegd aan de "spatten" en "primer"), de laatste laag is gelijk aan een apparaat zoals een afwerkeenheid. Dit is een van de meest populaire soorten mengsels, die is geselecteerd bij het werken met muren in gebouwen en om hun gevels af te werken. Het resultaat is een gladde en perfect gladde muur met nauwkeurig uitgelijnde hoeken.
        • Hoge kwaliteit (universeel) - het is noodzakelijk hier bakens te installeren, er worden minstens 5 lagen aangebracht ("gespoten", 2-3 lagen primer en "bedekking").Het wordt geadviseerd om de coating met cement te fixeren om de waterdichting (vochtbestendige) eigenschappen hoger en duurzamer te maken - het muuroppervlak. De oplossing wordt gebruikt voor binnen- en buitentoepassingen die de hoogst mogelijke kwaliteit vereisen.

        Applicatiegegevens

        De belangrijkste regels voor het werken met cementbasismortel:

        • wanden worden eerst behandeld met een speciale primer om de hechting te verbeteren, en daarom worden ze grondig gedroogd;
        • om een ​​plat vlak te maken, worden er geleiders aan de muur bevestigd - bakens. Als het wandoppervlak klein is, worden de bakens vervangen door mortierplaten, de hoogte van deze vleugels wordt ingesteld op het niveau van het gebouw;
        • in plaats van bakens kunt u een metalen profiel nemen. Het is vastgemaakt aan de muren met een stopverf. Bovendien kunt u bakens van houten lamellen maken, deze worden aan de schroeven bevestigd. Het allerbelangrijkste is om niet te vergeten dat de bakens zich op een afstand van 10-20 cm minder dan de breedte van een dergelijk gereedschap moeten bevinden, in de regel zullen ze gelijk zijn aan alle lagen van de coating;
        • het afgewerkte gips wordt met een troffel op de wanden aangebracht en om een ​​laag met grote dikte te maken, wordt vaak een pollepel gebruikt.De eerste laag pleister heet "spatten" - dit is een kwaliteitsbasis voor alle volgende lagen.

         Breng de volgende laag aan in 2-3 uur nadat de eerste laag is geplaatst.

         • De tweede laag wordt van onder naar boven geplaatst en verbergt de onderliggende laag eronder. Om het werk het beste uit te voeren in secties van 1-1,5 m. Nadat de pleister moet worden uitgerekt en geëgaliseerd door de regel. Zijn meest strak geperst naar de vuurtorens en omhoog lopen, terwijl hij de regel enigszins van rechts naar links beweegt. De overtollige oplossing wordt met een troffel uit het gereedschap verwijderd en wanneer holten worden gevormd, wordt het mengsel op de juiste plaats toegevoegd.
         • Op deze manier wordt de volledige opening tussen de twee bakens verwerkt, waarna u verder kunt gaan met werken.
         • Om kleine defecten te egaliseren, kunnen bakens achterwege worden gelaten. Het werk wordt vervolgens uitgevoerd op een andere technologie. Na "spatten" wordt de oplossing met een spatel van onder naar boven uitgespreid.
         • Om het oppervlak van de muur nog gladder te maken, moet u een ander "deksel" van het vloeistofmengsel gebruiken. Gebruik verhoudingen van zand en cement als 1: 1 of 1: 3.
         • Na het aanbrengen, terwijl de cementzandcoating zelf nog niet volledig is versterkt, wordt deze zorgvuldig ingewreven.Met behulp van een rasp, onregelmatige onregelmatigheden, verschillende projecties of zichtbare groeven worden verwijderd in een cirkelvormige beweging.
         • De aldus behandelde wandbekleding is volledig klaar om na het drogen te worden afgewerkt. Cementpleister droogt na 4-7 dagen bij normale vochtigheid in de kamer.

         Gips kan handmatig en machinaal worden aangebracht, welke methode de voorkeur heeft, u leert van de aanbevelingen op de verpakking van een bepaald mengsel, er zal ook de minimale dikte van de aangebrachte oplossing worden aangegeven. De muurspuitmachine helpt de kwaliteit van het werk te verbeteren en geld te besparen.

         Zie de volgende video om te leren hoe u een mengsel voor cementpleister kunt maken en hoe u het op de juiste manier op de muur kunt aanbrengen.

         Fabrikanten en beoordelingen

         DSP van het bedrijf "mijnwerkers" gemaakt op basis van een kwaliteitsmerk van cement M-500. Volgens consumenten heeft het een uitstekende plasticiteit en een vrij economisch verbruik, slechts 12 kg per vierkante meter. De gebruiksduur van de oplossing is anderhalf uur.

         Cementzand en tegelijkertijd een universeel mengsel van deze fabrikant heeft een hoge elasticiteit en uitstekende damppermeabiliteit. Niet bang voor vorst.De grootste dikte van de applicatie van de oplossing - 30 mm.

         CR 61 merk van "Ceresit" het wordt gebruikt voor het egaliseren van baksteen- en steenmetselwerk en wordt ook vaak aangetroffen tijdens restauratiewerken. Om een ​​oplossing te verkrijgen voor 25 kg van het mengsel wordt 6,7 liter water genomen.

         "CT 29" kan ook worden gebruikt als hoogwaardige stopverf. De dikte van een laag mag niet meer dan 20 mm zijn. Het heeft een hoge dampdoorlatendheid en weerstand tegen negatieve klimatologische uitingen. "CT24" is geselecteerd voor oppervlakken van cellenbeton, plastic, dampdoorlatend en bestendig. Het bevat geen schadelijke chemische componenten, dus het wordt beschouwd als het meest milieuvriendelijke product.

         Merk "Adhesive" van de fabrikant "Knauf" bevat een cementbasis, vulstoffen uit kwarts en kalk, evenals verschillende soorten additieven. Beschikbaar voor primaire behandeling van muren. Bij gebruik maakt het een ruwe textuur. Het mengsel regelt op kwalitatieve wijze de wateropname, kan als vervanging dienen voor wapeningsnetten.

         Het merk Zokelputz bevat cement, zand en additieven die de hechting verhogen. Het kan worden gebruikt als een kelder voering."Unterputts" is geselecteerd voor kamers met voldoende vochtigheid. Verlaagt de vochtopname op muren met poriën. Het kan in een dunne laag worden aangebracht zonder angst dat zich scheuren zullen vormen.

         Cement M-100 gips van "Besto" - Dit is een kant en klare compositie die is ontworpen voor de snelst mogelijke productie van een oplossing van gips. De keuze van dergelijke samenstellingen helpt om het microklimaat in elke kamer te verbeteren. Je kunt deze compositie toepassen bij de uitvoering van interne en externe werken met behulp van pleisterstations.

         Het wordt gebruikt voor het egaliseren van baksteen- en steenmetselwerk en komt ook vaak voor tijdens restauratiewerken. Om een ​​oplossing te verkrijgen voor 25 kg van het mengsel wordt 6,7 liter water genomen.

         Comments
          auteur
         Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

         Inkomhal

         Woonkamer

         slaapkamer