Projecten varkensstal: wat zijn, hoe te bouwen en binnen te regelen?

 Projecten varkensstal: wat zijn, hoe te bouwen en binnen te regelen?

De belangrijkste vraag die ontstaat wanneer men varkens wil opvoeden, is het plaatsen van dieren. Als het perceel klein is, is het het meest voordelig om ze van de lente tot de herfst te laten vetmesten, ze hebben op dit moment geen hoofdgebouwen nodig voor onderhoud. Als u besluit varkens te fokken, houd er dan rekening mee dat in de winter de varkensstal warm moet zijn. De grootte van een faciliteit voor varkens is direct afhankelijk van het aantal dieren en hun leeftijd, evenals van uw doelen voor het kweken van varkens.

Vereisten voor het gebouw en de locatie

Het gebouw waarin je de varkens houdt, moet droog zijn. Selecteer de verhoogde locatie op uw site om deze voorwaarde te garanderen. De ideale grond voor de bouw van de varkensstal is grind of zand. Als de grond leem is, kun je een heuvel onder het gebouw maken. Overweeg de positie van het grondwater - vanaf het oppervlak moet deze ten minste 1 meter zijn.

De plaats moet worden genivelleerd of met een lichte neiging naar het zuiden of zuidoosten. Een hek of bomen zijn wenselijk ter bescherming tegen windstoten. Vocht door neerslag of smeltende sneeuw mag niet blijven hangen op de site.

De afstand van naburige locaties tot uw varkensstal moet ten minste 200 m zijn en als er een grote industriële of agrarische onderneming in de buurt is, dan is 1-1,5 km. Bouw een varkensstal uit de buurt van woongebouwen (minstens 20 m) en wegen - 150 - 300 m. Niet gebruiken voor de bouw van de voormalige begraafplaatsen van dieren, maar ook in de buurt van bedrijven die zich bezighouden met de verwerking van wol of leer.

De varkensstal is hoogstwaarschijnlijk georiënteerd op het noord-zuid, zodat in de winter de ijzige winden in de kolf of de hoek van het gebouw waaien. Op deze manier kunt u energie en warmte in de kou aanzienlijk verminderen.Het gebouw van de varkensstal moet warm en goed geventileerd zijn. Het is noodzakelijk om een ​​bijkeuken te bieden voor inventaris, beddingmateriaal en diervoeder. De locatie van dergelijke gebouwen in de eindzone zou ideaal zijn.

Het dak boven de kamer kan een of twee opritten hebben. Als u geen rekening houdt met de zolder, is de hoogte van de varkensstal ongeveer 210 - 220 cm. Als het dak eenzijdig is, kan de achterwand worden verhoogd tot een hoogte van 170-180 cm en kan de voorwand worden verhoogd tot de aanbevolen hoogte.

Regels en voorwaarden van het vee

Ten eerste is het noodzakelijk om rekening te houden met de normen van het gebied per dier. Dit cijfer is verschillend voor fokken en gekweekt vee voor vlees, evenals voor oneven leeftijd gelten.

Leeftijdsgroepen van dieren

Het aantal varkens in de machine

Gebied per 1 kop, vierkant. m

Bij het fokken

Bij het fokken voor het vetmesten

zwijnen

1

8

8

Baarmoeder inactief en zwanger tot 2 maanden.

4

3

2

Zwangere baarmoeder in de derde maand

2

6

3.5

Zwangere baarmoeder in de vierde maand

1

6

6

Zoogzeugen met biggen

1

10

7.5

Biggen tot 5 maanden oud

10-12

0.6

0.5

Fokken van varkens 5-8 maanden

5-6

1.15

Fokken van beren 5-8 maanden

2-3

1.6

Biggen voeren 5-6 maanden

20

0.7

Biggen voeren 6-10 maanden

15

1

Zoals u kunt zien, hebben fokvarkens gemiddeld anderhalf keer meer ruimte nodig.

De ruimte moet een optimaal microklimaat behouden, dat wil zeggen comfortabele temperatuur, vochtigheid, luchtcirculatiesnelheid, indicatoren voor vervuiling en stofvorming, evenals het gehalte aan schadelijke stoffen. Deze indicatoren zijn rechtstreeks afhankelijk van het klimaat, de isolatie van het gebouw, de grootte, het ventilatiesysteem, het aantal, het gewicht, de leeftijd van de varkens, de manier waarop ze worden gehouden en de hygiëne van de ruimte. Veranderingen in een indicator kunnen de gezondheid van uw afdelingen dramatisch beïnvloeden. Productiviteit, reproductie en immuniteit van dieren kunnen verslechteren en de consumptie van voer zal toenemen. De meest pretentieuze voorwaarden voor detentie zijn de varkens en vertegenwoordigers van hoogproductieve rassen.

De omgevingstemperatuur heeft een zeer grote invloed op het metabolisme van varkens. Met een afname van deze indicator gaat meer dan 1/10 van de energie uit het voer naar de zelfverhitting van het dier. Dit leidt tot een afname van de productiviteit en een toename van het risico op ziekten waarvoor de jongeren bijzonder gevoelig zijn.Wanneer de temperatuur stijgt, wordt verlies van eetlust waargenomen, neemt de snelheid van voedselvertering af, wat ook leidt tot een afname in productiviteit en reproductiefunctie.

Voor verschillende groepen dieren is de optimale temperatuur verschillend: voor koninginnen - 16-20 graden, voor jonge biggen - ongeveer 30 graden, maar naarmate ze ouder worden, moet de temperatuur worden verlaagd (plus een week - minus 2 graden), voor varkens die zijn grootgebracht voor mesten - 14 -20 ° C Vochtigheid binnen moet worden gehandhaafd op een niveau van 60-70%, bij toenemende temperatuur is het aanvaardbaar om te verlagen tot 50%. Er zijn ook bepaalde vereisten voor verlichting in het gebouw voor varkens, want voor een perfecte ontwikkeling hebben uw afdelingen zonlicht nodig. Veel mensen merken op een afname van de immuniteit bij jonge dieren en groeipercentages bij het vervangen van natuurlijk licht door kunstmatige. De verteerbaarheid van vitamine D, zoals een element als Ca, verslechtert de vruchtbaarheid.

Om een ​​dergelijke situatie te voorkomen, wordt de verlichting variabel gemaakt en worden infrarood- en ultravioletlampen gebruikt. Om de jonge populatie te verwarmen, worden ze op een hoogte van ongeveer 1 m van de vloer geplaatst, de gebruiksstand van de lamp is variabel: ongeveer anderhalf uur werken voor een half uur of meer, afhankelijk van de manier van bewaren.Lampen van het type PRK-2, PRK-G, ЭУВ-15, ЭУВ-30 en ЛЭР worden gebruikt voor ultraviolette verlichting. Strik de duur van dergelijke straling strikt, het overschot is schadelijk voor dieren. Gemiddeld ontvangen volwassen vrouwtjes en mannen meer UV-licht dan jonge biggen. Het meest effectief is de combinatie van dergelijke verlichting met regelmatige fysieke activiteit van het varken.

Project en afmetingen

Hoe kun je gratis een varkensstal ontwerpen en bouwen? Bepaal eerst het aantal gekweekte varkens. Ten tweede, beslis voor wat u hen zult kweken - voor het mesten of voor de stam. Voor mestvarkens voldoende lichte varkensstal in de zomer. Maak schetsen van de toekomstige structuur en op basis daarvan - tekeningen.

50-100 doelpunten

Uiteraard is voor een groot aantal varkens een groot hoofdgebouw vereist. Bij het ontwerpen van dergelijke varkensstallen (voor 50 - 100 koppen) worden dierentaps meestal langs de zijwanden geplaatst, waardoor er een passage van een halve meter overblijft.

Bij 2-4 varkens

Voor twee varkens passen tweedelige gebouw, dat grenst aan de paddocks. Selecteer voor het zwijn een aparte kamer met een oppervlakte van ongeveer 5,5 vierkante meter. m.Een grotere kraam is bedoeld voor de zeug. Het zou goed zijn om van tevoren een aparte kraam voor biggen te voorzien. Als u van plan bent om één mannetje en drie tot vier vrouwtjes te houden, bereken dan het gebied van de pennen met behulp van de bovenstaande tabel.

Selectie en berekening van materiaal

De beste keuze voor het bouwen van een varkensstal is beton. De berekening van de benodigde hoeveelheid wordt als volgt uitgevoerd: de lengte, breedte en hoogte van de geplande fundering worden vermenigvuldigd en het volume beton wordt verkregen. Voor muren moet u een warmte-isolerend materiaal kiezen - stenen, dikke blokken, gas silicaat blokken, steenslag. Om het vereiste materiaal te berekenen is er een formule: K = ((Lc x hc - Pc) x tc) x (1000000 / (Lb x bb x hb)), waarbij:

 • K - het aantal vereiste blokken;
 • Lc is de lengte van de muren;
 • hc is de hoogte van de muren;
 • Pc - het gebied van de geprojecteerde ramen en deuren;
 • tc - wanddikte;
 • Lb is de lengte van het geselecteerde blok;
 • bb is de blokbreedte;
 • hb is de hoogte van het blok.

Bepaal eerst wat u het dak gaat bedekken om de hoeveelheid dakbedekking te bepalen. Voor leisteen bestaat de volgende formule: (Lc / bl) x (Bc / ll), waarbij Lc en Bc de lengte en breedte van de dakhelling zijn, en bl en ll respectievelijk de breedte en lengte van de leisteenplaat. Voor tegels moet het gedeelte van de dakhelling worden verdeeld in het gebied van één tegel.

Vereiste hulpmiddelen

Om een ​​varkensstal te bouwen U hebt de volgende hulpmiddelen nodig:

 • schop- en sovokschoppen;
 • een bijl;
 • zaag en handzaag;
 • spijkers, bouten, schroeven en schroeven;
 • schroevendraaier of schroevendraaier;
 • punch;
 • hoeken;
 • schietlood en meetlint.

Inrichting en constructie van gebouwen

Hoe een eigen bedrijf te bouwen voor het fokken van varkens? Het eerste is om de stichting als bladwijzer te gebruiken.

stichting

Het is vaak opgebouwd uit grote stenen of betonnen platen met een dikte van ongeveer 50-70 cm. De diepte van de installatie van de fundering in het geval van leembodem of bodems met een hoge luchtvochtigheid mag niet minder zijn dan het niveau van bevriezing van de grond. De plint maakt deel uit van de fundering die boven het maaiveld uitsteekt. Een betonnen of geasfalteerde stoep in de hoogte van 0,15-0,2 m, ongeveer 70 centimeter breed, is aan de buitenkant van de kelder gebouwd en er is een blinde plek nodig om vocht te verwijderen. De kelder is bedekt met teer of dakleer.

Floor-opties

De vloer in het interieur van de varkensstal heeft een grote invloed op het microklimaat dat daar heerst en de hygiënische en hygiënische staat. Vloeren zijn gemaakt van gelijkmatig, waterdicht, snel schoongemaakt materiaal, maar niet glad, anders bestaat er een hoog risico op verwonding van varkens, vooral varkens.De integriteit van de vloer mag niet door gaten worden verbroken, anders ontstaat opeenhoping van afval, wat leidt tot het verschijnen van knaagdieren. Voordat u de vloer installeert, moet u de grond van het gras schoonmaken, dit oppervlak is bedekt met een dikke laag dikke klei en er is een laag isolatie op gelegd.

Het is mogelijk om de vloer zelf te maken in een varkensstal van planken, betonnen platen, bakstenen of gewoon asfalt. Let bij het plaatsen van vloeren niet op de gangpaden tussen de compartimenten en de trays. De vloer in het terrein voor varkens moet 15-20 cm boven de zijbeuken komen en ook een lichte neiging tot de goot hebben. Beton wordt beschouwd als het beste materiaal voor vloeren in de varkensstal. Daar bovenop kunt u houten planken installeren of rubbertapijten leggen, een verwarmingssysteem uitrusten. Het gebruik van stenen is mogelijk in de gangpaden. Een andere optie - roostervloeren. Maar op plaatsen voor rustende varkens is het beter om een ​​stevige vloer van planken te leggen.

Vergeet het strooisel niet, want het is het meest redelijk om droog gras, zaagsel of turf te gebruiken.

Muren en dak

De muren in de varkensstal moeten warmte vasthouden, dus ze zijn gebouwd van isolerende, waterdichte materialen.Beton, baksteen, massief hout, saman en andere bouwmaterialen worden voor dit doel gebruikt. Binnen zijn de muren gepleisterd en bedekt met whitewash. De dikte van de wanden varieert afhankelijk van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt - als 25 cm voldoende is voor hout, kan de dikte van de bakstenen muren 65 cm worden.

Afmetingen van de muren moeten worden berekend op basis van de leeftijd en de productiviteit van varkens:

 • op 1 varken - 15 m3;
 • bij vrije en afmestende kopieën is 6 m3 voldoende;
 • voor biggen tot 8 maanden is vrij 3,5 m3.

Het dak is gemaakt van tin, leisteenplaten, tegels, je kunt klei gebruiken, gemengd met stro of riet. Om de muren tegen verschillende neerslag te beschermen, moet het dak over de muren minimaal 20 cm zijn. Als u in een gebied met weinig neerslag woont, kunt u de geld- en materiaalstroom verminderen door een gecombineerd dak zonder zolder te installeren.

plafond

In die klimaatzones waar in de zomer de kans op oververhitting hoog is of in de winter de temperatuur tot 20 ° C onder nul daalt, is het noodzakelijk om plafonds te bouwen. Ze moeten een hele reeks eigenschappen hebben: lage thermische geleidbaarheid, niet-hygroscopiciteit, gelijkmatigheid, sterkte, lichtheid en lage ontvlambaarheid.De beste materialen zijn platen van gewapend beton, plaat of platen. Binnenshuis worden de plafonds wit en wordt een laag zaagsel tot 20 cm dik op het bovenste deel gegoten. De zolder kan worden aangepast voor het opslaan van voer en strooisel.

Servicewindows en deuren

De hoogte van de ramen in de varkensstal is 1,1 - 1,3 m vanaf de vloer. In de noordelijke en centrale regio's van Rusland moeten de frames dubbel zijn, in een warmer klimaat is het gebruik van enkele frames toegestaan. Ten minste de helft van de ramen in de varkensstal moet open zijn om de kamer te ventileren wanneer de varkens zich binnen het bereik bevinden. De frames zijn zodanig gerangschikt dat bij het openen de buitenlucht naar boven is gericht, niet naar beneden.

De verhouding van het gebied van ramen tot het vloeroppervlak varieert voor verschillende kamers van 1: 10 tot 1: 18:

 • voor het fokken van varkens van 1:10 tot 1:12;
 • voor voederbedrijven - 1: 12-1: 15;
 • douches, ruimten voor procedures en paring - 1: 12;
 • voedingsruimten - 1:10;
 • tambours, kamers voor uitrusting en beddengoed - 1: 15-1: 18;
 • voer voorbereiding kamers - 1:10.

De breedte van de deuren in de machines is anders voor mannen en de rest van de kudde: voor volwassen mannetjes - 0,8-1 m, voor anderen - 0,7-0,75 m.

Deuropeningen om uit te gaan

Meestal wordt varkensfokkers geadviseerd om een ​​hek te maken met een wicket aan de zuidkant van het gebouw.Het is niet onaannemelijk onmiddellijk na hen om een ​​soort van luifel uit te rusten - nutsruimten die worden gebruikt voor het opslaan van voer, beddingmateriaal, inventaris. De grootte van de uitgang naar de straat is afhankelijk van de manier waarop het voedsel wordt gevoerd en de kamer wordt schoongemaakt. De standaardafmetingen van de dubbele poorten: in hoogte - 2-2,2 m, breedte 1,5 - 1,6 m. Ze moeten gemaakt zijn van een dicht en geïsoleerd materiaal.

In de centrale en noordelijke regio's, maar ook waar krachtige winden frequent voorkomen, worden vestibules met een breedte van ongeveer 2,5 m en een diepte van 2,8 m voor de uitgangspoorten geïnstalleerd. 3x3 m. Veel varkensproducenten raden aan om meerdere poorten te maken: 2 aan de voorkant van het gebouw en extra in de zijwanden.

ventilatie

Ventilatie is nodig om vervuilde binnenlucht te vervangen door verse lucht. Op plaatsen bestemd voor het verzamelen van mest, mest en ander afval van varkens, is de uitgaande as gemonteerd. Een dak op steunen is geconstrueerd boven zijn bovenste opening, en de afstand tussen de pijp en het dak moet twee keer zo groot zijn als zijn diameter. De grootte van de mijnen varieert afhankelijk van de leeftijdsgroep van de varkens. De waarden van de dwarsdoorsnede van de uitlaatpijp:

 • voor volwassen dieren - 150-170 cm2;
 • voor biggen - 25-40 cm2;
 • voor voeding - ongeveer 85 cm2.

Voor pijpen die verse lucht verschaffen, is het oppervlak van de dwarsdoorsnede ongeveer 30-40 cm2. Toegegeven, je kunt rechthoekige toevoerschachten maken. Ze bevinden zich aan de bovenkant van de ramen. Bedek ze vanaf 3 zijden met geleideplaten, zodat de frisse lucht eerst omhoog komt en zich mengt met de verwarmde kamerlucht. Bedek de buitenste gaten met een vizier.

Verlichting en watervoorziening

Over verlichting die hierboven al is genoemd, laten we het hebben over de watervoorziening. Het moet ononderbroken zijn, het geleverde water is schoon en gemakkelijk toegankelijk. Een slechte organisatie van de watervoorziening kan leiden tot constipatie bij dieren, verslechtering van de spijsvertering, oververhitting en kou. Hieronder bekijken we de soorten drinkers voor varkens.

Schuurverwarming

Het is mogelijk om luchtverhitters te gebruiken of om ovens te monteren voor het verwarmen van de varkensstal. U kunt ook een "warme vloer" -systeem installeren wanneer verwarmingsbuizen worden gelegd tussen de lagen van de vloer.

Mest verzamelsysteem

Een belangrijk probleem bij het houden van varkens is het reinigen van hun mest. Om dit te doen, schikt u langs de gangenbrij of mestbakken.Ze kunnen worden gemaakt van beton, helften van kleipijpen, behandelde platen. Als u de vloer van de roosters in de kamer hebt gebouwd, kunt u de mest eenvoudigweg afwassen. Het enige, vergeet niet om een ​​grote rioolbak onder de vloer te leggen.

Interieur arrangement

De interne opstelling na het creëren van ventilatie- en verlichtingssystemen begint met de verdeling van het pand in stallen. Alle leeftijdsgroepen moeten zich in afzonderlijke machines bevinden.

Werktuigmachines

Bij het bouwen van een varkensstal met hun eigen handen, omsluiten de machines houten hekken of metaal. Hun hoogte is meestal niet hoger dan 1 m, een apart wicket is in elke pen geplaatst. Sluit de pennen stevig, eenvoudige bouten zijn hier niet geschikt, de varkens leren ze snel op te tillen met hun inkepingen en openen de deuren.

Voerbakken

Eerst moet je een plaats bepalen voor het voeren van de varkens en deze op de juiste manier uitrusten. Overweeg de volgende factoren.

 • De afmetingen van de feeders zijn afhankelijk van het aantal varkens en de grootte van uw varkensstal. Bij drie varkens is er een vrij gemiddelde trog, uiteraard wordt de voeder met een grotere hoeveelheid verlengd.Standaardmaten: breedte - 40 cm, diepte - 25 cm, lengte varieert afhankelijk van de populatie.
 • Om de feeders gemakkelijk schoon te maken, is hun binnenoppervlak afgerond. Hetzelfde doel dient hun gemakkelijke neiging.
 • De integriteit van de voedertrog mag niet worden aangetast en het gewicht van de feeder moet groot genoeg zijn om kantelen door varkens te voorkomen. In het geval van een lichttoevoer, bevestig het aan de vloer.
 • Gebruik voor de productie van feeders verschillende materialen. Houten troggen zijn het veiligst in termen van milieu, maar de gebruiksduur is erg kort. Bij gebruik van metalen troggen de voorkeur geven aan aluminium of roestvaste legeringen.
 • Om te voorkomen dat de varkens met hoeven in de voerbak klimmen, maak je jumpers op de top.
 • Reinig de feeders regelmatig, ongeveer een keer per week. In het geval van metalen troggen, is de eenvoudigste methode om te wassen een stroom water uit een slang. Hout dat veelvuldig in contact komt met water begint te barsten en te barsten. Schrapers zullen hier helpen.

Er zijn twee soorten drinkers.

 • Kommen, ze zijn al sinds de oudheid gebruikt. Heb het meest eenvoudige apparaat. Van een dergelijke drinker morsen de dieren geen water.Een groot nadeel - ze vereisen frequent wassen als gevolg van snelle verstopping.
 • Tepel of speen. Meer ingewikkeld in ontwerp, bestaat uit een waterdrukeenheid, een drukregelaar, een filter en een waterpijp. Ze worden in winkels verkocht, maar als je dat wilt, kun je een dergelijke drinker met je eigen handen maken.

Ook als de varkensstal het gebied afschermt voor lopende varkens, bij voorkeur ten zuiden van het gebouw. Het is noodzakelijk voor de perfecte ontwikkeling van dieren. Zet er een paar feeders, drinkers en loop met je varkens.

Hoe je een varkensstal met je eigen handen maakt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer