Hoe werkt de schuur en wat te overwegen bij het bouwen ervan?

Als u besluit om vee te kopen, moet u daar goed op voorbereid zijn. Het is noodzakelijk om dergelijke dieren in de meest comfortabele omstandigheden te houden. Als je van plan bent koeien te houden, moet je een goede schuur bouwen. Vandaag zullen we in detail onderzoeken hoe dergelijke constructies zijn gerangschikt en hoe ze met onze eigen handen kunnen worden gebouwd.

Vereisten en normen

De stal moet aan een aantal eisen voldoen. Alleen in dit geval kunnen we praten over de kwaliteit en betrouwbaarheid ervan. Laten we eens in detail bekijken, in overeenstemming met welke normen het nodig is om dergelijke structuren te bouwen.

Het Ministerie van Landbouw van de Russische Federatie publiceerde order nr. 551 van 13 december 2016 "Na goedkeuring van de veterinaire regels voor het houden van vee om het te reproduceren, te laten groeien en te verkopen". Eigenaren van één of twee koeienvereisten die erin zijn vermeld, zijn niet bijzonder nodig.Maar als we het hebben over boeren, dat ze van plan zijn om de ontvangen producten van vee te verkopen, dan moeten ze de gebouwen voor hen in goede staat brengen. Dit is te wijten aan het feit dat dergelijke gebouwen niet opnieuw onderworpen zijn aan grondige inspecties door medewerkers van Rosselkhoznadzor. Natuurlijk kunnen financiële verliezen worden geminimaliseerd als je zelf een schuur bouwt.

Het ontwerp van de toekomstige structuur zal dus worden bepaald in overeenstemming met de directe oriëntatie van de boerderij. Koeien mogen worden grootgebracht om vlees of melk te verkrijgen. Ook rekening gehouden met en de manier van verschijnen van kalveren - natuurlijk of door middel van acquisitie. Niet minder belangrijk is de locatie van de schuur op de site. In dit geval wordt rekening gehouden met de aanwezigheid of afwezigheid van toegangswegen, het niveau van grondwater, de afstand tot woongebouwen.

In overeenstemming met de aanbevelingen van specialisten, kunt u een stal met uw eigen handen alleen bouwen voor een klein aantal koeien (niet meer dan 10). Als u de veestapel wilt vergroten, kunt u beter terecht bij ervaren bouwers die alles weten over de bouw van dergelijke gebouwen. Als je nog steeds zou besluiten om alles zelf te ontwerpen of naar een goedkope, maar onervaren meester te gaan, zouden de gevolgen verschrikkelijk kunnen zijn.In de verkeerde omstandigheden kunnen dieren pijn doen of in een geval terechtkomen.

Er zijn ook een aantal regels voor het houden van koeien. Als je niet van plan bent om ze te binden, dan is 6 vierkante meter voldoende voor één dier. m. Deze methode van inhoud wordt los genoemd. De meeste boeren houden echter hetzelfde vee in hun stallen.

Toegewijde leefruimte voor een koe is uitgerust volgens de volgende normen:

 • een volwassen koe heeft een compartiment (box) nodig met een oppervlakte van 2,2-2,7 vierkante meter. m;
 • voor een volwassen koe en kalf is een kraam vereist waarvan de minimale afmetingen 3 vierkante meter zijn. m;
 • voor één kalf is 1,5 vierkante meter ruimte voldoende. m;
 • voor een volwassen stier boksen is meer nodig - niet minder dan 1,75 vierkante meter. m.

Kalf-adolescenten worden meestal vastgehouden zonder een riem te nemen. Ze zitten in de gemeenschappelijke pen.

Het gebied van dit gebied wordt als volgt berekend:

 • kalveren van wie de leeftijd nog geen 1 jaar is, hebben 4 vierkante meter nodig. m;
 • oudere dieren - 4,5 vierkante meter. m.

Het is redelijk comfortabel voor dergelijke dieren als de plafonds in de schuur minstens 2,5 m zijn. Men moet echter niet alleen vertrouwen op de gegeven afmetingen. De afmetingen kunnen variëren op basis van het ras van het vee.

Projectcreatie

Vóór de directe bouw van een hoogwaardige stal, is het van groot belang om er een correct en gedetailleerd plan van te maken, waarbij alle benodigde materialen worden gekozen (zoals bij de vervaardiging van een woonhuis). Alvorens tot de ontwikkeling van het project over te gaan, moet het budget voor de toekomstige bouw worden bepaald. Als u bijvoorbeeld ongeveer een miljoen roebel aan al het werk kunt uitgeven, krijgt u een heel eenvoudige structuur voor een klein aantal koppen. Als u klaar bent om meer indrukwekkende bedragen (20-30 miljoen) uit te geven, dan kunt u een groter project gebruiken met behulp van high-tech materialen. Zonder het precieze budget voor de constructie te hebben geleerd, zal het dus niet mogelijk zijn om over te gaan tot de creatie van het project zelf.

Verre van alle boeren rusten kleine schuren op hun kavels uit. Vandaag zal niemand verrast worden door het project van een grote schuur voor koeien. Dergelijke structuren zijn goed omdat ze geen hoge arbeidskosten vereisen om indrukwekkende melkgiften te verkrijgen. Dit komt door het feit dat veel boeren hightechapparatuur gebruiken die de verzorging van het vee zo eenvoudig mogelijk maakt.Maar bedenk wel dat om een ​​plan voor een grote schuur te maken, het beter is om contact op te nemen met specialisten die ervaring hebben met vergelijkbaar werk.

Dus, voor de voorbereiding van zowel grote als mini-schuur moet vooral voorzichtig zijn om bouwmaterialen te kiezen. Het is ook uiterst belangrijk om alle noodzakelijke technologieën te observeren op basis van de omstandigheden in de klimaatzone waar de koeien zullen leven. Het is noodzakelijk rekening te houden met de geologische kenmerken van de grond waarop de constructie van de loods is gepland. Alleen op basis van alle vermelde gegevens kan een competent project worden uitgevoerd.

Bij het maken van een plattegrond van de schuur, is het erg belangrijk om de afmetingen van alle componenten van het gebouw in ogenschouw te nemen. Op basis van alle uitgevoerde berekeningen worden gedetailleerde tekeningen samengesteld. Als u erop vertrouwt, is het veel gemakkelijker om vooraf geselecteerde bouwmaterialen in de vereiste hoeveelheid te kopen. Bovendien raden deskundigen aan om niet alleen rekening te houden met het vloeroppervlak van de toekomstige constructie, maar ook met de parameter van de plafondhoogte. Onthoud dat voor een comfortabel verblijf van koeien deze waarde minimaal 2,5 m moet zijn.

Voorbereidende activiteiten

De ontwerpfase van de schuur zijn gepasseerd en alle benodigde tekeningen / diagrammen bij de hand hebben,U kunt doorgaan met het voorbereidende werk. Denk niet dat deze stap minder belangrijk is. Ze kunnen niet worden verwaarloosd. Als we meteen beginnen met de bouw, zal het gebrek aan voorbereiding ertoe leiden dat eerder gemaakte fouten zich zullen voordoen en veel problemen zullen veroorzaken.

In de voorbereidende fase heb je nodig:

 • beslis hoeveel hoofden in de toekomstige schuur zullen leven;
 • bereid alle bouwmaterialen voor die je van plan bent te gebruiken bij de bouw van de schuur;
 • aankoop van alle noodzakelijke verbruiksartikelen (bevestigingsmiddelen), alsmede vooraf bepalen van alle methoden voor het bevestigen van de belangrijkste structurele elementen;
 • studie van de ruimte gereserveerd voor toekomstige bouwwerkzaamheden.

Het voorbereiden van een plek voor een schuur is een van de belangrijkste voorbereidende fasen. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat de site voor een dergelijke structuur perfect waterpas moet zijn. Experts raden ten stelligste aan om schuren aan te leggen waarin koeien beschermd worden tegen de wind (ongeacht het aantal koppen - er kunnen er 5, 10, 50 en 100 zijn). Daarom zou je geen schuren moeten bouwen op plaatsen waar de wind bijzonder krachtig waait.

Als er geen vlakke gebieden op uw site zijn, moet u een plaats kiezen die soepel kan worden genivelleerd met behulp van speciale apparatuur. Bovendien moet bij het kiezen van het optimale gebied rekening worden gehouden met de mogelijkheid om water en elektriciteit aan te bieden.

Stadia van de bouw

Als alle tekeningen klaar zijn en de voorbereidende werkzaamheden zijn voltooid, kunt u doorgaan met de directe constructie van de schuur. Overweeg stapsgewijs hoe u het correct moet doen.

stichting

Eerst moet je de stichting voorbereiden. Het kan zuilvormig, tape of monolithisch zijn. Dus, voor de fundering van het monolithische type, zul je een geul moeten graven, waar de bekisting met versterkende details vervolgens zal worden gelegd. Vervolgens giet je een laag grind, zand en begint met het gieten van betonmix. Wanneer de compositie grijpt, zal het oppervlak van de toekomstige vloer moeten worden aangevuld met een laag dakbedekkingsmateriaal en mastiek met waterdichting. Dit type basis is het best geschikt voor een stenen schuur.

Als u van plan bent om een ​​schuur van hout of een log te bouwen, is het beter om te kijken naar het ontwerp van de kolomvormige fundering. Het is gemaakt op dezelfde manier als monolithisch, maar alleen hier is beton gegoten met versterkende pilaren, aangevuld met ruberoïde isolatie. Tussen de pilaren moeten intervallen van niet meer dan 2 m worden gehandhaafd. Voor kleine schuren vaak strip funderingen. In dit geval wordt de betonoplossing in een versterkte bekisting gegoten.

Absoluut alle soorten funderingsbases vereisen een hoge waterdichtheid. Je moet ook onthouden over de waterhelling. Het is raadzaam om een ​​betonnen basis te maken. Het is ideaal voor zware volwassen stieren en koeien. Bovendien dempt het beton niet en neemt het geen onaangename geuren op. Ook knaagdieren en andere parasieten zullen onverschillig staan ​​tegenover een dergelijke basis.

Paul

De vloer is ook een belangrijke schuurbasis. Het is nodig om het warm en vochtbestendig te maken om de ophoping van afvalvloeistofconsistentie op het oppervlak te voorkomen. Om water, urine en mest af te voeren, wordt de vloer meestal hoger gemaakt dan het niveau van de grond, met een lichte hellingshoek van 3 graden richting het afvoersysteem. Het is niet nodig om een ​​te grote afwijking achter te laten, omdat het de ledematen van de levende wezens en de reproductieve functie van de koeien negatief kan beïnvloeden.

Het is het beste om een ​​betonnen vloer te maken, omdat deze niet bang is voor vocht en vocht. Maar we mogen niet vergeten dat een dergelijk fundament altijd koud zal blijven, dus u zult het moeten bedekken met warm materiaal, bijvoorbeeld houten vloeren. Dit onderdeel moet van tijd tot tijd worden gewijzigd.

wanden

De wanden in de schuur kunnen worden opgebouwd uit verschillende materialen.

Meest gebruikt voor dit:

 • boom en zijn frame;
 • silicaatsteen;
 • sintelblok;
 • een steen;
 • schuimbeton;
 • sandwichpaneel.

De keuze van geschikt materiaal hangt af van de grootte van de kamer, evenals de geplande contante kosten. Gebruik voor grote kasten meestal silicaatsteen of schuimblok. Houten wanden zijn meer geschikt voor kleine stallen. Natuurlijk zullen dergelijke constructies veel goedkoper zijn, maar het is onmogelijk om op hun lange levensduur te rekenen. Compacte structuren ontworpen voor het onderhoud van 1-2 koeien, zeer vaak gebouwd van adobe baksteen. Dit bouwmateriaal is goedkoop en heeft ook goede thermische isolatie-eigenschappen. Kelder in dergelijke schuren zijn gemaakt van gebakken bakstenen.

Een schuur gemaakt van steen wordt gekenmerkt door het feit dat het gedurende de dag heel langzaam opwarmt, maar koelt snel af als de avond valt. Hierdoor verschijnt voortdurend condensatie op het oppervlak. Om deze reden is het beter om in plaats van een steen naar een steen te draaien, die wordt herkend als een "ademend" bouwmateriaal. Daarom wordt er geen vocht op opgehoopt. Een goede optie voor het ontwerpen van de wanden van de schuur zijn moderne sandwichpanelen, bestaande uit 3 lagen. Ze bevatten opwarming door minerale wol. Dankzij dit bouwmateriaal kan een optimale en comfortabele temperatuur worden gehandhaafd in de schuur - het zal warm zijn in de winter en niet te warm in de zomer. Van de buitenkant zijn dergelijke bases omhuld met staal of geverfd.

Houd er rekening mee dat de wanden in de schuur wit moeten worden en gepleisterd, zodat er goede lichtreflectie in het gebouw is.

dak

Nadat de muren zijn opgetrokken, kunt u doorgaan naar de volgende fase - de constructie van het dak. Meestal in de schuren is het gebouwd in de vorm van houten vloeren en zadeldakconstructies. Trim ze meestal tegels of goedkope leisteen platen. Onder dit gebouw kun je een zolder maken.In de regel slaan ze hooi of uitrusting op die nodig is voor de verzorging van dieren.

Schuurvarianten worden meestal gebouwd als het gaat om een ​​kleine schuur, omdat ze niet zijn ontworpen voor zware lasten.

Deuren en ramen

De hoofdverlichting van de stal voor koeien is natuurlijk. Hij baant zich een weg door de ramen. In overeenstemming met de normen, moet hun totale hoeveelheid niet minder zijn dan 10% van het gebied van de seksuele basis van de structuur. Het onderste deel van het venster bevindt zich in de meeste gevallen op een hoogte van 1,5 - 1,6 m boven het vloeroppervlak.

Schuurramen kunnen zijn:

 • schommel met een raam met dubbele beglazing;
 • scharnierend met inzetstuk van polycarbonaat;
 • glijden met transparant polycarbonaat.

In de regel worden PVC-producten met polycarbonaat in schuren gemonteerd. Wat de deuren in de schuur betreft, deze moeten scharnierend zijn en van isolatie zijn voorzien. Dankzij dergelijke schilderijen in de schuur zal het zelfs in de winter warm zijn. Poorten moeten opheffen.

ventilatie

In de stal is een hoogwaardige ventilatie vereist. Dit komt door het feit dat slecht uitgevoerde ventilatie in dezelfde zomerse hitte een negatief effect kan hebben op de melkproductie bij koeien.Bovendien verliezen dergelijke koeien bij temperaturen van 25-30 graden hun eetlust, wat hun toestand als geheel negatief beïnvloedt. Om deze reden moet de stal worden voorzien van geforceerde ventilatie. Het zal de vervuilde lucht uit het gebouw afvoeren en zorgen voor de toevoer van verse lucht. Wat kleine en geprefabriceerde constructies betreft, volstaat het om alleen ventilatieopeningen erin te installeren. Op een mini-formaat boerderij, wordt het aanbevolen om een ​​kap met dempers en ventilatie verdeelkasten te bouwen.

mededeling

In een goede schuur moet er niet alleen natuurlijke, maar ook kunstmatige verlichting zijn. Om dit te doen in de constructie moet een verscheidenheid aan lampen worden gebruikt. Alle elektrische apparaten moeten aan alle brandveiligheidseisen voldoen. In de fase van de projectontwikkeling en de eerste bouwwerkzaamheden is het noodzakelijk om de toevoer van koud water naar de stal en het rioleringssysteem, indien nodig, te plannen.

Hoe de binnenkant uit te rusten?

Wanneer het schuurgebouw is voltooid, het moet worden uitgerust met de volgende noodzakelijke componenten:

 • kraampjes voor koeien (voor hun aangebonden inhoud);
 • feeders en drinkers;
 • zwangerschaps- en postpartumcompartimenten;
 • bijkeuken;
 • mestverwijderingssysteem.

De algemene parameters van de stal zijn direct afhankelijk van het specifieke ras van het vee. Vleesrassen wegen bijvoorbeeld meer met ongeveer 50-70 kg, in plaats van zuivelproducten. Opgemerkt moet echter worden dat de grootte van dieren in melkrassen aanzienlijk verschilt. Experts adviseren om de kraam van metalen constructies uit te rusten. Alternatieven zijn reguliere borden. Wat betreft de drinkers en feeders, ze zijn voornamelijk gemaakt van roestvrij staal. Bezems brengen koeien in afzonderlijke emmers. Feeders worden ook gebruikt voor het aanleggen van droog voer. Het is wenselijk dat koeien en stieren altijd toegang hebben tot water en voedsel, daarom is het de moeite waard om speciale automatische drinkers te installeren.

Tips en trucs

Als u de vloer niet in een schuurt beton of hout wilt maken, kunt u platen van metaal gebruiken. Dergelijke opties zullen ook geen knaagdieren en allerlei parasieten opwinden. Op de bodem van de feeders die in de schuur aanwezig zijn, is het de moeite waard om speciale gaten te maken. Een dergelijk apparaat is vereist om overtollig water af te tappen tijdens het wassen. Het is raadzaam om de meest afzonderlijke ontwerpen voor droog en nat voedsel te kopen of te ontwerpen, als u de tweede niet in de emmer wilt meenemen.

Een laag plafond zou niet in de schuur aanwezig moeten zijn, maar het zou ook niet te hoog moeten zijn. Dus, in een onverwarmde ruimte, waar de hoogte van deze basis het merk van 2-2,5 m overschrijdt, zijn er aanzienlijke warmteverliezen. Schuren worden vaak aangevuld met verschillende bijgebouwen. Het is voor hen riolering, als ze de eigenaars willen. Deze gebouwen zijn echter niet nodig. Hetzelfde kan worden gezegd over de compartimenten genitief en postpartum.

Het mestverwijderingssysteem in de stal voor rundvee kan worden vertegenwoordigd door de volgende opties:

 • zelfgelegeerd systeem;
 • water wassen;
 • systemen die fungeren als een transportband;
 • delta schraper.

Indien gewenst kan de schuur indrukwekkender worden gemaakt - twee verdiepingen. Tegelijkertijd moet op de eerste verdieping worden georganiseerd kraam voor dieren, en op de tweede - de hooizolder. Om ervoor te zorgen dat de kalveren zo snel mogelijk kunnen groeien en sterker worden, is het noodzakelijk om de helft van het gebouw af te schermen waarin ze zullen verblijven tijdens de bouw van de schuur. Omdat we bezig zijn met het ontwerp van toekomstige constructie, is het noodzakelijk om veel factoren in aanmerking te nemen. Deze omvatten mogelijke strenge vorst in het winterseizoen.

Om het optimale microklimaat te behouden, moet je extra voorzichtig zijn als je drachtige koeien houdt. Tijdens het dragen van het kalf worden ze erg gevoelig voor temperatuurveranderingen en andere veranderingen in de omgeving. Bij het kiezen van de beste bouwmaterialen voor de bouw van de stal, moet u niet alleen vertrouwen op het geplande budget, maar ook op de klimaatsituatie in de regio. In de noordelijke regio's wordt bijvoorbeeld aanbevolen om dergelijke faciliteiten te bouwen van de sterkste, meest betrouwbare en bij voorkeur verwarmde bouwmaterialen.

Tijdens bouwwerkzaamheden aan de bouw van een schuur voor koeien, is het gebruikelijk om cement met het label M400 te gebruiken. Vergeet niet dat beton aan de basis altijd natuurlijk moet worden geplaatst. Na een dag moet het met water worden behandeld. Vochtinbrenging voorkomt barsten van beton. In de schuur is het ook toegestaan ​​om een ​​speciale sleufvloer te maken. Onder het regelen kleine baden, die nodig zijn voor de afvoer. Op het riool stroomt in de kofferbak en in speciale collecties van mest.

Plaats geen feeders en drinkers voor koeien in de buurt van de muur,omdat met deze opstelling het vocht uit de adem van de koeien zal veranderen in sediment op de rand van de structuur.

Hoe u een schuur kunt bouwen met uw eigen handen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer