Hoe maak je met je eigen handen ventilatie in het kippenhok?

 Hoe maak je met je eigen handen ventilatie in het kippenhok?

Wat wil een fokker krijgen bij het fokken van kippen? Uiteraard worden er veel eieren verwacht van legkippen en vleeswinsten. Beginnende pluimveehouders vermoeden soms niet welke obstakels zij moeten overwinnen voordat optimale omstandigheden voor het houden van kippen worden bereikt. Zich bezighouden met het fokken van pluimvee, en met name kippen, is om jezelf constant bezig te houden om het grootste rendement te behalen. Om goede resultaten te bereiken, is het noodzakelijk netheid en orde in het huis te handhaven.Maar dit is natuurlijk niet genoeg. Het is belangrijk om te voorkomen dat de lucht stagneert in het kippenhok, vooral bij koud weer.

De producten van vitale activiteit van de vogel stoten ammoniakdampen uit, die extreem schadelijk zijn voor de gezondheid van kippen. Daarom is het de moeite waard om in meer detail na te denken over de opties voor de constructie van ventilatie en hoe deze in het kippenhok te installeren. Allereerst is het noodzakelijk om te zorgen voor een goede werking van het ventilatiesysteem.

De oordelen zijn verkeerd dat om een ​​kap te maken het voldoende is om slechts een paar gaten te boren. De kip is een pretentieloze vogel en iedereen die op het platteland of op een privéboerderij woont, bevat deze vogel. Ondanks het feit dat kippen in een klein kippenhok zonder speciale voorwaarden kunnen worden gehouden, proberen ervaren fokkers te zorgen voor ventilatie, rekening houdend met alle bijzonderheden van de kamer en het aantal pluimvee.

Waar is ventilatie voor en wat is het?

Ventilatie van de kamer is ontworpen om de noodzakelijke luchtuitwisseling te verschaffen, dat wil zeggen, schone, verse zuurstof zou moeten komen om de stilstaande lucht te vervangen.

De redenen waarom ventilatie in de jas noodzakelijk is:

 • Zoals eerder vermeld, kunnen vogelpoep ammoniak vrijgeven.Onaangename geur in de kamer - dit is slechts de helft van de moeite. Dampen van dit gas kunnen het lichaam van een kip beschadigen en ernstige vergiftiging veroorzaken. Ja, en de eigenaar van het huis kan na een lang verblijf in een ongeventileerde ruimte problemen hebben met het welzijn. Het grootste deel van de ammoniak hoopt zich op in de winter, wanneer de eigenaars alle scheuren dichten en warmte vasthouden.
 • Door ventilatie van het kippenhok kunt u de vochtigheidsgraad aanpassen. Overdreven droge lucht is schadelijk voor de vogel en te vochtig. De grootste vochtigheidsconcentratie wordt waargenomen bij koud weer wanneer er een intensieve afgifte van vocht uit het strooisel plaatsvindt, evenals verdamping van water uit de drinkers. Droogte in de kamer vindt plaats tijdens de zomerse hitte. Het ventilatiesysteem kan de optimale klimaatbalans in het kippenhok aanpassen, wat een zeer gunstig effect heeft op de gezondheid van de vogel.

Om de beste resultaten bij de werking van het ventilatiesysteem te bereiken, is het noodzakelijk om verschillende belangrijke regels te onthouden.

 • De hoeveelheid zuurstof moet voldoende zijn voor elke vogel. Hoe groter de populatie kippen, hoe meer u schone lucht nodig heeft. Een uitstekend resultaat behalen kan alleen een competente selectie van apparatuur zijn voor de installatie van de kap.
 • Het ventilatieproces moet worden geregeld om te voorkomen dat de vogel bevriest. Om dit te doen, volstaat het om alle luchtkanalen te voorzien van flappen die de toevoer van lucht in kleine porties mogelijk maken.
 • De kap moet niet alleen de luchtkwaliteit in het kippenhok veranderen, maar tegelijkertijd ook de warmte behouden. Bij koud weer worden luchttoevoerkanalen meestal gesloten met een fijnmazig gaas. Welnu, tijdens strenge vorst is de luchttoevoer volledig geblokkeerd.

Het is onmogelijk om de gewenste efficiëntie van het ventilatiesysteem te bereiken als de ruimte niet schoon wordt gehouden. Afval van pluimvee stoot zoveel dampen uit dat het bij bijtende dampen soms onmogelijk is om gedwongen afzuiging met krachtige ventilatoren het hoofd te bieden.

Apparaat en soorten

In de meeste gevallen is in het kippenhok de eenvoudigste motorkap of inlaat-uitlaatontwerp gemonteerd. Beide opties vereisen geen hoge arbeidskosten en het zal voor de pluimveehouder eenvoudig zijn om al het werk onafhankelijk te doen. In sommige gevallen geven pluimveehouders de voorkeur aan de installatie van een toevoer- en uitlaatsysteem, dat over het algemeen als efficiënter en tegelijkertijd eenvoudig te installeren wordt beschouwd.Een duurder type is mechanische ventilatie, geïnstalleerd in ruime kamers met veel vogels. Op de belangrijkste soorten structuren is het de moeite waard om meer in detail te blijven.

Natuurlijke ventilatie

Als het gedeelte van de kamer waar kippen worden gehouden niet erg groot is, dan kunt u in dit geval de eenvoudigste methode van doorluchting gebruiken. Dit is een redelijk goedkope en primitieve versie van de luchtuitwisselingsapparatuur in het kippenhok. Om dit te doen, is het noodzakelijk om kleine ventilatiegaten in de muren te maken; Welnu, de ideale oplossing is de aanwezigheid van ramen of ventilatieopeningen in de kamer. Gaten boven de deur doen uitstekend werk met de stroom van inkomende lucht, breken het in kleine wendingen, waardoor de algehele verlangens worden verminderd. Kleine ramen of ventilatieopeningen zorgen ook voor uitstekende ventilatie. Een dergelijk goed georganiseerd type ventilatie kan vee redden van sterke tocht.

In het koude seizoen zal het gebruik van een dergelijke ventilatie niet erg winstgevend zijn, omdat in dit geval de kosten voor het verwarmen van het kippenhok worden toegevoegd. In de zomer daarentegen zijn ramen niet alleen een element dat zorgt voor de doorstroming van schone lucht,maar ook een bron van natuurlijk licht. Kippen, zoals later bleek, geven er de voorkeur aan om alleen overdag te snellen.

Aanvoer- en uitlaatsysteem

Deze methode van ventilatie wordt beschouwd als een meer grondige en effectieve optie, bovendien kan de hele structuur met de hand worden gemaakt. Het principe van de werking van een dergelijk systeem is gebaseerd op het creëren van uitlaat en luchtstroom. Voordat u met installatiewerkzaamheden begint, is het raadzaam de lay-out van de luchtinlaten en luchtinlaten van tevoren te regelen om onnodige wijzigingen in de toekomst te voorkomen.

Het principe van de opstelling van ventilatie is als volgt.

 • Het is noodzakelijk om twee plastic pijpen te kopen met een lengte van niet meer dan twee meter en een diameter van niet meer dan 20 cm.
 • Vervolgens worden er gaten gemaakt in het dak langs de breedte van de pijpen. Een van de gaten moet zich direct boven de slaapplaats bevinden en de andere in het gebied waar kippen het minst zijn.
 • De pijp, die verondersteld wordt om giftige dampen uit de nesten te trekken, moet worden opgeheven tot een hoogte van ongeveer anderhalve meter van het dak. Tegelijkertijd moet deze ongeveer 30 cm lang zijn. Aan de bovenkant van de buis kunt u een deflector plaatsen die de wind in zijn richting doet doorsijpelen, waardoor de kracht van het uitlaatkanaal toeneemt.
 • De tweede buis bevindt zich op 20 cm van de vloer, omdat dit nodig is voor de toevoer van schone lucht naar de kamer.
 • Buiten de pijp is het wenselijk om te beschermen tegen neerslag.
 • Als alle werkzaamheden correct worden uitgevoerd, zal deze ventilatieoptie het warmteverlies in het kippenhok volledig elimineren.

Deze methode van ventilatie is beschikbaar in het koude seizoen, met in het bijzonder de volgende voordelen:

 • vlotte verrichting zonder menselijke interventie;
 • geen elektriciteitskosten;
 • Het systeem werkt stil en voldoet perfect aan zijn verantwoordelijkheden.

Sommige pluimveehouders zetten de ventilator in de uitlaatpijp, wat helpt om de beweging van luchtmassa's te activeren.

Mechanische of geforceerde ventilatie

Deze methode om de kamer te luchten is geschikt voor kippenhokken met een uitgestrekt gebied en een grote populatie vogels. In deze situatie kan het probleem met luchten niet alleen worden uitgeroeid door het installeren van ramen of luchtroosters. De aanschaf van een ventilator van het axiale type, die in het venster is bevestigd, zal helpen om een ​​oplossing te vinden. Dit type ventilatie wordt soms gecombineerd genoemd.

Voor grote bedrijven is er nog een ander ventilatiepatroon met behulp van industriële ventilatoren:

 • Allereerst is het noodzakelijk om vooraf de grootte van de coop te berekenen;
 • Samenvattend de verkregen resultaten, is het noodzakelijk om de optimale hoeveelheid lucht te berekenen die vereist zal zijn voor een comfortabele levensactiviteit van de vogel;
 • nadat alle berekeningen zijn voltooid, kun je aan de slag;
 • In de muren van het kippenhok, tegenover elkaar, zijn krachtige industriële ventilatoren gemonteerd;
 • van de fans is het noodzakelijk om de pijpen uit de kamer te halen;
 • Het systeem is klaar om te werken. Een van de apparaten is verantwoordelijk voor de luchtstroom, de tweede - voor de kap. Tegelijkertijd wordt er luchtmassacirculatie gevormd in het kippenhok, waarvan het extra volume buiten de grenzen van het kippenhok wordt verplaatst.

Deze methode van luchten kan erg duur zijn, dus het heeft geen zin om het toe te passen op privéboerderijen. De effectiviteit van eenvoudige ventilatiemethoden is niet slechter.

Professionele tips

Elke onervaren master kan typische fouten in de installatie van ventilatie toestaan. Als de constructie zo werkt dat het absoluut onmogelijk is om verouderde lucht kwijt te raken of de ruimte snel wordt afgekoeld, betekent dit dat er een overzicht is binnengeslopen bij het opstellen van het schema. Bij het plannen en de daaropvolgende installatie van het systeem, moet u de stroom luchtmassa's correct positioneren en de stabiliteit van de geassembleerde constructie berekenen.

Controleer of de effectiviteit van het ventilatiesysteem niet moeilijk is, hiervoor moet je naar binnen gaan en daar wat tijd doorbrengen. Als er in de afgelopen periode geen gebrek aan zuurstof is en de hoofdpijn niet start, werkt de ventilatie goed. Anders moet je iets in het ontwerp veranderen. Aldus wordt het duidelijk dat de ventilatie van het kippenhok is ontworpen om de instroom van schone lucht te verzekeren en het niveau van vochtigheid en temperatuur te regelen.

Om de energiekosten te verlagen, die nog steeds verschijnen, wordt het ontwerp geleverd met sensoren die geautomatiseerde controle over de luchttemperatuur en luchtvochtigheid uitvoeren. In dit geval vindt de start van het ventilatiesysteem alleen plaats wanneer de klimaatparameters in het kippenhok wijzigen. Deze optie is ook ideaal voor kippenhokken met een gistingstrooisel als vloerbedekking, omdat bacteriën bij het verwerken van afval en voedselresten veel warmte produceren. Buitensporig hoge temperaturen in de kamer kunnen een negatieve invloed hebben op zowel de gezondheid van kippen als de vitale activiteit van micro-organismen die in de coating leven.

Typische fouten tijdens de installatie.

 • Luchtopeningen bevinden zich op aangrenzende muren van elkaar. In dit geval stagneert de luchtmassa opzij voor de muren, omdat deze niet in een rechte hoek kan circuleren. Als de kamer van het kippenhok de vorm van een rechthoek heeft, dan is het correct om de vensters of openingen op de muren van kleinere lengte tegenover elkaar te plaatsen.
 • Een sterk gebrom bij werkende fans. Voor de installatie moeten apparaten op geluid worden gecontroleerd. Kippen zijn erg gevoelig voor harde geluiden en als ze bang zijn, kunnen ze de eiproductie verminderen of helemaal stoppen met haasten.
 • Zwakke structuurconstructie. Heel vaak breken de wankele plafonds van opgerichte kippenhokken af ​​onder het gewicht van zware ijzeren kanalen. Dit is typerend voor houten gebouwen met op het eerste gezicht een sterk plafond, maar in staat om een ​​aantal jaren volledig te rotten. Daarom is het wenselijk om metalen buizen aan de spanten te bevestigen.
 • Metalen buizen moeten tijdens het koude seizoen worden geïsoleerd met minerale isolatiematerialen. Met een uitstekende thermische geleidbaarheid kan het metaal in de kortst mogelijke tijd de coop omzetten in een koelkamer, zelfs met gesloten kleppen.Tegelijkertijd is het constant vormen van condensaat in staat om te bevriezen, waardoor de toegang tot lucht wordt geblokkeerd.

Om het luizensysteem goed te laten functioneren, dat wil zeggen om het kippenhok van frisse lucht te voorzien, zonder tocht en stagnatie te creëren, is het noodzakelijk om te voldoen aan de onderstaande voorwaarden.

 • Het wordt van tijd tot tijd aanbevolen het kippenhok schoon te maken van zwerfvuil, overblijfselen van ondervoed voedsel en vuil water. De hygiëne in de kamer waar de vogel wordt gehouden, moet prioriteit krijgen.
 • Het is regelmatig nodig om te controleren op de aanwezigheid van kleine dieren, knaagdieren en hun vernietiging. De aanwezigheid van vreemden kan verstoring van kippen en overmatige luchtvervuiling veroorzaken. In sommige gevallen kunnen we praten over de verspreiding van verschillende ziekten.

Elke eigenaar van het kippenhok neemt individueel de beslissing om ventilatie- en ventilatiesystemen te installeren. Veel mensen denken zelfs niet na over het opzetten van een kippenhok tot ze regelmatig ziektes van het vee of de enorme dood tegenkomen. Alleen wanneer geconfronteerd met een onaangename situatie, pluimveestallen beginnen te kiezen tussen natuurlijke of geforceerde ventilatie,in de toekomst zonder veel moeite te bouwen.

Zie de volgende video voor informatie over hoe u met uw eigen handen ventilatie in het kippenhok kunt uitvoeren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer