Kenmerken van het bouwen van een winter kippenhok voor 10 kippen

 Kenmerken van het bouwen van een winter kippenhok voor 10 kippen

Het houden van kippen op de dacha-percelen wordt een steeds populairder onderwerp. Slechts 10 kippen zijn voldoende om een ​​klein gezin het hele jaar door eieren te geven. Natuurlijk, voor een dergelijke productiviteit is het noodzakelijk om goede omstandigheden te creëren voor de vogels. Dit is vooral belangrijk in het koude seizoen. In de winter kippenhok, die volledig eenvoudig is om zelfstandig te bouwen, zullen de kippen comfortabel en warm zijn.

ontwerp

Hoewel het buiten warm is, kunnen kippen in bijna elke kamer leven, zolang het maar droog is. Echter, met het begin van koud weer, denken veel eigenaren erover om een ​​comfortabel huis voor lagen te bouwen.Dit moment is erg belangrijk, zodat de legsnelheid van kippen niet dramatisch daalt en ze veilig blijven. Bij het ontwerpen van een winterstalling voor 10 kippen, is het de moeite waard een aantal belangrijke parameters te overwegen.

 • Een daarvan is om de temperatuur op de optimale waarde te houden. In de koude periode is het wenselijk dat de temperatuur in de kamer met de kippen niet lager is dan + 12 - + 14 graden. Om dit te doen, moeten er geen tocht zijn en moet er voor worden gezorgd dat de muren en de vloer worden verwarmd. Ideaal als u verwarming kunt uitvoeren, om de temperatuur constant op hetzelfde niveau te houden. Als deze parameter in aanmerking wordt genomen, zullen de kippen constant blij zijn met verse eieren.
 • Niet minder belangrijke parameter is luchtvochtigheid. Als het in het kippenhok verhoogd is, kan de gezondheid van de hennen gevaar lopen. De luchtvochtigheid op een optimale waarde houden is heel eenvoudig als er ventilatie in de kamer is. En het kan natuurlijk of geforceerd worden gemaakt.
 • De eiproductie van kippen is direct afhankelijk van het daglicht: hoe meer daglicht er is, hoe meer eieren er zullen zijn. Daglicht kan via vensters door de hok doordringen. Het is echter beter om meer te doen met lampen die warm geel licht uitstralen.Indien gewenst kunt u het proces van in- en uitschakelen op een bepaald moment zelfs automatiseren door relais en timers in te stellen.
 • Winterhut moet veilig zijn voor vogels. Anders kunnen knaagdieren of roofdieren het binnendringen en de vogel schaden. De grootte van het kippenhok wordt gekozen afhankelijk van het ras, het aantal kippen en het aantal materialen. Opgemerkt moet worden dat lagen van verschillende rassen kunnen verschillen, niet alleen in grootte, maar ook in omstandigheden van detentie (temperatuur, verlichting, enzovoort). Voordat u de tekeningen van het kippenhok selecteert, is het daarom de moeite waard om zo goed mogelijk kennis te maken met het geselecteerde ras van kippen.
 • In de ontwerpfase is het belangrijk om te bedenken dat de deuren naar binnen gaan. Het is ook wenselijk om de vloer licht hellend in de richting van de ingang te maken. Deze truc bespaart tijd bij het schoonmaken.

Het is noodzakelijk om te plannen hoe de kamer naar binnen zal kijken, want voor de kippen moet je ook feeders, drinkers, zitstokken, ventilatie, verlichting en verwarming organiseren.

Het is niet nodig om kant-en-klare schema's met de grootst mogelijke precisie te maken. Het is beter als het project onafhankelijk wordt opgesteld, rekening houdend met de functies die beschikbaar zijn op de site.Natuurlijk maken beginnende bouwers nog beter gebruik van kant-en-klare tekeningen, die veel fouten zullen voorkomen. Een kippenhok op 10 kippen zou 2x2 meter moeten innemen. Deze waarde is afkomstig uit de berekening dat ongeveer 1 vierkante meter nodig is voor 3 vogels. Als er meer dan 10 kippen zijn of in de toekomst is het de bedoeling om het vee uit te breiden, dan is het van te voren beter om een ​​grotere kamer te bouwen.

Als het huis het hele jaar door wordt gebruikt, moet u het niet te groot maken. In de zomer brengen de kippen meer tijd door met wandelen en in de winter verzamelen ze zich in stapels. Daarom kunnen we uitgaan van de berekening van 4 vogels per vierkante meter van de loods. Dus, voor een dozijn kippen zal genoeg zijn 2,5 vierkante meter. m.

Bij het maken van een kippenhok moet je bedenken dat je nog steeds een plek nodig hebt om te wandelen. Het gebied van de behuizing moet overeenkomen met de grootte van de kamer. Als de breedte van een vogelhuis bijvoorbeeld 2 meter is, moeten de afmetingen van de werf 2x6 meter zijn.

Locatie selectie

Een belangrijk punt bij het ontwerpen van een kamer voor kippen is de keuze van de plaats waar het zich zal bevinden. Het beste van alles, als het kippenhok kan worden geïnstalleerd in een rustige en vredige omgeving, die is verwijderd van overmatig lawaai.Bij het kiezen van een plaats onder het kippenhok, is het noodzakelijk om rekening te houden met de locatie ten opzichte van het huis, omdat het beter is om de vogels te laten bezinken, zodat hun geur de huiskamers niet bereikt. Kippen zijn vaak bang en houden er niet van als vreemden binnenvallen in hun wandelruimte. Daarom is het beter om hen te beschermen tegen onnodige stress, om de eiproductie niet te verminderen. Voor een kippenhok zijn de uiterste hoeken uitstekend op een site waar zelfs de eigenaren zelf zelden binnenvallen.

De uitgang van de schuur zou naar de werf moeten leiden. Het is heel goed als je een huis en een volière kunt maken in de vorm van een afzonderlijk gebied. Lowlands is niet geschikt voor de bouw van een winterhuis, omdat bij het verwarmen sneeuw begint te smelten en de kamer binnendringt. Bovendien kan water vogelpoep over de hele locatie verspreiden. Ideaal gezien, als je het kippenhok zo kunt inrichten dat de ramen aan de zuidkant liggen, wat veel zonlicht binnenin oplevert. Een volière op het zuiden zal ook erg handig zijn. Daarin zullen de vogels altijd warm zijn en voldoende vitamine D krijgen.

Het is wenselijk dat het gebied waar er een ruimte voor kippen zal zijn, een kleine helling heeft, waardoor met zware neerslag het water in het loopterrein niet kan stagneren.Tussen het hek en het huis is het wenselijk om een ​​afstand van ongeveer vier meter te verlaten. Een dergelijke regeling voorkomt conflicten met buren en beschermt tegelijkertijd de kamer tegen windstoten. Vanuit de bron of goed moet het pluimveehok op een afstand van 40 meter worden geplaatst. Nadat de plaats onder het kippenhok is geselecteerd, is het noodzakelijk om te werken aan de voorbereiding van de locatie waarop de constructie zal worden uitgevoerd.

De grootte van de bouwplaats wordt geselecteerd op basis van de grootte van het huis. Het gebied onder het kippenhok moet zo gelijkmatig mogelijk worden gemaakt. Om dit te doen, kunt u ongeveer 30 centimeter land verwijderen. Bovendien zal het gras niet onder de structuur groeien. Daarna wordt een hoop grind van ongeveer 10-15 centimeter dik gemaakt.

Materialen en gereedschappen

Voordat u begint met het bouwen van een kippenhok, moet u zorgen voor de benodigde materialen en gereedschappen. Bij het kiezen van waaruit je moet bouwen, moet je natuurlijk rekening houden met het type huis, de grootte en andere kenmerken. Meestal voor de constructie van het gekozen bord, hout, OSB (oriented strand board), spaanplaat (houten spaanplaat), vezelplaat (hout-vinyl plaat), multiplex. Het belangrijkste voordeel van deze materialen is datdat ze het goed warm houden.

Een ander pluspunt is het gebruiksgemak. Ja, en de prijs van dergelijke materialen bevalt ook. Je kunt ook goedkoop, milieuvriendelijk en interessant materiaal gebruiken - riet, maar het groeit in betaalbare hoeveelheden in ver van elke plaats.

Het is belangrijk! Het is absoluut onmogelijk om ijzer in platen te gebruiken voor het bouwen van een vogelhuisje. Het bevriest en condensaat hoopt zich op zijn muren op. Het resultaat is koud, vochtig en volledig ongeschikt voor het kippenhok. Niet geschikt voor vogelhuisjes en materialen met een sterke specifieke geur.

Bakstenen, sintelblokken, blokken van gewapend beton worden ook gebruikt voor de bouw van kippenhokken. De kosten van dergelijke materialen zijn echter aanzienlijk hoger. Bovendien vereisen ze speciale vaardigheden en vaardigheden. Een kippenren op zich zal koud zijn, dus het moet goed opgewarmd zijn. In deze kamer is het het beste om iets houten te kleden.

Voor dakleisteen, dakbedekking, polycarbonaat. Als het kippenhok alleen winter is, kun je een metalen profiel kiezen als dakbedekking. Voor zomerversies van gebouwen is dit niet geschikt omdat het erg heet is.Het is mogelijk om de schuur te verwarmen met schuimplastic, minerale wol of ander materiaal met goede thermische isolatie-eigenschappen. Het belangrijkste ding met isolatie is om geen gaten te laten tussen de belangrijkste materialen.

En ook is het belangrijk om aandacht te besteden aan de afwerking, zodat de kippen de isolatie niet konden bereiken. De vloeren zijn geïsoleerd met geëxpandeerde klei.

De ramen kunnen volledig afgewerkt worden geleverd of het frame en het glas apart nemen. Voor de fundering kiest u voor metalen palen, palen of cement met wapening. Een loopplaats is meestal gemaakt van een kettingschakelmaas en is ook geschikt voor een kooiconstructie in de open lucht of een plastic gaas. Vooraf moet u cement, zand, grind, planken, schuren voor ramen en deuren kopen, een ventilatiebuis, schroeven, spijkers, schroeven.

Voor elektriciteit in het huis zullen gloeilampen, elektrische kabel, bedrading, schakelaar, relais nodig zijn. Van de gereedschappen hebt u mogelijk een schop, hamer, schroevendraaier, bouwnietmachine en andere nodig.

constructie

De bouw van een winter kippenhok met de handen begint met de stichting. Er zijn verschillende beste opties.

 • Stapelen is het goedkoopste en het gemakkelijkst om te doen. Het gewicht van de schroefpalen is klein, zodat één persoon de installatie aankan. Schroefmessen in de vorm van lege metalen buizen hebben een lengte van 2,5 meter en kunnen eenvoudig in elke grond worden geschroefd, en de installatie van een dergelijke fundering duurt niet meer dan een uur. Op de site moet je markeringen uitvoeren die overeenkomen met de grootte van het toekomstige kippenhok. Het beste is om dit te doen met een touw met haringen. Vervolgens moet u de plaatsen in kaart brengen waar de stapels zullen staan. Eerst moet je die in de hoeken van de kamer schroeven en dan de rest. Het installeren van de stapel is op een afstand van anderhalve meter.
 • Stolbchaty is ook een goede economische en eenvoudige installatie. Het kan worden gedaan zonder speciale kennis of ervaring. Begin met de installatie door met een touw met pinnen te markeren en graaf vervolgens de omtrekgaten 50 x 50 cm breed en 60-70 cm diep.De diepten moeten zich op een afstand van ongeveer een meter, ongeveer 10 cm breed, met een mengsel van zand en grind bevinden, dan zijn ze goed verpakt. Een baksteen wordt bovenop het kussen geplaatst en het wordt allemaal met beton gestort. Het is noodzakelijk om te vullen, totdat je het niveau van het uitgerekte touw bereikt.Als de bases klaar zijn, kunnen ze duimen of pilaren worden geïnstalleerd. Het is noodzakelijk dat ze hoger zijn dan het niveau van 25 centimeter of meer. Daarna kunt u de site vullen met grind.
 • De tape is ingewikkeld in uitvoering, maar de betrouwbaarheid ervan valt niet te ontkennen. Om het te halen, moet je eerst een huis rond de perimeter graven. Vervolgens wordt bekisting gemaakt, bij voorkeur uit platen, en wordt gegoten met beton. In dit geval is het belangrijk om vast te houden aan de technologie, waarvan de subtiliteiten door de experts worden ontdekt.

Natuurlijk is het kippenhok met een strookfundering iets langer gebouwd, omdat het beton vóór de hoofdconstructie moet uitharden. Zo kan de bouw van een houten kamer bijvoorbeeld slechts 21 dagen na het storten en uit een steen worden gestart - na 28-35 dagen. De eerste twee varianten van de foundation zijn goed omdat ze in staat zijn om extra ventilatie te creëren. Met hen in de winter zijn er geen problemen met rottende vloeren. Bovendien zal tijdens de overstroming in de lente de coop niet worden overstroomd.

Als de fundering klaar is, kun je een kippenhok voor de winter verder bouwen volgens de geselecteerde tekening. Directe montage begint met de installatie van de vloer.Eerst moet je een zogenaamd ondersteuningsframe bouwen, dat met planken vanaf de bodem is omhuld. Vervolgens worden vertragingen op een afstand van 50 centimeter gemaakt. Het is wenselijk dat hun doorsnede 100x150 centimeter was.

De bodem van de vloer moet worden bevestigd aan de pilaren van de fundering. Maar daarvoor is het wenselijk om ruberoïde op de basis te plaatsen. Zelfs een enkele laag van dit materiaal kan de betrouwbaarheid verbeteren. Wanneer dit allemaal is gebeurd, kunt u de vloerplanken naaien. Om de vloer te beschermen tegen rot, kunt u hem weken met speciale oplossingen.

Ga vervolgens naar de constructie van de muren. Als ze uit een bar komen, is het tussen hen noodzakelijk om jutevezel te leggen, wat nodig is om de gaten weg te werken. Voor wanden van OSB moet je eerst een frame met staven maken, gerangschikt in een raster. De muren moeten aan beide zijden worden ommanteld om ze met isolatie te kunnen vullen.

Ramen en deuren moeten worden gemaakt tijdens de constructie van de muren. Bij het installeren is het belangrijk om hun betrouwbaarheid, de afwezigheid van hiaten te controleren. Het belangrijke punt is de ventilatie, die eenvoudig kan worden georganiseerd met behulp van de eenvoudigste pijp.

De voorlaatste slag is het dak, dat een monopitch of gevel kan zijn.Het is noodzakelijk om te zorgen voor de waterdichting, die geschikt dakbedekking is. Het laatste moment is het creëren van kunstlicht en de binneninrichting van de schuur. Het is belangrijk dat kippen en vocht de draden niet kunnen bereiken. Het is het beste om ze in speciale plastic dozen te plaatsen.

Op de vloer moet je een nesthoogte van 7 centimeter leggen. Een bar met een diameter van ongeveer 6 centimeter is perfect voor rustplaatsen. Voor 10 kippen voldoende zitstokken met een totale lengte van 1,7 meter. Nesten van 50x50 cm kunnen worden gemaakt van alle materialen, bijvoorbeeld hout, oude banden. Het belangrijkste is om er minimaal twee te hebben. Drinkers en feeders, u kunt kiezen voor muur of vloer. Het belangrijkste is dat kippen comfortabel zijn om ze te gebruiken. Het laatste dat u met uw eigen handen moet doen, is het bouwen van een volière.

Isolatie en verwarming

Wanneer een kippenhok wordt gemaakt voor de winterperiode, is het het beste om de isolatie ervan vóór de bouw te overwegen. Tijdens de installatie van de vloer is het bijvoorbeeld mogelijk om geëxpandeerde klei in zijn cellen te vullen. En ook de vloeren worden warmer als je er een dikke laag zaagsel of stro op legt. Goede isolatie is belangrijk voor de wanden, net als geschikte minerale wol, schuimplastic of ecowool.Houd er rekening mee dat isolatie met planken, vezelplaat, spaanplaat of kunststof moet worden ommanteld.

Als je wilt dat het kippenhok zeker warm is, is het beter om het uit logboeken of hout te bouwen. Om het dak warmer te maken, is het mogelijk om spaanplaatpanelen van binnenuit te gebruiken. In sommige regio's waar de winters kouder zijn, volstaat het niet om de vogelstal alleen te verwarmen. Daarom is het noodzakelijk om meer te doen en te verwarmen.

De gemakkelijkste manier om een ​​kippenhok te verwarmen voor 10 kippen is gloeilamp.

Succesvolle voorbeelden

Elk object, zelfs het eenvoudigste huis, begint met een tekening. Zonder dit is het niet mogelijk om de materialen correct te berekenen, om te zien wat de structuur aan het einde zal hebben. Het is belangrijk dat het wordt gedetailleerd met de verplichte aanduiding van verschillende details. Ideaal als er een tekening is van de buiten- en binnenruimte van het huis. U kunt als een van de vele kant-en-klare oplossingen kiezen en iets unieks bedenken dat past bij uw persoonlijke voorkeuren.

 • De eenvoudigste en meest gebruikte optie is een houten frame kippenhok. Het heeft een hellend dak.De hoogte van deze kamer varieert van 170 cm bij de achterwand tot 210 cm bij de ingang. Zorg dat je een raam en een werf hebt met een afmeting van 200x450 centimeter.
 • Er is een interessant type winter kippenhokken in de vorm van een driehoek. Dergelijke hokken lijken qua uiterlijk op wigwams. Vreemd genoeg, maar een dergelijke structuur is zeer optimaal, zowel in de open ruimte voor pluimvee en op het minimale verbruik van bouwmaterialen. In feite heeft het huis geen muren, alleen het dak op de vloer. Maten worden geselecteerd op basis van het aantal kippen.
 • Je kunt bouwen en Superkuryatnik, dat vaak de vijfster wordt genoemd. Deze kamer bestaat uit twee kamers en heeft een afmeting van 4x5 meter. Natuurlijk heeft het alles wat je nodig hebt, inclusief een slaapplaats met verwijderbare trays, deuren, zodat vogels de volgende kamer kunnen binnengaan, een goed ventilatiesysteem en zelfs verwarmde vloeren.

Hoe je een warm winter kippenhok bouwt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer