Functies en tips voor het opzetten van een kippenhok

 Functies en tips voor het opzetten van een kippenhok

Het zomerhuisje of huisje in het dorp is niet alleen een pauze van de drukte van de stad, maar biedt ook de mogelijkheid om het gezin van natuurlijke groenten en fruit te voorzien. Onlangs, onder de zomer bewoners, is er een tendens geweest om de volgende stap van de boerderij - veeteelt onder de knie te krijgen, zodat vers vlees en zuivelproducten altijd op tafel liggen. Voor beginners is de eenvoudigste manier om met kippen te beginnen niet zo lastig als op het eerste gezicht lijkt, het kan het hele jaar door kippenvlees en verse eieren van de familie voorzien.En zelfs als u het landhuis alleen in het zomerseizoen bezoekt, is er gelegenheid om kippen van de lente tot de herfst te houden, zoals veel dorpsbewoners doen.

Waar te beginnen?

Om ervoor te zorgen dat kippen gezond en goed geboren zijn, moeten ze comfortabele omstandigheden voor hun behuizing bieden. De belangrijkste van deze voorwaarden is de juiste opstelling van het kippenhok. Of het nu gaat om een ​​nieuw opgetrokken constructie of om een ​​schuur die al op de site aanwezig is - dit is volkomen onbelangrijk, het belangrijkste is om binnen een geschikt microklimaat te creëren, om de ruimte uit te rusten met alles wat nodig is voor comfortabel levend gevogelte. Het is heel goed mogelijk om het zelf te doen, zonder de betrokkenheid van meesters van buitenaf. Waarschijnlijk is het geen geheim voor iemand die nestelt, zitstokken en voeders moeten aanwezig zijn in het kippenhok. Maar dit is niet het belangrijkste in de inrichting van het vogelhuis. Groei, welbevinden en eiproductie bij kippen worden sterk beïnvloed door de luchttemperatuur, luchtvochtigheid, ventilatie en natuurlijk de verlichting.

Als je besluit om de oude schuur te gebruiken door er gewoon een lamp in te hangen en een voeder te plaatsen, wees dan niet verbaasd dat de kippen pijn zullen doen en niet goed worden gedragen.Hier zullen noch de foerageerders noch de geadverteerde rassen van kippen helpen. Het loont de moeite om niet te veel tijd en moeite te besteden aan verbetering, om zo een maximaal rendement te behalen. Het is noodzakelijk om alle details van de juiste opstelling van het kippenhok in overweging te nemen.

Kenmerken van planning

Net als bij de planning van een structuur, is het eerst nodig om de ruimte te berekenen en een gedetailleerd plan op te stellen. Dit bespaart tijd en arbeidskosten en voorkomt fouten die meestal al worden aangetroffen in het stadium van de vestiging van levende wezens. Een kippenhok kan worden gebouwd van alle beschikbare materialen, of het nu een houten bar, baksteen of sintelblok is. Houten constructies zijn de eenvoudigste en vereisen geen extra kosten. Het frame is omhuld met vellen spaanplaat, hardboard of van planken die op voorraad zijn. Als er op de site al bijgebouwen zijn, kunt u een ervan onder het huis selecteren.

Welke optie ook wordt gekozen, de planning moet het vereiste gebied en de beschikbare ruimte voor lopen berekenen. De volumes zijn afhankelijk van het geschatte aantal vogels, want hoe groter de populatie, hoe groter de ruimte die nodig is voor comfortabel leven. Beschouwd als de beste grootte in 3 vierkante meter. m voor 2-3 kippen.Met een strikte ruimtebesparing kunnen deze cijfers worden teruggebracht tot 1 vierkant. m, maar het moet worden opgemerkt dat de nabijheid de vruchtbaarheid van de kippen nadelig beïnvloedt. De grootte van de behuizing om te lopen, respectievelijk, zou vele malen groter moeten zijn. En dat is redelijk, want kippen hebben activiteit in de frisse lucht nodig:

  • legkippen mogen niet in gewicht toenemen, zwijgen, anders zullen ze niet meer haasten;
  • vleeskippen alleen bij beweging en ladingen krijgen spiermassa, daar zijn ze voor bedoeld.

Verlichting en ventilatie

Na de selectie of de bouw van het pand, kunt u doorgaan met de interne werkzaamheden aan de inrichting van het huis. Een lichte dag en vrije luchtcirculatie is noodzakelijk voor alle levende organismen voor een volledig leven. Daarom is het, zelfs in het stadium van de ontwikkeling van de constructie, noodzakelijk om na te denken over de ruimte voor de vensteropening (ten minste één) en de ventilatieopeningen. Meestal wordt het kippenren in de muur gesneden met een verhouding van 1:10. Dit is genoeg voor de daglichtstroom.

Voor een comfortabel verblijf van vogels is extra verlichting vereist, die uit meerdere gloeilampen bestaat. Het aantal lichtpunten hangt af van de grootte van het hok en suggereert verlichting boven de feeders en zitstokken.Dit geldt met name voor de winterperiode, wanneer kippen van lampen extra warmte kunnen ontvangen. Voor deze doeleinden worden lampen met rode gloed geïnstalleerd - deze verwarmen de ruimte duidelijk onder hen, waardoor de vogels zich onder zo'n minikachel kunnen bevinden. Maar op het gebied van nesten is het niet nodig om extra verlichting te plannen, omdat de vogel het liefst in de schemering vaart, in een kalme atmosfeer, weg van de lawaaierige metgezellen bij de feeder.

Ventilatie is noodzakelijk voor elk gebouw voor normale luchtuitwisseling, eliminatie van vochtige en muffe geur. Dit geldt met name voor de lokalen waar voedsel wordt opgeslagen of dieren worden gehouden. Luchten geeft geen stabiel resultaat en wordt in de winter volledig uitgesloten. Daarom moet u, zelfs in het stadium van de uitrusting van het kippenhok, zorgen voor het creëren van ventilatieopeningen. Voor kleine kamers, ontworpen voor een tiental vogels, kunt u zich beperken tot het eenvoudigste toevoer- en uitlaatsysteem. De luchtkanalen zijn gemaakt van twee gewone kunststofbuizen, waarvan er één onder het plafond is geïnstalleerd voor uitlaatgassen en de andere wordt 20 cm naar de grond gebracht om verse lucht in het kippenhok te persen.Voor het onderhoud van een groot aantal vogels in volumetrische ruimten wordt geforceerde ventilatie gebruikt, die in staat is om zuurstof door alle delen van het kippenhok te laten circuleren.

Wand- en vloerdecoratie

De muren en het dak van het huis moeten de bewoners beschermen tegen het binnendringen van regenvocht en het optreden van tocht. Tijdens de bouw van het nieuwe gebouw worden deze onderdelen van tevoren voorbereid, hoewel goedkoop maar kwalitatief hoogwaardig materiaal voor gevelbekleding en dakbedekking wordt gekocht. Als onder het kippenhok een bestaande schuur is ingetrokken, zorg dan dat het dak niet stroomt en dat de muren vrij stevig zijn en geen scheuren vormen. Een gewone schuur van eenvoudige planken kan van binnenuit worden bekleed met multiplexplaten of met oude houten dakspaan. Voor de winter kippenhokken onder de huid moet isolatiemateriaal worden gelegd. Dit kunnen kunstmatige vulstoffen of natuurlijke mengsels van klei en stro zijn.

Vergeet niet dat het onder ogen zien van materialen die vogels kunnen bereiken, natuurlijk moet zijn. In de kippenrenkamer zijn uitstekende stukken polystyreen, verstijfd polyurethaanschuim of andere kunstmatige vulstoffen uitgesloten.Vogels kunnen elk oppervlak pikken zonder te ontleden, wat kan leiden tot vergiftiging en de dood. Nadat de werken aan het arrangement zijn voltooid, moeten de wanden van het kippenhok worden bedekt met een laag kalk. Kalkmortel vermindert het risico van de verspreiding van pathogene bacteriën, het fokken van parasieten, gekwelde vogels en zorgt ook voor de levensduur van het hout.

Het regelen van de vloer in het huis gebeurt in twee fasen en verdient speciale aandacht, omdat het warm moet zijn.

  • De begane grond is gemaakt van beton of hout. In het eerste geval wordt onder de betonnen ondervloer een hydro- en warmte-isolerend materiaal geplaatst. Als de vloer als houten is gepland, wordt eerst de ruwe vloer uitgelijnd met niet-conforme planken, een laag grind of zand wordt gegoten voor isolatie. De afwerkvloer (de vloer zelf) moet van een gladde snijplank zijn. Ze moeten worden geverfd, wat de levensduur verlengt en beschermt tegen insecten. Men moet voorzichtig zijn met het advies om de vloer van het huis te bedekken met oud linoleum. Als het materiaal niet-industriële categorie is, brokkel je snel af onder de klappen van de snavel, wat betekent dat de stukjes in de slokdarmvogels vallen.
  • De tweede verdieping van de vloer is een warme beddingwelke veranderen als vervuiling. De hoofdverdieping, net als de muren, is bedekt met kalk voor desinfectie, gevolgd door een laagje zaagsel of zand van vijf centimeter. In de winter wordt turf toegevoegd aan dit strooisel, waardoor het dikker en warmer wordt. Op sommige boerderijen wordt in plaats van zaagsel en zand stro gebruikt, maar dit nest wordt snel nat en moet regelmatig worden vervangen.

Hoe nesten en zitstokken te installeren?

Na het voltooien van alle werkzaamheden aan het afwerken van het gebouw, beginnen ze met het uitrusten van de interne ruimte. Voor kippen bestaat zo'n woonruimte uit slaapstokken, waar de vogel het grootste deel van de tijd verblijft, evenals nesten waar het zijn eieren legt. De roost is een horizontale paal, niet lager dan 50 cm van de vloer, waarop de kippen op een rij zitten en deze met hun poten omklemmen. Voor het gemak van de hennen, moet de paal van een bepaalde dikte zijn - ongeveer 5 cm in diameter.De vogel mag niet rond een dikkere paal worden gewikkeld en op een dunnere laag zal hij niet in staat zijn om rustig te zitten. Vooral als je bedenkt dat vogels op stokjes slapen. Bovendien zakken dunne palen onder het gewicht van verschillende vogels door.

De lengte van de paal wordt berekend door het aantal personen. Voor elke kip moet minimaal 25-30 cm vrije ruimte zijn. De paal is gemaakt van een houten balk, eerder eerder afgerond en oshkuriv, zodat er geen knopen en bramen zijn. Zitstokken bevinden zich op een afstand van 35 cm in veelvoud van elkaar en kunnen langs een torenhoge, licht hellende ladder lopen. De laatste paal aan de muur mag niet dichterbij zijn dan 25 cm.

Bij het installeren van de nesten moet de meest afgelegen plek in het kippenhok worden gekozen, die minder licht krijgt, en waar de vogel zich privacy en comfort zal voelen. Houten kisten met lage voorschotten bevinden zich op dezelfde hoogte als de roost. Het nest moet de vogel in grootte passen en een enkele functie uitvoeren - eieren leggen.

De volgende maten worden als optimaal beschouwd:

  • breedte en hoogte - 30 cm;
  • diepte - 40 cm.

Kippen zijn niet pretentieus in termen van nesten, daarom kunnen bij afwezigheid van materiaal, plastic emmers, ondersteboven geplaatst, bekkens, manden of dozen worden gebruikt. Maar het is beter dat elk "huis" een muur en een dak heeft. In het nest is noodzakelijkerwijs het stro opgemaakt met hooi of zaagsel. Om het gemakkelijk te maken voor de vogel om naar een hoogte te klimmen, is een smalle hefhelling geïnstalleerd - een plank met genagelde dwarslatten.

Hoe uit te rusten drinkbakken en feeders?

De hoofdtaak in de uitrusting van de plaats voor voedsel is om de vogel te maken om het voedsel niet uit de containers te scheppen, niet om de troggen en de voeders om te keren en er niet in te komen. Als je de gebruikelijke kom doet, zoals bij andere dieren, zullen kippen vechten voor de toegangspoort, en de inhoud zelf zal snel het afval en de uitwerpselen bederven. Om dit te voorkomen en het proces van voeden te stroomlijnen, maken voeders en drinkers een gesloten type met gedoseerde toevoerinhoud. Voederapparatuur kan worden gekocht in de winkel of doe het zelf uit schroot materialen. De eenvoudigste opties zijn goten met gaten. U kunt kunststofbuizen gebruiken - snijd de spleten die geschikt zijn voor de diameter van hen, en installeer "knieën" aan de randen waarin u water kunt gieten of voedsel kunt bijvullen.

Een metalen gaasseparator wordt op de open feeders geplaatst, zodat de vogel het voer met zijn snavel kan bereiken, maar niet in de tank kan komen. Voor stabiliteit is het apparaat aan de muur bevestigd en moet het in overeenstemming zijn met het aantal huisdieren, anders zullen er geen gevechten plaatsvinden. Drinkers zijn gemaakt van omgekeerde plastic flessen,maar in dit geval is het noodzakelijk om inspanningen en behendigheid te leveren. Het is veel gemakkelijker om de winkelversie met dispenser te kopen.

Regelings paddock voor lopende kippen

Een ander belangrijk aspect van het regelen van een comfortabel kippenhok is een volière voor wandelende vogels. Zoals hierboven al opgemerkt, hebben kippen fysieke activiteit en frisse lucht nodig. Voor leghennen is het een garantie voor een goede eierproductie, en voor vleeskuikens is het een opeenhoping van vleeslagen. Het lopen van de vogels in een niet-omheind gebied is gevaarlijk, ze zullen uitkammen en landingen vertrappen, en het risico bestaat dat andere dieren en roofvogels hen aanvallen. In de regel is de grootte van de behuizing de som van 3 vierkante meter. m per vogel, en de hoogte moet minstens 2 m zijn, zodat de kip niet kan vliegen. Pijlers worden langs de omtrek binnengedreven en de ruimte wordt omgeven door een fijn metalen gaas. Als er roofvogels in uw gebied zijn, zorg er dan voor dat u aan het net en op de top van de volière trekt.

Handige tips

Elke boer heeft zijn kleine trucs voor het fokken van kippen, en Veeforums hebben een aantal interessante landbouwideeën.

  • Duivinnen voor een goede nachtrust moeten slapen in totale duisternis.Maar er is een probleem met een scherpe uitschakeling van het licht, omdat de kippen niet in het donker kunnen zien en zich niet op tijd kunnen nestelen. Voor een geleidelijke black-out met gefaseerde stroomuitval. De eenvoudigste manier om dit te doen is om een ​​dimmer aan te schaffen - dit is een elektronisch apparaat om de helderheid van het licht aan te passen.
  • In de uitrustingsfase van de muren kan een klein gaatje worden gemaakt vanaf de onderkant van de deur van het kippenhok. Hierdoor zal het voor de vogel handig zijn om de tuin in te gaan, en voor jou - om het vuile afval op te ruimen en het riool op te rekken naar de uitgang naar de straat. De grootte van het mangat moet overeenkomen met de grootte van het grootste individu in het kippenhok.
  • Er zijn verschillende voorbereidingen voor parasieten op de vogel - teken, vlooien en bladerdeegers, maar het is gemakkelijker om een ​​ruime container met houtas op het grondgebied van het huis te installeren. Daarin zullen de vogels blij zijn om te "baden" en de veren te reinigen, waardoor ze zichzelf bevrijden van ongenode gasten.

Zie de volgende video voor informatie over hoe je de kippenren met je eigen handen kunt uitrusten.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer