Hoe een kippenhok bouwen voor 10 kippen?

 Hoe een kippenhok bouwen voor 10 kippen?

Tegenwoordig houden veel mensen gevogelte op hun percelen. De meest populaire zijn, natuurlijk, kippen. Voor dergelijke levende wezens is het noodzakelijk om een ​​hoogwaardige "comfortabele woning" te bouwen. Als we het hebben over het regelen van een klein gebied, dan kun je hier een kleine schuur plaatsen voor 10 vogels. Maak het mogelijk om het zelf te doen.

types

Voor een klein aantal vogels (5-10) is het goed mogelijk om een ​​kleine, maar niet minder comfortabele schuur te bouwen. Dergelijke constructies zijn uitstekende oplossingen voor kleine gebieden waar er geen mogelijkheid is om een ​​grote structuur te plaatsen.

Overweeg welke soorten kleine schuren voor kippen er zijn, en wat voor soort structuur ze hebben.

 • Werk samen met een scharrelgebied. Deze constructie is een klein huis voor kippen, dat apart staat. In dit geval kunnen vogels absoluut vrij rondlopen in het gebied van de bestaande site. Dit soort kippenhok heeft één ernstig nadeel - het is vrij moeilijk om kippen onder controle te houden, wat is de reden waarom ze verschillende voorwerpen op het grondgebied kunnen bederven, bijvoorbeeld bloembedden. Als u bovendien een dergelijke woning voor de kippen hebt gebouwd, moet u erop voorbereid zijn dat hun nest verspreid over het terrein zal zijn.
 • Gecombineerd. Veel boeren wenden zich tot gecombineerde soorten kippenhokken. Deze gebouwen zijn optimaal als je de vogels volledig en correct wilt houden. Het belangrijkste is om een ​​kamer met de juiste afmetingen te bouwen, en om voldoende ruimte toe te wijzen voor het lopen van de kippen.
 • Gesloten type. In principe zijn dergelijke variëteiten van kleine vogelschuren gebouwd van oude kassen, die niet langer worden gebruikt voor hun primaire doel. Het belangrijkste verschil tussen gesloten kippenhokken is dat ze voortdurend moeten worden schoongemaakt van vervuiling. Ze zijn het meest geschikt voor het organiseren van een zomerverblijf voor lagen.
 • Cells. Als het gebied van uw site u niet toestaat om een ​​volledig kippenhok te bouwen zelfs voor een klein aantal vogels, dan is het op een van de wanden van de schuur of thuis mogelijk om kleine scharnierkooien te plaatsen waarin het mogelijk is om lagen vast te houden. Deze objecten bevinden zich op een bescheiden hoogte en worden in verschillende rijen geplaatst (de ene boven de andere). Het gebied dat is toegewezen om te wandelen, met een dergelijke beslissing blijft onbezet of er is een kleine open luchtkooi voor kippen georganiseerd. Dergelijke "woningen" voor pluimvee hebben zich bewezen in het onderhoud van vleesrassen.
 • Mobile. Draagbare mini-kippenhokken zijn tegenwoordig erg populair. Meestal zijn het compacte zomerhuisjes die eenvoudig van de ene plaats naar de andere kunnen worden overgebracht of met kleine wielen kunnen worden vervoerd. Mobiele opties zijn ontworpen om niet meer dan 10 kippen te huisvesten. Meestal zijn ze gemaakt van licht en niet-grillig materiaal.

projecten

Het bouwen van een hoogwaardige en duurzame kippenhok is onmogelijk zonder eerst een gedetailleerd project op te stellen. Een uiterst belangrijke stap in dit geval is de voorbereiding van het schema en het tekenen van de toekomstige constructie - ze moeten nauwkeurig zijn.Alleen met een gedetailleerde tekening van een kippenhok bij de hand, kan men zich het eindresultaat voorstellen.

Het is ook de moeite waard eraan te denken dat een goed ontworpen tekening van een stal voor pluimvee de gelegenheid biedt om een ​​plan van noodzakelijke acties te ontwikkelen. Om een ​​goed resultaat te krijgen, adviseren deskundigen niet om kant-en-klare regelingen en plannen te raadplegen. Het is beter om het ontwerp zelf te doen. Er moet rekening worden gehouden met de kenmerken van de site waarop de constructie is gepland. Hoewel als de ervaring in deze zaken erg klein is (of helemaal niet), is het toegestaan ​​om te vertrouwen op de voltooide tekeningen. Met behulp hiervan kunt u veel verschillende subtiliteiten van de constructie van de schuur ontdekken. Als de kippen zich in een zeer kleine ruimte bevinden, waar ze zich volledig ongemakkelijk zullen voelen, zal dit noodzakelijkerwijs een negatieve invloed hebben op hun productiviteit.

Bijvoorbeeld, voor 3 kippen moet de vrije ruimte in 1 vierkant verdeeld worden. m (voor sanitaire normen). Als we een analogie trekken, kunnen we tot de conclusie komen dat je voor 10 vogels een kippenhok moet maken met een grootte van niet meer dan 2x2 m.

Waar te plaatsen?

Het kippenhok moet niet alleen goed zijn ontworpen, maar ook op een geschikte plaats op de site staan.Wanneer alle afmetingen van de constructie bekend zijn, kunt u overgaan tot de selectie van een geschikt gebied voor de constructie ervan.

In deze situatie moet u deze regels volgen:

 • kies een droge plaats - in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid kunnen vogels ernstig ziek worden;
 • het oppervlak van de loods moet licht hellend zijn - het is noodzakelijk dat het verzamelde water in omstandigheden van frequente regens het gebouw zo snel mogelijk verlaat;
 • het is uiterst belangrijk om ervoor te zorgen dat de gekozen plaats goed wordt verlicht door zonlicht;
 • het is raadzaam om ruimte te hebben voor legkippen aan de zuidkant van het perceel

Stel het huis niet direct op de grond bloot. Vergeet niet dat deze constructie een voldoende sterke basis moet hebben.

Selectie van materialen

Het is net zo belangrijk om de juiste materialen voor de constructie van een klein kippenhok correct te selecteren. Van dit criterium zal afhangen van de levensduur van de constructie, evenals het beveiligingsniveau. Lichte pluimveestallen is het wenselijk om uit hout te bouwen. Dit natuurlijke bouwmateriaal is milieuvriendelijk. Het bevat geen gevaarlijke stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens of dier. Met hem werken is eenvoudig.Bovendien neemt de isolatie van een houten structuur meestal niet erg grote hoeveelheden, omdat de boom zelf een warm materiaal is.

Men moet niet vergeten dat de wanden van hout van een aanzienlijke dikte moeten zijn. In dit geval zullen ze niet bevriezen als u het huis in het winterseizoen gebruikt. De wandbreedteparameter moet ongeveer 20 cm zijn.

Als u van plan bent om een ​​groot pluimveehuis te bouwen voor gebruik in alle seizoenen, is het beter om het uit bakstenen te halen. Een dergelijke constructie zal sterk en betrouwbaar blijken, maar deze zal zeker moeten worden opgewarmd. Anders zal het kippenhok koud worden en in het winterseizoen zullen de kippen daarin volkomen ongemakkelijk zijn. In veel situaties zijn de bakstenen fundamenten binnen in hout ommanteld. Dientengevolge worden aanvaardbare omstandigheden voor pluimvee gevormd.

Het enige materiaal dat niet kan worden gebruikt bij de constructie van het kippenhok, is ijzer in vellen. Wat isolatie betreft, zou de ideale optie hoogwaardige minerale wol zijn. Het zal niet voorkomen dat het overtollige vocht de kamer verlaat als er problemen zijn met het ventilatiesysteem.De minerale wol heeft maar één nadeel: hij verdraagt ​​het contact met water niet. Een alternatief materiaal is gewoon stro.

Stadia van de bouw

Een klein huis, ontworpen voor het onderhoud van 10 kippen, u kunt uw eigen handen bouwen. Als u al de nodige plannen / tekeningen heeft gemaakt, een geschikte plaats hebt gekozen voor de bouw van het huis en ook alle benodigde materialen hebt aangeschaft, kunt u direct doorgaan met de bouwwerkzaamheden.

stichting

Het eerste dat u nodig hebt om een ​​fundament te bouwen voor toekomstige bouw. Natuurlijk kun je het niet redden als je van plan bent om een ​​tijdelijk huis te maken, alleen ontworpen voor gebruik in de zomer. Als de structuur het hele seizoen is, is het beter om er een basis van hoge kwaliteit voor te maken. Meestal bereiden deze erecties de funderingen van de kolommen of stroken voor. Welke optie u ook kiest, u hebt in elk geval een goede betonmortel, cementmix of stenen nodig.

Het is noodzakelijk om onafhankelijke tapebases zelfstandig te bereiden volgens de volgende regels:

 • om te beginnen moet u de bouwkavel grondig reinigen en de bovenste aarden laag van 25-55 cm verwijderen;
 • dan zal het nodig zijn om een ​​gat onder de fundering te graven met een diepte van ongeveer 30 cm;
 • je zult ook een speciaal "kussen" van zand en grind moeten klaarmaken;
 • om de bekisting in elkaar te zetten, moet u planken inslaan (bekistingsbreedte moet ongeveer 25 cm zijn);
 • leggen onder het bekistingwaterdichtingmateriaal (geschikt dakbedekkingsmateriaal);
 • vergeet niet om te versterken met speciale staven;
 • Nu kun je gaan om de fundering te vullen.

Het is mogelijk om een ​​boomhut van een boom te bouwen nadat deze volledig is uitgezet. Maar tegelijkertijd moeten we niet vergeten dat de grootte van het voorbereide gebied noodzakelijkerwijs overeenkomt met de afmetingen van het toekomstige "huis" voor kippen.

Als u geen lint, maar een kolomstichting wilt bouwen, moet u om te beginnen de juiste en nauwkeurige markering van de bouwplaats maken. Het is gemaakt met behulp van staven van metaal en touw. Daarna, rond de omtrek van de geplande erectie, zijn buizen geïnstalleerd die op een afstand van elkaar liggen. Houd er rekening mee dat de steunen niet meer dan 25-30 cm uit de grond mogen steken en worden versterkt met een oplossing van cement en bakstenen.

wanden

De volgende stap in de bouw van het huis zal de vervaardiging van kwaliteitswanden zijn. Voor gebouwen ontworpen voor het onderhoud van 10 koppen, is het het beste om tekeningen van toekomstige plafonds te maken. Meestal zijn de wanden van dergelijke gebouwen gemaakt van hout (natuurlijk zijn er andere opties, maar hout is de beste oplossing). Hout wordt ook vaak gebruikt voor gevelbekleding, bijvoorbeeld gemaakt van baksteen. Tegelijkertijd moet eraan worden herinnerd dat alle gevormde verbindingen en openingen moeten worden opgevuld met isolatiemateriaal, anders worden ze "koude" bruggen - koude van de straat zal door de vogelstal doordringen.

Naast platen is het ook mogelijk om platen multiplex of wandpanelen te installeren. Het perfecte materiaal voor het bouwen van de muren van het huis is een speciale adobebaksteen. Zoals hierboven vermeld, is minerale wol in dit geval de ideale isolatie. Het is toegestaan ​​om klei te combineren met stro.

Hout voor de voorbereiding van muren moet worden gelegd volgens het standaardschema. In de rol van een isolatiemateriaal kan dakbedekking worden gebruikt om de fundering en de staven te scheiden. Het wordt meestal in een aantal lagen gelegd.Vloerlogs worden in de meeste gevallen ook uitgevoerd vanuit een balk. Ze moeten met een rand worden gelegd. In dit geval moeten de gaten en holtes worden afgedicht met resterende delen van de staven en speciale vlasvezel-vezel.

dak

Na het voltooien van de bouw van de muren van het huis, kunt u overgaan tot het ontwerp van een ander belangrijk onderdeel - het dak. De voorbereiding van dit ontwerp moet vooral serieus worden benaderd als je een klein kippenhok maakt, ontworpen voor gebruik het hele jaar door. In de winter moeten kippen binnenshuis leven met een kwaliteitsdak.

De indeling van het dak van het huis heeft een aantal kenmerken die u tijdens bouwwerkzaamheden in gedachten moet houden.

 • Het is raadzaam om een ​​dak met een dubbele hellingsconstructie te ontwerpen - het is een uitstekende bescherming voor montage tegen sneeuw en waterophopingen.
 • Velen vragen zich af welke dakbedekkingsmaterialen kunnen worden gebruikt om het dak van een schuur af te werken. Kortom, voor dit kopen goedkope tegels, dakleer of leisteen.
 • We mogen de thermische isolatie van de dakconstructie niet vergeten. Om dit te doen, kunt u minerale wol of spaanplaten leggen.

Dubbelhelling dak is goed omdat het de mogelijkheid heeft om een ​​kleine zolder te organiseren. In de regel slaan mensen nesten op voor kippen en verschillende feeds in dergelijke ruimtes.Daarnaast is het toegestaan ​​om de nodige inventaris voor de pluimveehouderij te plaatsen. Nadat de installatie van de plafondbalken voltooid is, is het noodzakelijk om verder te gaan naar de vloer van het plafond. In dit geval is het toegestaan ​​om planken te gebruiken, en voor isolatie wordt klei vaak gekozen als klei of speciale steenkoolslakken.

Hoe de binnenkant uit te rusten?

Nadat alle fasen van het bouwen van een huis voor 10 dieren zijn voltooid, is het noodzakelijk om de interne regeling te behandelen. Het kost vaak veel tijd.

Bij het uitvoeren van dergelijke werkzaamheden is het wenselijk om de volgende aanbevelingen in acht te nemen.

 • In het kippenhok is het noodzakelijk om een ​​hoogwaardige en betrouwbare ventilatie te bouwen. In dergelijke gebouwen zou de stroom verse lucht moeten plaatsvinden. Dit onderdeel is uitgerust met twee leidingen: een daarvan is inlaat en de tweede is uitgevoerd.
 • Om het zonlicht voldoende te laten doordringen in het huis, is het noodzakelijk om de constructie aan te vullen met ramen van geschikte afmetingen.
 • Zorg voor een goede baars voor kippen. In de diameter van de zitstok moet ongeveer 3-4 cm zijn.Tussen deze is het wenselijk om vrije intervallen van 35 cm te laten.
 • Om goede nesten te maken, kun je verschillende materialen raadplegen.Het kunnen bijvoorbeeld dozen of vakken zijn.

Zelfs in de bouwfase van het kippenhok is het de moeite waard om te beslissen over de exacte locatie van de te voeden vogel. Het is wenselijk om dit gebied zo comfortabel mogelijk te maken voor lagen. De feederlengteparameter wordt berekend op basis van een specifiek aantal vogels. Aan een kip moet bijvoorbeeld minimaal 15 cm worden toegewezen, maar als zo'n mogelijkheid zich voordoet, is het beter om een ​​kleine marge te maken. Bouw extra feeders. Ze kunnen worden gemaakt van oude dozen. Ze bevinden zich meestal op een hoogte van 15 cm boven de vloer. Houd er rekening mee dat ze altijd grind moeten zijn. Dit materiaal is nodig voor lagen om eieren te vormen.

In de kippenhok is het de moeite waard om een ​​dergelijke nuttige constructie als stofbad te regelen. Voor de bereiding ervan is het noodzakelijk om afzonderlijke containers te nemen en zand, as in te gieten. Baden in dergelijke baden heeft een positief effect op het verenkleed van vogels en stelt je ook in staat om van veel parasieten af ​​te komen die meestal op vogels worden aangetast.

Handige tips

Het is wenselijk om het kippenhok uit te rusten met een dubbelhelling dak, maar een aangebouwde constructie is toegestaan. Het moet zo worden gedaanzodat het hellingspercentage niet naar de locatie was gericht voor het lopen van het gevogelte.Tijdens het ontwerp van het huis moet er rekening mee worden gehouden dat het vee na verloop van tijd kan toenemen en dat de kippen meer vrije ruimte nodig hebben. In de regel worden mini-kippenrennen op een kolombasis gebouwd. Het is de perfecte oplossing voor lichtgewicht constructie. Bovendien hoeft u na de voorbereiding niet te wachten tot het gestorte beton voor 100% grijpt.

Zoals eerder vermeld, zouden er raamopeningen in het kippenhok moeten zijn. Het gebouw kan worden uitgerust met meerdere kleine of een groot raam. Verlaat het huis niet zonder deze elementen. Bij het opstellen van een schuur voor kippen, moet u niet vergeten dat hij regelmatig moet worden schoongemaakt. Daarom is het zo belangrijk om rekening te houden met de parameter van de hoogte van dit gebouw - je moet zo comfortabel mogelijk zijn om het schoon te maken. Als u vóór de start van de bouwwerkzaamheden vol zit met kant-en-klare tekeningen, dan is het noodzakelijk om te controleren hoe deze specifiek op uw site passen. Vergeet de hoogte van de toekomstige constructie niet.

Elektrische verlichting moet in de coop worden geïnstalleerd. Het is raadzaam om ze boven de feeders te bevestigen, maar niet boven de zitstokken.Zulke apparaten zullen van pas komen als er buiten het raam winter is en er een korte dag licht is. Het maken van de behuizing voor wandelende vogels, zorg voor de kwaliteit van de omheining. Dus je kunt de vogel beschermen tegen de bezoeken van roofdieren.

Plaats troggen en drinkers tegenover de zitstokken. Zorg ervoor dat de gebouwde constructie geen openingen en gaten heeft, omdat dieren die gevaarlijk zijn voor kippen de binnenkant van de stal kunnen binnendringen. Het is raadzaam om een ​​hekwerk van het huis te bouwen van metalen platen of leisteen. Deze details moeten diep in de grond worden gegraven. Vogelnesten moeten worden geïnstalleerd in gebieden van het hok waar duisternis voorkomt. Meestal hebben we het over de sites tegenover de zitstokken. Nesten kunnen worden gemaakt van manden, plastic dozen of afgebroken van hout. Drinkbakken en voederbakken moeten niet alleen in de stal zelf zijn, maar ook in het gebied dat is toegewezen voor het lopen van de kippen.

Gebruik dergelijk materiaal als een metalen profiel niet bij de bouw van een zomerhok, omdat het bij hoge buitentemperaturen erg heet is. Als gevolg hiervan kan niet de meest comfortabele sfeer in de schuur worden gevormd.Plaats de kippenhokken op plaatsen waar geen overmatig lawaai is en de rijbaan niet in de buurt is. Dit komt omdat kippen comfortabeler zijn in rust en stilte. Overtollig geluid maakt dit dier bang, wat zijn gezondheid en de productie van eieren kan beïnvloeden.

Het is niet nodig om een ​​te grote en ruime schuur te bouwen voor 10 kippen, omdat in zo'n omgeving een klein aantal vogels gewoon koud zal zijn. Het is het beste om kippenhokken te bouwen op een plaats met een kleine hoogte. Als uw site een perfect vlak oppervlak heeft, kan een hoog punt erop kunstmatig worden gebouwd met behulp van een splitsteen of steen. Houd de kippen niet altijd in de volière - deze vogels houden er niet van om constant in een benauwde omgeving te verkeren. Minstens één keer per dag moet de vogel uit de volière worden bevrijd, anders wordt hij ziek en krijgt hij haast.

Bij het oprichten van een kippenhok moet je onthouden dat het oppervlak van de muren in het interieur perfect glad moet zijn. Vaak zijn ze bedekt met gips of afgezet met multiplex - elke boer gebruikt zijn eigen methoden. Zorg ervoor dat u de netheid van een zelfgebouwd huis volgt.Vuile bouw zal worden onderworpen aan verschillende soorten epidemieën. Vaak zijn de muren in kippenhokken bekleed met kalk om de kamer van de parasieten te beschermen.

Als u merkt dat de kip begon te agressief gedragen en begon om elkaars veren te trekken, dan moet je iets verminderen van het niveau van kunstlicht intensiteit. Zodoende kun je de dieren kalmeren.

De toegangsdeur naar het huis moet worden uitgerust met een extra mangat. Voor zijn organisatie van de onderkant van het deurblad het doen van een speciaal gat, waarvan de omvang mag niet minder dan 35x35 cm zijn. Om een ​​veilige aanpak toe te rusten om het mangat, is het noodzakelijk om hem te komen van de raad van bestuur, compleet met een kleine horizontale stokken. Als je een kippenhok gemaakt van hout gebouwd hebben, dan moet je niet vergeten dat dit materiaal is rot-bestendig. Om het hout van dergelijke schade te beschermen, is het noodzakelijk om de speciale impregnatie smeren, en na verloop van gebluste kalk. In dergelijke omstandigheden, niet alleen geldt niet voor de rot, maar de parasieten niet starten.

Succesvolle voorbeelden

Een hoge kwaliteit kippenhok gemaakt van veilige en betrouwbare materialen, niet alleen een lange tijd duren,maar het zal zeer productief zijn. Het uiterlijk van zo'n structuur kan bijna alles zijn. In veel gebieden zijn er originele opties die de omringende ruimte sieren.

Op de percelen ziet u bijvoorbeeld echt geweldig mooie pluimveestallen, gemaakt in de stijl van een heksenhut of een klein huis met twee verdiepingen uit een middeleeuws dorp. Deze gebouwen kunnen een niet-standaardstructuur hebben met kleine afgeronde torentjes. Bijzonder interessant zijn dergelijke opties, indien aangevuld met verschillende decoratievoorwerpen. Het kunnen bijvoorbeeld kleine fonteinen in retro-stijl zijn of krullen van wilde druiven. Natuurlijk heeft niet elke boer tijd om dergelijke structuren in fasen te bouwen, maar als je besluit om de site aan te vullen met vergelijkbare exemplaren, dan kun je er zeker van zijn dat ze het helderder en origineler maken.

Op zoek naar meer traditionele oplossingen, kunt u een ontwerp maken van een houten kippenhok met een wandelgebied. Om deze kleine structuur af te schermen zou mesh materiaal moeten worden gebruikt. Het zadeldak kan worden gedecoreerd met een groen gewalste coating - het zal in harmonie zijn met de achtergrond van groen gras.Zo'n kippenhok kan worden aangevuld met één venster van gemiddelde grootte.

Op de site zal het heel interessant zijn om naar een klein houten kippenhok te kijken, gemaakt in de vorm van een rijtuig op grote donkere wielen. Als je de structuur in blauw of lichtgroen schildert, ziet het er nog interessanter uit. Voltooi dit ontwerp met kleine vensters met knipsels in de vorm van een hart en een golfdak dat overeenkomt met de kleur van de muren.

Hoe je een kippenhok op 10 kippen bouwt met je eigen handen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer