Kippenhok op 20 kippen: projecten, constructie en inrichting

 Kippenhok op 20 kippen: projecten, constructie en inrichting

Elke boer die kippen op zijn perceel houdt, weet dat dit pluimvee moet worden voorzien van de meest comfortabele omstandigheden. Alleen als aan deze voorwaarde is voldaan, kunt u goede eieren en vlees van hoge kwaliteit krijgen. Voor lagen is het noodzakelijk om een ​​betrouwbare kippenhok te bouwen, waarin ze comfortabel en veilig zijn. Vandaag zullen we leren hoe een dergelijke erectie uit te rusten, ontworpen voor het onderhoud van 20 kippen.

Vereisten voor constructie

Een hoogwaardige en betrouwbare stal voor kippen is best mogelijk om hun eigen handen te bouwen. Het is echter heel belangrijk om in gedachten te houden dat een dergelijk gebouw aan verschillende eisen moet voldoen.Alleen onder de voorwaarde van hun observatie zal de structuur erg sterk en comfortabel uitkomen voor de verblijfplaats van pluimvee.

Laten we in detail bekijken welke eisen aan de stal voor kippen worden gesteld.

 • Optimale temperatuurconditie. Leghennen moeten leven onder ideale temperatuuromstandigheden. Bovendien mogen tocht niet in een dergelijke erectie "lopen", omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid van de vogel. Dit betekent echter niet dat in de zomer in een kleine schuur niet koel mag zijn - de temperatuur boven de 25 graden van dit levende wezen past niet. In zo'n omgeving houden kippen eenvoudig op te dragen.
 • Vochtigheidsniveau Het is heel belangrijk om te onthouden dat een hoog vochtgehalte een negatief effect heeft op kippen. In dergelijke omstandigheden kunnen ze ziek worden. Vanaf hier volgt een belangrijke vereiste - in het kippenhok moeten er ramen of geventileerde leidingen onder het dak zijn.
 • Lighting. Even belangrijk in een kippenhok is de juiste verlichting. Het niveau ervan zal een directe invloed hebben op de eierproductiesnelheid van de vogel. Warm geel licht vormt dus een zeer goede atmosfeer en maakt de kippen ook rustiger.Bovendien moeten de bollen in het kippenhok voor de veiligheid in de lichten worden gehouden. Ramen in het kippenhok moeten worden afgesloten met speciale roosters of scheidingswanden van hout.
 • Rest. Zoals eerder vermeld, is een rustige omgeving erg belangrijk voor de kippen. Dus, te felle verlichting, volledige duisternis, te luide geluiden of onbegrijpelijke geluiden kunnen dieren serieus beangstigen. Soms leidt dit tot een toestand van chronische angst bij kippen. Om de vogels zich veilig te voelen, is het wenselijk om het gebouw op een afgelegen plek van de locatie te plaatsen. In de buurt mag een lawaaierige weg niet passeren en ook andere dieren niet verplaatsen. Veel experts adviseren om zich te wenden tot hedge - het zal niet alleen een gezellige schaduw creëren, maar ook kippen beschermen tegen insectenaanvallen of harde wind.
 • Bescherming tegen andere dieren. Opdat andere dieren (in de eerste plaats - roofdieren of knaagdieren) niet in het kippenhok zouden kruipen, de funderingsbasis en -wanden van de constructie moeten worden beschermd met draad of metaal met scherpe details. Vergeet niet dat bijna alle knaagdieren drager zijn van zeer gevaarlijke infecties, dus zorg er ook voor dat er muizenvallen en anderetraps.
 • Milieuvriendelijke materialen. Coops moeten worden gebouwd van veilige en milieuvriendelijke materialen. Ze mogen geen schade toebrengen aan het levende wezen zelf of aan het milieu. Dat is de reden waarom in de meeste gevallen deze structuren zijn gemaakt van veilig hout, dat geen chemische componenten bevat.

projecten

Het kippenhok, ontworpen om 20 leghennen te houden, kan een ander ontwerp hebben. Dat is de reden waarom vóór de start van de bouwwerkzaamheden een plan-project van de toekomstige bouw moeten voorbereiden. Laten we enkele interessante opties bekijken.

In veel gebieden zijn er hoge pluimveestallen, die uit twee hoofddelen bestaan ​​- de binnenste kamer, gemaakt in de vorm van een net huisje met een dak met dubbele helling, evenals een patio voor wandelende vogels, omheind met roostermateriaal. Kleine maar brede houten treden kunnen naar de deur leiden die naar de binnenkant van het kippenhok leidt. Zo'n structuur zal niet veel ruimte innemen, maar lagen zullen erin kunnen leven en erin kunnen lopen, zonder verder te gaan dan veilige limieten.

Het kippenhok kan ook een rechthoekige structuur met een klein hellend en plat dak zijn.Volgens het plan kan een dergelijke erectie bestaan ​​uit een kamer waar de kippen zullen leven, evenals een rooster bedekt met staven. Zo'n structuur lijkt erg op de hierboven beschreven constructie, maar er zijn enkele verschillen. In dit kippenhok bevindt de loopplank voor vogels zich in de maasstructuur en is het wandelgebied uitgerust met een grote maasdeur. Aan de zijkant van het gebouw kan er een grote doos zijn met twee compartimenten die bedoeld zijn voor lagen. Het schoonmaken van de zitstok was eenvoudiger, deze constructie kan worden uitgerust met een intrekbare lade die is geïnstalleerd in het onderste deel van het "huis".

Voor een klein aantal kippen is het heel goed mogelijk om een ​​eenvoudig ontwerp te maken met twee hellingen. Als een kippenhok zo'n structuur heeft, kruipt de neerslag langs zijn dak zonder van binnen naar binnen te dringen. Als u van plan bent om deze faciliteit te gebruiken als multigrade, heeft hij extra isolatie nodig. In dit geval is het toegestaan ​​om het dak te isoleren met minerale wol. Verder moet deze basis worden omhuld met goedkope vellen spaanplaat.

Opties kippenhok voor 10-20 kippen veel. In ieder geval moet u eerst gedetailleerde tekeningen maken van alle dimensies van de structuur.Alleen met een exact plan, het blijkt een sterke schuur te bouwen voor lagen die lang meegaan.

Hoe bouw je met je eigen handen?

Veel boeren bouwen kippenhokken op eigen houtje. De uitvoering van deze werken kan niet moeilijk worden genoemd. Het belangrijkste is om alle instructies te volgen. Verwaarloos geen van de fasen van het werk.

Ten eerste moet je de lijst met hulpmiddelen benadrukken die nuttig zijn voor de meester in de constructie van de kippenhok:

 • een hamer;
 • spijkers en schroeven;
 • zag;
 • schroevendraaier;
 • meetlint;
 • schop;
 • schaafmachine;
 • een bijl.

Naast de hulpprogramma's moet u de benodigde hoeveelheid bouwmaterialen aanschaffen. Hun aantal kan worden berekend bij het opstellen van het schema / project van het kippenhok.

In elk geval zijn de volgende componenten nodig:

 • boord;
 • houten staven;
 • multiplex;
 • oude raamkozijnen;
 • je kunt een oude houten deur in het land vinden;
 • geschikt isolatiemateriaal;
 • cement;
 • schebonka;
 • dakbedekking;
 • ventilatiepijpen.

Veel van deze elementen kunnen worden doorzocht op uw zomerhuisje. Meestal zijn het de oude kozijnen en deuren die overblijven van de oude gebouwen op het bestaande land.Deze items zijn perfect voor het maken van een schuur voor lagen. Nadat alle noodzakelijke diagrammen en tekeningen zijn gemaakt, zal het mogelijk zijn om verder te gaan naar de voorbereiding van de funderingsbasis van het kippenhok. Merk op dat voor de constructie van het kippenhok plaatsen moeten worden gekozen die zich op een bepaalde hoogte bevinden. Zodoende kun je het toekomstige huis behoeden om door te dringen in zijn binnenste deel van de rampzalige vochtigheid.

De stichting is geen verplicht onderdeel van de coop. Maar als je toch besluit het te halen, is het aan te bevelen om te kiezen uit de volgende opties, die ideaal zijn voor pluimvee.

 • Pijlerbasis. Een dergelijke stichting zal een uitstekende oplossing zijn bij het ontwerpen van een kippenhok. Kolombases zijn meestal gemaakt van blokmaterialen of betonmix. De steunen (kolommen) moeten langs de omtrek van de geplande constructie worden bevestigd.
 • Stapel. In de meeste gevallen is de paalfundering uitgerust, als we het hebben over gebieden met deinende of drassige grond. De palen zelf moeten worden geïnstalleerd in de groeven, gemaakt in de grond, langs de omtrek van de toekomstige constructie. Als je kiest voor een paal van een rekstok, dan kan deze worden gebruikt bij de bouw van een indrukwekkend huizenblok.
 • Belt. Een dergelijke variant van de stichting wordt terecht erkend als een van de meest populaire en vaak aangetroffen. Het kan gebruikt worden ongeacht de grootte van het kippenhok dat u van plan bent om op de site te bouwen. Bereid deze basis voor door een betonmix toe te passen (er wordt aangeraden om een ​​product van het merk M500 te gebruiken), wapening en scherpe randen.

Natuurlijk, als het huis niet het hele seizoen is en alleen in de zomer zal worden gebruikt, is het helemaal niet nodig om het op basis van fundering te bouwen. Het zal voldoende zijn om een ​​eenvoudige houten kist op de bodem te bouwen.

Overweeg het proces van het voorbereiden van de fundering voor het voorbeeld van de kolomoptie:

 • graaf gaten in de hoeken van de toekomstige erectie met een diepte van ongeveer 50 cm en een breedte van een schop;
 • bevestig de houten spijlen in de uitgegraven gaten met een breedte van ongeveer 3-5 cm;
 • verder moeten zowel de spijlen als de putten zelf met puin worden gevuld;
 • daarna wordt de cementmortel voorbereid en op de grond gegoten, waardoor de staven worden versterkt;
 • op een dag zal het mogelijk zijn om door te gaan naar de productie van muren, omdat tegen die tijd het cement al "gepakt" is.

Daarna kunt u doorgaan naar de muurstructuren van het apparaat.

Hier kan een dergelijk actieschema nuttig zijn.

 • Eerst moet je de eerste kroon van de tralies maken.
 • Het aantal loodrecht op elkaar geplaatste staven is rechtstreeks afhankelijk van de afmeting van de afwerkmaterialen - als de afsnijdingsplaten smal zijn, zijn extra liggers nodig. Alle onderdelen moeten worden vastgezet met schroeven.
 • Daarna moet u van buitenaf en van binnenuit het kippenhok een bekleding van spaanplaat, hardboard of triplex plaatsen.
 • Tussen de afzonderlijke lagen van muurconstructies moet isolatiemateriaal worden gelegd, bijvoorbeeld minerale wol. Natuurlijk, als het kippenhok is gepland om alleen voor gebruik in de zomer te worden gebouwd, dan zal het mogelijk zijn om alle processen uit te voeren zonder isolatie te installeren.

De volgende constructie die je moet uitrusten, is het dak van een pluimveestal. Het is toegestaan ​​om het af te werken met verschillende dakbedekkingsmaterialen. Meestal kiezen mensen hiervoor voor leisteen, ondulin en dakbedekking. Er zijn veel manieren om het dak van het kippenhok te bouwen - elke meester kiest zelf de beste optie. Met betrekking tot de structuur van het dak, dan meestal ontwerp enkele of geveltop modellen.

Natuurlijk is een stalconstructie het gemakkelijkst te maken, en het is goedkoper. De moderne geveltopoptie ziet er echter esthetisch aantrekkelijker uit en is warm. Vergelijkbare componenten worden als volgt bereid:

 • eerst worden spanten op de muurbodems gelegd;
 • dan wordt een frameconstructie aan hen genageld;
 • op het voorbereide frame isolatiemateriaal installeren (indien nodig);
 • de laatste laag van de resulterende "taart" zal dakbedekking zijn.

Het is erg belangrijk om de vloer in het kippenhok goed te regelen. Meestal is het gemaakt van beton, planken of aarde.

Concrete opties zijn dus een van de meest betrouwbare. Ze laten geen roofdieren het huis in. De betonnen vloer kost echter een nette som, vooral als je het vergelijkt met andere oplossingen. Bovendien zal in een kippenhok met een dergelijke vloer op elk moment van het jaar koel zijn. De eenvoudigste vloer op aarde kost het minste. Als u een speciaal diep strooisel gebruikt, zal een dergelijke ondergrond ook warm zijn. Roofdieren die pluimvee, zoals fretten, willen eten, kunnen echter gemakkelijk het huis binnenkomen met een vuilbodem.

Warm is de vloer van de boom.Bovendien, met een vergelijkbare basis in de schuur zal niet in staat zijn om andere gevaarlijke dieren te krijgen, en de kosten van houten vloeren is goedkoper dan beton. Laten we eens kijken hoe we het in een klein kippenhok voor 20 kippen kunnen uitrusten:

 • voor dergelijke werken zijn planken vereist, waarvan de lengte gelijk is aan één van de zijkanten van de constructie;
 • Het materiaal zelf is toegestaan ​​om bijna alles te kiezen (het kan erg goedkoop zijn);
 • zodat de vloer van hout niet verrot is, zullen er details moeten worden aangebracht zoals boomstammen gemaakt van staven (onder deze componenten zal er de nodige luchtcirculatie zijn die vochtigheid van de planken zal voorkomen);
 • houten vloer in het kippenhok zal moeten worden behandeld met speciale antiseptische middelen (veel gebruikers geven de voorkeur aan de samenstelling "Senezh");
 • verder moet op de vloer een vierkant frame worden geplaatst;
 • het zal nodig zijn om de planken erop te plaatsen, zorgvuldig aan elkaar aan te passen zodat er geen openingen zijn (als het onmogelijk is om deze delen aan te brengen, dan moeten de randen worden afgewerkt met een vlak);
 • afgewerkte vloer in het huis kan worden besmeurd met lijnolie - met deze tool zal het veel langer meegaan.

Een van de belangrijkste componenten van een kippenhok is de slaapplaats. Het is ook mogelijk om het zelf te doen. Overweeg een aantal nuances die in gedachten moeten worden gehouden in het geval van zelfproductie van deze elementen.

 • Voor elke kip is ongeveer 25 cm bar nodig - als er 20 kippen in het huis zijn, is roost nodig, met een totale lengte van 5 meter.
 • Meestal zijn deze onderdelen gemonteerd in de vorm van een ladder of horizontaal geplaatst. In geen geval mag de roost boven elkaar worden geplaatst, omdat de boven zittende kippen de vogels eronder zullen bevuilen.
 • Denk aanvankelijk na over in welk deel van het kippenhok je gemakkelijker en comfortabeler kunt opruimen, omdat het onder de slaapplaatsen ligt en alle vogelpoep zich verzamelt.
 • Maak rustplaatsen van een houten balk met een breedte van 3-5 cm. Met behulp van een schaafmachine kunt u alle vlakken van deze delen rond maken zodat de vogels ze comfortabel en veilig kunnen gebruiken.

Er moet voldoende ventilatie zijn in het kippenhok. Een dergelijk systeem kan worden gemaakt in de vorm van eenvoudige gaten voor uitlaat of in de vorm van een volle doos die onder de dakconstructie is gemonteerd.

Hoe de binnenkant uit te rusten?

De interne opstelling van het kippenhok is een belangrijke fase in de voorbereiding van deze structuur voor de "invasie" van vogels. Vooral binnen de huizen zijn de volgende belangrijke elementen:

 • nesten - ze worden in de uiterste hoek van de constructie geplaatst;
 • zitstokken (we hebben hierboven gesproken over de nuances van hun zelfproductie) - in de regel zijn deze delen evenwijdig aan de nesten gerangschikt;
 • drinkers en voeders;
 • dienblad gevuld met gezeefd as of zandmengsel;
 • verwarmingseenheden, als we het hebben over de inrichting van het hele jaar door faciliteiten;
 • apparatuur die verantwoordelijk is voor de ventilatie van de kamer;
 • verlichtingstoestellen.

Absoluut alle componenten die in het kippenhok aanwezig zijn, het is belangrijk om op zo'n manier te installeren dat ze de doorgang niet belemmeren, en ook de toegang tot elkaar niet blokkeren. Bovendien mag niets de reiniging van de stal voor legkippen belemmeren.

Handige tips

Het is niet aan te raden om een ​​extra grote schuur te bouwen voor 20 kippen. Als er een klein aantal vogels is, kunnen ze in een dergelijke omgeving gemakkelijk bevriezen. Het is niet nodig om de fundering te bouwen als het kippenhok alleen in de zomer wordt gebruikt.Als het gebied van het gebouw dit toelaat, is het de moeite waard om in het kippenhok een compact bad gevuld met as te plaatsen. Daarin zullen kippen hun veren reinigen en zich ontdoen van verschillende parasieten.

Als uw site absoluut vlak is, is het de moeite waard om zelfstandig een kleine heuvel uit te rusten waarop het huis zich later zal bevinden. Zo'n heuvel kan worden gemaakt van steen of gespleten baksteen. Experts adviseren niet om kippenhokken te bouwen van blokmaterialen of stenen, omdat ze erg koud zijn, vooral als je ze vergelijkt met hout. In dergelijke omstandigheden zullen de kippen niet erg comfortabel zijn, wat noodzakelijkerwijs de eiproductie zal beïnvloeden.

Het is raadzaam om dergelijke gebouwen aan te vullen met daken met twee hellingshoeken. Zulke ontwerpen zijn veel effectiever om een ​​comfortabele temperatuur in het kippenhok te behouden. Daarnaast kunnen ze een soort zolder bouwen waarin de eigenaars voedsel of de nodige gereedschappen kunnen plaatsen. Uitgerust met een comfortabel kippenhok voor 20 kippen, moet je niet vergeten dat ze een geschikte plek nodig hebben om te wandelen. In dit geval is het toegestaan ​​om een ​​zone met een breedte van 2 m en een lengte van ten minste 7 m toe te wijzen.

De vloer in het kippenhok wordt aanbevolen om uit twee planklagen te spreiden (als er een houten vloer wordt gebouwd). Bovendien is het boven op de eerste laag beter om een ​​waterdicht materiaal te plaatsen - het gebruikelijke dakbedekkingsmateriaal zal de meest betaalbare optie zijn. Wanneer u de zelfaanbouw van een "woning" voor 20 lagen voltooit, moet u alle bouwhiaten vakkundig dichten. Vergeet niet dat dit pluimvee erg bang is voor tocht.

Succesvolle projecten

Het kippenhok kan niet alleen een geweldige plek om kippen te worden, maar ook een mooi detail van landschapsontwerp worden. U kunt bijvoorbeeld een nette structuur van de planken maken, geverfd met pure chocoladeverf, en ze vervolledigen met een sneeuwwit kader van houten latten. Dit gebouw zal er spectaculair duobruin bruin dak uitzien, evenals een klein raam met een wit kader.

Op zoek naar niet-standaard oplossingen, kunt u verwijzen naar de originele ontwerpen in de stijl van het wilde westen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om 2 gebouwen dicht bij elkaar te plaatsen, achter een ruime plek om kippen te lopen. Bouw in dergelijke kippenhokken kleine balkons en kleine luifels boven de ingang.

Hoe maak je een kippenhok op 20 kippen met je eigen handen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer