Mini-kippenhok: projecten, constructie en inrichting

Veel tuinders, naast de tuin, planten op zichzelf en verschillende dieren - geiten, eenden, kalkoenen. Kippen worden beschouwd als een van de meest populaire soorten gedomesticeerde vogels. Het volgende beschrijft hoe een klein kippenhok uit te rusten in de tuin.

projecten

Er zijn veel verschillende projecten om een ​​kippenhok te bouwen. Hier worden alleen kleine constructies overwogen, voor 5-7 kippen. Pluimveestallen kunnen zowel stationair als draagbaar zijn.

Mini-kippenhokken hebben een aantal onmiskenbare voordelen:

 • verschillen in de kleine maten;
 • kan mobiel zijn;
 • projecten met geïsoleerde wanden vereisen geen extra verwarming;
 • de deur dient om het interieur te ventileren;
 • Binnen is het noodzakelijk om alleen rustplaatsen uit te rusten, 1-2 nesten voor lagen, drinkbakken en verschillende voeders.

Als je een stationair kippenhok gaat bouwen, kies dan een plaats met middelmatige verlichting van de zon, beschermd tegen windstoten. De ideale optie zou zijn in de buurt van een hoge struik, waarvan de schaduw het huis van de vogel zou beschermen tegen oververhitting, en de ijle takken van de struiken - om een ​​diffuus licht door te laten. Selecteer een verhoogde locatie voor waterstroming om vocht te voorkomen.

Een draagbaar kippenhok vereist dergelijke condities niet. Overigens, om de beweging langs uw sectie te vergemakkelijken, bevestigt u deze aan de onderkant van het wiel en aan de zijwanden - handgrepen.

Kies om te beginnen het type van uw kippenhok - stationair of mobiel. Bepaal vervolgens de grootte van het toekomstige huis (houd er rekening mee dat veterinaire normen de leefruimte voor 1 kip bepalen op 0,33 m² M. Voor 5 kippen heeft u een kippenhok nodig met een oppervlakte van ongeveer 2 m² M. U kunt een kippenhok ontwerpen met een vierkante basis (1,5x1, 5 m), het is mogelijk met een rechthoekige (1x2 m) Bereken de hoogte op basis van uw eigen hoogte + 20 cm - dus het zal handiger zijn om het interieur van het huis schoon te maken en te desinfecteren.

Meestal is een kippenhok gebouwd in twee delen - een huis met nesten en zitstokken, en een volière voor het wandelen en voederen van vogels.De grootte van de nesten dient minimaal 40x40 cm te zijn.De zitstokken moeten zich op een hoogte van maximaal 1,2 m bevinden (voor looploze rotsen) en zijn uitgerust met een geschikte ladder. Installeer de kattenbak onder het huis. De grootte van de behuizing is ongeveer 3-5 vierkante meter. m, hoe meer, hoe beter. Vanwege het aantal kippen dat beweegt, hangt de productie van hun eieren af.

Er zijn projecten met één en twee verdiepingen. Natuurlijk is de constructie met twee verdiepingen compacter: het huis stijgt boven de volière en neemt geen extra ruimte in beslag die kan worden gebruikt voor wandelende vogels. De vorm van de omheining is afhankelijk van je verbeelding, sommige boeren maken het in de vorm van een hut.

Materialen en gereedschappen

Om zelf een houten kippenhokje te bouwen, U hebt het volgende nodig:

 • voor de basis van de structuur en zitstokken - staven van 4 x 4 cm van verschillende lengte;
 • multiplex of spaanplaat voor de nesten en muren van het huis;
 • metalen gaas voor behuizingsbehuizing;
 • dakbedekkingsmateriaal (leisteen, dakmateriaal, enz.);
 • isolatie;
 • gereedschapskist;
 • scharnieren, schroeven, spijkers, hoeken;
 • voor een raam - glas of polycarbonaat.

constructie

Hoe maak je een klein huis met je eigen handen? Het is noodzakelijk om een ​​schets te maken van de toekomstige structuur, vervolgens op basis daarvan - een gedetailleerde tekening.Bepaal de grootte en het type constructie door de beschikbaarheid van vrije ruimte in uw achtertuin.

Het is niet aan te raden een vogelhuis direct op de grond te bouwen. Vanaf de grond zal het vochtig en koud worden, de kippen zullen zich ongemakkelijk voelen. Verhoog het op de palen of bouw op de fundering.

stichting

Funderingconstructie is alleen vereist voor een stationair project. Kies het type afhankelijk van de tijd die u hebt en uw financiële mogelijkheden. De eenvoudigste manier om een ​​kolenstichting te bouwen. Daarvoor moet je een betongoot rond de omtrek van de geselecteerde site gieten. Installatie van steunkolommen is mogelijk op een goed geramde grond.

Voor strip en solide fundering, moet je een bekisting maken en dan beton. Verhoogt zowel tijd als vulgebied. En dit zijn extra uitgaven en verspilde krachten. Hoewel, ongetwijfeld, een structuur met een monolithische basis en grondiger anderen, en beter de vrede van de vogel tegen de alomtegenwoordige knaagdieren beschermen.

Volgende verdieping is gelegd. Je kunt het halen uit planken, beton, zelfs klei. Voor een houten kippenhok is de meest acceptabele optie een plankenvloer.Je kunt een metalen rooster rekken met middelgrote cellen als een vloer (zodat de kippen niet naar beneden vallen en de uitwerpselen vrijuit glijden), en een vloer van planken eronder bouwen. Als u een pan installeert om kippenresten tussen hen te verzamelen, is schoonmaken een vrij eenvoudige taak.

Als je een kippenhok bouwt, moet je de vloer opwarmen. Voor de kolomvormige fundering is het beter om een ​​dubbele vloer te leggen, in de intervallen tussen de lagen van de platen die isolatie hebben gelegd, is het beter om milieuvriendelijke watten te hebben. Bij minerale wol moet er een waterdicht materiaal worden gelegd, omdat het water goed absorbeert en met tegenzin weggeeft.

Als je besluit om een ​​draagbaar model van een mini-kippenhok te bouwen, maak je de vloer van een open luchtkooi van een groot raster - het zal de vogels toelaten om te pikken op het gras dat groeit op de installatieplaats van het kippenhok.

wanden

De constructie van het kippenhok begint met de constructie van het hoofdframe van de structuur. Bevestig de onderste riemen tussen elkaar zodat ze een stabiele rechthoek vormen. U kunt ze bovendien extra verstevigen met hoeken voor betrouwbaarheid. Bouw dan de fundering van de toekomstige muren - een soort frame,Daar bovenop is de bovenste trim (basis van het dak) geïnstalleerd.

De wanden kunnen zijn gemaakt van multiplex, mesh-chain-link, en je kunt deze materialen combineren. Voor een stationair kippenhok moeten ten minste 3 muren de kippen binnen beschermen tegen de grillen van de natuur - sterke wind, vorst, brandende zon. Een mobiel zomerverblijf voor kippen heeft meestal een kooi in de open lucht met grof gaas en het binnenhuis is omhuld met vellen spaanplaat of multiplex.

Vergeet bij een permanent kippenhok niet de muren te verwarmen met schuim, glaswol en andere thermische isolatiematerialen. Veel tuinders raden geen schuim aan vanwege de dichtheid en het onvermogen om vocht door te laten. In het huis, omhuld met schuim, zal de luchtvochtigheid altijd hoog zijn. De buitenzijde van de wanden kan dan worden behandeld met fungiciden ter bescherming tegen schimmels.

De wanden kunnen ook worden samengesteld uit boomstammen of balken, vooral als het appartementencomplex is gebouwd in de vorm van een blokhut.

Een voorbeeld van het oorspronkelijke ontwerp van het huis is het gebouw in de vorm van een tuinhuisje.

Voor een betere verlichting en ventilatie, maak een raam in een van de muren. De grootte en locatie kunnen willekeurig zijn, maar het is wenselijk dat het oppervlak van het venster ongeveer 1/10 van het gehele oppervlak van de muren was. Voor een stilstaand huis moet het raamkozijn tenminste het dubbele zijn.

Vervolgens settelen in het kippenhok. Zijn positie wordt bepaald - op de grond of op de "tweede verdieping", in het tweede geval is een ladder nodig om het fokken van kippen in het huis te vergemakkelijken. Direct naast de achterste muur van het huis zijn er 2 nesten, bedekt met droog gras en veren voor zachtheid. Een deel van de muur kan worden gemaakt voor het verzamelen van eieren. Trouwens, onthoud dat kippen hun eigen voorkeuren hebben en het gebeurt vaak dat ze weigeren om de voorbereide nesten binnen te rennen, maar ze zetten hun eigen nest op. In dit geval zul je op de een of andere manier aanpassingen moeten maken, bijvoorbeeld overplaatsingsnesten.

De deur voor het betreden van kippen wordt meestal op de gevel van het huis gemonteerd, iets verder naar de zitplaatsen is het raadzaam om een ​​ladder te maken (vooral als u een ras hebt dat niet is aangepast voor vluchten), zijn betrouwbare zitstokken bevestigd.

Aan de zijkant, maak een deur voor jezelf - niemand heeft de schoonmaak geannuleerd! En een raam voor verlichting en ventilatie (als alle wanden solide zijn).

dak

Nu kun je het kant en klare kippenhok bijna bedekken. Om dit te doen, zijn steunbalken of een massief plafond gemaakt van planken gemonteerd over het bovenste frame. Ze zijn gelegd isolatie, en op de top - het materiaal van het dak. Dak do mono of dvuhskatnoy - zodat neerslag zich niet ophoopt op het dak.

Mengvoer kan worden opgeslagen op de zolder die wordt gevormd (kijk uit voor vocht - deze kan vervagen of beschimmelen). U kunt ook een extra ventilatiesysteem bouwen - houd de buis op het dak, maak een plug buiten en gebruik deze indien nodig. Vul de opening tussen de wanden en het dak met montageschuim - om tocht te voorkomen.

Plaats vervolgens de volière. Om dit te doen, construeren we de frames van de zijwanden en spannen het rooster daarop uit. Het is mogelijk om het materiaal van de muren te combineren. We maken bijvoorbeeld een deel van de wanden gaas en sommige - vast. Ook met een dak voor een volière. Je kunt het geheel bedekken met een dak, of je kunt de maasramen in het plafond laten voor betere verlichting en voor de kippen om je dosis ultraviolette straling te ontvangen.

Interieur arrangement

Het interieur van het kippenhok heeft zijn eigen kenmerken die moeten worden overwogen.

 • Plaats zitstokken op een hoogte van 1,1 - 1,2 m, de ene iets lager dan de andere. Hun totale lengte zou ongeveer 3-5 m moeten zijn, en dan zullen 5 kippen op hun gemak rusten. Maak de afstand tussen de zitstokken ten minste 0,35 m, en degene die zich het dichtst bij de achterwand bevindt, moet zich op minimaal 0,25 m afstand bevinden.Zitstokken voor kippen zijn meestal gemaakt van ronde staven met een diameter van 5-6 cm om verwondingen aan hun pootjes te voorkomen. Het ontwerp van de zitstokken moet betrouwbaar zijn en een goed draagvermogen hebben, anders zullen de palen beginnen te buigen onder het gewicht van de vogels en kunnen breken.
 • De feeder wordt meestal geïnstalleerd langs de zijmuur van het huis. De bovenkant van de feeder bedekt de rake - dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat kippen, deze kleine hersenloze wezens, geen voer met hun voeten verspreiden.
 • Drinken via de trog meestal ingesteld tepel, hoewel een fluitoptie ook mogelijk is. In de buitenluchtkooi ook een voedertrog en een drinkbak monteren. Vergeet de zandbak voor uw kippen niet. In een grote kom giet je een mengsel van as en zand, de kippen houden ervan om erin te "baden". Dus proberen ze zichzelf te beschermen tegen insectenparasieten - teken, bedwantsen en anderen. Het is niet raadzaam om een ​​bad in het slaaphuis in een bad met zand te plaatsen - er is niet genoeg ruimte.
 • Om perfecte lichtomstandigheden te behouden een elektrische lamp is geïnstalleerd in een beschermende behuizing. Alle draden moeten naar buiten worden gehaald en in speciale dozen worden verborgen.
 • Nesten kunnen worden gemaakt in de vorm van dozeningebouwd in de muur, met een verwijderbaar deksel voor baggeren.De grootte van de nesten is grotendeels afhankelijk van het feit of u een groot of een klein ras hebt. Plaats voor het leggen van eieren mag niet krap zijn voor vogels.

Als je een permanent kippenhok aan het bouwen bent, zorg dan voor het extra ventilatiesysteem van het kippenhok. Immers, bij koud weer in de winter is luchten door de deur of het raam niet beschikbaar. Het is het beste om het aan- en afvoersysteem uit te rusten op de plaats waar de kippen de nacht doorbrengen. Hiervoor worden 2 buizen in het dak ingebouwd, waarvan de diameter gelijk is aan 0,2 m. Men zal dienen voor het binnenkomen van schone lucht, de tweede zal vervuild verwijderen.

Voor de installatie van dit systeem moet je een lichte klus doen.

 • Maak twee gaten in het dak onder de buis. Plaats de afvoerleiding voor vuile lucht boven de plaats waar de kip zich bevindt. De lengte van de buis is ongeveer 65-70 cm, waarvan 0,5 m boven het dak.
 • Pijp voor verse lucht wordt weg van de baars gemonteerd. De onderkant van de buis bevindt zich op een niveau van 0,2 m van de vloer. Over het dak staat 30 centimeter rand.
 • Boven de bovenste gaten van de pijpen maken de pieken. Ga stevig zitten met dakbedekkingsmateriaal of vul met schuim.
 • Voorzie pijpen met dempers zodat ze indien nodig afgedekt kunnen worden.

Je kunt ook de vloer leggen met zaagsel of stro.Dit strooisel beschermt de benen van kippen tegen de kou, laat het strooisel van vogels de houten vloer niet bederven en stimuleert de instincten van de kippen om hooi te roven op zoek naar graan. De dikte van dit nest is ongeveer 20 cm.

Het is wenselijk om te voorzien in de mogelijkheid om extra verwarming aan te brengen in de wintervorst tijdens de constructie van een stilstaand huis.

Succesvolle voorbeelden

Hier zijn enkele voorbeelden van succesvolle en originele ontwerpen van een kippenhok in het land.

Tegelvolière

Als je van je tuin houdt, maar geen kippen de kans wilt ontnemen om je te laten smullen van wiet en insecten, maak dan een wandeling voor hen in de vorm van een maastunnel. Het kan worden gedragen als de vogels het gras plukken. Rol het net in een boog en aan de onderkant verbindt u de randen met een vislijn, touw van synthetische vezels en draad. Dergelijke bundels zijn geschikt voor het verbinden tussen delen van de tunnel.

Kippenhok-kast

Een strikte constructie die lijkt op een chiffonier. Het heeft een nadeel: extra verlichting is nodig, want kippen zien het niet goed in de schemering.

Kippenhok-hut

Het eenvoudigste ontwerp is meer geschikt voor diegenen die geïnteresseerd zijn in het kijken naar de vogels, in plaats van extracten van dit praktische gebruik in de vorm van eieren.

Coop Nest

Het huis met gaaswanden wordt op één steun boven de grond geheven, waaraan een ronde ladder is bevestigd.

Als je kinderen hebt, bouw dan mooie en maximaal open kippenhokken - het is interessant voor kinderen om te kijken hoe kippenvlees zich gedraagt ​​en voedt.

Probeer het kippenhok zo comfortabel mogelijk te maken, voedsel van hoge kwaliteit te leveren, water - en geloof me, ze zullen je bedanken met verse eieren.

Een gedetailleerd verhaal over de oprichting van de winterhok - in de onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer