Wat moet de vloer in het kippenhok zijn en wat is het beste om te kiezen?

 Wat moet de vloer in het kippenhok zijn en wat is het beste om te kiezen?

Veel mensen, die hun perceel buiten de nieuwe gebouwen van de stad hebben gekregen, worden enthousiast geaccepteerd om niet alleen kassen voor hun eigen groenten te bouwen, maar ook lokalen voor het fokken van kippen. En in het begin hebben dergelijke eigenaren een groot aantal vragen over de bouw. Een van zulke belangrijke vragen is wat de vloeren in deze kamers zouden moeten zijn, en als er opties zijn, welke beter geschikt is voor specifieke omstandigheden.

Functies en typen

In het ideale geval moet het kippenhok worden gebouwd rekening houdend met de verwarming tijdens het koude seizoen. Om ervoor te zorgen dat kippen een goede productiviteit hebben, hebben ze niet alleen voer nodig, maar ook goede huisvestingsomstandigheden. De temperatuur in de kamer waar ze worden bewaard, mag niet onder de +10 graden komen. Als deze temperatuurnorm niet is gewaarborgd, begint de vogel pijn te krijgen van onderkoeling, houdt op eieren te vervoeren en aan te komen. Ontsteking van de longen is een van de meest voorkomende ziekten bij kippen, leidend tot het verlies van vee, en bij strenge vorst bevriezen ze vaak hun benen. Dit kan natuurlijk niet worden toegestaan.

Ongeacht wat de kamer is, die vastbesloten is om de vogels te houden, is de bodem van het apparaat de primaire taak van de eigenaar. De vloer in het kippenhok moet worden uitgerust nog voordat de geplande stam van de kippen erin wordt geplaatst. De betrouwbaarheid van het binnendringen van roofdieren, vocht en kou van buitenaf is een voorwaarde voor een succesvol beheer van de eigen pluimvee-industrie.

Meestal rusten in kippenhokken dit soort vloeren uit:

 • aarden, gekenmerkt door lage kosten en grote tekortkomingen;
 • concreet, goed beschermend de vogel tegen ongenode roofdieren, maar redt slecht hitte;
 • houten, de meest milieuvriendelijke, maar helaas ook de meest brandgevaarlijke.

Van al deze houtsoorten is het beste vloermateriaal het beste en zijn de laagste kosten gemalen (aardevloer).Betoncoaten vereist materiële kosten, niet alleen voor het werken met beton zelf, maar ook voor die activiteiten die gericht zijn op het elimineren van het belangrijkste nadeel van dergelijke vloeren - het snelle warmteverlies in de gure zomer en de volledige afwezigheid ervan gedurende alle overblijvende seizoenen. Maar laten we hier later over praten.

Dekkingselectie

Iedere eigenaar die besluit legkippen op zijn boerderij te gaan leggen, is vrij om de vloerbedekking in het kippenhok om zijn eigen redenen te kiezen. Maar hij kan de onwrikbare vereisten voor vloeren in dergelijke gebouwen niet negeren, afhankelijk van de volgende factoren:

 • klimaatzone van verblijf;
 • diepte van het grondwater;
 • bodemtype in het gebied;
 • de aanwezigheid van roofdieren.

Voor te harde klimaatzones in het noorden en West-Siberië, waar in de winter de vorst vaak het punt van -40 graden Celsius bereikt, zullen aarde- of betonnen vloeren dat niet doen. Op dergelijke vloeren zonder verwarming heeft de vogel geen kans om te overleven. Daarom zijn er voor de eigenaar geen andere opties om de vloer te kiezen, behalve voor hout of beton met de verplichte verwarming van de kamer.

De aarden vloer is niet geschikt voor die woongebieden waar veel roofdieren, losse grond en het dichte grondwater voorkomen.In het regenseizoen dreigt een aarden hen in het gebied met dicht grondwater te worden overstroomd, en deze gang van zaken kan goed genoeg zijn voor watervogels, waar de kip niets mee te maken heeft. De houten vloer is ook slecht geschikt voor een kippenhok in vochtige gebieden - in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid, rot het snel en wordt bedekt met schimmelgroei.

Betonnen bekleding beschermt het huis goed tegen knaagdieren en roofdieren. En als een waterdichte pakking onder het beton wordt gelegd (dikke polyethyleenfilm in meerdere lagen, dakbedekking of dakbedekking met bitumenvulling), zal noch bodemvocht noch grondwater in deze ruimte binnendringen. In de zuidelijke regio's is zo'n vloer niet minder goed voor een pluimveehok, net als een houten. Maar in natte gebieden heeft het alle voordelen ten opzichte van andere coatings.

In de droge klimaatzones is de goedkoopste optie van de vloer aarden. Het kost niet veel, maar in het geval van losse grond moet het worden versterkt door de kleilaag bovenop te plaatsen en te drukken. Klei houdt goed vocht vast en vormt een redelijk dichte bovenlaag van de coating.Het wordt aanbevolen om dergelijke vloeren niet in bosgebieden te plaatsen, waar een groot aantal dieren is die graag op eieren en vogels jagen.

Wanneer alle andere omstandigheden gelijk of geschikt zijn, moet het kiezen van het materiaal voor vloeren in het kippenhok worden geleid door de volgende vereisten:

 • veiligheid (van water, vuur, roofdieren, ziekten van koude of hitte, traumatische factoren);
 • vochtbestendigheid (niet vergaan, niet bevriezen, er is geen schimmel);
 • kracht (niet instorten, niet mank lopen, ontoegankelijk voor roofdieren);
 • lage thermische geleidbaarheid (houdt de temperatuur goed);
 • milieuvriendelijkheid (veroorzaakt geen schade aan de vogel, stoot geen schadelijke geuren uit).

Hoe doe je het zelf?

De installatie van de vloer moet worden uitgevoerd nadat de muren van het pluimvee zijn gemonteerd. En aangezien houten en betonnen vloeren een fundering vereisen, moet met deze omstandigheid rekening worden gehouden vóór de bouw van het kippenhok. Natuurlijk, als de keuze van de eigenaar werd gemaakt ten gunste van een van deze soorten seks. Als onder het kippenhok gepland is om het afgewerkte pand te gebruiken, moet in dit geval de fundering erin worden ingebed. Het is mogelijk om de bestaande kelder onder het pand te gebruiken, maar dit is niet altijd haalbaar.Bovendien is niet bekend op welke belastingen de oude fundering is berekend en of deze na de aanpassingen een betrouwbare ondersteuning voor het hele gebouw kan zijn.

Voor een houten vloer kan de fundering van een licht type zijn, bijvoorbeeld zuilvormig of lint, met een ondiepe vulling. Maar het verdient de voorkeur om, om economische redenen, dezelfde kolombasis voor een dergelijke structuur als een kippenhok te regelen. Het is gemaakt door de methode van metselwerk op een solide basis of door het boren (graven) van smalle gaten tot een diepte die de diepte van het bevriezen van de grond in het gebied overschrijdt. Uitgegraven of geboorde gaten worden gebruikt als nesten waarin u stukjes metalen pijp kan aanbrengen met een diameter van ongeveer 200 mm en vervolgens hun interne holte vullen met beton. Dit zal resulteren in een soort van gewapend betonnen pijlers waarop houten stammen worden gelegd rond de omtrek en op de kruising van de kippenhok scheidingswanden.

Als er geen leidingen in de boerderij zijn, is het mogelijk om in elke put een kolombekisting in de vorm van een vierkant van 200x200 mm te plaatsen met behulp van planken.en vul ze dan ook met beton. Het is belangrijk dat de funderingspijlers zich op dezelfde hoogte op de horizon bevinden en 25-30 cm boven het maaiveld uitkomen. Dit geldt voor buizen en houten bekistingen.Als de pilaren zijn gemaakt zonder buizen, moet u eraan denken om het betonnen gietstuk te versterken met metalen wapening (of met eenvoudige staven draad met een diameter van 5 of 6 mm). De pilaren zijn een redelijk solide basis voor de latere constructie, dus het is voldoende om ze op een afstand van 3 meter van elkaar langs de hele omtrek te verdelen, met de verplichte overweging van de steunen tegenover elkaar aan elke kant.

Voor zeer kleine gebouwen met een geplande populatie van leghennen van maximaal 15-20 stuks, is het voldoende om kolommen met stenen in 3-4 rijen te leggen (3 stenen op een rij). Het is raadzaam om beton met een basis met een kleine diepte (10-15 cm) in de grond onder elke bakstenen pilaar te gieten. Zulke pilaren worden vaker geïnstalleerd - ongeveer elke meter. Je kunt aan andere aanbevelingen voldoen (elke 50-60 cm), maar dit is te vaak voor zo'n lichte constructie.

Verdere werkzaamheden aan het apparaat van houten vloeren worden uitgevoerd volgens een strikt algoritme.

 • Op de funderingsstijlen zijn de evenwijdige evenwijdige steunbalken 200x200 mm groot. Een waterdichtmakend materiaal wordt gelegd tussen het oppervlak van de pilaren en de staven (bijvoorbeeld ruberoid). Het is aan te raden om een ​​lichte helling van steunstaven aan één kant te weerstaan ​​om later het proces van het reinigen van de kamer te vergemakkelijken.
 • Loodrecht op hen staan ​​de laps, die 100x100 mm groot zijn, loodrecht op hen geplaatst met een stap van 50 cm.
 • Lagers en steunstangen worden met een hamer en lange nagels aan elkaar bevestigd. Voor het vaststellen van de betrouwbaarheid kunt u metalen hoeken gebruiken als bevestigingsmiddelen. Het niveau is aangepast aan de horizontale vertraging.
 • Aan de onderkant van de lag op het hele gebied van het kippenhok, kunt u een metalen rooster maken, dat de basis van de structuur zal zijn. De ruimte tussen de vertragingen in de aanwezigheid van het raster kan worden opgevuld met isolatie (minerale wol, bijvoorbeeld, of geëxpandeerde klei). Het gaas zal isolatie houden onder de voorwaarde van extra spanning. Maar deze bewerking kan niet worden uitgevoerd, het is niet verplicht.
 • Start legborden loodrecht op de vertragingen. Platen moeten dezelfde dikte hebben - niet minder dan 25 mm. Bovendien zijn ze zo lang gesneden dat het gewricht in het midden van de lag valt.
 • Versla de planken in een hoek met de boomstammen.
 • Wanneer de vloer volledig bedekt is, moet deze worden behandeld tegen vocht en iets later - met kalkmortier van ongedierte.

Voor een betonnen vloer is het beter om een ​​stripfundering te maken met een stortdiepte van 30-40 cm. De hoogte van de rand boven de grond is dezelfde 25-30 cm als bij de kolomvormige fundering.

Wanneer het beton volledig hard wordt, is het mogelijk om de vloer over te nemen.

 • Maak de grond in de fundering waterpas en stamp deze aan.
 • Maak een kleine laag zand (2 cm).
 • Bedek 3-4 cm met een laag puin of grote steentjes.
 • Knoeit een laag puin en leg er een waterdichtingsmateriaal (film in twee lagen, dakbedekking, dakbedekking) overheen met de randen verwijderd aan de fundering.
 • Vul het vloeroppervlak met beton uit een mengsel van cement en zand in een verhouding van 1: 4 met de toevoeging van water in een vloeibare toestand.
 • Maak het oppervlak van het gieten glad met een speciale houten leveller en laat het minimaal 7 dagen staan ​​tot het beton volledig is vastgegrepen.

Begane grond is als volgt gerangschikt:

 • het gebied is vrijgemaakt van puin en vegetatie, geëgaliseerd;
 • de grond is grondig gecompacteerd (hiervoor kan een geïmproviseerd apparaat worden gemaakt op basis van een gezaagd houtblok met een houten spijlengreep eraan genageld);
 • top en vul de laag klei met een dikte van 10 cm;
 • Optioneel, leg het dakbedekkingsmateriaal in 2 lagen of vochtbestendig antislip linoleum.

Hoe warm te worden?

Voor de isolatie van vloeren in het kippenhok worden vaker organische strooiselmaterialen gebruikt: stro, hooi, zaagsel, mos.Deze componenten van het nest worden niet alleen afzonderlijk, maar ook in een gemengde vorm gebruikt. Zo wordt zaagsel nooit in zijn pure vorm voor dit doel gebruikt, houtkrullen dienen als een verplichte toevoeging eraan. In sommige ijzige gevallen wordt turf of mos toegevoegd en bovendien is dit mengsel bedekt met stro.

Mosveen is een uitstekend materiaal voor het verwarmen van vloeren in kippenhokken. Naast opwarming is het in staat om onaangename geuren in de kamer op te nemen en heeft het antiseptische eigenschappen. Zo'n mos, in de winter verspreid in een kippenhok, zorgt ervoor dat de kippen niet bevriezen.

Het strooisel op de vloer in het kippenhok bereikt soms een dikte van 30 cm. Door het organisch strooisel wordt de temperatuur in de pluimveehouderij op een temperatuur van 23-25 ​​graden gehouden, zelfs op ijzige dagen. Er is geen extra verwarming vereist. Het ding is dat in een dergelijk nest, onder invloed van vogeluitwerpselen, de ontbindingsprocessen van organische stoffen plaatsvinden, vergezeld van een toename van de temperatuur in deze laag.

Het belangrijkste is om het oude nest op tijd te vervangen, dat zijn warmtebesparende capaciteit verliest, voor een nieuw deel van organisch materiaal, klaar om te "werken" bij het verwarmen van de kamer. Meestal wordt het nest om de 2 maanden vervangen door een nieuw.Opgemerkt moet worden dat pluimvee specialisten niet het gebruik van minerale stoffen, zoals minerale wol of muurisolatiematerialen gemaakt van chemische materialen aanbevelen, die onaangename geuren kunnen verspreiden bij verwarming als isolatoren voor pluimveestallen.

Beoordelingen en advies van professionals

Volgens de feedback van de pluimveehouders met ervaring, wordt het duidelijk dat de sympathie prevaleert in de regeling in de particuliere pluimveehouderij van kippenhokken met houten vloeren. Dit is begrijpelijk: mensen willen een milieuvriendelijk product eten en proberen daarom hun kippen een natuurlijke habitat te bieden. Sommige mensen geloven bij deze gelegenheid dat het beter is om extra honderdduizend roebel uit te geven aan goede producten uit hun lagen, dan vier keer meer te betalen voor de behandeling van het maagdarmkanaal dat vergiftigd is door chemische eieren en vlees van kunstmatige kippen.

Maar voor nu, volgens statistieken, leven en handelen ze in ons dorp op de oude manier: het varkentje slaapt in zijn mest en de kippen graven gaten in de zandbodem van hun kippenhok. Landbouw in de pluimvee-industrie is meer toegewijd aan een goed onderhoud van zijn vee, maar er zijn nog steeds zeer weinig van dergelijke bedrijven per hoofd van de bevolking.We moeten deze zaak zelf aangaan om echte eieren te eten met een gele dooier en kippenvlees, dat 3 uur in plaats van een half uur wordt gekookt, waardoor de kip van de kippenboerderij in stof verandert.

Beginnend met de keuze van vloeren voor je eigen kippenhok, moet je luisteren naar enkele nuttige tips.

 • Na het leggen van houten vloeren in het pluimvee huis, evenals grote schoonmaak, moet de boom opnieuw worden behandeld tegen vocht en schimmels.
 • Bij het regelen van een kippenhok, vergeet niet over zoiets nuttigs als kamerventilatie. De afwezigheid van luchtverversing in het kippenhok zal zeker leiden tot de vorming van condensaat op alle oppervlakken, rotting en vernietiging van structurele elementen, ziekten van de vogel.
 • Als er eerder in het huis een betonnen vloer was, dan was de beste oplossing om er een houten op te zetten.
 • Voor het onderhoud van vogels in de zomer alleen voldoende om een ​​tijdelijk gebouw te bouwen met een vuile vloer.

Hoe je de vloer in het kippenhok met je eigen handen maakt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer