Kippenhokken: blauwdrukken, bouw- en landschapstips

 Kippenhokken: blauwdrukken, bouw- en landschapstips

Het verbouwen van gevogelte, waaronder kippen, is een behoorlijk veelbelovende bezigheid. Vooral gezien het feit dat de kosten van hun vlees in winkelketens en zelfs in de markten gestaag stijgen. Maar om niet teleurgesteld te worden als gevolg van onze inspanningen, moeten we ons zorgvuldig voorbereiden op dit proces.

Vereisten voor constructie

Wees niet bang dat het werk aan de constructie van het kippenhok erg moeilijk en ondraaglijk zal zijn, zoals soms om een ​​of andere reden te geloven. Als er een geschikte set materialen, gereedschappen, vrije ruimte en vrije tijd is, zouden zich geen problemen voordoen.De bouw van het kippenhok begint met het bepalen van het aantal toekomstige bewoners van het huis. Om alles zo duidelijk en competent mogelijk uit te voeren, is het de moeite waard om te overleggen met degenen die dergelijke huizen al voor vogels hebben gebouwd. Persoonlijke ervaring wordt niet vervangen door algemene instructies.

Als u nadenkt over het ontwerp van het kippenhok, moet u rekening houden met:

 • bescherming tegen verschillende roofdieren;
 • ontwerpt preventie;
 • de mogelijkheid om de kamer in de winter te verlichten en bij bewolkt weer;
 • het creëren van hoogwaardige isolatie;
 • organisatie van krachtige ventilatie van het huis.

Bij het bepalen van het gebied is het noodzakelijk om rekening te houden met het gebied onder het kippenhok en het gebied waar de vogel zijn poten kneedt. Het is onaanvaardbaar om een ​​pen in het dal te bouwen, omdat het daar constant nat zal worden van neerslag en mist. Maar enige hoogte doet geen pijn. Maar als het er niet is of als het onmogelijk is om zo'n plek te gebruiken, dan is een gelijkmatige rek voldoende. Als de vereiste ruimte wordt geteld, wordt meestal aangenomen dat elke 5 lagen minstens 3 vierkante meter nodig heeft. m.

Voor 3 vogels en minder is er genoeg van een moeras met het gebied vanaf 1 m2. Het zijn deze dimensies die niet willekeurig werden gekozen, omdat ze de kippen volledig laten bewegen.Hoe mobieler deze dieren, hoe meer eieren kunnen worden verkregen. Afgesloten gebieden per 5 vogels moeten 6-7 vierkante meter beslaan. m. Het is wenselijk om wandelgebieden en uitgangen naar het vanuit het zuiden te plaatsen.

Deze sites moeten worden bedekt met de priemende wind. Om te voorkomen dat er regen op kippen valt, zodat de zon niet brandt, moet u de luifel uitrusten. Op een vlakke ondergrond is de hoogte kunstmatig georganiseerd, het wordt gemaakt door zand en puin in slaap te vallen. Het voorkomen van knaagdieren bij hun pogingen om naar het kippenhok te gaan helpt bij het leggen op de heuvel van de kleilaag, vermengd met scherven glas.

Vanaf het allereerste begin is het de moeite waard om de optimale benadering te kiezen voor het aansteken van het kippenhok - meestal staat de deur op het zuidoosten.

Typische plafondhoogten zijn 2-2,2 m. Deze parameter biedt het grootste totale luchtvolume. Wanneer het raam zich buiten de deur bevindt, wordt het op een hoogte van 110-120 cm boven de vloer geplaatst. Tegelijkertijd zijn de totale afmetingen minimaal 50x50 cm. In de zomer is het gemakkelijker om eieren te extraheren als de nesten zich in het buitenste gedeelte van het huis bevinden en er passages voor kippen in de muren worden gemaakt.

Elk nest moet minimaal 40x40 cm groot zijn. Wanneer de frameconstructie in aanbouw is, is er geen behoefte aan een fundering van beton. U kunt bulk beperken.Maar in deze situatie is het nodig om het gebouw boven het oppervlak van de heuvel met ongeveer 30 cm en meer te verhogen. De vrijgemaakte opening is afgedekt met een net met een rabbijn zodat kleine roofdieren niet binnenin doordringen.

types

Naast de algemene vereisten, is het noodzakelijk om de soorten kippenhokken te begrijpen. Het uitrusten van de draagbare versie is vrij eenvoudig en het is deze oplossing die het best geschikt is voor eigenaren van kleine gebieden. Voor de kippen zelf is het ook goed, omdat het hen in staat stelt te genieten van vers gras. Meestal wordt een mobiel kippenhok voorbereid in de vorm van een meerlagige structuur. De bovenste "vloer" is dan gemaakt van hout, en aan de onderkant trekken ze het rooster aan, dat is uitgerust met een houten deur.

Een meer moderne versie, die langzaam aan populariteit wint, is uitgerust met een natuurlijk gazondak. De natuurlijke situatie wordt zo efficiënt mogelijk gesimuleerd en de vogels worden volledig bedekt door de negatieve effecten van de zon. Het wordt aanbevolen om het huis naar eigen goeddunken naar een nieuwe plaats te verplaatsen, maar ongeveer eenmaal per 4 uur. Bovendien verschillen mobiele ontwerpen veel beter dan de meeste conventionele gebouwen voor vogels.

Daarnaast helpt een draagbaar kippenhok dieren te beschermen tegen roofdieren, ongeacht waar de kippen zich op een bepaald moment bevinden. Een bijkomend voordeel is de mogelijkheid van biologische behandeling van de bedden. Grazende kippen kunnen de beluchting van het land vergroten. Tegelijkertijd wordt een groot aantal larven en rupsen gegarandeerd uitgeroeid. En de algehele kwaliteit van de grond groeit aanzienlijk door natuurlijke bemesting.

Maar toch geven de meeste mensen de voorkeur aan volwaardige, stationaire kippenhokken. Ze zijn verdeeld in zomer- en wintergroepen. Binnenshuis, ontworpen om pluimvee in het koude seizoen te houden, moet niet alleen de warmte van de lucht in stand worden gehouden, maar ook de voldoende droogheid. De beste temperatuur wanneer de vogel zich geweldig voelt en veel eieren brengt - van 15 tot 23 graden. Natuurlijk moet het niet op een bepaald moment in de tijd worden gehandhaafd, maar de klok rond.

Daarom is een echt kippenhok voor de winter altijd grondig geïsoleerd. Er mag geen spleet in een oppervlak zijn. Vereist om koude bruggen te elimineren. Winterhuis is vereist om uit te rusten en betrouwbare verlichting.Tijdens het koude seizoen moeten plaatsen voor vogels om te lopen een dak hebben en zich tegen de wind verbergen, ongeacht de kant die het blaast.

Als aan deze eisen voor het speelplein om te wandelen wordt voldaan, is het mogelijk om kippen vrij te laten, zelfs in geval van vrij strenge vorst. Wat betreft de structuren die in de zomer zullen worden gebruikt, zullen dergelijke kapitaalstructuren niet nodig zijn.

Maar de verplichte elementen blijven nog steeds:

 • de schuur zelf;
 • voedings- en drinkgebieden met geschikte accommodaties;
 • apart gebied waar kippen kunnen lopen;
 • nesten;
 • zitstok voor roost

Vaak worden wandelingen precies onder het huis zelf gehouden. In dit geval wordt het boven de grond getild. Maar waar het ook loopt, het heeft een bepaalde hoeveelheid verlichting en droogte nodig. Een vogel die gaat wandelen in een zeer schaduwrijke, vochtige plaats zal ziek worden of op zijn minst zijn productiviteit verliezen.

Het is het beste wanneer het geselecteerde gebied zich in de penumbra bevindt, die wordt gevormd door bomen of een speciale overkapping.

Als je op grote schaal kippen gaat fokken, hebben geprefabriceerde structuren op basis van sandwichblokken de voorkeur. Vergelijkbare constructies verschillen in een modulair apparaat.Indien nodig kunnen ze altijd in korte tijd worden verhoogd. Speciaal geselecteerde materialen zijn niet vatbaar voor rottings- en corrosieprocessen. Op privépercelen zijn kleine modulaire modellen op basis van hoogwaardig hout veel praktischer.

projecten

De vorming van het project begint met het opstellen van tekeningen en het bestuderen van foto's. U kunt ook kant-en-klare tekeningen maken van standaardprojecten. Alle afmetingen en afstanden moeten op de tekeningen worden aangegeven; de deuren gaan altijd open in het kippenhok. Reiniging zal merkbaar eenvoudiger zijn.

Tijdens het ontwerp is het noodzakelijk om erachter te komen hoeveel nodig is:

 • drinkers;
 • voederplaatsen;
 • slaapplaatsen.

Ontdek van tevoren hoe het kippenhok moet worden verwarmd, hoe het moet worden aangestoken en voor ventilatie moet zorgen. Vloeren zijn gemaakt van klei of aarde. Het basispatroon is alleen afhankelijk van hoe zwaar de belasting vanaf de bovenkant is. Het ontwerp moet rekening houden met het gebruikte isolatiemateriaal en de laag.

Indien nodig, niet afwijken van de typische schema's.

plaats

Vogels tolereren de effecten van geluid niet. Daarom is het noodzakelijk om de schuur voor kippen uit alle bronnen te verwijderen.Meestal zijn dergelijke bronnen snelwegen en spoorwegen, industriële faciliteiten. Zoals eerder vermeld, moet u nadenken over het feit dat de geselecteerde site geen bron van vocht was. Het is raadzaam om de volière op dezelfde plaats te plaatsen waar het huis zelf is.

De deuren zijn gericht naar het westen of naar het oosten. Maar om het raam te richten is om technische redenen strikt in het zuiden toegestaan. De minimale afstand tot een woonhuis moet 3 m zijn. Gezien de toegenomen gezondheidsrisico's, moeten de kippen natuurlijk uit de buurt van bronnen en andere open waterlichamen worden gehouden.

En nog iets - u moet zelf een gemakkelijke aanpak bieden om het gebouw zonder al te veel moeite te gebruiken.

afmeting

Met alle variëteit aan projecten voor kippen zijn er vrij duidelijke vereisten voor hun selectie en gebruik. Bijvoorbeeld, structuren die in de buurt van een rechthoek in vorm zijn of er exact mee corresponderen, zijn georiënteerd van oost naar west. De gebruikelijke aanbevolen verhouding houdt in dat er 2 kippen per vierkante meter worden geplaatst. m. Als deze ruimte niet wordt verstrekt, wordt de eierverzameling verminderd.

Het is belangrijk om te onthouden dat bijna altijd het vee in de loop van de tijd zal groeien. En hierdoor groeit ook de behoefte aan vrije ruimte. Het vereiste gebied is sterk afhankelijk van wat voor soort volwassen vogels of vleeskuikens zijn gepland om te worden gehouden. Voor het eierinnenras is dit getal dus 4 volwassenen. En voor degenen die, samen met eieren, ook vlees geven - slechts 3.

In de meeste gevallen zijn privé kippenhokken ontworpen voor 20 of 50 hoofden. 100 kippen en meer is zeer zeldzaam op één plaats. Voor elke 20 kippen wordt een minimum van 5 vierkante meter toegewezen. m van het hoofdgebouw, en met lopen of vestibule blijkt het niet minder dan 15 vierkante meter. m. Een van de muren is gemaakt van een lengte van 300 cm. Het is voor haar rij nesten, die in 4 lagen zetten.

De gebruikelijke 5 nesten zullen ongeveer 240 cm duren, daarnaast moet je een afstand van ongeveer 0,3 m van de omtrek van de rijen naar de muren laten. Een dergelijke opening vergemakkelijkt in hoge mate zorg en daaropvolgende desinfectie. De minimale breedte van een kippenhok is 150 cm. De aanbevolen afmetingen veranderen als de constructie wordt overwogen voor 50 koppen.

In deze uitvoeringsvorm is het gebied van het hoofdgedeelte van het kippenhok ten minste 15 m2. De afmeting van de behuizing is niet minder dan 20 m2. De nesten worden geplaatst langs muren van minstens 6 m. De hoogte van een groot kippenhok is minimaal 2 m.Dit is voor het gemak.

materialen

Coop kan worden gebouwd:

 • polycarbonaat (het wordt gebruikt in het dak);
 • van een boom;
 • van baksteen;
 • van pallets;
 • van sintelblokken;
 • van shell rock;
 • van schuimblokken.

Schuimbeton wordt als een van de beste opties beschouwd. Het is relatief eenvoudig om er producten uit te monteren, het vasthouden van warmte veroorzaakt geen problemen. De hoge kosten bemoeilijken echter het gebruik van schuimblokken aanzienlijk. De grootste besparingen worden bereikt door het gebruik van hout. In landelijke gebieden zijn houten kippenhokken zeer goed en veilig, harmonieus in het omringende landschap.

Maar de zwakte van de boom in dit geval is de zorgvuldige implementatie van brandveiligheidsvoorschriften. Tussenliggende kostenoptie - het gebruik van stenen of sintel. Maar kippenhokken in baksteen zullen zeker moeten opwarmen. Een vrij brede distributie van pallets vanwege hun beschikbaarheid en gebruiksgemak. Afhankelijk van de keuze van de bouwers, worden pallets gedemonteerd in afzonderlijke onderdelen of gebruikt als kant-en-klare componenten.

De eerste optie is flexibeler en met de tweede optie kunt u aanzienlijk tijd besparen.Maar een volwaardige kippenren op kippenbasis blijkt slechts een uitbreiding van de hoofdstructuur te zijn. Hieronder moet je een sterke ondergrond bouwen op palen en frame op basis van de balk. Als deze regel niet wordt gerespecteerd, is het ontwerp gevaarlijk voor vogels.

Om de vernietiging van de constructie onder zijn eigen last te elimineren, worden speciale steunen geplaatst, die de hoofdbelasting zullen opnemen.

Pallet-gebaseerde kippenhokken moeten een frame en dak hebben van betrouwbare materialen. Als gevolg hiervan neemt de totale vergoeding aanzienlijk toe. En in elk geval, moet je de constructie van de planken schillen, grondig opwarmen, als je van plan bent om de vogel het hele jaar door te houden. Gezien de eigenschappen van de constructie, moeten alle pallets en andere houten constructies worden behandeld met antiseptische mengsels.

Frame kippenhok op basis van pallets build:

 • kloppen op de basis en frame;
 • een zadeldak vormen;
 • wandpanelen clapboard of zijpanelen;
 • de deur ophangen;
 • het dak bedekken.

In de meeste varianten worden pallets met een bouwdoel van 1,27 x 2,54 m gebruikt, het dak kan van verschillende materialen zijn gemaakt, de keuze is individueel gemaakt.Het is noodzakelijk om te focussen op de goedkoopste optie, omdat er nog steeds geen specifiek verschil is in praktische kenmerken. Terugkomend op de constructie van de muren, is het vermeldenswaard dat de granaatsteen niet slechter is dan alle vermelde materialen. Onder het ontwerp lag strip stichting.

De schelpenrots zelf wordt gebruikt in de vorm van metselwerk, dat bijeen wordt gehouden met een combinatie van klei en zand. Verder is het oppervlak van de wanden bepleisterd met een combinatie van zand en cement. Deze coating elimineert het vertrek van klei uit de voegen. Vloeren worden meestal gevormd door spoorbielzen. Maar in dit geval worden alleen oude onderdelen gebruikt, die vrijgesteld zijn van creosoot.

Kippenhokken uit een sintelblok of een schuimblok blijken aanzienlijk warmer te zijn dan die uit stammen. Bovendien hebben deze twee materialen een uitstekende brandwerendheid. Daarom is de betrouwbaarheid van gebouwen gemaakt van schuimblokken behoorlijk fatsoenlijk. Het wordt aanbevolen blokken te gebruiken waarvan het merk ten minste D400 is. In het Europese deel van Rusland wordt één concreet element gebruikt en in de Oeral, in Siberië en het Verre Oosten, is het leggen in een paar rijen vereist.

Lagers in dit geval worden gevormd uit hout. Maar de kwaliteit van tegelbesparing is onaanvaardbaar.Het feit is dat de passage van vocht alle voordelen van kippenhokken gemaakt van schuimbeton zal devalueren. Verplichte punt is het gebruik van waterdicht makende stichting. Het is raadzaam om schuimbeton te lijmen met behulp van speciaal cement, dat bevriezing helpt voorkomen.

De klassieke kaderpen is gemaakt op basis van een balk met kleine doorsnede. De bekleding van het frame kan niet alleen planken worden gemaakt, maar ook multiplexplaten, andere soortgelijke materialen. Het binnenframe is ook van binnenuit nodig. Het stalen gaas helpt voorkomen dat kleine knaagdieren in het isolatiemateriaal kunnen binnendringen. Een vereiste voor de selectie ervan is een kleine hoeveelheid cellen.

Wanneer u een bepaald materiaal kiest, moet u er altijd rekening mee houden dat elk van hen positieve en negatieve kanten heeft. En een beter begrip van dit onderwerp is mogelijk als we rekening houden met de kenmerken van een bepaald deel van het kippenhok.

Rostverk is gemaakt van een houten bar met een doorsnede van 200х200 mm of van beton van categorie M500. Hout gebruiken is goedkoop en eenvoudig. Betonnen constructies worden echter gekenmerkt door verhoogde betrouwbaarheid en duurzaamheid.

De vloer is gemaakt om te passen bij het uiterlijk van de basis. Over heipalen en pilaren wordt het vaakst gebruikt:

 • gescherpte planken;
 • hout;
 • spaanplaten van cement.

Betonnen vloeren met versterkingsmaterialen zijn boven de fundering van het tape-type gemonteerd. Wat de selectie van materialen voor de wanden betreft, is het belangrijkste om zich aan te passen aan de grootte van het gebouw en de gebruikte technologie. De gemakkelijkste manier om cant of gerichte platen toe te passen. Als er hout wordt gebruikt, is het karton erg dik (minimaal 2,2 cm), ze zijn bij uitstek geschikt voor de voorbereiding van het frame, dat later aan weerszijden wordt ommanteld met georiënteerde platen. Er zijn andere materialen, ontwerpen die geschikt zijn voor de hoofdmuren.

De reeds genoemde schelprots heeft een lage thermische geleidbaarheid en is uitstekend geschikt voor het plaatsen van 25-30 kippen. Een typisch element van deze soort heeft een rechthoekige vorm, de afmeting is 18x18x38 cm .De benadering van het werk is ongeveer hetzelfde als die van een sintelblok of een schuimblok. Het voordeel van schuimbeton is de veiligheid voor het milieu en de geschiktheid voor de bouw van kippenhokken van willekeurige grootte. De klassieke versie voor de bouw is baksteen, deze dient lange tijd en geeft weinig warmte af, maar is voornamelijk bedoeld voor de bouw van hoofdpennen voor 50 vogels en meer.

Het is aan de bouwers zelf om een ​​volledig of hol type baksteen te gebruiken.Wanneer er geen specifieke ervaring is in de pluimvee-industrie, is het het beste om houten balken en georiënteerde spaanplaat te gebruiken. Later zal de constructie in staat zijn om zijn grenzen te ontmantelen of te verleggen, waardoor een kleine uitbreiding wordt gemaakt. Alle permanente structuren, met zeldzame uitzonderingen, zijn gemaakt van baksteen en schuimblokken.

Met betrekking tot isolatie, wordt het gebruikt voor:

 • geëxpandeerde klei;
 • zaagsel;
 • gedroogd hooi.

Deze drie opties zijn de goedkoopste en beschikbaar. Maar er is een aanzienlijk verschil. Dus, geëxpandeerde klei is nodig om thermische bescherming in het plafond en de vloer te vormen, en hooi en zaagsel worden gebruikt om warmte in de wanden te bewaren. Van synthetische materialen wordt vaak schuim aanbevolen, dat een lagere thermische geleidbaarheid heeft. In dit opzicht is hij ver vooruit op de reeds geschilderde "natuurlijke drie-eenheid".

Polyfoam overtreft ook minerale wol en baksteen in zijn kwaliteiten. Het wordt geleverd als platen van verschillende afmetingen. U kunt ze eenvoudig op plafonds en muren installeren.

Om agressie van knaagdieren te voorkomen, is het noodzakelijk om de wanden geïsoleerd met schuimplastic te omhullen met beschermende platen. Een andere optie is minerale wol; het is een beetje erger dan schuimhet is echter niet van belang voor muizen en ratten.

Isolatielagen van katoenwol worden vaak aangevuld met membranen met reflecterende eigenschappen. Deze elementen maken een verhoogde bescherming tegen warmteverlies door straling mogelijk. Een andere optie - stezol. Dergelijk materiaal is bedekt met een metaallaag, waardoor het de warmte beter opslaat.

Stizol:

 • bestand tegen water;
 • mechanisch sterk;
 • uitgevoerd met verschillende soorten gezichtshell.

Geëxtrudeerd polystyreenschuim heeft ook een positieve beoordeling van professionals verdiend. Het wordt gekenmerkt door een gesloten structuur, die wordt gecreëerd door cellen gemaakt van geëxpandeerd polystyreen. De operationele eigenschappen en de gebruiksperiode zijn redelijk, net als de milieukenmerken. Volgens zijn eigenschappen zijn EPPS-platen duidelijk beter dan minerale wol, schuimplastic en andere isolerende elementen.

Er moet aandacht worden besteed aan het kiezen van een isolatiemateriaal voor zijn prijs: zelfs de beste opties, als ze te duur zijn, ontnemen het kippenhok elke betekenis. Bij de constructie van kleine gebruikte producten op basis van polyethyleenschuim. De beste keuze onder hen is styzol.Maar als u van plan bent vijftig kippen en meer te settelen, moet u speciale combinaties gebruiken. Hiermee kunt u geld besparen door in elke plaats alleen een materiaal toe te passen met een uitgebalanceerde verhouding tussen kwaliteit en prijs.

constructie

De aanpak van het bouwen van een kippenhok is heel anders, afhankelijk van hoe het zal worden gebruikt. Structuren die in de winter leeg blijven, is het raadzaam om de wielen aan te vullen. Zo'n geïmproviseerde trailer kan eenvoudig worden verplaatst naar waar het echt nodig is. Wat de geometrie betreft, kunnen de eenvoudigste pennen voor kippen worden gemaakt in de vorm van een driehoek of een halve cirkel. Al bij de eerste tekening moet worden gemarkeerd waar alle vensters zich bevinden en het is niet verstandig om verder af te wijken van deze beslissingen.

stichting

Overweeg stap voor stap instructies over de constructie van een kippenhok met frame met uw eigen handen. Dit is de meest praktische optie in vergelijking met het bestellen van constructiediensten of het kopen van een afgewerkt product. Iedereen die op zijn minst minimale timmer- en schrijnwerkvaardigheden heeft, kan het nodige werk verrichten. Schuimblokken en blokhutten zijn veel gecompliceerder.

Om een ​​stichting goed te bouwen, moet u overwegen:

 • hoe hoog de overstromingen kunnen zijn;
 • of het grondwater hoog is;
 • bewegingsrichting van regenwater.

Als de aarde erg verzadigd is met water, moet je verveelde of van houten heipalen gebruiken. Het stapelaanzicht van de steun moet ook worden gemaakt in het geval dat de volière zich onder de hoofdruimte bevindt. De verlichting van het grondgebied wordt ook in aanmerking genomen. Op legen is de oplossing eenvoudiger - u moet het verwijderen van vloeistof op het oppervlak organiseren en de kolommen monteren. De markering van de site is gemaakt met behulp van het constructieniveau, tape en speciale koorden.

Het standaard rooster van afbraak is 100x100 cm. Op de knooppunten wordt vruchtbare grond verwijderd en worden miniatuursleuven met zijden van 300x400 mm uitgegraven. Zulke inkepingen zijn nodig zodat je pilaren kunt werpen. Puin en zand worden in de bodem van de put gegoten. Zodra dit is gebeurd, is het noodzakelijk om de bekisting te monteren.

Het is verplicht om het te doen in de vorm van een doos met plastic voering. Het gelegde product wordt bovenop gegoten met een oplossing van beton. Van bovenaf een haarspeld of een ankerbout plaatsen. Met deze onderdelen kunt u de sierlijst onder het frame bevestigen.Als het 24 uur is, moet de bekisting worden verwijderd en met de muren beginnen te werken.

Het fundament van de pilaar moet worden vastgemaakt met een balk van 9x7 cm. Deze producten worden aangebracht op palen die langs de rand zijn geïnstalleerd, de verbinding wordt gemaakt met behulp van de halfboom-vergrendelingsmethode. In elk geval is het vereist om de verbindingen met metalen overlays te versterken. Door een vergelijkbare techniek worden liggers dwarsliggend geïnstalleerd. Aan de onderkant van de log trim is bekleed met clapboard, bovendien gebruikt voor vloeren dik polyethyleen.

Bij het kiezen van een pijlerstichting zijn de hoofdsteunen op de buitenrand van het gebouw gemonteerd. De keuze van de concrete oplossing of schuimblokken voor de constructie hangt af van persoonlijke voorkeuren. Om paalfunderingen onpraktisch te monteren. Hoe dan ook, dergelijke elementen zijn noodzakelijk voor een deinende en gemakkelijk te verplaatsen soort grond. Het bouwen van kippenhokken op dergelijke plaatsen wordt niet aanbevolen.

Als er echter om welke reden dan ook geen andere keuze is, is het noodzakelijk om geen houten, maar stalen palen te kiezen.

Zelfs het meest duurzame hout, geïmpregneerd met speciale verbindingen, eerlijk gezegd "graast" voor een hoge luchtvochtigheid. En de waarschijnlijkheid dat de aarde nat zal worden is groot genoeg, en vroeg of laat zal het onvermijdelijk komen.De gecombineerde basis, waarin, samen met stapels, een grillage wordt toegepast, maakt de constructie van een kippenhokhuis mogelijk. Als betrouwbaarheid van cruciaal belang is, zijn er geen opties - alleen een hoogwaardige tape gemaakt van M500-beton.

wanden

Het is de constructie van verticale steunen wordt beschouwd als het moeilijkste moment van bouwwerkzaamheden. Allereerst gemonteerde hoeksteunen. In dit geval wordt een hout met een grotere dikte gebruikt - 7x7 of 7x9 cm .De steunen worden vanaf de bodem bevestigd met schroeven aan het harnas van het hout. Vervolgens wilt u het ontwerp uitlijnen en fixeren met het gebruik van stutten.

Wanneer de plaatsing van de rekken is voltooid, wordt horizontale omsnoering in het midden toegepast. Het is gemaakt van kleine planken of hout. Voor een bos van hoofden ondersteunt gebruikt hout. Het fungeert bovendien als een krachtplaat voor een zadeldak.

De kruising van de delen van het hout op de hoeken moet sterker gemaakt worden met:

 • hoeken;
 • stalen overlappende platen;
 • nietjes gemaakt van metaal.

Wanneer het frame wordt geassembleerd, worden de onderdelen verbonden met zelftappende schroeven, die 7 en 12 cm lang zijn (voor een bepaalde situatie). Alle knooppunten die worden gebruikt voor het koppelen, het is noodzakelijk om hoeken of profielplaat van staal toe te voegen.De bevestiging zelf wordt uitgevoerd met zelftappende schroeven voor timmerwerk, met een lengte van 2,5-3 cm .De breuken van de verticale wandrekken worden geleverd in een dambordpatroon met horizontaal verlopende bruggen. Hun doel is om de stijfheid van de hele kamer te vergroten.

Een extra functie van de jumpers is een betrouwbare retentie van het isolatiemateriaal en de dampremmende laag. Wanden en plafonds buiten zijn genaaid met dakspaan gemaakt van hout. Als er beschikbare fondsen zijn, kunt u vochtbestendige soorten georiënteerde platen gebruiken. Professionals zien geen echte verschillen tussen hen. Bij dit werk aan de opstelling van de muren is voltooid.

Soms worden de muren afzonderlijk geassembleerd. Als ze klaar zijn, worden deze elementen onmiddellijk gemonteerd. In elke muur is het noodzakelijk om openingen te maken voor deuren, ramen en een doos voor het verzamelen van eieren. Na het vormen van de openingen, is het noodzakelijk om de blanco's te vouwen en ze strikt uit te lijnen volgens de markering. Schiet op de muur is vereist, zodat er geen enkele vervorming is.

dak

De vorming van truss-complexen is het gemakkelijkst aan de onderkant, waar meer ruimte is voor werk en alle onderdelen beschikbaar zijn. Begin met het afsnijden van 5 of 6 paar truss-poten.Vervolgens hebt u een goed doordachte sjabloon nodig, in overeenstemming waarmee deze structuren zijn verbonden in bogen met een driehoekige configuratie. Zodra een afzonderlijke boog gereed is, wordt deze naar de gewenste positie gebracht. Installatie komt van nature uit de frontelementen, bevestig ze aan het frame van de spanten (tijdelijk) met behulp van bordbevestigingen.

Daarom is het noodzakelijk om de dakconstructie zorgvuldig uit te lijnen. Alleen overtuigd van de juistheid van de gegeven configuratie, gebruikt u de nokbalk en de stutten om deze te repareren. Dan komt de beurt aan het monteren van kratten. De laatste stap is de vorming van een waterkering van dakleer en het leggen van de dakbedekking aan de voorzijde. De standaardpraktijk is de bekleding van gevels met hoogwaardige duig.

Gezien het onvermijdelijke contact van het dak met atmosferisch vocht en neerslag, is het noodzakelijk om alles te behandelen met antiseptische preparaten. Bovendien wordt de verwerking uitgevoerd met brandvertragers. Deze stoffen kunnen slechte geuren veroorzaken. Daarom wachten de vogels voordat ze zich "vestigen", totdat het kippenhok grondig droog is in de zon. Hete stralen zullen snel alle schadelijke componenten ervan verwijderen.

Paul

De constructie van vloeren in kippenhokken moet speciale aandacht krijgen.Het is geen geheim dat ze aan een voortdurende genadeloze blootstelling worden onderworpen. Daarom is het noodzakelijk om alleen betrouwbare materialen te gebruiken en te zorgen voor een goed functionerend rioleringssysteem. Het verminderen van de warmte door de vloer tot een minimum kan worden beperkt door sproeien van zaagsel en spaanders. U moet ook van tevoren goed nadenken over hoe u kunt zorgen voor een goede reiniging.

Het is raadzaam om de vloerplanken 5 cm dik te maken. De vloer bestaat uit 2 lagen, die gescheiden zijn door isolatie. De staaf moet een doorsnede van 100x100 mm hebben. De uitzondering is de laagste plank van 2,6 cm dik. Het is erg belangrijk om het oppervlak vlak te maken en schoon te maken met een schaafmachine.

Aan de basis is het noodzakelijk om een ​​rechthoekige uitsparing te maken. Ze zal kippen toestaan ​​om te komen en gaan. Verdere beweging vindt plaats op een hellende hellingbaan, die moet worden gecoördineerd. Het is absoluut noodzakelijk om de boom te beschermen met een speciaal mengsel of kalk en vervolgens het strooisel van hoge dichtheid te verspreiden. De deklaag bestaat vaak uit stro, fijngemalen turf en zaagsel met een totale dikte van 50 mm.

Hoe te verwarmen?

Deze vraag is erg belangrijk als u het hele jaar door eieren en vlees wilt ontvangen. In elk geval is het gebruik van conventionele ovens irrationeel,Dit brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Een voorwaarde voor succes is wandbekleding met dikke lagen isolatiemateriaal. Dankzij hen is het in de winter mogelijk om temperaturen van ten minste 15 graden Celsius te weerstaan. Een andere belangrijke vereiste is het gebruik van extra frames in de winter.

Maar al deze momenten, evenals het bedekken van de zolderverdieping met stro, beschermen alleen de reeds bestaande warmte. Ze kunnen de hoeveelheid niet vergroten en speciale technieken helpen dit probleem op te lossen. Kachels best gemonteerd op het plafond boven de zitstok. Het is immers op deze plaats dat de kippen het meest verzamelen in de koude maanden. Speciale kachels worden gebruikt wanneer de wanden zijn gemaakt van bakstenen of betonblokken.

Om het grote kippenhok het hele jaar door volledig te verwarmen, moet je een paar trucjes gebruiken. Dak do in twee lagen. Constructies gemaakt van boomstammen, grondig breeuwen. Extra verwarming wordt uitgevoerd met behulp van krachtige lampen of kachels. De keuze tussen hen wordt grotendeels bepaald door persoonlijke voorkeuren.

Verwarmingselementen voor het kippenhok zijn hoofdzakelijk gekozen olie, infrarood of in de vorm van platen met een filmcoating.De bevestiging gebeurt op dezelfde manier op een plafond. Alle andere opties kunnen alleen worden overwogen als de bovenstaande schema's niet kunnen worden toegepast. Keramische verwarmingspanelen zijn vergelijkbaar met convectoren, maar de luchtbeweging is al geforceerd. Omdat je hoogvermogen-fans moet gebruiken.

Met behulp van een kachel die op elektriciteit werkt, zal het niet moeilijk zijn om het kippenhok in een paar minuten op te warmen. Maar er zijn ook problemen: zowel het systeem zelf als de energiebron zijn duur. Bovendien moeten alle installatiewerkzaamheden zeer zorgvuldig worden uitgevoerd, rekening houdend met de vereisten voor elektrische veiligheid. Het slechte ding is dat de lucht te droog wordt. En nog een ding: de kachels, zelfs de beste modellen, ritselen heel erg.

Oliekachels zijn veel veiliger in termen van vuur en geven weinig energie. Zo'n systeem gaat veel langer mee dan de kachel en ontmoedigt de kippen niet met vreemde geluiden. Luchtdroging en het optreden van slechte geuren zijn uitgesloten.

Er zijn echter ernstige tekortkomingen:

 • het kippenhok zal slechts een lange tijd warm blijven en bovendien ongelijkmatig;
 • er is een risico op loslaten van olie;
 • De verwarmingsinrichting wordt gekenmerkt door een hoge massa en minimale mobiliteit.

De convector gebruikt het effect van convectie en werkt vanwege het effect van verwarmingselementen, dus er zijn geen extra elementen nodig die warmte leveren. Moeilijkheden kunnen te maken hebben met het feit dat elektrische energie niet altijd stroomt zonder onderbreking.

Het is ook de moeite waard om te overwegen dat het niet altijd mogelijk is om te doen met een enkele verwarmer. En als het apparaat wordt uitgeschakeld, zal de lucht in korte tijd afkoelen.

Regels van de interne afspraak

Laz, dat door vogels wordt gebruikt, wordt meestal aan de zuidkant van het asiel geplaatst. De breedte is 3 cm, de hoogte moet minimaal 4 cm zijn en het is toegestaan ​​om het mangat te combineren met de toegangsdeur. Daarna wordt het helemaal onderaan de opening uitgeknipt.

Betekent vogelsvoedsel, kookt hun eigen handen of koopt. Bunkertype feeders zijn gemaakt van buizen waarin altijd gaten worden gemaakt. Dergelijke producten moeten 150 - 200 mm van de vloer worden gemonteerd. In dit geval hoeft de vogel niet in het graan te graaien en rond te strooien. Maar wanneer de feeder op de grond staat, kan deze vochtophoping veroorzaken.

Faciliteiten die voedsel leveren, zijn gemaakt van houten latten of plastic containers. Ervaren boeren gebruiken containers met flenzen van 20 mm hoog. Daarnaast wordt een zand- of schelpenrotsreservoir gevormd. Kippen pikken voortdurend het mengsel. Het heeft ze nodig om voedsel beter te verteren.

De schijnbare eenvoud van het plaatsen van zitstokken is misleidend. Voor de productie gebruiken ze een balk met afmetingen van 0,2 x 0,2 m. Als een profiel van een ronde vorm wordt gebruikt, is de doorsnede meestal 28 mm en de lengte 220 mm. Als we nadenken over het plaatsen van nesten en het idee in de praktijk brengen, mogen we niet vergeten dat één vogel 300-350 mm ruimte in beslag neemt. Ongeacht het ras van de dierenhoogte moet in de gang van 50 tot 70 cm zijn.

Waar het precies plaatsen van de baars onmogelijk is, is van tevoren en voor alle gelegenheden te beslissen. Alleen de bouwers zelf weten waar er voldoende vrije ruimte is. Maar omwille van het besparen van elektriciteit en de gezondheid van de vogels zelf, is het noodzakelijk om gebieden rondom de ramen te verkiezen.

Wat betreft de steunen, meestal zijn dit planken van 0,5 m lang, gefixeerd op tegenoverliggende wanden van het kippenhok. Het is noodzakelijk om een ​​paal te installeren, daarom is het noodzakelijk om de inkepingen van 30x30 mm door te zagen.

Op een eenvoudige kruising van een paal rekenen is mechanisch onpraktisch. Zorg ervoor dat u deze met spijkers of schroeven bevestigt. De afstand tussen de afzonderlijke zitstokken mag niet minder zijn dan 0,25 en meer dan 0,3 m. Verder zijn ze weliswaar kippen die op kruissnelheid rijden, maar zullen ze gemakkelijker naar de stok kunnen klimmen door een kleine promenade te installeren. Om niet te worden vergist, is het noodzakelijk om vooraf de nodige afstand te meten.

Het optimale zicht op het nest is gebaseerd op een gedeeltelijk openstaande box. Het is gemaakt van hout en buitenmantels met georiënteerde planken. Allereerst wordt een skelet gemaakt, waarvoor een staaf van 2x2 cm wordt gebruikt. Om de blanks met elkaar te verbinden, is het aan te bevelen zelftappende schroeven van 3 cm lang en stalen hoeken te maken. Alle aansluitingen die naar boven worden opgeheven, de onderkant is vereist om de benen uit te rusten.

Een ruim nest wordt overwogen als het een diepte heeft van 0,4 m. Tegelijkertijd zijn de hoogte en breedte minimaal 0,3 m. Je moet deze "kippencel" zeker voorzien van een speciaal nest. Het moet zo zacht mogelijk zijn, zodat de vogel zich comfortabel en kalm voelt. Meestal wordt elk nest geteld op 4 kippen.

Alle palen en andere houten delen van constructies moeten worden beveiligd. Zorg ervoor dat het vlak alle afwijkingen van een ronde vorm verwijdert. Elk werkstuk moet worden geschuurd met schuurpapier. Zelfs de kleinste bramen zijn categorisch onaanvaardbaar. Om het werk gemakkelijker te maken, is het aanbevolen om stekken te gebruiken voor schoppen.

Ophalen van de afgewerkte feeders in gespecialiseerde winkels is niet zo moeilijk. Ze zijn echter niet allemaal even waardevol. De beste opties, te oordelen naar de ervaring van een groot aantal mensen, die zijn uitgerust met een scheidend rooster. Kippen kunnen alleen een kop naar binnen schuiven en de nerven er niet uithalen.

Wat zelfgemaakte feeders betreft, is het raadzaam de voorkeur te geven aan polymeerleidingen voor rioolwater, die in een rij langs de muur zijn gerangschikt.

De kip moet na het eten ook drinken. Sommige pluimveehouders gebruiken geïmproviseerde drinkers uit oude pannen en andere onnodige containers. Er is niets mis mee, maar het zal heel vaak nodig zijn om het water te vervangen. De drinkbak zal immers voortdurend verstopt zijn met uitwerpselen. Uitgangen twee - koop het gewenste product in de winkel of maak het zelf uit plastic flessen.

Alomtegenwoordig zwerfafval en andere verontreinigingen maken integraal deel uit van het leven van vogels. Maar kippen hebben de neiging zich van het vuil te ontdoen. En omdat je een speciaal bad moet bereiden. Daar lag de as, waarin vogels zich zullen baden. Een dergelijke aanpassing zorgt onder andere voor een betrouwbare bescherming tegen parasitaire organismen.

ventilatie

Het apparaat van natuurlijke ventilatie (evenals verlichting) wordt geleverd door deuren en ramen. Het voortdurend openen van openingen, waardoor tocht ontstaat, is zeer schadelijk voor vogels. Daarom worden speciale constructies gebruikt. Het kippenhok luchten door de hunkering betekent een trekpijp boven het dak plaatsen. De instroompijp bevindt zich in de tegenovergestelde hoek op een hoogte van 200-300 mm boven de vloer; Door de natuurlijke luchtstroom vermindert deze oplossing de luchtvochtigheid in de kamer.

Twee ventilatiekanalen verdeeld in de ruimte is de beste oplossing die al vele decennia is uitgewerkt. Ventilatieopeningen worden bij voorkeur in de vorm van een vierkant vervaardigd. Om ze te krijgen, is het raadzaam om een ​​elektrische decoupeerzaag te gebruiken. Meestal worden de tweede (uitlaat) openingen gezaagd met identieke inlaat in afmeting, maar 400 mm lager.

Gezien de aanzienlijke intensiteit van de stank in de kamer waar kippen worden gehouden, is het raadzaam om speciale fans te gebruiken.

verlichting

Markering is belangrijk voor het vergroten van het aantal eieren. In de zomer is deze omstandigheid niet zo belangrijk. Het grootste deel van het jaar in Rusland wordt echter gekenmerkt door een korte daglichttoetreding. Daarom is het noodzakelijk om de duur ervan kunstmatig te verlengen tot 14 uur per dag. Zodra het tijdrovend ruien betreft, wordt deze tijd teruggebracht tot 9 uur.

Het is raadzaam om een ​​lamp te gebruiken met een stroomverbruik van 50 of 60 watt. Dergelijke lampen worden op de feeders geplaatst. Contactdozen moeten worden verwijderd in een afgesloten schild. De beste armaturen zijn rood of met fluorescente lichtbronnen. Het algemeen geaccepteerde verbruik is 5 watt per vierkante meter. m.

Het voordeel van rode lampen is dat ze de lucht niet uitdrogen: alleen die gebieden waar de stralen vallen worden verwarmd. Maar er zijn nog meer geavanceerde elementen - linten op basis van LED's. Ze zijn veel zuiniger en zien er aantrekkelijker uit - dit is erg belangrijk voor de eigen stemming van de eigenaren van het kippenhok.Natuurlijk kunt u dit allemaal combineren: installeer een paar fluorescentielampen en plaats de tape met een witte achtergrondverlichtingstoon. Elektrische bedrading moet worden geïnstalleerd in een golfkarton en de elektriciteit zelf wordt geleverd via een koperen kabellijn.

Prachtige voorbeelden

Een moderne kippenhok is niet alleen een utilitair product, het moet ook elegant zijn. Alleen een zorgvuldige opname in het ontwerp vermijdt emotioneel ongemak. De onderstaande foto toont een klein houten kippenhok met een puntdakgroendak. Aantrekkelijke afwisseling van convexe houten delen en dia's maakt de look origineler. En zelfs de vensters zijn niet eenvoudig ingesteld, maar kruiselings in vier delen verdeeld.

En hier is een meer klassieke en uitgebalanceerde oplossing te zien. De ontwikkelaars zijn duidelijk geïnspireerd door landelijke landschappen, landelijke huizen. Daarom gaven ze de voorkeur aan de karakteristieke stijl van de ingang, de muren, het dak van metalen tegels. De kleuren zijn zo kalm mogelijk gekozen, zelfs een imitatie van een schoorsteen is gemaakt. Het deel dat gereserveerd is voor de volière is omsloten door een net.

Een eenvoudigere optie - met twee rechthoekige vensters op de gevel.Het dak wordt boven de muur geheven, omdat deze beslissing als meer geschikt voor de zomer kan worden beschouwd. De top met één helling wordt naar achteren gericht, wat de uitstroming van regenwater vergemakkelijkt.

Zo'n originele benadering - een kippenhok, aangevuld met een ladder - verdient ook aandacht. De grootte suggereert dat deze structuur voor een klein aantal vogels is.

Hoe maak je een kippenhok op 20 kippen met je eigen handen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer