Verticaal opruimen: kenmerken en voordelen

Siding is een populair gevelbekledingsmateriaal voor de gevel van een gebouw. Een paar jaar geleden was de verticale versie vrijwel onbekend, overal werd horizontale gevelbeplating gebruikt. Meer recent is de verticale analoog echter zeer zelfverzekerd de constructiemarkt betreden en nu is het eerder een andere soort gevelbekleding dan alleen een alternatief voor een horizontaal georiënteerd materiaal.

Materiële definitie

Siding is een materiaal dat wordt gebruikt voor externe (minder vaak - interne) afwerking van een gebouw. Het imiteert het instappen, wat neerkomt op een aparte strip. Deze laatste worden snel en veilig aan elkaar bevestigd dankzij de vergrendelingen van de grendels. De gevelbeplating wordt aan het bouwoppervlak bevestigd door middel van spijkers waarvoor in het materiaal perforatie is aangebracht.

De populariteit van het materiaal vanwege het feit dat het u in staat stelt om het uiterlijk van het gebouw snel te transformeren, fouten en onregelmatigheden van oppervlakken te verbergen. Het is eenvoudig te installeren en vereist geen speciale training.

Door de aanwezigheid van een speciale polymeerverf die beschermt tegen beschadiging en corrosie voorkomt, behoudt gevelbeplating een onberispelijk uiterlijk en technische kenmerken gedurende meerdere decennia van gebruik.

Het is de moeite waard om de rijkdom van de materiaalkeuze te noteren - de verscheidenheid aan texturen, kleur- en maatbeslissingen kunt u een stijlvol en origineel gebouw krijgen dat goed past in elk landschap.

Speciale functies

Afhankelijk van de richting van het "bord" in de ruimte stoten zij opzij op horizontaal en verticaal. De lengte van deze laatste kan 3000, 3050 en 3100 mm bereiken. De breedte van het profiel is ook variabel - 160, 180 en 250 mm. Dikte is 1, 1 of 1,2 mm. Als we het hebben over metalen geleiders bedoeld voor het afwerken van de basis, dan kan hun dikte 3 mm bereiken.

Het is belangrijk om te begrijpen dat horizontale en verticale gevelbeplating verschillende dimensies en configuraties hebben.

Het is onaanvaardbaar om de "verticalen" in de horizontale richting te monteren, omdat dit water lekt en de levensduur van het materiaal vermindert.

De verschillen tussen de twee soorten gevelbeplating hebben betrekking op en afkantende profielendie de voegen tussen de profielen opvullen. Voor elk type materiaal heeft zijn eigen randprofielen. In tegenstelling tot horizontale tegenhangers met perforaties voor condensaatafvoer in het onderste deel, hebben verticaal georiënteerde panelen er geen.

De uitsparingen en puzzels van verticale gevelbeplating zijn zo gerangschikt dat vocht, zonder dat het op het oppervlak van het profiel blijft hangen, naar beneden stroomt. Vanwege het plattere oppervlak en de afwezigheid van uitsteeksels op het profiel verzamelt zich geen stof en vuil.

Experts zeggen dat verticaal opruimen gemakkelijker temperaturen "springt" verdraagt.

types

Afhankelijk van welk materiaal ten grondslag ligt, kan verticale gevelbekleding van verschillende typen zijn.

vinyl

De basis van het materiaal is polyvinylchloride (PVC). Het heeft een laag gewicht en wordt gekenmerkt door een grotere flexibiliteit, wat een zekere bewegingsvrijheid geeft tijdens de installatie. Dat vinyl gevelbekleding aangenaam verrast door de verscheidenheid aan kleuren. Tijdens het productieproces is het mogelijk om kleurpigmenten in elke tint toe te voegen.

Vanwege het lage gewicht geeft het materiaal geen grote belasting op de wanden en de fundering van het gebouw.

Het is belangrijk dat het product milieuvriendelijk is en dat tijdens de werking geen toxines in de atmosfeer terechtkomen. Het temperatuurbereik van de werking varieert van -50 tot +50 graden. PVC gevelbeplating is bestand tegen zuren, maar heeft geen verhoogde weerstand tegen mechanische schade en schokken. Sommige soorten zijn aan het verbranden.

plastic

Een verscheidenheid aan plastic gevelbeplating is acryl. Het is superieur aan PVC in termen van vorstbestendigheid, vervaagt niet bij blootstelling aan zonlicht en de levensduur is ongeveer 50 jaar. Natuurlijk, de kosten van acryl gevelbeplating is hoger. Om een ​​positief effect te verkrijgen, is verticale kunststofbeplating afhankelijk van externe isolatie.

metaal

Gemaakt van aluminium of gegalvaniseerde platen, deze gevelbeplating wordt gekenmerkt door verhoogde sterkte in combinatie met de lichtheid van het materiaal (hoewel het gewicht iets groter is dan het gewicht van de kunststof tegenhanger). Een speciale coating aan de buitenzijde zorgt voor de bescherming van het materiaal tegen corrosie en garandeert een lange levensduur (tot 50 jaar).In de regel wordt metalen verticale gevelbeplating gebruikt voor het bekleden van gebouwen met meerdere verdiepingen met verhoogde windbelasting, in een privé-huishouden - voor het ontwerpen van binnenplaatsen en garages.

Het buitenoppervlak van metalen profielen is bedekt met een laag vernis, die elke 3-5 jaar moet worden bijgewerkt. Dit zal de technische kenmerken van het materiaal behouden en de levensduur verlengen.

Dit type verticale gevelbekleding is veel duurzamer vergeleken met de plastic tegenhanger.daarom wordt het gebruik ervan verwelkomd wanneer geconfronteerd met de kelder en de lagere delen van de gevel.

keramisch

"Verticaal" op basis van klei en modificerende additieven is een keramische gevelbeplating. Het wordt gekenmerkt door milieuvriendelijkheid en duurzaamheid (bereikt door het roosteren van grondstoffen op hoge temperatuur), een laag gewicht en betaalbaarheid. Keramische "plank" imiteert natuurlijk hout, dus gebouwen versierd met "keramiek" zien er duur en nobel uit.

cement

Cement-gebaseerde gevelbeplating is een zeer kwetsbaar materiaal dat kan kraken van een slappe impact.Om dit nadeel te verminderen, wordt ruwe cellulosevezel aan de samenstelling toegevoegd. Hierdoor verkrijgt het 'bord' monumentaliteit en verhoogde sterkte.

Het wordt gekenmerkt door brandveiligheid en een lange levensduur.

De voorkant van een dergelijke verticale gevelbeplating imiteert metselwerk of een houten oppervlak, waardoor u prachtige buitenkanten kunt maken.

hout

Het is gebaseerd op massief hout, een deel van de afgeronde houtblokken of gelijmde houtvezels, wat leidt tot de hoge kosten van het materiaal. Het heeft een aantrekkelijke uitstraling en karakteristiek voor houtproducten textuur, authenticiteit. Het vereist echter constante zorg - de toepassing van verbindingen die vuur en zwelling tegen vocht voorkomen en die beschermen tegen insectenplagen.

Ondanks de regelmatige bezorgdheid om hout op te ruimen, is de levensduur veel minder ongeëvenaard.

De meest wijdverspreide vinyl-, acryl- en metaaltypes van verticale "planken". Alle andere materialen kunnen theoretisch een verticale richting hebben, maar in de praktijk wordt hun installatie gehinderd door het grote gewicht van de profielen.Van houten gevelbekleding weigeren vanwege de onpraktischheid en hoge kosten.

voordelen

Verticale gevelbeplating wordt gekenmerkt door vele voordelen.

 • Het heeft een hoge sterkte, is bestand tegen atmosferische en zure effecten. Zoals de praktijk laat zien, is het beter bestand tegen temperatuurveranderingen.
 • Vanwege de eigenaardigheden van de configuratie van het materiaal, namelijk de afwezigheid van uitsteeksels en groeven, blijft het vocht niet hangen, stroomt langs het oppervlak van de verticale gevelbeplating. Dit elimineert het risico van waterlekkage, schade aan de isolatie.
 • De afwezigheid van uitsteeksels zorgt ook voor de bescherming van oppervlakken tegen de opeenhoping van stof en vuil. Een lichte regen is voldoende om het oppervlak stofvrij te maken en de eigenaar te verheugen met een aantrekkelijk uiterlijk.
 • Verticale gevelbekleding is duurzaam tegen belastingen en het metalen profiel wordt ook gekenmerkt door weerstand tegen stoten en mechanische schade.
 • Agressieve omgevingen, inclusief chemische en alkalische, zijn niet gevaarlijk voor het materiaal. De levensduur zal ongewijzigd blijven, zelfs als er fabrieken en fabrieken in de buurt zijn.
 • Installatie van het materiaal is vrij eenvoudig, impliceert de aanwezigheid van isolatie en kratten, verschilt niet veel van het monteren van horizontale stroken. Als tijdens het gebruik een van de metalen verticale profielen onbruikbaar is geworden, kan het gemakkelijk worden vervangen zonder de bekleding te demonteren. Helaas is dit in het geval van de kunststofversie in de praktijk niet mogelijk.
 • Verticale gevelbeplating wordt gekenmerkt door een verscheidenheid aan kleuren en texturen. Vinylvariëteiten hebben meestal delicate pasteltinten. Acryl daarentegen verschilt in helderheid van een kleurenpalet, een glanzend oppervlak.
 • Het gebruik van verticaal gerichte profielen stelt u in staat om het gebouw visueel "uit te trekken", waardoor het verfijnder en edeler wordt. Goede stilistische effecten kunnen worden bereikt door verticale en horizontale profielen binnen dezelfde gevel te combineren.

Tips om te kiezen

Bij het kiezen van een verticale gevelbeplating, moet u allereerst ervoor zorgen dat het materiaal alle benodigde certificaten van kwaliteit en conformiteit heeft.

Als de technische documentatie in orde is, let dan op de volgende selectiecriteria.

 • de aanwezigheid van het antidiefstal slot, anders zullen de panelen in de wind gaan rommelen en met de squally wind kunnen ze van de gevel vallen;
 • de dikte van het materiaal moet minimaal 1 mm zijn, anders dreigen de materiaalrisico's snel te bezwijken door beschadiging en barst in de kou;
 • computermarkering is verplicht voor panelen van bekende merken. Hun aanwezigheid is een extra garantie dat u een kwaliteitsproduct krijgt.

Prachtige voorbeelden

Met verticaal opruimen kunt u exterieurs creëren in zowel klassieke als moderne stijlen. Natuurlijk is het optimaal voor het creëren van duur, nobel, verfijnd in zijn beknoptheid, bijvoorbeeld in het Engels of klassiek.

Verticale profielen worden op harmonieuze wijze gecombineerd met andere gevelmaterialen, bijvoorbeeld gevelstenen. Benadruk het onderscheidend vermogen van de oppervlakken op contrasten. Tegen de achtergrond van verticaal opruimen in pastel- of beige kleuren, lijken baksteenelementen met een meer verzadigde kleur voordelig.

Niet minder indrukwekkend is de combinatie van verticale gevelbeplating, horizontale en hellende gevelbeplating.Het is het gebruik van hellende profielen die het mogelijk maken de ernst van verticale huizen te "verdunnen". Ze worden het deel dat u in overweging wilt nemen, voeg onderscheidend vermogen toe aan het gebouw en benadruk de originaliteit van de structuur.

Over de kenmerken van de installatie van verticale gevelbeplating, leert u van de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer