Hoe een kachel kiezen voor de muren van het huis buiten onder de zijspoor?

Siding wordt op grote schaal gebruikt voor het afwerken van een verscheidenheid aan woongebouwen - zowel privégebouwen als gebouwen met meerdere gezinnen. Maar het Russische klimaat maakt het noodzakelijk om constant voor maximale warmtebesparingen te zorgen. En daarom wordt de keuze voor hoogwaardige isolatie belangrijk. Tegelijkertijd moet het niet alleen van hoge kwaliteit zijn, maar ook volledig relevant zijn voor de kenmerken van een bepaalde woning.

Waarom heb je het nodig?

Het verwarmen van gebouwen in de winter vereist enorme kosten en heeft een grote invloed op de financiële situatie van bewoners. Alleen hoogwaardige isolatie helpt de kosten te verlagen en tegelijkertijd een hoog comfortniveau te garanderen. Hout en dikke bakstenen muren zullen de warmte niet alleen houden en wanneer gevelbekleding nog steeds buiten wordt geplaatst, kan dit het risico op huiskoeling vergroten.Het is absoluut noodzakelijk om te zorgen voor de isolatie en het creëren van een hittebehoudingsruimte tussen de hoofdwand en het decoratieve oppervlak. In zijn geheel gelden deze vereisten voor de kozijnhuizen.

Types: voors en tegens

In elke ijzerhandel en op de markt wordt aan de consument een verscheidenheid aan materialen en technologische oplossingen aangeboden, die als universele producten worden gepresenteerd. Maar in de praktijk gebeurt dit niet: een kachel van een bepaald type heeft een strikt beperkte toepassing en alleen in strak gedefinieerde limieten worden de mogelijkheden ervan onthuld.

Onder de goedkope en technologisch eenvoudige oplossingen, is een van de leidende posities steevast bezet door schuimplastic. Het is licht en kan met deuvels of speciale lijm aan de voet van de muur worden bevestigd. De lichtheid van het materiaal voorkomt niet dat het een hoge stijfheid en relatieve sterkte heeft. Zelfs in contact met water zal de kachel zijn functie betrouwbaar vervullen, hoe hard de vorst ook op straat is.

Het schuim heeft objectieve nadelen:

 • de maximale levensduur van het materiaal is slechts 15 jaar;
 • de dampdoorlaatbaarheid is onvoldoende;
 • behoefte aan extra ventilatie.

Om de gevelmuren te isoleren, is niet elk schuim nuttig, maar alleen verwerkt door extrusie (officieel polystyreenschuim genoemd). Deze isolatie is niet onderhevig aan krimp, maar vereist verhoogde geluidsisolatie, omdat het soms het externe geluid verhoogt.

Minerale wol wordt aanbevolen voor zowel metalen als kunststof gevelbeplating., de beste soort professionals beschouwen de plaatgrootte van 1000x50 mm. De rollen gaan geleidelijk zitten en het risico is hoog in een korte tijd om isolatie in het bovenste deel van de muur te verliezen. De nadelen van een dergelijke coating zijn een aanzienlijke behoefte aan dampbarrière, de noodzaak om het materiaal te beschermen tegen blootstelling aan vocht van buitenaf. Als u minerale wol installeert, moet u maatregelen nemen om u te beschermen tegen fijne stofnevel. De rest van de basaltisolatie manifesteert zich relatief goed.

Vaak zijn in de catalogi van bouwbedrijven de zogenaamde penoplex te vinden. Er zit niets ongewoons in, want het is allemaal hetzelfde geëxpandeerde polystyreen, dat wordt geëxtrudeerd bij verhoogde druk (dit technologische proces creëert een structuur van kleine cellen).In fabrieken wordt penoplex geproduceerd in de vorm van platen met een dikte van 2 tot 10 cm.

Het voordeel van het materiaal kan worden beschouwd als een uniforme verdeling van luchtbellen door de massa. Vanwege deze eigenschap laat het zeer zwak warmte in en is het weinig gevoelig voor water. Tijdens de tests bevestigden een aantal onderzoeken naar thermische engineering dat wanneer de penoplex 30 dagen verdronk, deze met 0,06% zwaarder wordt, dat wil zeggen dat water alleen de afgeknipte uiteinden van de producten kan binnendringen.

Van de minnen kan worden opgemerkt dat deze isolatie gemakkelijk wordt vernietigd onder de actie van:

 • aceton;
 • formaldehyde;
 • verf oplosmiddelen;
 • benzine, kerosine, diesel;
 • olieverf en een aantal andere organische stoffen.

De complexiteit van de technologie leidt ertoe dat de penoplex duurder is dan bijna elke massa-isolatie, met uitzondering van minerale wol. Na het leggen is het noodzakelijk om het oppervlak van het materiaal zo snel mogelijk te sluiten, totdat het werd vernietigd door direct zonlicht. Zoals alle schuimderivaten beschermt zelfs folieschuim niet tegen het verschijnen van een huismuis in de muren. We zullen aanvullende maatregelen moeten nemen om dit knaagdier te bestrijden.Een serieus probleem is de gemakkelijke ontsteking van een dergelijke kachel, die zelfs de acceptabele dichtheid ervan overschrijdt.

Hoe te kiezen?

Voor wanden die zijn afgezet met een soort gevelbekleding, moet u isolatie kiezen focus op de volgende criteria:

 • warmtegeleidingsniveau;
 • de intensiteit van de absorptie van vocht (vloeistof en uit de lucht);
 • zijn bescherming tegen de actie van vuur;
 • vereiste laagdikte.

Thermische geleidbaarheid (hoeveel warmte wordt behouden) is een belangrijke parameter die een materiaal als isolerend karakteriseert. Maar ook tussen hun verschillende typen varieert het behoorlijk. Dus, de hitte door de minerale wol wordt het hardst, en de lekkage zal de zwakste zijn door het schuim. De verbijstering is tevergeefs: de aanbevelingen om wol te kiezen zijn verzonnen, rekening houdend met andere waardevolle materiaaleigenschappen.

Isolatoren komen onvermijdelijk in contact met vocht, neerslaan uit luchtstromen, als de integriteit van de "cake" wordt verbroken, kunnen druppels (druppels) vloeibaar water ook binnendringen. Daarom houden ze bij het kiezen van de laatste optie altijd rekening met hoeveel water de stof absorbeert zonder zijn nuttige eigenschappen te verliezen.De gemakkelijkste manier is met de dichtheid van het materiaal: hoe groter het is, hoe beter het is om dit type isolatie te gebruiken. Maar we moeten rekening houden met de complexiteit van de installatie van zwaardere constructies.

Brandveiligheid wordt beoordeeld op basis van hoe hoog de ontvlambaarheid van een stof is. En de dikte van de laag die wordt gemaakt, is tegenstrijdig. Het lijdt geen twijfel dat met zijn verhoging de thermische bescherming aanzienlijk toeneemt. Maar we hebben een evenwichtige aanpak nodig, rekening houdend met hoe dicht het gebruikte materiaal is. Als het erg dicht is, is het wenselijk om een ​​minder krachtige laag te gebruiken.

Sommige fabrikanten proberen consumenten ervan te overtuigen dat hun materialen volledig milieuvriendelijk zijn, gemaakt zijn van vlasvezels of zuivere cellulose, en zelfs de lijm is zo natuurlijk mogelijk gekozen. Om dergelijke beloften te geloven of niet, moet iedereen zelf beslissen, maar het is beter om te bedenken waarom professionele bouwers proberen de gevels te isoleren met meer vertrouwde producten, zonder te veel te betalen voor "het milieu". De enige uitzondering is glaswol, het is echt gevaarlijk voor de gezondheid met de minste overtreding van de technologie of onvoldoende beschermende maatregelen.

Voor uitwendig gebruik onder opruimen is het moeilijk om betere opties te vinden dan de reeds genoemde minerale wol en polystyreenschuim. Maar om het resultaat te laten voldoen aan de verwachtingen van de bouwers, heeft zelfs de hardste vorst de buitenkant niet aangetast, het is niet alleen nodig om de isolatie te kiezen, maar ook om deze toe te passen volgens de aanbevelingen van de professionals.

Montage technologie

De eerste stap, volgens de algemeen aanvaarde technologie, is de berekening van de vereiste thermische beschermlaag. In de buitenwijken van een huis onder het opruimen, kunt u isoleren met minerale (of glas) wol, waarvan de dikte 50-100 mm is, in bijzonder moeilijke omstandigheden, dit cijfer kan worden verdubbeld door een tweelagige constructie te maken. Het is het beste om niet te vertrouwen op uw eigen technische kennis, online calculators of het advies van vertrouwde bouwers, maar om een ​​berekening aan te vragen bij hetzelfde bedrijf dat het zijspoor installeert.

Wanneer de behoefte aan de exacte hoeveelheid materiaal wordt bepaald, is het tijd om het oppervlak klaar te maken.

Het wordt als volgt uitgevoerd:

 • alle lampen en decoratieve delen zijn verwijderd;
 • afvoerbuizen demonteren;
 • trim ramen en deuren af ​​(als ze al zijn afgeleverd);
 • ruwe oppervlakken van muren zijn bevrijd van rottende gebieden;
 • het volledige oppervlak van het hout is geïmpregneerd met vlamvertragers;
 • als de muren niet van hout zijn, maar van baksteen of kunststeen, moet u de instromingen en vervuiling verwijderen;
 • vervolgens wordt het beton of de baksteen tweemaal bedekt met een diep geïnjecteerde primer.

Bijna alle soorten gevelbekleding worden horizontaal geïnstalleerden daarom zou de kist verticaal moeten gaan. De afstand tussen de knooppunten is afhankelijk van de facing en de breedte van de blokken van de gekozen isolatie. Meestal is een tussenruimte van 0,6 m voorzien, maar onder de lagen minerale wol en glaswol worden de staven gemonteerd met een externe trede van 590 mm, waarna de coating strak oploopt en nergens heen kan. Maar de afstand van een bevestigingspunt van een balk tot een andere aan de onderkant mag niet meer zijn dan 0,5 m.

Om deze onderdelen op de houten wand te houden, worden zelftappende schroeven gebruikt om in het hout te schroeven, gespecialiseerde pluggen worden over de baksteen gelegd. Elke staaf is zodanig gekozen dat deze gelijk in dikte is aan de isolatie (we hebben het over directe montage op het muuroppervlak). Maar wanneer een frame wordt toegepast, nemen ze beide delen voor een lat 5 × 5 cm, of speciale P.-vormige ophangingen.

Het is niet nodig om de gevelbekleding dicht bij het verwarmende materiaal te monteren, met een opening van 40 - 50 mm, de bouwers zorgen voor betrouwbare ventilatie. Maar deze oplossing vereist de installatie van extra kratten, waarmee rekening wordt gehouden bij het berekenen van de hoeveelheid materiaal. Wanneer de platen, rollen groter zijn dan 100 mm, is het aan te raden om de voorkeur aan de kruiskrat te geven (hierdoor kunnen lagen thermische beveiliging in een rechte hoek ten opzichte van elkaar worden geplaatst).

Boven de minerale wol, glaswol en schuim is het altijd nodig om een ​​speciaal membraan te plaatsen dat tegelijkertijd beschermt tegen vocht en wind van buitenaf. Bij het bestuderen van reviews voor dergelijke membranen, is het de moeite waard om op te letten of ze stoom goed laten uitkomen. Als deze indicator onvoldoende is, kunnen er ernstige problemen optreden.

Doeken ter bescherming tegen wind en water overlappen elkaar noodzakelijkerwijs ten minste 0,1 m. Bij het berekenen van de behoefte aan eventuele onderdelen, kunt u veilig nog eens 10% aan het resulterende figuur toevoegen. Dan zullen noch defecte producten noch installatiefouten de constructie of reparatie niet vertragen.

Veel beginnende bouwers en thuismannen worden aangetrokken door het gemak van het maken van kisten van hout, wat blijkt uit het feit dat:

 • Installatie kan met de hand worden gedaan zonder extra gereedschap.
 • Het proces is niet duur.
 • Houten kist zelf minimaliseert warmtelekkage (in vergelijking met de stalen tegenhanger).
 • Het ontwerp kan direct aan de muur worden bevestigd zonder beugels en andere verbindingen toe te voegen.

Maar positieve eigenschappen kunnen niet bestaan ​​zonder gebreken. Aldus wordt de goedkoop- heid van het materiaal een minder overtuigend voordeel, gegeven de behoefte aan behandeling met vlamvertragers en middelen die de groei van microscopische schimmels remmen. Niet zo gemakkelijk is de selectie van staven met precies de vereiste lengte, die er glad uit zou moeten zien en bovendien zou moeten worden gedroogd tot 10 - 12%.

aanbevelingen

Wanneer de isolatie wordt gekozen en gekocht en het werk zelf begint, mag niets installateurs hinderen. Daarom, hoewel moderne technologieën het mogelijk maken om in elk seizoen te opereren, is het raadzaam om een ​​droge en redelijk warme dag te kiezen. Voordat isolatie wordt aangebracht, moet alles worden verwijderd wat een belemmering kan zijn - zelfs takken van struiken waarop kan worden gegrepen.

Ecowool is qua praktische kenmerken identiek aan het mineraalanalogon, zodat het enige argument in zijn voordeel meer veiligheid is. Deze twee materialen absorberen straatgeluiden perfect omdat de vezelige brok dikker is. Ecowool zal met speciale apparaten moeten worden gerepareerd en er zullen zich geen panelen van vormen. Dus bijna altijd wordt de installatie van deze kachel vertrouwd door professionals. Als u hun diensten niet kunt betalen, moet u andere manieren van thermische beveiliging overwegen.

Voor het isoleren van gevelbekleding op houten wanden, bij voorkeur met behulp van materialen met de laagste thermische geleidbaarheid. Het gaat om glaswol en geëxtrudeerd polystyreenschuim. Het grootste probleem van steen-, beton- en steenoppervlakken is een hoge mate van stoomdoorgang, en alleen hydrofobe materialen kunnen het effectief weerstaan. Voor plaatsen waar een maximale bescherming tegen vuur vereist is, komt minerale wol absoluut op de eerste plaats.

In plaats van een membraan gebruikte een deel van de meesters verhardende lagen (gemaakt van metaalgaas en mortel) om te beschermen tegen wind en vocht die naar buiten vielen. Er zijn gevallen waarin minerale wol wordt geplaatst in de vorm van de zogenaamde omhullende vorm, wanneer er matten zijn tussen twee metaalplaten.Zo'n stap helpt om de hoogste stabiliteit van thermische bescherming te garanderen, maar het dwingt je om in plaats daarvan te denken aan de bevestiging van de voering aan de buitenlaag. Door een verwarmingsmateriaal te plaatsen met behulp van extreme planken, kunt u de locatie van de delen van het decoratieve materiaal ten opzichte van de isolatielaag het nauwkeurigst instellen.

Soms weten gebruikers niet of het mogelijk is om de zijsporen helemaal niet te verwarmen en niet om extra materialen en werk te betalen. Het antwoord zal altijd negatief zijn, zelfs wanneer het huis zich in een gebied met een warm klimaat bevindt. Hoogwaardige isolatie helpt immers niet alleen om de warmte binnen te houden, maar zorgt ook voor de rationele staat van het gedeelte tussen de muur en de afwerkingspanelen. Als er condensaat zich daar ophoopt, zal zelfs het sterkste en meest kwalitatieve materiaal snel onbruikbaar worden. Daarom zijn de verantwoordelijke eigenaren altijd zorgvuldig na hoe ze de thermische isolatie onder de gevelbekledinglaag volgens alle technologische regels kunnen waarborgen.

Video-instructie over de weersbestendigheid van een huis met een gevelbeplating, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer