Houten gevelbekleding: soorten en kleuren

Siding is een afwerkingsmateriaal dat momenteel erg populair is onder consumenten. Houten gevelbekleding ziet er altijd heel mooi uit, ongeacht welke kleuren het is.

Voors en tegens

De gebouwen gemaakt van hout zien er erg toonbaar, mooi, natuurlijk uit en daarom wordt dit materiaal door velen gekozen. Sommigen zijn echter niet tevreden met dergelijke onvolkomenheden van de boom, zoals grilligheid in gebruik en problemen in de zorg. Het is ook vermeldenswaard dat houtconstructies meestal vrij duur zijn. Met een zijspoor dat een houten oppervlak imiteert, is bij al deze plannen veel gemakkelijker.

Dergelijke coatings verschenen ongeveer een halve eeuw geleden in Canada en Noord-Amerika en werden al snel populair vanwege het grote aantal voordelen.Voorheen werd gevelbekleding, die een houten oppervlak imiteert, alleen gebruikt voor gebouwen gemaakt van hout, maar nu is het gekozen voor een verscheidenheid aan gebouwen.

Siding kan zelfs de kromming van boomstammen imiteren. Met behulp van dit materiaal kan elk gebouw een speciale stijl krijgen.

De belangrijkste voordelen van houtplaten:

 • milieuvriendelijkheid;
 • efficiency;
 • esthetiek;
 • brandwerendheid (dergelijke materialen verspreiden geen vuur en branden niet zelf);
 • de mogelijkheid om uitstekende ventilatie van het gebouw te bieden (als het installatiewerk correct wordt uitgevoerd, zijn de vochtigheidsgraad en het microklimaat in de kamer optimaal);
 • installatiegemak, laag gewicht;
 • hoge sterkte (oppervlakken afgewerkt met gevelbekleding hoeven niet verder te worden versterkt);
 • weerstand tegen insecten, zonlicht, schimmel, roest;
 • weerstand tegen extreme temperaturen, kou, hitte, verschillende atmosferische invloeden;
 • gelegenheid om te doen zonder merkbare gewrichten;
 • mogelijkheid om geluids- en warmte-isolatie te bieden.

Siding is een materiaal dat zeer lang kan meegaan (tot een halve eeuw). Een zorgvuldige verzorging van dergelijke coatings is niet vereist: het is voldoende om ze van tijd tot tijd te wassen. Als de behoefte zich voordoet, kunt u eenvoudig individuele elementen vervangen.

Het nadeel van zijpanelen is dat ze niet eenvoudig te bevestigen zijn aan gebroken en gebogen voetstukken.

types

De gevelbekleding onder het hout is verdeeld in verschillende types, afhankelijk van de structuur van de coating. Er zijn de volgende soorten materialen voor buitendecoratie.

 • "Visgraat". Deze optie is niet erg populair bij Russen, omdat dergelijke materialen vaker worden aangeboden door buitenlandse fabrikanten.
 • Blokhuis of "onder het blok". Meestal worden dergelijke materialen gekozen voor landelijke gebouwen. U kunt dus overeenkomsten bereiken met blokhutten.
 • "Boord van het schip". Dergelijke coatings kunnen klassiek worden genoemd.
"Visgraat"
Blokhuis of "onder het blok"
"Boord van het schip"

Het opruimen kan verticaal of horizontaal zijn. Verticale panelen worden minder vaak horizontaal gebruikt, maar de laatste tijd zijn ze populair geworden omdat ze er erg interessant uitzien. Sommige consumenten willen zelfs verschillende elementen combineren. Het opruimen van houten panelen is onderverdeeld in verschillende typen, afhankelijk van het materiaal waaruit ze zijn gemaakt.

verticaal
horizontaal

Meestal kopen consumenten vinyl, acryl, metaal (bijvoorbeeld aluminium) of houten gevelbekleding.

vinyl

Deze gevelbeplating is bestand tegen mechanische belasting en vorst. Het zal heel lang kunnen dienen, en tegelijkertijd zal het zijn kleur niet verliezen, het zal mooi blijven en een betrouwbare bescherming voor de stichting bieden. Vinylcoatings zijn milieuvriendelijk, ze zijn niet onderhevig aan rot. Het gebouw zal niet voortijdig instorten omdat er geen insecten of parasieten in de coatings worden gecreëerd.

Vinyl gevelbeplating panelen zijn bekleed met een speciale coating die ze duurzamer maakt en warmte absorbeert. Vinyl gevelbeplating lijkt heel veel op een natuurlijk houten oppervlak. De prijs van dergelijke producten is vrij betaalbaar en installatiewerkzaamheden worden meestal zonder noemenswaardige problemen uitgevoerd.

Vinyl gevelbeplating verspreidt geen vuur, ontbrandt niet. U hoeft niet meer voor hem te zorgen na de installatiewerkzaamheden. Dergelijke panelen zijn flexibel, ze kunnen zelfs worden gebruikt voor afgeronde basissen.

acryl

Acryl gevelbeplating producten zijn ook vrij eenvoudig te installeren, met name zorgvuldige verzorging van hen is niet nodig.Uiterlijk lijken acryl- en vinylmaterialen op elkaar, maar er zijn enkele verschillen in de kenmerken.

Acrylcoatings zijn bestand tegen mechanische belasting en slijtage. Ze zijn bestand tegen hoge en lage temperaturen, in staat om eigenschappen in koude en hitte te behouden. Dergelijke coatings worden niet beïnvloed door UV-straling. Acryl gevelbeplating is bestand tegen chemicaliën, zuren, logen, oliën. Acryl gevelbeplating panelen kunnen glanzend zijn, ze hebben verschillende vormen. Dankzij een speciaal reliëf is het mogelijk om afgeronde stammen te imiteren.

U kunt een optie kiezen die perfect in het algemene ontwerp van het huis past.

metaal

Metalen panelen zijn zeer eenvoudig te installeren, meestal worden installatiewerkzaamheden zo snel mogelijk uitgevoerd. Metalen gevelbeplating heeft een lange levensduur. Dergelijke panelen zijn milieuvriendelijk, ze zijn goed verborgen verschillende nadelen van oppervlakken. Voor de installatie van de metalen gevelbeplating hoeft de bodem niet waterpas te worden gezet. De kleur van dergelijke coatings blijft hetzelfde, zelfs in die gevallen waarin ze langdurig worden blootgesteld aan UV-licht.

Er zijn veel voordelen aan metalen gevelbeplating, maar het moet worden opgemerkt dat de beschermende coating niet mag worden beschadigd. Als het toch op een andere manier wordt verbrand of bedorven, ontlucht dan de beschadigde plek en breng er verf op aan die overeenkomt met de tint van het paneel.

hout

Houten gevelbekleding is een materiaal dat veel consumenten verkiezen. Dergelijke coatings zorgen voor gezelligheid en comfort in het huis, omdat ze een geweldige eigenschap hebben als thermische geleidbaarheid. Dergelijke materialen zijn niet bang voor zelfs zeer lage temperaturen; Deze kwaliteit is vooral belangrijk voor inwoners van de noordelijke regio's. Houten gevelbeplating is eenvoudig te installeren.

Houten panelen hebben echter ook nadelen. Houtproducten zijn niet bestand tegen hoge temperaturen of brandwerendheid, dus ze moeten uit de buurt van ontstekingsbronnen worden gehouden. Inwoners van de zuidelijke regio's kunnen beter kiezen voor andere materialen, want dergelijke coatings hebben speciale zorg nodig. Het wordt aanbevolen om antischimmelmiddelen en waterdichtmakende middelen te gebruiken. Houten gevelbeplating is best niet toe te passen op plaatsen waar een zeer hoge luchtvochtigheid typerend is.

Voor extra bescherming van een boom is het de moeite waard houtbeits of vernis erop aan te brengen.

afmeting

De lengte van de gevelbeplating panelen varieert van 200 tot 600 cm. Meestal hun breedte is van 0,1 tot 0,3 m. Siding is een vrij dunne coating, meestal is de dikte ongeveer 0,1 cm. Omdat dergelijke producten licht zijn, ze zijn erg handig in gebruiken. Bij de implementatie van afwerkingswerk komen heel weinig problemen voor.

kleur

In moderne winkels vindt u zijpanelen van verschillende tinten. Fabrikanten bieden een verscheidenheid aan opties: van donkere walnoot en pistache tot gouden eik, kastanje, cappuccino. Een van de meest populaire opties kan worden geïdentificeerd sandelhout, eiken, kersen.

Het selecteren van de meest geschikte schaduw van gevelbekleding, focus op het algemene ontwerp van het gebouw. Over het algemeen moet het ontwerp van de ommantelde woning een gevoel van harmonie creëren.

Hoe te kiezen?

Om de juiste gevelbekleding voor een gevel van cellenbeton of ander materiaal te kiezen, Het is noodzakelijk om rekening te houden met bepaalde aanbevelingen.

 • Overweeg de waarschijnlijkheid van een brand. In sommige regio's is het de moeite waard alleen die materialen te gebruiken die brandwerend zijn.
 • Voor frame-shield, blokhuizen, zijn gebouwen gemaakt van bakstenen gevelbeplating panelen bijzonder geschikt voor metaal.
 • Kiezen voor metalen producten, bijzondere aandacht besteden aan hoe goed de afwerking coating. Het moet uniform zijn.
 • Let bij het inkopen van acryl- of vinylcoatings op de kwaliteit van de sneden. Er mogen geen merkbare scheuren in het oppervlak zijn (dit geldt met name voor producten met reliëfdruk).
 • Let bij het selecteren van materialen uit hout op het houttype en de kwaliteit. Beschermende antiseptische middelen moeten op de producten worden aangebracht.
 • Zorg ervoor dat de garantie van de fabrikant, kwaliteitscertificaat.

Aangezien alle bovengenoemde materialen zowel voordelen als bepaalde nadelen hebben, is het nogal moeilijk om te zeggen welke gevelbeplating de beste is. Het hangt allemaal af van de specifieke situatie. In ieder geval moet de voorkeur worden gegeven aan producten van fabrikanten die het vertrouwen van de consument hebben gewonnen.

Als de belangrijkste kwaliteit voor u brandwerendheid is, moet u materialen van metaal kiezen. Voor liefhebbers van natuurlijkheid, hout is goed geschikt.Als u relatief goedkope coatings nodig heeft, moet u de keuze voor kunststof stopzetten, ongeacht het materiaal dat u kiest, moet u rekening houden met alle aanbevelingen van experts met betrekking tot de implementatie van installatiewerken.

Als ze volgens de regels worden gehouden, zullen de resultaten niet teleurstellen; en de dekking zal zo lang mogelijk duren.

Subtiliteiten van installatie

Verwijder vóór de installatie uitstekende elementen van de gevelmuur, verwijder struiken en boomtakken die zich bij de basis bevinden. Verwijder uit de muur de oude schilcoating, schimmel, stof, verschillende verontreinigingen.

Als de basis van hout is, moet u de toestand ervan beoordelen. Losse planken moeten worden gerepareerd, rotte moeten worden vervangen. Als het oppervlak bestaat uit beton of baksteen, installeer dan vooraf een sterk frame gemaakt van een metalen profiel of houten staven. Aan tegenoverliggende materialen worden niet vervormd als gevolg van temperatuurverschillen, plaats producten zo dat ze elkaar overlappen (minimaal - 30 mm).

Gebruik de molen voor het snijden van panelen moet met de grootste zorg gebeuren, anders is het mogelijk dat de producten langs de randen smelten.

Prachtige voorbeelden

 • Acryl materialen na verloop van tijd, verander hun kleur niet, ze zullen er altijd erg mooi uitzien.
 • Vinyl materialen zeer vergelijkbaar met natuurlijk hout.
 • Metalen producten geschikt als u esthetische en maximale duurzame coating wilt.
 • Houten gevelbeplating - ideaal voor diegenen die de schoonheid en voordelen van natuurlijke materialen waarderen.

Je zult meer te weten komen over houten gevelbekleding in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer