Doe-het-zelf zijinstallatie

 Doe-het-zelf zijinstallatie

Gezellig huis begint met een mooie gevel. Betaalbare en gemakkelijke manier om te voltooien - installatie van gevelbekleding met uw eigen handen.

Voors en tegens

Voor bekledingsmaterialen voor buitenwerk zijn er veel vereisten. Ze moeten tegelijkertijd licht, sterk, duurzaam, aantrekkelijk qua esthetiek, gebruiksvriendelijk en goedkoop zijn. Weinig materialen zijn in staat om aan alle punten hiervan te voldoen (onvolledig, omdat de eisen in feite diverser zijn). Maar zijsporen valt in de categorie die het dichtst bij de beste optie staat. Hij presteert en beschermten decoratieve functies op hetzelfde moment. Tegelijkertijd zijn de kosten van het materiaal zeer acceptabel.

De unieke eigenschappen worden verklaard door de productietechnologie. De basis wordt gelegd van hoogwaardige grondstoffen, waarvan de samenstelling zorgvuldig door technologen wordt berekend op basis van de componentverhouding. Vervolgens wordt deze grondstof verwerkt op dure high-tech apparatuur en passeert kwaliteitscontrole in verschillende stadia.

Voor elk type gevelbeplating gebruikt het zijn eigen type grondstoffen en hun productietechnieken.

Elk paneel bestaat uit verschillende lagen. De binnenlaag zorgt voor de stabiliteit van afzonderlijke panelen en de gehele constructie als geheel. Het kan op zijn beurt uit meerdere dunnere lagen bestaan. En de buitenste laag is bestand tegen atmosferische verschijnselen. Hij is een decoratief.

De dikte van de gevelbekleding hangt af van hoe het werd geproduceerd. Kortom, deze verdeling van methoden is geldig voor vinyl en kelder gevelbeplating.

 • De eerste methode is mono-extrusief. Hij suggereert dat het gevelpaneel is gemaakt van één soort mengsel (verbinding). In verwarmde toestand passeert het mengsel een profileergat, dat de gewenste vorm aangeeft, en vervolgens koelt het, terwijl het wordt onderhouden.
 • De tweede methode is co-extrusive. Verbindingen worden hier gebruikt in hoeveelheden van twee of meer. Dit wordt bepaald door de vereiste dikte en technische kenmerken van de gevelbeplating. Het gaat ook door een laag-voor-laag gietproces in mallen en stolt in de juiste positie.

Hete productie draagt ​​ertoe bij dat alle ingrediënten van de verbinding (basis, stabilisatoren, modificatoren, weekmakers, pigmentdeeltjes) een monolithische legering vormen.

Dit biedt de volgende voordelen van fineermateriaal.

 • Bij verschillende samenstelling van grondstoffen en verschillende productietechnieken wordt een brede assortimentlijn verkregen. Met een groot aantal gevelbeplating kunt u de gevel van het huis schuiven met panelen van verschillende kleuren, eigenschappen en structuren in overeenstemming met de ontwerpideeën en klimaatkenmerken.
 • Het materiaal kan worden gebruikt voor buiten- en binnenbeplating.
 • Het relatief kleine gewicht van de panelen maakt het mogelijk om gevelbekleding op de gevel van elk type te monteren. Het kan een betonnen, bakstenen, gepleisterde, blokachtige houten gevel zijn. In dit geval doet de operationele toestand er niet toe.De oude boom zal volledig worden geblokkeerd en het afbrokkelende gips kan worden geschuurd zonder tijd en geld te besteden aan het herstel van de laag.
 • Siding helpt om de geluidsisolatie en isolatie in de kamer te verbeteren. Dat is de reden waarom het niet alleen in privéhuizen wordt gebruikt, maar ook voor decoratie van gemeentelijke gebouwen, scholen en kleuterscholen. Dit bespaart aanzienlijk de verwarmingskosten in een grote ruimte.
 • Geschikt voor geconfronteerd met zomerhuisje, appartementencomplex, houten huisje, bijgebouwen
 • Indien nodig, is het handig om waterdichte materialen en isolatie tussen de panelen en de muur van het huis te leggen.
 • Het materiaal is handig voor installatiewerk in één hand. De instructies van de fabrikant zijn duidelijk genoeg om naar de finish te gaan, zonder ervaring op het gebied van reparatie.
 • Panelen van verschillende samenstellingen barsten niet bij het installeren van bevestigingsmiddelen.
 • Het oppervlak van de meeste soorten is hydrofoob en wasbaar.
 • Het materiaal is bestand tegen bevriezing. Dit zorgt voor de integriteit ervan tijdens strenge vorst, en stelt u ook in staat muren met een thermische onderbreking te monteren (een laag die de muren van het huis beschermt tegen bevriezing en condensatie wanneer de temperatuur stijgt).
 • Kwaliteit gevelbeplating panelen hebben dezelfde dikte over de gehele lengte en uniforme kleur.
 • Laat niet vervagen in de zon, vervaag niet met water, want de gepigmenteerde stoffen smelten samen met de rest bij hoge temperaturen.
 • Verschillende gevelbekledingsopties in kleur en textuur worden met elkaar gecombineerd.
 • In tegenstelling tot natuurlijk hout, steen of gevelstenen, is gevelbeplating een kosteneffectief afwerkingsmateriaal en is de installatie ervan minder tijdrovend.
 • Biedt een mooi en mooi zicht op de gevel van het huis voor een lange tijd. De duur van de werking van het materiaal met hoge kwaliteit - tot een halve eeuw.
 • Eenvoudige demontage bij het opnieuw afwerken.

De nadelen van geconfronteerd met opruimen.

 • De sleutel tot kwaliteit is de goede trouw van de fabrikant. Het is moeilijk om het te controleren, dus productgebreken worden meestal gevonden na reparatie.
 • Hoe helderder geverfde panelen, hoe minder ze bestand zijn tegen vervaging door blootstelling aan ultraviolette straling.
 • Alleen metalen gevelbeplating bezit slagvastheid en weerstand tegen mechanische belasting.
 • Elk type gevelbeplating heeft zijn eigen beperkte kleurenpalet.
 • Voor het afwerken van de gevel is een groot aantal panelen nodig.Het is niet altijd mogelijk om ze uit dezelfde batch te kopen, en producten van verschillende kunnen verschillen in de tint van het kleurenschema.
 • De meeste soorten zijn niet brandwerend.
 • Hoge prijzen voor componenten.
 • De fabrieksgarantieperiode voor het product kan veranderen of zelfs helemaal verdwijnen als componenten van andere fabrikanten worden gebruikt.

types

Sorteervariëteiten worden conventioneel ingedeeld volgens verschillende criteria: gebruiksvoorwerpen, materiaalproductie, ontwerp van de toplaag. Bovendien variëren de onderdelen zelf voor montage van vorm, dikte en afmeting. Dus, voor het bekleden van vaste oppervlakken van een groot gebied, hebt u panelen nodig in de vorm van lamellen met een vergrendelingssysteem, en voor het afwerken van hoeken, basis en andere moeilijke secties zullen dit kleinere delen en complexe vormen zijn.

De breedte van de gevelbeplating kan enkelvoudig zijn (het detail bestaat uit één strook), dubbel (een dennenboom of "scheepsbomen"), drievoudig (een detail bestaat uit drie stroken die op elkaar zijn gelegd in de vorm van een dennenboom).

Classificatie door toepassingsobjecten impliceert indeling in zijspoor voor buiten-, binnen- en tussenafwerking.

Het materiaal voor het bekleden van de gevel van het gebouw moet beter bestand zijn tegen vervaging, hydrofobiciteit, vorstbestendigheid. Voor panden aan de rand van een straatgebouw, bijvoorbeeld onverwarmde balkons, hebt u gevelbekleding nodig, die wordt gekenmerkt door een goede tolerantie voor temperatuurveranderingen. Voor interne afwerking is belangrijke slagvastheid, weerstand tegen mechanische stress, esthetische kwaliteiten.

Siding wordt gebruikt wanneer u dergelijke objecten onder ogen ziet:

 • dakbedekking;
 • hellingen en hoeken van het huis;
 • de fundering en kelderverdieping (voor het afwerken van semi-kelderverdiepingen wordt gespecialiseerde grondspoorbereiding geproduceerd);
 • raamdecoratie;
 • constructie van hekken;
 • afwerking van niet-residentiële gebouwen (baden, garages, magazijnen en anderen);
 • met uitzicht op de gevel van het gebouw (en hier heeft u een zijspoor nodig);
 • afwerking van balkons en loggia's;
 • interieurafwerking van de veranda of het terras;
 • vestibule kamers in een privé huis tussen de voordeuren;
 • interieurafwerking: keukens, badkamers, badkamers, andere soorten kamers.

Voor interieur decoratie is belangrijk uiterlijk van de panelen, hun grootte en richting, dus fabrikanten produceren niet alleen horizontale maar ook verticale gevelbeplating.Een van de voordelen, naast de voordelen van horizontale gevelbeplating, ook brandwerendheid. Het is vaak een beslissend element voor de selectie van decoratieve afwerkingen, omdat de SNiP zijn normen voor brandveiligheid vaststelt voor verschillende soorten gebouwen.

Bouwnormen regelen het maximaal toegestane formaldehyde-gehalte. en giftige stoffen per 100 gram afwerkingsmateriaal. Hun nummer staat in het paspoort van het product als een emissieklasse. Voor interieurdecoratie is alleen de eerste klasse toegestaan, voor de buitenkant kan men andere typen gebruiken. Het interieurmateriaal heeft ook een meer variabel kleurenbereik en de verticale richting van de panelen draagt ​​bij aan de visuele verandering van kamerparameters.

Op de bouwmarkt zijn er verschillende soorten gevelbeplating, die verschillen in materiaalproductie:

acryl

Voor niet-professionele gebruikers zijn ideeën over gevelbekleding beperkt tot de variëteiten polyvinylchloride en plastic, en zelfs metalen producten zijn al verrassend. Er is niets vreemds aan het feit dat maar weinig mensen hebben gehoord over acrylbeplating.De technische kenmerken zijn echter vele malen hoger dan die van vinylpanelen. Het is bestand tegen een groter temperatuurbereik (van -50 tot +70 graden Celsius), is minder gevoelig voor vervaging, brandwerend, duurzaam en de levensduur is langer dan enkele decennia.

De kosten van acrylbekleding zijn respectievelijk hoger dan vinyl.

aluminium

Met een relatief laag gewicht is het beter bestand tegen beschadiging dan andere soorten metalen afwerking op de gevel van het huis. Het onmiskenbare voordeel van aluminium is dat het niet gevoelig is voor corrosie. Regen, sneeuw, hem wassen niet bang. De verf is goed op aluminiumplaten, die haar heldere kleur en presenteerbaar uiterlijk nog lang behouden. Het is minder plastic dan acryl, en tijdens de bouw kan dit zijn nadeel zijn.

beton

Dit is een "goedkope en boze" optie met betrekking tot het decoreren van de gevel met gevelsteen of natuursteen. Tegen de achtergrond van conventionele vinylbeplating, is het natuurlijk duurder en moeilijker.

Betonnen gevelbeplating is gemaakt van cement-zand of cement-gips mengsels. Op cement gebaseerde stoffen vereisen vaak extracomponenten om de sterkte te vergroten, zodat als een versterkend element in de compositie een verscheidenheid aan glasvezel wordt toegevoegd. De hydrofobiciteit van het materiaal verhoogt weekmakers. Kleurpigmenten zijn verantwoordelijk voor de kleur. Aangezien betonbeplating wordt gebruikt als een steenvervanger, is het kleurenpalet beperkt tot natuurlijke tinten.

Naast de esthetische kwaliteiten is betonbeplating verschillend en goede prestaties. Er zijn echter nadelen. Het grote gewicht ervan vereist aanvullende procedures voor het voorbereiden van het oppervlak van de wanden. Ze moeten worden versterkt door de potentiële belasting te berekenen.

Het tweede gebrek aan concrete producten is de kwetsbaarheid van de bovenste laag. Met reguliere mechanische effecten verschijnen er chips en scheuren in.

vinyl

De meest voorkomende soort gevelbekleding, die wordt gemaakt door verschillende componenten te mengen, te verwarmen en de samenstelling in de mal te plaatsen. Dit is een praktische en stijlvolle oplossing voor huisdecoratie, maar niet altijd de beste. Dus voor de bekleding van de kelder en de benedenverdieping is het misschien niet voldoende om vinyl op te ruimen. Het wordt aanbevolen om het type - kelder te gebruiken.Het is duurzamer vanwege de extra lagen en componenten in de compositie.

Een ander type polyvinylchloridemateriaal is "scheepspoor". (misschien metaal). Het is duurzamer en vochtbestendig, maar blijft flexibel en comfortabel om mee te werken. De bijzonderheid van een dergelijke gevelbeplating is dat het het oppervlak van een houten plank imiteert voor scheepsbouw.

hout

De fabricage van houten panelen volgens de technologie lijkt op de productie van spaanplaat of vezelplaat, omdat het gebaseerd is op fijne houtvezels. Om het materiaal resistent te maken tegen vocht en sterkte, worden additieven en weekmakers aan het mengsel toegevoegd. Aan de bovenkant is een beschermende laag aangebracht, waarmee u de kleur en structuur van de boom kunt behouden tegen burn-out, vocht, mechanische schade.

Met de hulp van houten gevelbeplating, kunt u een prachtig uitzicht op de gevel van het huis van hout teruggeven, als het na verloop van tijd zijn schoonheid heeft verloren. Ze zijn ook vaak afgezet met moderne paneelhuizen om ze een meer esthetische uitstraling te geven.

Houten panelen verliezen plastic panelen op vochtbestendigheid en metalen gevelbeplating - op brandwerendheid.Hun levensduur is lager dan die van plastic op basis van gevelbekleding, en de prijs is iets hoger.

koperen

Een zeldzame vorm van opruimen. Het biedt de mogelijkheid om het dak en de gevel van het gebouw prachtig te fineren en tegelijkertijd ventilatie te bieden onder het afwerkingsmateriaal. Dit zorgt ervoor dat er geen schimmels, schimmels of condens op de gevel van het huis verschijnen. Er zijn echter verschillende nadelen. Koper wordt gemakkelijk vervormd tijdens de installatie, het oxideert en verliest zijn aantrekkelijke uiterlijk onder slechte weersomstandigheden en constante neerslag.

Metalen gevelbeplating

Het meest complexe type panelen qua structuur. Het bestaat uit vijf lagen: een metalen basis die zorgt voor stabiliteit en duurzaamheid van de panelen, een primersamenstelling, een polymeerlaag die verantwoordelijk is voor de textuur en kleur van de gevelbeplating, een beschermende laklaag die vervaging van de verf voorkomt, een beschermende film. Bovenfilm is een tijdelijke maatregel. Het beschermt de panelen tegen schade tijdens transport en installatie. Het moet worden verwijderd.

Metaalbeplating is de meest duurzame van allemaal en is niet vatbaar voor brand, maar na verloop van tijd kan het onbruikbaar worden door de constante blootstelling aan vocht.

cement

Een dergelijk materiaal is gemaakt van eersteklas cement (waarin minder verontreinigingen zitten) met de toevoeging van fijn zand, cellulosevezels, mineralen, weekmakers en kleurstoffen. Het imiteert de textuur van hout, gevelstenen, steen en andere materialen voor decoratieve decoratie van de gevel. Beschikt over flexibiliteit, elasticiteit, hydrofobiciteit, ernstige brandwonden.

Vaak voor cement en vezelcement gevelbeplating vereist een extra procedure - schilderen in de gewenste kleur.

Dit materiaal heeft verschillende nadelen: het is duur, weegt veel, blijft kwetsbaar, ondanks de versterkende vezels in de samenstelling, en tijdens het werk ontstaat cementstof, omdat 80-90% van het materiaal bestaat uit minerale componenten.

De decoratieve functie van de gevelbeplating is erg belangrijk, dus de fabrikanten breiden het assortiment elk jaar uit. Dus, op de markt kunt u gladde en getextureerde, gekleurde en neutrale panelen vinden. Velen van hen bootsen een duurdere dekking na.

Gemeenschappelijke opties zijn opruimen met imitatie van bakstenen, natuursteen, hout van dure rassen (in de vorm van een bar, planken en afgeronde houtblokken), glanzende en matte, witte en gekleurde panelen.

Berekening van de hoeveelheid materialen

De geprefabriceerde constructie van elke soort gevelbeplating bestaat uit een groot aantal elementen. Componenten verschillen in vorm, dikte, bevestigingswijze en doel.

Naast de panelen zelf zijn extra armaturen nodig. Overweeg ze vanaf het lagere niveau (basis) in het proces van afwerking naar de top (dak).

Socle gevelbekleding wordt gebruikt om de foundation te beschermen en een esthetische uitstraling te geven. Zijn eigenaardigheid is dat het niet langwerpige en smalle panelen vertegenwoordigt die 3-4 meter lang zijn, maar bredere en kortere details. Ze zijn onderling verbonden als puzzelstukjes. Het decoratieve oppervlak van de kelder gevelbekleding kopieert vaak de afwerking met natuursteen.

De bovenrand van de fundering steekt in de regel enkele centimeters uit (en soms enkele tientallen centimeters). Het ontwerp zag er solide uit en had geen openingen, de bovenkant van het souterrain en een deel van de fundering is afgewerkt met "eb". Dit detail lijkt op een kleine stap in zijn vorm en verbindt de fundering en de muur van de gevel van het gebouw.

Het overgangselement van het "laagtij" naar de bekleding van de wanden wordt uitgevoerd met behulp van een element dat de startstang wordt genoemd. Het plaatst het onderste paneel van grote lengte op zijn plaats.

Het volgende obstakel in het pad van de langspanelen - raamopeningen. Voor de afwerking heeft u latten nodig, een afwerkingsprofiel (speelt de rol van een groef waarin het decoratieve deel wordt geplaatst en het vensterprofiel of de stijl zelf (het is een decoratief element) .De platband kan glad of gebeeldhouwd zijn.

De overgang van het profiel naar de langspanelen wordt opnieuw uitgevoerd met behulp van de eb en de startstrips.

Probleemgebieden zoals interne en externe hoeken vereisen speciale aandacht. Voor hen bevat het pakket delen met de juiste namen - de binnenste en buitenste hoek. Er zijn ook onderdelen genaamd J-corner of J-plank en F-corner, die probleemgebieden afdekken, zoals dakranden en verbindingslijnen tussen de platbands en de gevelwand. Wanneer de lengte van het paneel niet voldoende is over de gehele lengte van de muur, wordt het verbindingsdeel gebruikt - H-profiel. Voltooit de ontwerper van de afwerkingsstrip in horizontale of verticale panelen.

J-profiel zorgt voor een overgang van de muur van het huis naar het dak en is nodig voor het installeren van soffits en overstekken. Het uitstekende deel van de dakhelling (onder) sluit het windbord of de binnenwelving af.Deze onderdelen hebben perforaties op het oppervlak zodat lucht onder het dak kan circuleren.

Wanneer alle componenten zijn gedefinieerd, is het noodzakelijk om hun aantal te berekenen. Het moet zo nauwkeurig mogelijk zijn, zodat alle elementen in elkaar passen zonder hiaten en scheuren. Anders is handmatige aanpassing vereist, en dit is al moeilijk te doen zonder enige installatie-ervaring.

Bereken de hoeveelheid materiaal is niet moeilijk. Het belangrijkste is om het nauwgezet en consequent te doen en te bedenken dat de gevelbekleding niet direct aan de muur is bevestigd, maar op een speciale kist uit het profiel is bevestigd. Soms moet u de dikte van de isolerende laag toevoegen.

Om erachter te komen hoeveel panelen en accessoires u nodig heeft, moet u dus de wanden rond de omtrek van het huis meten, evenals alle raam- en deuropeningen.

Ondanks het feit dat de tegenoverliggende wanden structureel identiek moeten zijn, worden ze individueel gemeten op twee of drie punten in hoogte en breedte. Als de resultaten op verschillende punten anders zijn, moet u een grotere indicator gebruiken.

De breedte wordt vermenigvuldigd met de hoogte en op basis van deze gegevens helpen de specialisten in de winkel om het aantal panelen te bepalen (waaronder enkele in voorraad), op basis van de breedte en lengte van één paneel.Dat wil zeggen, het totale oppervlak van één wand wordt gedeeld door het oppervlak van het paneel en het resulterende aantal is gelijk aan de hoeveelheid materiaal per wand.

Voor voorraad moet u 10-20% meer materiaal kopen. De extra 10-20 panelen kunnen de onverwachte gevelbekledingconsumptie afdekken of installatiefouten oplossen. Veel mensen vergeten reserveonderdelen en kopen ze pas nadat ze echt nodig zijn, maar dit is een vergissing. Details van verschillende batches zullen sowieso niet absoluut identiek zijn qua tint, dikte en eigenschappen, en dit zal vooral merkbaar zijn op de gevel.

Van het totale oppervlak van alle wanden wordt het gebied van de raam- en deuropeningen afgetrokken. Met driehoekige wandfragmenten een beetje gecompliceerder. Hier worden de basis van de driehoek en de hoogte gemeten. Vervolgens moet de "breedte" in tweeën worden gedeeld en met de "hoogte" worden vermenigvuldigd.

Dan moet je de vorm van de muren, ramen en openingen schetsen, waarbij je alle waarden erop tekent. Dit helpt om niet verkeerd te zijn in de berekeningen in overleg met een specialist.

Het is niet zo moeilijk om dergelijke extra elementen als uitwendige en inwendige hoeken, J, F, H-profielen, begin- en eindlatten, binnenwelving en windplanken te berekenen. Ze worden in een rechte lijn gebruikt, wat betekent dat het voldoende is om de lengte ervan te kennen.Het resulterende nummer wordt gedeeld door de breedte van één stuk en vervolgens wordt nog eens 10-15 procent toegevoegd aan het materiaal voor onverwachte uitgaven. Als er zich een opening of ander obstakel op de gebruikslijn van de dobor bevindt, worden de afmetingen ervan afgetrokken van de totale lengte van het gedeelte, dat is afgewerkt met aanvullende elementen.

Bij het kopen van componenten en zijspoor, moet je niet vergeten dat het is gemonteerd op een speciale kist. Het krat herverdeelt het oppervlak van de wanden, wat de installatie van gevelbekleding vereenvoudigt en u in staat stelt een opening te creëren tussen het afwerkmateriaal en de muur van het huis voor luchtventilatie. In sommige gevallen is extra verwarming vereist, bescherming tegen vocht en condensaat, vervolgens wordt de draaibank gebruikt voor het leggen van extra materialen.

Metalen U-vormige ophangingen, stalen of houten profielen, bevestigingsmiddelen, zelftappende schroeven, geïmproviseerde materialen en gereedschappen zijn nodig voor het draaien.

Metalen producten zijn universeel, hout is meer geschikt voor gebruik met een matige vochtigheidsgraad.

Profielen moeten een doorsnede hebben van plus of min 60 bij 30 en een voldoende mate van stijfheid om het gewicht van de constructie te ondersteunen.

Het aantal ophangingen en profielen wordt bepaald afhankelijk van de steek van de lat, dat wil zeggen, van de afstand tussen aangrenzende delen van het frame. Het mag niet zwaarder zijn dan 40 cm voor zware materialen en 60 voor lichte materialen. De breedte van de muur wordt gedeeld door de stapbreedte en het resulterende aantal is gelijk aan het aantal profielen dat op 1 muur moet worden ingesteld.

Zelftappende schroeven worden gekocht met een snelheid van 1 stuk voor elke 20 cm over de lengte van het profiel en de hangers.

instrumenten

Een set gereedschappen voor het installeren van kant en klare doe-het-zelf is klein en de componenten ervan zijn in bijna elk huis te vinden.

Allereerst hebben we apparaten nodig om het oppervlak onder de voering te meten: een lange liniaal, een meubelmaker, een meetlint, gekleurd krijt.

De volgende groep gereedschappen zal nodig zijn tijdens de installatie van een metalen (houten) profiel en hangers. Om de startlijn aan de rand van de muur correct te bepalen, vanaf waar de installatie van ophangingen begint, moet u het bouwniveau gebruiken. Een eenvoudig schietlood zal doen. De lijn moet worden getekend zodat deze niet vervaagt. Het is handig om een ​​stift of een helder krijt te gebruiken. Om de ophangingen en profielen aan de muur te bevestigen, heeft u een schroevendraaier nodig.Een hamer kan nuttig zijn.

Direct tijdens de afwerking heeft u de volgende gereedschappen nodig: een Bulgaarse of een handzaag met fijne tanden (het spijlen van de zijspleet in fragmenten van de gewenste lengte), een hamerboor, een rubberen hamer en gereedschappen voor het demonteren van niet-succesvol gemonteerde panelen.

Vergeet niet over beschermende uitrusting: comfortabele kleding, handschoenen, een bril.

verwarming

Een van de belangrijkste voordelen van gevelbeplating is dat het gemakkelijk is om een ​​laag isolatie eronder te "verbergen". Dit bespaart aanzienlijk de verwarmingskosten in het koude seizoen en zorgt voor een comfortabele temperatuur in de kamer het hele jaar door.

Dat de kachel lang en efficiënt heeft gediend, is het belangrijk om de juiste materialen te kiezen. Dit is niet alleen de isolatie zelf, maar ook tussenlagen die het huis en de muren beschermen tegen condensatie, oververhitting en andere problemen die kunnen optreden als de isolatie niet correct is.

Eigenschappen van goede materialen in de opwarmlaag:

 • het vermogen om lucht door te laten en te "ademen";
 • weerstand tegen vocht en vuur;
 • weerstand tegen bevriezing en temperatuurveranderingen;
 • vermogen om geluidsisolatie te verbeteren;
 • milieuveiligheid;
 • duurzaamheid.

De keuze van isolatie - het meest cruciale moment. Overweeg materialen met geschikte eigenschappen.

 • Geëxtrudeerd polystyreenschuim (soms penoplex genoemd). Het is zelfs het schuimplastic van de laatste generatie. Aangezien het schuim van het oude monster 5-10 jaar begint af te brokkelen (en het opruimen is vele malen langer), verliest het snel zijn effectiviteit als verwarming. Maar polystyreenschuim heeft alle noodzakelijke eigenschappen. Het is matig dicht, poreus, licht (laadt de profielen niet), goedkoop, duurzaam, bestand tegen vocht, laat de wanden ademen (als het niet op de kolf staat), beschermt tegen kou in de winter en creëert in de zomer geen "stoombad" in het huis, en perfect verdrinkt achtergrondgeluid van de straat.
 • Minerale plaat (watten). Het onderscheidt zich door hoge dichtheid en duurzaamheid met een kleine dikte, voldoet aan de eisen van bouwvoorschriften, zorgt voor ventilatie, is biologisch stabiel, verbetert de isolerende eigenschappen van de gevelbekleding. Maar er zijn ook nadelen aan de minerale isolatie: bij afwezigheid van waterdichtheid en vochtintrusie verliest het materiaal tot 70% van zijn warmte-isolerende eigenschappen. Stof hoopt zich op in de loop van de tijd. Goedkope kost alleen minerale wol van lage kwaliteit, en een goed bedrag moet op een goede worden besteed.

Basaltwol, glaswol en ecowol hebben vergelijkbare eigenschappen, maar worden vaker gebruikt om binnen te verwarmen.

 • PPU. Gespoten polyurethaanschuim is een effectieve isolatie, maar vereist speciale apparatuur voor de toepassing. Omdat de massa in vloeibare vorm op de wand wordt aangebracht, is het mogelijk om het te gebruiken voor het monteren van ophangingen en profielen, waardoor de "koude eilanden" niet zullen worden gevormd in de constructie. Maar wanneer PPU op de muur wordt gespoten, blijft dit geen geventileerde opening. De muur zal niet ademen. Anders is dit materiaal superieur aan andere in zijn technische kenmerken.
 • Schuimglas. Waardig alternatief voor gespoten schuim. Werken met schuimglas is gemakkelijker omdat het materiaal een vel is. Het heeft een poreuze structuur, een laag gewicht, isolerende eigenschappen op een hoog niveau, weerstand tegen vocht, verval en vuur, kan ademen, gemakkelijk in fragmenten van de gewenste dikte snijden, krimpt niet met de tijd. De levensduur is langer dan de levensduur van vele soorten gevelbeplating. Het belangrijke nadeel - de hoge kosten. Maar als het mogelijk is om een ​​dure voering te maken, is het beter om schuimglas te gebruiken dan andere materialen.
 • Folie isolatie. Dergelijke materialen hebben in de regel een poreuze structuur en zijn gemaakt van schuimvariëteiten en van bovenaf afgedicht in een reflecterende "schaal". Dit geeft hen een onmiskenbaar voordeel - het vermogen van isolatie om de warmte in het huis te houden bij temperaturen onder het vriespunt en het vermogen om te voorkomen dat de kamer bij hoge buitentemperaturen van binnenuit oververhit raakt.

Vergeet niet over waterdicht maken en dampremmende laag. Deze dunne lagen verlengen de levensduur en verhogen de effectiviteit van isolatie, maar hun afwezigheid vermindert in de meeste gevallen de effectiviteit van het materiaal tot niets.

Waterdichting is een laag dunne PVC-folie of ander dun plaatmateriaal dat de isolatie overlapt. Dat wil zeggen, het bevindt zich tussen het en de gevelbeplating en is noodzakelijk om te voorkomen dat vocht de isolatie binnendringt.

De dampremmende laag is ook gemaakt van een vrij dun materiaal dat aan de achterkant is gemonteerd - tussen de isolatie en de muur van het huis.

Om met deze materialen te werken, heeft u een schaar of een scherp mes nodig (uitsnijden van fragmenten voor moeilijk bereikbare plaatsen), bouwtape en een bouwnietmachine.

Het materiaal wordt gekocht met een marge van 20%, omdat het nodig is om het met een overlapping van 15 tot 30 cm te leggen.

Stap voor stap

Wanneer alle materialen zijn geselecteerd en gekocht, is het tijd om met de installatie te beginnen. De technologie is universeel voor alle soorten gevelbekleding, het werk wordt gefaseerd uitgevoerd.

 • De eerste fase is voorbereidend. Het wordt uitgevoerd na alle metingen en berekeningen, daarom sluiten we ze uit van de lijst met acties. Wat echt moet worden gedaan als voorbereiding, is alle oppervlakken van de wanden inspecteren, vooral moeilijke gebieden, op de aanwezigheid van defecten, onregelmatigheden, interfererende elementen. Ze worden aanbevolen te worden geëlimineerd om de isolatiematerialen en panelen niet te beschadigen. De "knobbeltjes" van de cementmortel in het metselwerk moeten zorgvuldig worden verpletterd met een hamer en alle "plooien" op de fundering worden ook genivelleerd. Het is belangrijk om het niet te overdrijven. Steekspijkers en fragmenten van wapening moeten afbijten met een tang of buigen en in de muur rijden. Achterblijvende lagen van gips afgebroken en zand. Oude oppervlakken kunnen verder worden gegrond, zodat ze niet bedekt zijn met schimmel onder een laag isolatie en bekledingsmateriaal.
 • De tweede fase - de dampscherm van het apparaat. Het bestaat uit verschillende stappen: het reinigen van de muren van de oude coating, als deze bestaat, het verwerken van de openingen en openingen op het oppervlak van de wanden, het drogen van de muren. Het aanbrengen van de dampremmende laag op natte wanden heeft geen zin. Dit is een werk in de put.

Voor dampremmende laag is het beter om folieplaatmaterialen met een kleine dikte te kiezen. Ze worden naar boven gerold en op de muur bevestigd door ze vooraf te bevestigen in de vorm van plakband. Iets later, wanneer de omhulling is gemonteerd, zal het materiaal stevig en stevig worden bevestigd.

 • De derde fase is de installatie van de lat. Voor de variant met isolatie is dit de eerste van de twee en wordt deze uitgevoerd met afstandshouders. Voor de variant zonder isolatie, deze krat is de eerste en laatste, bestaat uit ophangingen en profielen. Meestal worden universele metalen profielen gekozen en nietprofessionals hebben een vraag: wat heeft het voor zin isolatie te bieden, als er nog steeds een groot warmteverlies is door de lat? Exit - plaats paronite pakkingen of basaltkarton onder het profiel op de bevestigingspunten. Om ze te repareren, helpen montagebeugels.

De constructie van de lat wordt aanbevolen om te worden geïnstalleerd in overeenstemming met het type gevelbeplating. Voor het horizontale schema, voor het verticale andere. In beide gevallen moet u vanaf de rand starten en eerst de handleidingen installeren. Hun locatie moet strikt verticaal of strikt horizontaal zijn en de lijn is getekend met een niveau of plumb. Anders zal de gevelbekleding niet stijgen zoals nodig of zal de kromming merkbaar zijn.

 • De vierde fase is opwarming. Het materiaal wordt gelegd volgens de instructies van de fabrikant. Tegelijkertijd kan het niet worden vervormd, omdat het zijn eigenschappen kan verliezen.
 • De vijfde fase - waterdicht maken. Dit materiaal (zonder spanning) moet de volledige isolatie bedekken. Van bovenaf en van onderen moet het zorgvuldig worden bevestigd en de breedte van het velmateriaal wordt met overlapping gelegd. Fabrikanten merken vaak op de waterdichtmakende film een ​​kantlijn - de overlapping moet niet minder zijn dan wat het aangeeft. Het is opgelost met een nietmachine en plakband. Dit wordt gevolgd door de installatie van de tweede obreshetki.
 • De zesde fase is plating. Het vereist naleving van drie eenvoudige regels die het succes van het evenement garanderen:
 1. Maximale strakke bevestigingen zijn vereist. "Het vastzetten van de vergrendelingen" tussen de onderdelen, is het belangrijk om een ​​kleine opening van ongeveer 1 mm te laten.Dit beschermt het materiaal tegen scheuren en vereenvoudigt ook het demontageproces in de toekomst.
 2. Bevestiging moet worden gedaan in het midden van de installatievensters en niet aan de randen.
 3. U dient het bekledingspaneel niet in het gat te duwen totdat het stopt, het is beter om een ​​kleine opening te laten.

Ommanteling moet in een dergelijke volgorde worden uitgevoerd.

 • Demontage van drains, deurpanelen, platbands van raamopeningen.
 • Krat (inclusief isolatie). De extreme vertraging moet precies op de hoek van de muur worden ingesteld.
 • Gemonteerde startplaat (boven, aan de voet van de gevel). Vervolgens de buitenste hoeken, aquilon en startprofiel. Het eerste bord wordt in de slots geplaatst totdat het klikt, en u moet de speling controleren (slag 1-2 mm). Als het wordt waargenomen, kunt u bevestigingsmiddelen installeren.
 • Evenzo zijn de resterende panelen gemonteerd. Controleer of er speling is vereist voor elk paneel.
 • Langs de weg, raam- en deuropeningen, interne hoeken en andere elementen zijn gemaakt met gevelbeplating.
 • Het laatste paneel is bevestigd zonder vergrendeling om te bepalen of het moet worden aangepast. Vervolgens wordt de laatste plank of het J-profiel gemonteerd en is het bord al erin gestoken en vergrendeld.
 • Gevelbekleding (driehoekig deel van de muur onder de hellingen van het dak).Het is iets gecompliceerder dan een rechthoekige muur. Het is belangrijk om twee nuances in acht te nemen: knip de uiteinden van de planken precies langs de helling van de hoek van de muur, bevestig de uiteinden van de planken in het J-profiel (de gebruikelijke afwerkingsstrip houdt niet op). De rest van de technologie blijft ongewijzigd.
 • Dakrand trimt. Het wordt uitgevoerd volgens het schema gespecificeerd door de fabrikant. Voor een hoogwaardige installatie is het noodzakelijk om speciale daklijstlijsten, profielen en geperforeerde binnenzijden te gebruiken.

Op deze manier kunt u uw huis huisvesten met uzelf opruimen, zonder er veel tijd aan te besteden.

Typische fouten

Voordat u het zijspoorpaneel met uw eigen handen installeert, moet u alle subtiliteiten en eigenaardigheden van het proces bestuderen om veelgemaakte fouten te voorkomen. Ze veroorzaken vervolgens veel problemen, beïnvloeden de effectiviteit en levensduur van siding en isolatie.

De belangrijkste fout is onjuist tellen van materialen en het ontbreken van reserveonderdelen (wat zelden overbodig is) details. Dientengevolge verandert de vermeende voering zonder gebreken in een voering met duidelijke gebreken. Dit heeft niet alleen invloed op de esthetiek van de gevel, het verslechtert ook de dichtheid van de coating.Dit creëert het risico van vocht op de tussenlagen en schade aan de isolatie.

De tweede meest populaire fout van autodidactische installateurs is niet om waterdicht te maken. En als polyurethaanschuim zo'n behandeling overleeft, zal de minerale wol opzwellen, druk op de gevelbekleding gaan uitoefenen en tot 80% rendement verliezen.

Niet minder blunders - om het paneel tegen de buitenmuur te monteren en de sloten tot aan de aanslag vast te klikken. Siding is gemaakt van materialen die taps toelopen en uitzetten onder invloed van de omgevingstemperatuur. Als je een opening van enkele millimeters niet laat, zal het gewoon in het eerste zeer koude weer breken.

Het wordt niet aanbevolen om de schroeven in de "behuizing" van het paneel te schroeven. Het heeft een geperforeerde zijde voor montage. De schroef wordt in het midden van het gat geschroefd, niet aan de rand. Het is verboden om constructiedetails aan de buitenkant vast te zetten met niet-gegalvaniseerde (roestende) nagels. Er zal roest op de panelen zijn en ze zullen erger worden.

De laatste fout is niet grof, maar het is ook beter om het niet te halen. Het gaat over het gebruik van glanzende panelen. Ja, ze zien er beter uit, maar niet voor lang. En ze worden sneller mat.

Mooie voering voorbeelden

 • Verschillende soorten gevelbekledingen op basis van materiaal, vorm, kleur en textuur maken het mogelijk om ontwerpoplossingen te implementeren in het ontwerp van de gevel. Zo is de installatie van enkele matte gevelbeplating van lichte tinten al een klassieke oplossing geworden. De installatie van de gekleurde "kerstboom" in een dubbele of driedubbele versie maakt de gevel beknopt, maar helder, zoals kenmerkend is voor moderne designtrends.
 • Prachtig, goed en duur kijken naar huizen en huisjes, ommanteld met kelder siding van de stichting naar het dak. Moderne gevelbeplating van vezelcement reproduceert het reliëf en de textuur van natuursteen en baksteen zo nauwkeurig dat het vanaf de zijkant moeilijk is om een ​​dergelijke stijl te onderscheiden van een echte steen.
 • Het is altijd relevant voor een houten afwerking van een huis. Licht opruimen past perfect in de stijl van de Provence, donkere tinten en imitatie van onbewerkt hout zal geschikt zijn in de stijl van het land. "Scheepsboordhout" met een uitgesproken textuur en gevelbeplating, waarmee dure houtsoorten worden geïmiteerd, zal het eliteontwerp van de klassiekers in een moderne interpretatie opnieuw creëren.

Hoe je zijspoor met je eigen handen aankoppelt, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer