Grondbeplating: voor- en nadelen

 Grondbeplating: voor- en nadelen

Een plint is een element dat zich bevindt tussen de fundering van de constructie en de eerste balk, het frame van het gebouw of de eerste rij stenen. Met andere woorden, het is een overgangselement vanaf de basis van het huis. Een dergelijke opstelling zorgt ervoor dat een verhoogde belasting van het keldergedeelte, dat sterker is dan andere, onderhevig is aan vernietiging en corrosie.

In dit opzicht heeft de kelder behoefte aan betrouwbare bescherming, die niet bang is voor blootstelling aan vocht en reagentia op de weg, vorst en mechanische schade. Een dergelijk afwerkingsmateriaal is een kelderverdeler. Het is een paneel waarvan het oppervlak natuurlijke materialen imiteert: steen, baksteen, hout, enz.d.

Speciale functies

Plintbeplating is een paneel op basis van polyvinylchloride, metaal en enkele andere materialen met een vergrendelingsverbinding voor installatie en wordt gebruikt voor het bekleden van het sokkelgedeelte van een gebouw. De panelen hebben een grotere dikte dan de tegenhangers van de gevel, wat hun toegenomen sterkte en weerstand tegen stress verklaart. Tegelijkertijd is het gewicht van de kelderbeplating niet significant, dus er is geen overmatige belasting van de ondersteunende structuren van het gebouw. Het materiaalgewicht per 1 m2 is gemiddeld 3-5 kg.

Installatie is snel en eenvoudig: panelen grijpen met elkaar in verband door de aanwezigheid van speciale sloten en aanvullende elementen zijn voorzien voor hoeken en uitstekende elementen. Als we het hebben over het souterrain van de kelder, dan is het waar dat het economisch is. Dit komt doordat het materiaal gemakkelijk gebogen is, dus de hoeveelheid restmateriaal is minimaal. Helaas is het niet nodig om over deze vinylanaloog te praten, omdat het materiaal niet gebogen is.

Installatie van kelderpanelen kan worden uitgevoerd op elk type kelder. Het materiaal wordt rechtstreeks op het oppervlak van de muur of metalen of reklat bevestigd.In het laatste geval kunt u zich geen zorgen maken over de zorgvuldige uitlijning van de wanden van het gebouw: zijpanelen stellen u in staat onregelmatigheden, scheuren en andere imperfecties van de wanden te verbergen.

Omdat de kelderpanelen het onderste gedeelte van het gebouw beschermen tegen de negatieve impact van de omgeving, is het mogelijk om de levensduur van de constructie aanzienlijk te verlengen. Siding is bestand tegen corrosie (metaalprofielen hebben een speciale polymeerverwerking), is niet bang voor vorst (door een kleine uitzettingscoëfficiënt, scheurt het materiaal niet bij lage temperaturen, weerstaat het tot 60 vriescycli), verdraagt ​​hittefluctuaties en windstoten van windenergie . Temperatuurbereik - van -50 tot +60 C.

Tot slot, op het oppervlak van de gevelbeplating lijkt schimmel en schimmels, insecten zijn niet gescheiden. Bovendien vervaagt het niet in de zon en behoudt het een aantrekkelijk uiterlijk en prestaties gedurende de gehele levensduur (30-50 jaar).

Vanwege de verscheidenheid aan texturen en kleuren, kunt u basementpanelen kiezen voor elke stijl van huis en exterieur. Tegelijkertijd imiteren moderne profielen het oppervlak van steen, hout, baksteen, tegels zo dicht mogelijk, zodat het gebouw er elegant en nobel uitziet. Het is belangrijk dat, in vergelijking met de kosten van een baksteen of steen, de aanschaf en installatie van kelderbeplating veel goedkoper zal zijn.

Misschien is de enige "minus" van het materiaal de ontvlambaarheid ervan in contact met een open vlam. Brandgevaarklasse voor vinylmodellen is G2 (matig brandbaar).

De reikwijdte van het materiaal is erg breed:

 • plint tegenover;
 • registratie van een veranda, veranda;
 • inrichting van ruimtes gekenmerkt door hoge vochtigheidsgraden;
 • geconfronteerd met baden, priëlen, hekken, putten.

types

Afhankelijk van het materiaal op basis waarvan de kelderbeplating wordt uitgevoerd, worden verschillende typen onderscheiden.

metaal

De panelen zijn in principe gegalvaniseerd staal bekleed met een beschermende polymeerlaag. De eigenaardigheid van het materiaal is de verhoogde sterkte, weerstand tegen mechanische schade, brandveiligheid. Door de polymeerlaag wordt het oppervlak van het materiaal beschermd tegen corrosie.

Metaalbeplating kan verschillende texturen nabootsen, maar de kosten ervan kunnen niet laag worden genoemd.

vinyl

De basis van dit materiaal is polyvinylchloride. Vinyl gevelbeplating wordt gekenmerkt door duurzaamheid, betaalbaarheid en verscheidenheid van texturen en kleuren. Deze panelen kunnen zowel een ongewoon pastelbereik hebben als rijke tinten (rood, helder blauw). Bovendien kunnen ze hout, stenen en stenen oppervlakken imiteren.

Wat prestaties betreft, is het vorstbestendig, vochtbestendig, windbestendig. Door hun sterkte-indicatoren zijn vinylprofielen inferieur aan metalen tegenhangers.

Een verscheidenheid van PVC-gebaseerde panelen is acrylbeplating. Vanwege de aanwezigheid van polymeren in de basis, wordt het gekenmerkt door verbeterde technische eigenschappen. Ze zijn optimaal voor buitendecoratie in moeilijke weersomstandigheden, bestand tegen temperatuurverschillen en de werking van chemische reagentia. Hun levensduur is langer (tot 50 jaar) in vergelijking met de gebruiksduur van vinylmodellen (tot 30 jaar), maar de kosten zijn hoger.

Vezelcement

Het is gebaseerd op cement, modifiers en celluloseversterkende vezels.De laatste geven de materiële kracht en stevigheid. De panelen zijn bestand tegen vocht en vuur. Ze zijn echter niet altijd geschikt voor het afwerken van huizen, want tijdens de installatie zijn er merkbare naden en gaten.

Er zijn ook keramische en concrete gevelbeplating. De eerste is milieuvriendelijk, als onderdeel van de klei en andere natuurlijke ingrediënten. Door hun sterkte zijn keramische panelen vergelijkbaar met soortgelijke tegels met verhoogde betrouwbaarheid. Het voordeel van betonbeplating is weerstand tegen zonlicht, vocht, lage temperaturen.

Het materiaal heeft echter een indrukwekkend gewicht en vereist daarom vaak een versterking van de ondergrond en de hoogte van de kelder mag de 2 meter niet overschrijden. Ten slotte is voor het snijden van de panelen een slijpmachine met een diamantschijf vereist.

Al deze soorten panelen kunnen worden gebruikt in combinatie met isolatie. Schuimpolystyreen en polystyreenschuim zijn geschikt voor deze doeleinden, en bij het organiseren van waterdichtmakende bescherming van het oppervlak van wanden, is het toegestaan ​​om minerale wol warmte-isolerende materialen te gebruiken (basalt is beter, maar als een economische optie wordt overwogen, zal glasvezel voldoen). Op het verwarmde oppervlak van muren wordt de obreshetka meestal vastgemaakt.

Sprekend over de variëteiten van kelderbeplating, moeten de volgende groepen materialen worden benadrukt.

Flexibele panelen

Ze zijn uitsluitend vinyl, gebruikt voor het bekleden van bolvormige oppervlakken. Het vermogen om te buigen, zonder te breken, vanwege de aanwezigheid van binddraden op synthetische basis, die zich bevinden tussen de paneelform factor en het nagelpaneel. De lengte van dergelijke producten is meestal 3-3,8 m, breedte - 17 - 24 cm De dikte van de panelen is klein voor het basismateriaal - 1,1 - 1,5 cm Dit is begrijpelijk, omdat te dik materiaal geen bolvorm kan aannemen.

Modulaire panelen

Ze vertegenwoordigen de gebruikelijke profielen, die lang kunnen zijn (hun lengte is 2-6 m) of rechthoekige profielen vertegenwoordigen (gemiddeld zijn hun afmetingen 1150 * 450 mm).

Siding voor de basis kan verschillende oppervlakken nabootsen.

 • metselwerk van natuursteen;
 • metselwerk van uitgehouwen stenen (laat je toe nobele, kostbare gevels te krijgen, imiteert de bekleding van natuursteen, wordt gepresenteerd in meer dan 60 kleurvariaties);
 • baksteen (glad of afgebroken) metselwerk van witte of rode baksteen (verkrijgbaar in ongeveer 11 kleuren);
 • imitatie van hout, karton, dakshingles, houtsnippers (grofgehouwen planken).

De meest optimale kelderbeplating zijn metalen panelen. De plintgebieden die op deze manier zijn afgewerkt, verdragen gemakkelijk negatieve omgevingsomstandigheden en zijn niet bang voor mechanische schade.

Als het frontmateriaal echter heldere of ongewone pasteltinten heeft, kan hetzelfde kleurenpalet nodig zijn voor de sokkel. In dit geval is het beter om de keuze voor vinylprofielen te stoppen.

afmeting

Zijmaten worden niet gereguleerd volgens de normen van de staat, dus de afmetingen van de panelen van verschillende fabrikanten kunnen verschillen.

In de regel varieert de lengte van vinylbeplating van 2,5 tot 4 m, en breedte - 20-30 cm. De lengte van de metalen gevelbeplating varieert van 60 cm tot 6 m. En de maten van vezelcementpanelen van de meeste merken zijn vergelijkbaar: lengte - binnen 3-3,6 m, breedte - van 10 tot 30 cm.

De dikte van de kelderpanelen is groter dan de dikte van de muurprofielen en ligt binnen 2-4 mm. De meest populaire profielen zijn 1 m lang en 0,5 m breed.

Bij het kiezen van een zijspoor moet u er rekening mee houden dat de fabrikant de volledige breedte van het paneel aangeeft en nuttig is. De berekening van het aantal profielen moet worden uitgevoerd op basis van de bruikbare coëfficiënt.De "puinsteen" -profielen van het merk Nailite hebben bijvoorbeeld een volledige afmeting (lengte-breedte) van 116 x 49 cm, en een nuttige - 102 x 46 cm.

Ongeacht het uitgevende bedrijf, kunnen alle profielen in drie groepen worden verdeeld.

 • dun, waarvan de breedte maximaal 15 mm is (gekenmerkt door een laag gewicht en flexibiliteit);
 • medium, waarvan de breedte varieert tussen 15-25 mm (het meest gevraagde materiaal);
 • dik - hun breedte is ongeveer 25 mm (voor modellen is de aanwezigheid van een dikke laag polyurethaan typerend, en daarom heeft het materiaal een hoge thermische isolatieprestatie en kan het zonder isolatie worden gemonteerd).

ontwerp

Vanwege de verscheidenheid aan ontwerpopties voor panelen, kan het uitstekende deel van de fundering en kelder een andere afwerking hebben. Panelen gemaakt van steen zijn erg populair geworden: door de aanwezigheid van ruwheid is het mogelijk om het effect van natuurlijk metselwerk te bereiken. Als het noodzakelijk is om originaliteit van het exterieur te bereiken, dan kunnen we een imitatie van een puin steen van verschillende groottes aanbevelen.

Niet minder populair is de imitatie van metselwerk. Door de afdruk op het originele materiaal hebben de panelen alle karakteristieke ruwheid en chips.Een ander voordeel van de "steen" -profielen is de eenvoud van het snijden (steen voor steen), dus wordt het vaak gebruikt voor het afwerken van gebouwen met een groot aantal projecties en bochten.

Beige profiel, de zogenaamde "verbrande baksteen", liefhebbers zullen de verfijnde luxe waarderen. Het onderscheidt zich tegen de achtergrond van andere gevelbekleding opties voor zijn prachtige adel.

Het opruimen onder een boom past perfect in de stijl van een "landelijk" landhuis. Het zal de illusie scheppen om de basis af te werken met natuurlijk hout. Voor huizen in het land of in koloniale stijl, wordt aanbevolen om een ​​witte en lichte schaduw van profielen onder het bord te kiezen, voor gebouwen in de geest van alpine chalets - wenge schaduw, kers of donkerbruine kleur.

fabrikanten

Onder binnenlandse merken zijn de volgende bedrijven.

 • "Dolomite", die zijn producten produceert sinds 2008. De kelderprofielen imiteren een wilde steen, u kunt het materiaal uit een van de drie collecties kiezen: eenkleurige steen, exclusief, steen met gekleurde naden. De breedte van de panelen - 22 cm, lengte - 33 cm De dikte van het materiaal - 1,6 mm.
 • Merkbeplating Docke Verkrijgbaar in 3 varianten: metselwerk, natuursteen, gelaagde zandsteen.Volgens klantrecensies wordt het materiaal gekenmerkt door goede kwaliteit voor een redelijk betaalbare prijs.
 • In de merkcollectie FineBer U vindt veel opties voor panelen met imitatie van metselwerk: gele en rode gevelstenen, de BRITT-gevelstenencollectie (mogelijk palet is donkerbruin, donkerroze, bordeauxrood), de Brick-collectie.

Van westerse fabrikanten genieten vertrouwde kopers van de volgende merken.

 • Erkend leider - Amerikaanse fabrikant Nailite. De producten zijn van hoge kwaliteit en variëteit aan ontwerpoplossingen. De meest populaire zijn profielen onder steen, baksteen, hout. De levensduur van het materiaal is 25 jaar, terwijl het is aangepast voor gebruik in het ruwe Russische klimaat. Heeft tijdens het gebruik geen extra kleuring nodig.
 • Merkcollectie Novik het wordt gepresenteerd door imitatie onder een metselen van verschillende tinten. De lengte en breedte van de panelen - 1219x470 mm.
 • Duits merk Deke, en in overeenstemming met de Duitse spelling Döcke, is verkrijgbaar in 2 varianten: onder de steen en baksteen. Compleet met panelen worden doborny elementen afgeleverd.
 • Profielproductie VOX (Polen) wordt uitgevoerd in twee dimensionale variaties: 1110х460х2.5 (Solid Mur) en 1110х477х2.5 mm (Solid Stone voor een baksteen). Het nieuwste stenen model heeft een paneelbreedte van 466 mm. De fabrikant slaagde erin een verbluffende nabijheid met natuursteen te bereiken: het geveloppervlak heeft zelfs een typische stenen besprenkeling van de kleinste fragmenten.
 • Canadese gevelbeplating Novik Het is geproduceerd volgens verbeterde technologieën en is daarom bestand tegen zelfs extreme weersomstandigheden. Met een geschiedenis van meer dan 15 jaar heeft het materiaal verbeterde technische eigenschappen, hoeft tijdens het gebruik niet te worden verven en worden andere bewerkingen uitgevoerd. Verkrijgbaar in 5 varianten: wilde en uitgehouwen stenen, cederhouten planken, bakstenen, houten gordelroos.

Tips en trucs

Bij het kiezen van panelen verbindt u er twee met elkaar. Ze moeten gemakkelijk passen en geen gaten vormen. Plaatsingsvoegen moeten onzichtbaar zijn.

Hoogwaardig vinylprofiel moet dezelfde kleur hebben van buiten en van binnen. Voor goedkopere modellen is de achterkant meestal lichter. In het algemeen is dit niet van invloed op de uiteindelijke uitstraling van het gebouw, maar in sommige gevallen is het mogelijk om een ​​product van lage kwaliteit te vermoeden voor een hoge prijs. In elk geval moet de kleur van de panelen uniform zijn, geen strepen en vlekken vertonen.

Voor panelen met een donkerdere kleur moet u een iets hogere prijs betalen dan voor analogen van lichte tinten. Dit komt door het feit dat de eerstgenoemde sneller vervaagt en daarom worden stabilisatoren gebruikt om de kleur te behouden, waardoor de kosten van het profiel toenemen.

Tot op de noot: het glanzende oppervlak absorbeert licht en vervaagt daarom sneller. Als uw huis aan de zonnige kant ligt of als u in de zuidelijke regio woont, is het beter om de voorkeur te geven aan matte opties.

Kijk vanaf het einde naar het paneel: het moet overal in het profiel dezelfde hoogte hebben. Merk op dat de hoogte van de hoekpanelen exact hetzelfde moet zijn als de profielbreedte.

Perforaties voor schroeven moeten identiek zijn, netjes. Anders zal vocht in te grote gaten binnendringen en te klein als u de schroeven erin probeert te schroeven, waardoor het profiel zal barsten.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het verpakken van producten. Normaal gesproken moet het van karton zijn. Bij het kopen van gevelbekleding in plasticfolie loopt u het risico profielen te verkrijgen die vervormd zijn tijdens transport en opslag.

Door het volgen van eenvoudige aanbevelingen kan de technologische nauwkeurigheid van installatie van kelderpanelen worden bereikt:

 • leggen gebeurt van onder naar boven, van links naar rechts;
 • bevestig de panelen aan de kist met roestvrij spijkers of schroeven;
 • spijkers en schroeven moeten strikt loodrecht op het oppervlak van de panelen worden geplaatst en de kap mag niet in het paneel worden begraven, anders is vervorming van de gevelbeplating mogelijk;
 • wanneer ze bij negatieve temperaturen worden geïnstalleerd, worden zijpanelen 24 uur op kamertemperatuur voorgeconditioneerd.

Prachtige voorbeelden

Door de verscheidenheid aan gevelbepalingsmodellen kunt u eenvoudig de beste optie voor een bepaalde structuur vinden. Het is belangrijk om rekening te houden met de kenmerken van de buitenkant: de grootte van het huis, de tinten en de textuur van andere afwerkingsmaterialen.

Dus, voor landhuizen van een steen is het raadzaam om een ​​sokkel te kiezen onder afgestoken basalt, een puin steen. Voor in hout omhulde huizen is een kelder met een imitatie van een rieten mat, houtsnippers en eiken balken geschikt.

Populaire opties voor het afwerken van kelderverdiepingen kunnen worden genoemd het gebruik van een donkere schaduw van kelderpanelen en dakbedekking in combinatie met bekledinglichte materialen de rest van de gevel. In de toon van de basis kunt u de omlijsting van de deur- en raamopeningen omlijsten.

Het wordt als een lust voor het oog beschouwd om de kelder, gevel en dakbedekking in dezelfde kleur te maken, maar in verschillende tinten. Het heeft de voorkeur om lichte, warme kleuren van materialen te kiezen.

Het meest universele type kelderpanelen zijn panelen die metselwerk imiteren. Het is echter belangrijk om de juiste "steen" voor de gevel te kiezen. Dus, voor landhuizen in de stijl van een land, is het beter om een ​​steen van lichte tinten te kiezen, combinerend met een steen of houten gevel.

Voor klassiekers moet je grijs of zand metselwerk kiezen. Het materiaal voor de kelderverdieping kan worden herhaald tijdens het afwerken van kleine decoratieve elementen van de gevel, die, zoals bekend, vol zit met een klassieke buitenkant.

Gebouwen met dezelfde gevel en kelderpanelen, die alleen in kleur verschillen, zien er indrukwekkend uit. In de regel zijn dit oppervlakken die een steen imiteren. Door af te werken onder de steen kan de status en de goede smaak van de eigenaars van het gebouw worden aangetoond.

In deze video vindt u een masterclass over het installeren van kelderbeplating.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer