Ontwerp plafond in de slaapkamer: mooie ideeën voor interieurontwerp

De bouwmarkt biedt een enorme verscheidenheid aan materialen voor het afwerken van wanden en plafonds in gebouwen en structuren. Een ruime keuze doet klanten nadenken over optimale, mooie en eenvoudige oplossingen voor plafonds. De slaapkamer is de plaats waar de keuze grondig en attent moet zijn.

Ons artikel zal u vertellen waarom u hier speciale aandacht aan moet besteden, en op wat voor soort coating het beter is om te blijven.

Speciale functies

Een slaapkamer is een kamer in een huis of appartement waar er maximaal comfort en gezelligheid moet zijn. Na een dag hard werken, kom je daar om uit te rusten, te ontspannen en te slapen.

Het plafond in deze kamer wordt waarschijnlijk veel vaker onderzocht dan in de andere (liggend op het bed).Daarom moet de plafondkeuze in de slaapkamer specifiek worden afgestemd op uw smaak en de specifieke kenmerken van de kamer.

Bepaal welk type plafond moet worden toegepast, op basis van de functionaliteit:

 • De kleur en het patroon moeten kalm, ontspannend en in harmonie met de muren en de vloer zijn.
 • Met behulp van verschillende afwerkingen kunt u de ingebouwde verlichting aanpassen om overtollige lampen op de muren te verwijderen.
 • De coatinginrichting kan het gebrek aan vorm en afmeting van de kamer verbergen.

Afwerkingsopties

Allereerst moet worden overwogen welke afwerkingsopties in moderne omstandigheden kunnen worden toegepast en hoe deze verschillen.

kleur

Dit is een al lang bekende methode voor iedereen, die tot voor kort werd gebruikt voor het afwerken van bijna alle appartementen. Het onbetwiste voordeel van zijn weloverwogen budget en ontwerpgemak.

Een belangrijk nadeel is de noodzaak van een grondige oppervlaktevoorbereiding. Geen verf kan onregelmatigheden, scheuren en andere gebreken aan de basis verbergen. Daarom moesten we de plafonds zorgvuldig bepleisteren, soms met een zeer grote laag, die ongetwijfeld erg bewerkelijk is, en het is moeilijk voor een onvoorbereide persoon om een ​​goed resultaat te behalen.

Belangrijkste kleurstoffen gebruikt:

 • witkalk. Traditionele afwerking, economisch en gemakkelijk in gebruik. Er kan geen interessant ontwerp zijn, maar als het oppervlak van het plafond het toelaat, en u het uiterlijk van de slaapkamer snel en goedkoop moet bijwerken en opfrissen, dan kunt u er mee doen.
 • Acrylverf. Duurder materiaal dat niet schuwt voor vocht en ook gemakkelijk aan te brengen is. Een grote keuze aan kleuren maakt het gebruik winstgevender.
 • Latex kleurstof kan moeilijk een budgetoptie worden genoemd. Een belangrijk voordeel is het vermogen om kleine scheurtjes te maskeren. Latex verslechtert niet van vocht en maakt de basis ademend. In de slaapkamer is dit waar.
 • Als u zich zorgen maakt over een hoge luchtvochtigheid in huis, kunt u blijven siliconen coating. Het is een elastische vloeistof die kleine defecten afdekt en een antimicrobieel effect heeft.

plakken

Het is meer tijdrovend vergeleken met het aanbrengen van verf. Maar het resultaat zal interessanter zijn.

Er zijn twee soorten materialen voor toepassing:

 • behang. Opties voor een dergelijke afwerking veel. Het kan ademend en milieuvriendelijk vliesbehang voor het schilderen zijn.Tekeningen en texturen zijn divers, en je kunt verf van elke gewenste kleur oppikken. Het is vrij moeilijk om ze alleen te lijmen vanwege het grote gewicht van de doeken.

Andere soorten materialen voor het plakken van rollen zijn kurk of bamboe behang. Dit is een product op basis van natuurlijk hout dat het interieur zeer effectief decoreert. Natuurlijke thema's zijn zeer relevant en de slaapkamer zal veilig zijn met een dergelijke plafondcoating.. De keuze van tekeningen op het behangpapier hangt af van uw voorkeuren, maar u kunt de visuele perceptie van de slaapkamer veranderen.

Voor een smalle kamer, bijvoorbeeld, kies een behang met strepen en rangschik ze parallel aan de korte muur. In een kleine slaapkamer is het beter om lichte en grote patronen op het plafond te vermijden.

 • tegel. Enige tijd geleden werd dit type afwerking enorm populair als vervanging voor saaie witwas en witte verf. Borden zijn gemaakt van geëxpandeerd polystyreen. Lichte producten zijn vrij eenvoudig vast te houden en markeren de basis. Veel soorten materiaal kunnen worden geverfd. De plafondtegel van polyfoam kan verschillende vormen hebben: rechthoekig, vierkant, in de vorm van een ruit of een zeshoek.

Meest gebruikte vierkante producten.Ze zijn meer bekend voor het oog en gemakkelijker te monteren voor elke vorm van het plafond.

De textuur kan worden gelamineerd, reliëf, gladde tegels, imitatie van carving en stucwerk, evenals leer, steen, hout of beton. Low-cost opties voor coatings kunnen door de jaren heen een geelachtige tint krijgen, maar dit kan worden beheerd met periodieke kleuring.. Het belangrijkste nadeel van polystyreenproducten is hun onvermogen om lucht door te laten.

Verlaagd plafond

Dit type afwerking is nu heel gewoon. Er zijn verschillende soorten materialen voor de installatie van hangende structuren:

 • gipsplaten. Allereerst, wanneer ze het hebben over verlaagde plafonds, bedoelen ze precies de afwerking met gipspleisterplaten. De coating bestaat uit twee lagen karton en een laag gips ertussen. De doeken zijn vrij zwaar en kunnen tegelijkertijd kapot gaan, dus het is beter om ze samen naar het plafond te dragen of toe te vertrouwen aan een professioneel team.

Platen worden vastgemaakt aan profielen voor sterkte en stabiliteit. De slaapkamer past bij het gebruikelijke materiaal HL, omdat waterbestendigheid niet vereist is.Het belangrijkste voordeel van dit type afwerking is de mogelijkheid om ontwerpfantasieën te vertalen. Het materiaal buigt goed, zodat u structuren met meerdere niveaus met afronding kunt uitvoerenen aan de buitenrand om de achtergrondverlichting te plaatsen. Dit kan worden gebruikt voor het in zones onderbrengen van een ruime slaapkamer en voor een spectaculair uitzicht op het plafond.

U-vormig ontwerp of een cirkel boven de locatie van het bed richt zich op haar aandacht, als de centrale details van het interieur. Voor kamers met een hoog plafond is gipsplaat de beste manier om het bovenste deel van de ruimte te ontwerpen. Voor lage muren is het beter om canvas met één niveau van lichte kleuren te selecteren.

 • platen. In residentiële gebouwen zelden gebruik van dit type afwerking. Vierkante of rechthoekige platen met afmetingen van 60x60 cm of 60x120 cm zijn gemonteerd op een frame dat bestaat uit profielen en geleiders. Producten kunnen glad of gebosseleerd zijn (met cellen, strepen en andere patronen). De meest voorkomende kleur is wit, maar je kunt ook andere opties bestellen als je dat wilt. Zo'n plafond is gemakkelijk te maken, is goedkoop en snel geïnstalleerd.

Als u bovenaan communicaties hebt die mogelijk toegang vereisen, dan zijn ze met een dergelijke afwerkingsoptie eenvoudig toegankelijk.De minerale vezel die wordt gebruikt voor het maken van tegels is nogal fragiel, dus het is gemakkelijk te beschadigen. Maar de vervanging is zonder problemen gemaakt. Vaak zijn kantoorgebouwen zo afgewerkt.

 • cassettes. Bij de installatie van dit type plafondbekleding iets vergelijkbaars als het vorige. Vierkanten van staal of aluminium met een afmeting van 60x60 cm worden op het frame geplaatst.De basis kan gedeeltelijk zichtbaar zijn, maar is in de meeste gevallen volledig bedekt met een cassettenraster.

Deze methode heeft veel voordelen: het is eenvoudig te monteren, je kunt als ontwerper gedeeltelijk elementen vervangen, de bedrading en communicatie bereiken. Cassette coating is brandwerend en is niet bang voor water, het is gemakkelijk om voor te zorgen.

Het belangrijkste voordeel is een verscheidenheid aan ontwerpen: mat, polymeer, gemetalliseerd of zelfs gespiegeld plafonds. Het enige dat dit systeem duur zal kosten.

 • Rackplafonds. Gemaakt van een dergelijke coating van lange rails. Als basis wordt een metaallegering of polyvinylchloride genomen. Fragmenten van aluminium hebben meestal een kleine breedte, tot 200 mm. Maar onder de bestelling zal elk formaat maken.

De metaalkleuren zien er indrukwekkend uit: goud, verchroomd, brons, zilver, maar dankzij kleuring kunt u elke andere kleur toevoegen, van pastel tot zuur.Afhankelijk van de structuur, kunt u lamellen kiezen met een gaas, perforatie of de gebruikelijke gladde.

U kunt niet alleen eenvoudige opties vinden, maar ook producten in de vorm van golven, V-vormig en andere. Voor de fantasie van ontwerpers is de reikwijdte enorm.

PVC-lamellen zijn goedkoop, gemakkelijk te onderhouden en divers. Ze imiteren hout, marmer, stoffen, kunnen absoluut elke kleur hebben, glanzend, mat, spiegel.

 • Spanningsdoek. De meest populaire optie op dit moment om de kamers te voltooien. PVC-folie en, in sommige gevallen, stof worden bevestigd aan het metalen frame. Snijden afgestemd op elke specifieke ruimte. Oppervlakken kunnen mat, glanzend, met satijnglans, patronen en alle tonen zijn.

De methode, net als de ophanging, is goed voor imperfecte grondlagen. Alle gebreken worden verborgen met behulp van de aangebrachte doek. In het geval van het spannen van de film of het materiaal van de stof, moet u onmiddellijk de plaatsing van de lampen en de methode van het bevestigen van de gordijnen overwegen. Ze kunnen aan de kroonlijst van de muur hangen of aan het plafond worden bevestigd tijdens de installatie. Het nadeel van deze decoratie is de vrij hoge kosten, vooral voor ruime slaapkamers.

stijlen

Als u een bepaalde stijl voor uw slaapkamer hebt gekozen, moet u deze ondersteunen met behulp van het plafond.

 • Elk modern ontwerp verfraait modieuze rek of vals plafond. Multi-level ontwerpen en een combinatie van verschillende methoden zullen trendy toevoegingen zijn aan het stijlvolle interieur. Fit goed in moderne slaapkamer gipsplaatstructuren op het plafond met afgeronde vormen, gemarkeerd door verlichting. Cassette-inzetstukken met een spiegel of een glanzend oppervlak zullen ook spectaculair zijn.
 • Voor fans van minimalisme passend stretch satijn of mat canvas met verborgen gordijnrails. Contourverlichting helpt het laconieke ontwerp te verdunnen. In het geval van verlaagde plafonds, kunt u twee verschillende kleuren coatings combineren op verschillende niveaus, bijvoorbeeld zwart en wit.
 • High-tech kan gepaard gaan met een groot aantal inserts, overgangen en stippellijnen. Het is interessant om de geïntegreerde multi-gekleurde verlichting in high-tech stijl te benadrukken. Zowel glanzende texturen als rijke heldere tinten zijn geschikt.
 • decoratie in klassieke stijl kan worden uitgevoerd met behulp van een spanplafond of gipsplaat. De afwerkingen van een witte en beige schaal met satijnglans of matte opties zien er geweldig uit. De klassieker is succesvol gecombineerd met imitatie van stucwerk, gesneden plafondlijsten, schilderij op het stretchdoek.
 • Nissen met goudsnijwerk, blauwe kleur, ronde vormen en koepelimitaties zijn onderstreept Royal Empire. Maar dit soort afwerkingen is alleen beschikbaar voor grote kamers.

ontwerp

Velen zijn bang om niet-standaard kleuroplossingen te gebruiken voor plafonds in de slaapkamer, en geven de voorkeur aan een witte kleur. Met moderne materialen kun je elk kleurenpalet verslaan. Een donker plafond kan het beste worden overgelaten voor ruime slaapkamers. Rijke variaties van chocoladebruin, bordeaux, malachiet, paars en diepblauw zullen gezelligheid en comfort toevoegen aan uw rustruimte.

Interessante ideeën met de toewijzing van plafondnissen in het gebied boven het bed. Het kan worden benadrukt patroon behang, verplaatsen van muur naar plafond. Vooral met succes passen stoffen met imitatie van stof (zijde of jacquard) of grote patronen in oosterse stijl erin.

Beige gamma in een glanzende versie zal op een nieuwe manier schitteren. In combinatie met gipspatronen of sierlijke plinten en een kristallen kroonluchter krijgt u een neoklassieke slaapkamer. Voor romantische aard, bij voorkeur vrouw, zou een geweldige oplossing zijn om op een roze plafond te blijven. Satijn of glanzende glans, delicate witte verlichting en beknopte lichten benadrukken de frisse lente en tederheid van het interieur.

Ideeën met een blauwe tint kunnen zowel in een klassiek paleisthema als in mooie plafonds worden weerspiegeld, waardoor het effect van een heldere, heldere hemel boven je hoofd wordt gecreëerd. Het gebruik van stretchdoek met fotoprints zal het gevoel van open ruimte verder vergroten.wolken laten zien. Fotolak geeft veel ruimte voor fantasie: je kunt de slaapkamer versieren met orchideeën, schilderijen, kleine bloemenpatronen.

Strenge ontwerpoplossingen bieden een imitatie op de plafondruimte of de sterrenhemel. Spiegelcoatings aan de bovenkant van de kamer zijn geschikt voor buitengewone mensen., maar het interieur zal ongewoon spectaculair en trendy zijn.

Tips om te kiezen

Er zijn bepaalde nuances die moeten worden waargenomen, ongeacht het type plafondbekleding dat u kiest:

 • Voor elk soort plafond moet u de exacte hoogte van de muren weten. Hangende en verlaagde plafonds van verschillende niveaus moeten worden geïnstalleerd in ruimten met een hoogte van minstens 250 cm.
 • Als de ramen naar het noorden gericht zijn, is het beter om lichte en warme tinten in de decoratie te gebruiken. Glanzend plafond reflecteert meer licht. Dit maakt de ruimte visueel comfortabeler.
 • Met behulp van het plafond kunt u een extra schil creëren in het ontwerp, als u bedenkt voor wie het is bedoeld. Voor kinderen is het beter om neutrale tinten van plafonds te kiezen met zachte patronen. Voor een meisje of een oudere jongen kun je stoppen op het fotoweb met sterren of wolken, bloemen en vlinders. De kamer van het meisje kan romantisch en luchtig zijn vanwege de ongewone verlichting, bloemenpatronen. Het is aangewezen om metalen inzetstukken en lampen te gebruiken.
 • Bijna alle soorten plafonddecoratie zijn veilig voor de gezondheid, maar voor fans van natuurlijke stijl, moet u letten op de rol van natuurlijk behang of houten latten. Er is niets milieuvriendelijker dan echt hout. Dit is een dure en spectaculaire afwerking voor een gezellige slaapkamer in eco- of rustieke stijl.
 • In kamers met een schuin plafond zijn bepaalde kenmerken van het ontwerp. Meestal is het een slaapkamer op de zolder van landhuizen. Een lage kamer met een schuin plafond is beter te regelen met ingebouwde verlichting in plaats van een lijvige kroonluchter. Een uitstekende oplossing zou een raamtoestel in een hellend vlak zijn. Als dit niet mogelijk is, kunt u met behulp van matte, doorschijnende panelen en decoratieve verlichting uit de situatie komen.

Mooie voorbeelden in het interieur

Het nachtkastje is geaccentueerd met lichtbehang met een groot patroon en gipsplaatstructuren die een nis vormen in de muur en het plafond. Donkere kleur geeft mysterie en luxe. En geheime verlichting voegt warmte en comfort toe.

Als u in een kleine kamer een verlaagd plafond wilt gebruiken met meerdere niveaus, is het beter om te kiezen voor een lichte schaduw en regelmatige vormen. De ronde uitsparing wordt benadrukt door schijnwerpers en vestigt de aandacht op de kristallen kroonluchter in het midden.

In een grote klassieke slaapkamer kan niet zonder een overkapping boven het bed. Het kan het slaapgedeelte volledig bedekken en als decoratief element dienen.In elk geval zal de hangende richel u helpen dit ontwerp op de juiste manier te versieren.

Een donkere kleur van een plafondbedekking wordt gecombineerd met een podium onder een bed. Glanzende glans voorkomt de sombere beleving van het interieur en de rest van het plafond en de muren in beige tinten kalmeren de achtergrond.

Rackplafonds met imitatiehout passen perfect in de sfeer van een stadsappartement en een landhuis. Plastic strips zijn beter om een ​​lichtere tint te kiezen dan de vloer.

In de volgende video vindt u meer opties voor prachtige plafonds voor de slaapkamer.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer