Het plafond in een houten huis: de subtiliteiten van het interieurontwerp

Tot op heden heeft het plafond veel aandacht gekregen. In stedelijke appartementen zijn de mogelijkheden onbeperkt. Als het gaat om de houten vloeren van een privéwoning, moet men het bekledingsprobleem zorgvuldiger behandelen. Het is belangrijk om rekening te houden met een aantal functies, zodat het plafond een harmonieus onderdeel van het interieur vormt dat de juiste sfeer voor elke kamer vormt. Denk aan de nuances van het ontwerp, we bestuderen de variëteiten van tegenover elkaar liggende materialen en ontwerptechnieken.

Speciale functies

De vooringenomen houding ten opzichte van het ontwerp van het plafond in een houten huis is onjuist. Hier zijn de juiste vele technieken die niet kunnen worden toegepast in het appartement vanwege de beperkte ruimte en het gebrek aan hoogte van de muren. De materiaalkeuze hangt echter af van een aantal factoren, te beginnen met de ontwerpkenmerken van een bepaalde ruimte.Dit kan een hellend perspectief van de muren zijn, de aanwezigheid van kolommen, uitsteeksels, nissen, die gewoonlijk de rechthoekige vorm van het plafond verandert en hen dwingt om met deze gebreken op verschillende decoratieve manieren te spelen.

De hoogte van de muren is een pluspunt van deze gebouwen. Meestal in privé- of buitenhuizen met een reeks hoge plafonds, dus er zijn verschillende manieren om het plafond te versieren, inclusief beknopte enkelvoudige en complexe systemen met meerdere niveaus die de hoogte van de muren verminderen. Het belang van de tweede verdieping. Dit veroorzaakt een andere dikte van het plafond, soms de hoogte van de wanden, wat verschillende materialen impliceert voor het ontwerp van de plafondruimte.

Als de tweede verdieping is gereserveerd voor de zolder (verwarmde zolderkamer), moet u werken met de kenmerken van het dak. Meestal heeft een dergelijk plafond balken die visueel het interieur zwaar maken. Bovendien kan het ontwerp van het zolderplafond worden gecompliceerd door de aanwezigheid van hellingen die complex van vorm en locatie zijn, de hoogte van de wanden verminderen en een star raamwerk plaatsen voor het plaatsen van meubels. Met een bekwame ontwerpbenadering kun je deze tekortkomingen ombuigen in de waarde van een stilistisch besluit.

In termen van technologische vooruitgang is het noodzakelijk dat het bekledingsmateriaal voor het plafond niet alleen esthetisch aantrekkelijk was. - belangrijke functionele component. Daarom proberen ze voor het bekleden van de plafondzone materialen te selecteren die verschillen qua geluids- en warmte-isolatie, waardoor warmteverlies wordt verminderd en het huis wordt bewaard voor verschillende externe geluiden die van de straat komen. Het ontwerp van structuren is onderworpen aan een aantal regels, waaronder verplichte karakteristieken de kenmerken zijn van hout dat wordt gebruikt voor overlapping. Het is belangrijk dat het afwerkingsmateriaal licht is, het plafond warm maakt, lucht laat stromen, antiseptische eigenschappen heeft en het uiterlijk van een medium voor de reproductie van schadelijke micro-organismen, inclusief schimmel en schimmel, elimineert.

Andere vereisten zijn brandwerendheid en milieuvriendelijkheid. Het gebruik van natuurlijke materialen in de decoratie elimineert de schade aan de gezondheid en allergische reacties. Duurzaamheid doet er ook toe: het materiaal moet duurzaam zijn en zijn eigenschappen vele jaren lang niet veranderen, omdat het repareren van het plafond niet vaak gebeurt. De laatste factor van het materiaal is het gemak van de zorg.In dit geval proberen ze bij het kopen van afwerkingsmaterialen een keuze te maken tussen grondstoffen met antistatische eigenschappen (afstotend stof en vuil) en materiaal dat kan worden afgeveegd met een vochtige doek of een halfdroge spons.

Materialen en hun kenmerken

Op de moderne markt van afwerkingsmaterialen boden handelsmerken een rijke lijst van verschillende producten aan, met behulp waarvan u het plafond in een houten huis correct en harmonieus kunt aankleden, gezien de verschillende stijlen. Er zijn verschillende soorten plafonddecoratie: het kan worden opgespannen, opgehangen, gezoomd en gecombineerd. Materialen worden gekozen, rekening houdend met de specifieke ontwerpkenmerken. Overweeg de belangrijkste soorten grondstoffen die worden gebruikt bij de decoratie van houten huizen.

Stretch plafond
Verlaagd plafond
Plafondmontage
Gecombineerd plafond

hout

Dit materiaal voldoet aan alle gestelde eisen. Het is milieuvriendelijk, duurzaam, ziet er mooi uit, biedt een gunstig microklimaat en past bijna altijd goed bij verschillende ontwerpstijlen. Vaak wordt dit decor uitgevoerd met de toevoeging van balken. Omdat hout verschillende soorten array gebruikt.De meest gevraagde zijn dergelijke variëteiten: eik, beuk, esdoorn, es, els, kers. Soms worden coniferen gebruikt in decoratie: spar, ceder, spar, lariks.

Een belangrijke nuance is het vochtgehalte van hout, dat niet meer dan 16% mag zijn.

gegoten

Dit gezaagde hout is een speciaal door technologie bewerkt bord met een groef en een tong voor eenvoudige installatie. Afhankelijk van de variëteit, kan deze verschillen in het ontwerp van het slot. Sheathe plafond met dergelijk materiaal onder de kracht van elk. Voering is duurzaam, verschillende geluidsisolatie, laat het oppervlak ademen, is een milieuvriendelijke grondstof in een betaalbaar prijssegment. Het gemak van design is het vermogen om deze afwerking te combineren met andere materialen (bijvoorbeeld balken), evenals de decoratie met houtsnijwerk, schilderwerk, verouderingseffect.

multiplex

Dit materiaal is een goedkope manier om het plafond in een houten huis te ontwerpen. Hij moet de latten van aluminium of houten balken ontwerpen. Multiplex is vochtbestendig. Vaak is de voorkant gelamineerd om verschillende materialen in een bepaalde tint na te bootsen.Het is gemaakt van hout van 5 verschillende soorten, elzen, berken en esdoorn worden gebruikt voor de bovenste laag, het midden bestaat uit naaldvariëteiten van het massief. Om de aantrekkelijkheid van aan één kant gepolijst multiplex te vergroten. Soms wordt plastic of asbestpapier gebruikt voor decoratieve coating.

fineerhout

Gefineerde panelen zijn niets dan goedkope planken in de vorm van latten, geplakt op de top met een dunne laag duur hout. Ze kunnen elke houtsoort nabootsen, tegen een prijs die hoger is dan de voering, ze onderscheiden zich door een grote verscheidenheid aan plafondafwerkingen. Zo'n materiaal maken om de kracht van elk te benutten: de installatie is uiterst eenvoudig, wat wordt verzekerd door vergrendelingsmontage, die zich in elk paneel bevindt. Tegelijkertijd is voor de installatie een minimum aan tijd en gereedschappen vereist. Dergelijke panelen zien er stijlvol, degelijk en esthetisch uit, ze zijn duurzaam, in geval van demontage kunt u het ontwerp eenvoudig wijzigen. Het nadeel is de hoge prijs met een grote hoeveelheid werk.

gips

Grondstof is een samenstelling voor toepassing op een vast oppervlak, dat wordt verkocht als een droog verpakt mengsel of als een gerede romige massa.Het materiaal heeft verschillende variëteiten, afhankelijk van de samenstelling en het doel is starten, afwerken en decoratief.

Het voordeel van deze grondstof is de mogelijkheid om de defecten van het plafond te nivelleren., elasticiteit in producten op basis van polymeren, duurzaamheid, antistatisch, evenals milieuvriendelijkheid. Daarnaast omvat de categorie verbindingen die oppervlakken beschermen tegen straling, de vorming van schimmels en schimmels. Het voordeel van het materiaal zijn veel mogelijkheden voor decoratie. Het kan worden gebruikt om het plafond eruit te laten zien als gipspleister, Venetiaans en versailles gips, hout nabootsen met een verouderingselement, een reliëfoppervlak en een structuurpatroon toepassen met speciale stencils.

gipsplaten

De panelen zijn geschikt voor het afwerken van het plafond in een houten huis en andere materialen: ze zijn veelzijdig, ze zijn licht in gewicht, ze zijn vatbaar voor verandering van vorm. GCR's zijn warme, geluidsdichte grondstoffen waarmee structuren met één, twee en meerdere niveaus kunnen worden gemaakt met rechte, gevormde lijnen. Platen worden op een frame met krat gemonteerd.Met GKL kunt u schilderen, behang plakken, falshalk bevestigen, elementen van pleisterwerk. Het materiaal kan worden versierd met artistieke schilderkunst. Het ziet er mooi, stijlvol uit, passend bij het ontwerp van elke kamer van een houten huis.

Spanningsdoek

Dit materiaal is onderverdeeld in twee soorten: PVC-folie en textiel (inclusief satijnvariëteiten met een kenmerkende zijdenglans). De film is van het budgettype, is goedkoper, heeft een kleinere breedte en is onderverdeeld in twee typen: glanzend en mat. Glanzend heeft een spiegeleffect, zodat het de schoonheid van het afdrukken van foto's niet volledig kan overbrengen, als het in het ontwerp van het canvas is. Matte film ziet er prachtig uit, het vergroot de ruimte niet, maar geeft de helderheid van lijnen en contouren van de afbeelding weer. De satijnen stof ziet er prachtig uit, het laat het plafond ademen, terwijl het geen water vasthoudt, als de communicatie op de tweede verdieping plaatsvindt en er een lek is.

De doeken zijn niet vervormd, maar het is niet wenselijk om het plafond van het huis, dat nog niet is gekrompen, in te richten.

Plafondtegels

Deze decoratie is in de breedste verscheidenheid op de markt: tegenwoordig kunt u naast polystyreenschuim ook houtsoorten, metaal kopen.De voordelen van een dergelijk materiaal zijn de mogelijkheid van imitatie van een andere textuur afhankelijk van het type grondstof en het gewenste effect. De meest interessante producten zijn betegeld materiaal met een rechthoekige en figuurlijke vorm met een spiegel en een 3D-effect. De kleuroplossingen zijn uniek: er zijn verschillende soorten wit in de linialen, die zorgen voor meerdere schilderingen en lakken. Plafondpan is een uitstekende kachel en geluidsisolator.

Gebruik bij de decoratie van het plafond soms plastic panelen. Dergelijk materiaal is echter ongewenst voor gebruik: ongeacht hoe de fabrikanten het adverteren, de kenmerken ervan kunnen niet als geschikt voor gebruik binnenshuis worden beschouwd. Het laat geen lucht door, dus schimmel en schimmel kunnen eronder verschijnen als dit materiaal wordt gebruikt als een fineerbekleding van het huis. Als de ruimte goed wordt verwarmd, zal het plastic schadelijke stoffen in de lucht afgeven die het lichaam vergiftigen. OSB is ook schadelijk: formaldehydeharsen met additieven zijn hun bindmiddel, dus dit materiaal is niet geschikt voor plafonddecoratie.

verlichting

Het lichte ontwerp van het plafond in een houten huis is van groot belang, hierdoor kan zelfs een laconiek ontwerp speciaal worden gemaakt. Tegenwoordig is het gebruikelijk om composietverlichting van het plafond te maken, gebruikmakend van deze centrale lampen en extra verlichting. Als voorheen de ruimte extra werd verlicht met wandkandelaars en staande lampen, zijn tegenwoordig schijnwerpers en lineaire lampen van het ingebouwde of verstelbare type de aandachtspunt.

Afhankelijk van de ontwerptechniek en de gekozen stijl kunnen kroonluchters van hangende en oppervlaktetype worden gebruikt voor decoratie. In het eerste geval zijn de modellen bevestigd aan ophangingen in de vorm van een koord of ketting. Modellen van de tweede categorie zijn in het plafond gemonteerd en kunnen, naast het klassieke ontwerp, op gloeiende panelen van vierkante of ronde vorm lijken.

Verlichting kan lineair, ter plaatse of flexibel zijn.

De beste lichtbronnen zijn LED's. Ze zijn onschadelijk voor de gezondheid, flikkeren niet en geven geen geluid tijdens het werk, verbruiken een minimum aan elektriciteit, transformeren het bijna in licht en verwarmen daarom niet. Door het gebruik van modellen van het RGB-type, kunt u de kleur van de lampenkap variëren.Hiermee kunt u het plafond op verschillende manieren versieren. Het gemak van lintverlichting is flexibiliteit: het kan elke gevormde contour van het plafondontwerp repliceren en biedt ook een ingebouwd gebruikstype. Bovendien worden vezeloptische draden gebruikt bij het ontwerp van de plafondzone.

Hoe doe je het zelf?

Een plafond in een houten huis maken met je eigen handen met behulp van deze materialen en verlichtingssystemen is eenvoudig. In de meeste gevallen kost dit niet veel tijd en het resultaat zal niet slechter zijn dan dat van professionele vakmensen. Conventioneel worden alle soorten bevestigingsmiddelen verdeeld in lijm en frame. In het eerste geval, voordat het plafond met het nodige materiaal wordt getrimd, is het noodzakelijk om de basis waterpas te maken, en deze te ontdoen van gaten, scheuren en kuilen. In het tweede frame is gemaakt, het bevestigen van de trimvellen daarop. Overweeg verschillende manieren om het plafond van verschillende materialen te ontwerpen.

bar

Plak het plafond met een speciale tegel, je kunt een speciale lijm gebruiken. Voordat het wordt gebruikt, wordt het oppervlak gereinigd van stof en vetvlekken, vervolgens behandeld met een primer met een hoge penetratiekracht en laat de compositie drogen.Vanwege het kleine gewicht van de lijm wordt aangebracht punt (van 5 tot 9 punten). Als u een kwalitatieve samenstelling kiest, volstaat het om de tegel gedurende 5 - 7 seconden vast te houden en deze stevig op de basis te verlijmen. Materiaal isolerende lijmstift, exclusief gaten.

gips

Als u het plafond wilt verfraaien met gipsmateriaal, verwijdert u de oude coating, reinigt u het oppervlak tegen vuil, vetvlekken, egaliseert u en maakt u het een dag vrij. Als het nodig is om de laag waterpas te maken, probeer dan de afwerking grofkorrelige gips met witte kleur aan te brengen, na het drogen wordt de basis gepolijst en opnieuw geprepareerd. Daarna kunt u de decoratie afwerken met een decoratieve compositie, met behulp van een structuurroller met een specifiek patroon of het uiteindelijke mengsel met het gewenste effect. Na het drogen wordt het getrimd en vaak geverfd.

Spanningsdoek

Als de basis plat is en de wanden laag zijn, wordt het materiaal rechtstreeks op het plafond gelijmd. In het geval dat het plafond een hoogteverschil heeft, is het noodzakelijk om metalen frames te maken waarop het doek wordt gespannen en bevestigd, en niet te vergeten om vooraf gaten te maken voor de lampen. Als het ontwerp is ontworpen voor complexe verlichting op basis van glasvezelfilamenten, worden vóór de installatie in de tussenlaag sneden aangebracht, waarbij de draden worden ingebracht.Als u van plan bent een verborgen lintverlichting voor verlichting te gebruiken, is de installatie vereenvoudigd: deze wordt verlijmd nadat de baan met een tussenruimte van 8 - 10 cm op de achterkant van de lijst is vastgelijmd om het licht van de dioden niet te blokkeren.

Van de array

Het deponeren van hout en zijn derivaten, voorafgaan aan een complex van voorbereidende werkzaamheden, inclusief isolatie van het plafond en frame. U kunt Ecowool gebruiken voor archivering: hiermee kan het plafond strak en zonder holtes worden dichtgenaaid. U kunt verschillende ideeën gebruiken, maar deze moeten worden gedoseerd om het interieur niet te belasten met het gewicht van het plafond.

GCR gebruiken

Gipsplaat kan aan de basis worden bevestigd op een voorgemonteerd houten of metalen frame met een krat. Het is noodzakelijk om de draagbalken te verwarmen en de vellen vervolgens vast te maken met zelftappende schroeven. Om vervorming van de afgewerkte constructie tussen het frame en de muur te voorkomen, moet een opening van ongeveer 10 cm worden gelaten.Als er defecten aan de zijranden van de vellen zijn, moeten deze worden vervangen of bepaald onder de te trimmen onderdelen. Bij het uitvoeren van afwerkingswerkzaamheden is het belangrijk gaten te maken voor schijnwerpers.

De tape kan rond de omtrek van de doos worden gemonteerd.

ontwerp

Het ontwerp van het plafond in een houten huis is onderworpen aan een specifieke stilistische richting. U kunt dus de nodige houding aannemen en een bepaalde sfeer overbrengen naar elk interieur dat, ongeacht de gekozen stijl, het temperament van de eigenaars van het huis moet evenaren en rekening moet houden met de mening van iedereen. Met een bekwame benadering van het ontwerp van het plafond, kunt u elke kamer in het huis visueel esthetisch maken.

Voor klassieke trends, waaronder klassiek, neoklassiek, classicisme, Italiaanse stijl en tonen van Engels design, het is de moeite waard om gipsplaatstructuren op het frame op te nemen. Om het plafond volgens alle canones van de plechtigheid van het paleis te versieren, is het de moeite waard om de doos met verlichting te versieren, een kroonluchter met kristal en decor in de vorm van gipsen lijsten, evenals lijstwerk of plafondlijsten. Bovendien kunt u een tape-verlichting rond de omtrek van de doos uitvoeren en, als er ruimte is, kunt u twee centrale lampen in het plafond monteren.

Als moderne stijlen worden gekozen als basis voor de stijl, kunt u het plafond decoreren met een stretchdoek of de combinatie met gipsplaten.Niet slecht ziet er uit met opties voor het printen van foto's op filmdoek of stretchstof op textielbasis, in één stijl gecombineerd met het interieurontwerp. Als de basis wordt gelegd in de stijl van minimalisme of modern, kunnen we ons beperken tot een uniforme kleur zonder een patroon met een glanzende textuur. Deze oplossing verhoogt visueel het volume van de kamer.

Houtfineermaterialen zien er geweldig uit in de decoratie van het plafond van ecologische stijl. Tegelijkertijd is er de mogelijkheid om twee verschillende afwerkingen te combineren. U kunt falshbalki bijvoorbeeld combineren met panelen, deze langs de omtrek gebruiken en een plaats binnen de houten tegels achterlaten. Er zijn veel ontwerpopties, maar u moet de trim zorgvuldig toepassen: als er een vloer in de kamer is, kan er een onbalans zijn.

Toepasselijke plafondmaterialen in het ontwerp van vintage gebieden, waaronder de Provence, barok. In dit geval is het belangrijk om het materiaal in het wit bij te knippen, met behulp van lichtgekleurde lampen om het plafond te versieren.

Opgemerkt moet worden creatieve richtingen loft en grunge. Zelfs kunnen ze worden nagemaakt in een houten huis, met behulp van balken in het ontwerp, imitatie van communicatiesystemen, evenals ergonomische lampen met de mogelijkheid om aan te passen (ter plaatse).

Dergelijke ontwerpopties zouden met name geschikt zijn op de zolder, waar er natuurlijke balken zijn, en de plafondhoogte maakt het gebruik van hangende lampen mogelijk. Behalve balken, schilderwerk en ongebruikelijke lampen kan een dergelijk plafond worden versierd met ramen of hun imitatie, meesterlijk aangevuld met LED-verlichting. Valse ramen zien er realistisch uit, maar vullen de ruimte tegelijkertijd met heldere plekken, wat vooral ontbreekt op de zolderruimte. U kunt deze techniek zowel in de slaapkamer als in de woonkamer gebruiken door een goed beeld te kiezen met fotoafdrukken als decoratie.

Tips en trucs

Hout in het ontwerp is een uitstekend materiaal met een vrij mooie textuur, maar het zou niet veel moeten zijn, anders zal het expressiviteit verliezen, en het huis zelf kan veranderen in een bad of een gebruikelijke houten kist.

Noteer enkele handige tips: dit voorkomt veelvoorkomende fouten en maakt het ontwerp van het plafond speciaal.

 • Gebruik een andere toon in het ontwerp van het plafond, de wanden en de vloer: het samenvallen van de tint vermindert visueel de hoogte en breedte van de wanden.
 • Dosis hout schaduw, vul ze niet met alle ruimte van het plafond.Hout moet zich onderscheiden van de achtergrond van een ander materiaal.
 • Kies een spanningsstructuur, maak deze compleet met een gipsplaatdoos - dit diversifieert het ontwerp.
 • Gebruik geen donkere tinten van de array - ze plaatsen een rigide raamwerkruimte en verminderen visueel elke kamer. Het is beter om te kiezen voor decoratie lichte kleuren van hout of om het oppervlak te verven.
 • Creëer stijlvolle accenten: een combinatie van twee verschillende materialen (bijvoorbeeld met een overgang naar een muur) die een bepaald deel van de ruimte afgeeft, ziet er beter uit.
 • Gebruik originele armaturen volgens het beeldmateriaal: als de ruimte klein is, is het beter om de punt- en stripverlichting te monteren. Vermijd massieve kroonluchters - ze brengen het ontwerp van het plafond visueel onder druk.
 • Gebruik voor het ophogen van lage muren materialen met een kleine dikte: tegels, sierpleister, schilderwerk. Als het plafond hoog is, experimenteer je met multi-level structuren op het frame.
 • Hout ziet er geweldig uit met gipsplaat: het plafond van de GVL zal bijdragen aan het ontwerp van de moderniteit.
 • Als je de accenten van de kamer in de vorm van een metselwerk wilt benadrukken, gebruik dan een houten decoratie met balken en creatieve lichten in de vorm van regenpijpen.

Mooie voorbeelden in het interieur

U kunt de schoonheid van het plafondontwerp in een houten huis waarderen, waarbij u de aandacht vestigt op enkele voorbeelden uit de fotogalerij.

 • Een voorbeeld van een harmonieus ontwerp van het plafond in de woonkamer met panoramische ramen.
 • Stijlvolle en beknopte oplossing voor het decoreren van de slaapkamer met behulp van lamellen.
 • Voortzetting van het thema van de rails, rekening houdend met het ontwerp van de kleur van de woonkamer Het gebruik van schijnwerpers.
 • Het originele en verfijnde plafondontwerp met een communicatiecommunicatiesysteem voor de eet- en gastruimtes van de gecombineerde woonkamer.
 • Een ongewoon dak met stroken en verf vult de kamer met licht en lichtheid. Het gebruik van lampen zal gezelligheid toevoegen aan de woonkamer-keuken.
 • Een stijlvolle oplossing met het gebruik van houtwerk in de vorm van latten en valse kralen. De tint van gestoffeerd meubilair is afgestemd op de toon van hout, wat een gevoel van harmonie in het interieur geeft.

Zie de volgende video voor meer informatie over het isoleren van het plafond in een privéwoning.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer