De subtiliteiten van isolatie van het plafond in een houten huis

In particuliere houten huizen, in de regel, balkenplafonds. Ze worden van onderen versterkt met planken voor een betrouwbare nadruk. Als het zoldergedeelte van het huis niet wordt verwarmd, vereist het plafond verplichte isolatie. Hoe dit te doen, zullen we bespreken in dit artikel.

Speciale functies

Uit de lessen van de natuurkunde weet iedereen dat er drie manieren zijn om warmte over te dragen:

 • thermische geleidbaarheid;
 • convectie;
 • straling.

Als we het hebben over plafondconstructies, dan zijn alle drie de opties relevant. Volgens afspraak stijgt de warmte hoger, en wanneer warmte wordt overgedragen van lucht naar materialen, wordt het meest verwarmde gas geactiveerd. Alle ontwerpen hebben scheuren en natuurlijke poriën, dus de verwarmde lucht is gedeeltelijk uit met warmte. Infraroodstraling draagt ​​ook bij aan de verwarming van het plafond, dat buiten alle verwarmde objecten in de kamer valt.

Dit alles suggereert dat er door het plafond het grootste warmteverlies in het huis is, dus begin met werken aan de isolatie van het gebouw vanaf dit deel. U kunt dit doen door het juiste isolatiemateriaal te kiezen.

materialen

Op de moderne markt presenteert een grote verscheidenheid aan kachels voor het plafond. Als u een specifiek type materiaal kiest, moet u de kenmerken en installatietechniek ervan kennen.

Plafonds in houten huizen zijn vaak geïsoleerd:

 • zaagsel;
 • mineraal en ecowool;
 • polystyreenschuim;
 • geëxpandeerde klei.

Elk gespecificeerd materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Laten we ze in meer detail bekijken.

zaagsel

Het meest milieuvriendelijke materiaal voor isolatie - gehakt natuurlijk hout. Met een aanzienlijke hoeveelheid materiaal is het lichtgewicht en heeft het geen invloed op de ondersteunende structuren van het huis. Zaagsel kan voor weinig geld bij elke houtzagerij worden gekocht en is soms helemaal gratis. Van de voor de hand liggende nadelen van het materiaal is om de verhoogde ontvlambaarheid ervan te benadrukken. Zaagsel is bovendien een uiterst onstabiele isolatie, afhankelijk van het weer en de klimatologische omstandigheden, het kan uitdrogen of, in tegendeel, nat worden en beginnen te rotten.

Minerale wol

Het populairste materiaal onder kopers als plafondisolator in een privéwoning. De populariteit is te danken aan de lage prijs, het eenvoudige installatieproces en de goede warmte-vasthoudende eigenschappen. Bovendien, wol is verschillende geluiddichte kenmerken, hoeft niet periodiek vervangen, zal een lange tijd duren. Van de minnen is het verschaffen van hygroscopische eigenschappen, met de tijd accumuleert wol vocht op zichzelf, wat betekent dat de isolerende eigenschappen ervan verslechteren. Het is belangrijk op te merken dat dit niet het meest milieuvriendelijke materiaal is.

geëxpandeerd polystyreen

Moderne isolatie, gepresenteerd in de vorm van platen. Borden zijn licht en veilig, ze zien eruit als polyfoam, maar in tegenstelling daarmee hebben ze geen grotere broosheid en brokkelen ze niet af. De prestatiekwaliteiten van polystyreenschuim zijn veel hoger dan de eigenschappen van schuimplastic: platen gemaakt van dergelijk materiaal gaan langer mee en verliezen hun thermische isolatie-eigenschappen niet. Uitgebreid polystyreen is niet bang voor hoge luchtvochtigheid. De nadelen van het materiaal zijn de hoge kosten en ontvlambaarheid. Het is belangrijk op te merken dat dit materiaal niet in een huis moet worden gelegd waar knaagdieren niet worden gefokt.Muizen knabbelen gemakkelijk door de bewegingen erin, waardoor de isolerende eigenschappen van het materiaal verslechteren.

Uitgebreide klei

Verkocht in de vorm van poreuze korrels gemaakt van klei. Het materiaal is vrij goedkoop, terwijl het goede eigenschappen heeft voor het behoud van warmte. Onbetwistbaar plus van geëxpandeerde klei - zijn duurzaamheid, het materiaal gaat vele malen langer mee dan andere isolatie. Noch water noch vuur is vreselijk voor claydite. Het bemoeilijkt echter de plafondstructuur tijdens de installatie aanzienlijk, het is belangrijk om hier aandacht aan te besteden als het huis niet nieuw is.

Belangrijke nuances

Hout als een natuurlijk materiaal op zich heeft goede thermische isolatie-eigenschappen. Daarom houden ze bij voldoende dikte van de wanden van het blokhut zelf perfect warmte binnen in het gebouw. Toch betekent dit niet dat er geen ander isolatiemateriaal nodig is. Warmte komt vrij door de natuurlijke poriën van het houtmateriaal, het significante verlies treedt precies op door het plafond, omdat verwarmde lucht lichter is dan koude lucht, wat betekent dat het boven alles uitstijgt.

Over hoe correct gekozen en gelegde isolatie van het plafond, zal afhangen van het comfort van het temperatuurregime in de kamers van het huis.

Elk materiaal gekozen als verwarming moet aan bepaalde criteria voldoen:

 • brandveiligheid;
 • milieuvriendelijkheid;
 • vergemakkelijken;
 • lage thermische geleidbaarheid;
 • vochtbestendigheid.

Als het geselecteerde materiaal bovendien geluidsisolerende eigenschappen heeft, zorgt het voor een comfortabeler verblijf in het huis.

De keuze van isolatie

Als u een isolatiemateriaal kiest voor plafondisolatie, moet u vertrouwd raken met de basiskenmerken van elk.

Materialen kunnen los zijn, betegeld, opgerold, blok. Volgens de kenmerken van de samenstelling - organisch, anorganisch en gemengd.

K organisch Isolatiematerialen omvatten zaagsel. Een mengsel van zaagsel, turf en hooi met toevoeging van cement kan duurzaam bouwcomposiet worden gemaakt. Zaagsel, misschien wel de oudste isolatie die wordt gebruikt bij de bouw van huizen. Lage vuurvastheid en slijtage na verloop van tijd maken dit materiaal echter minder en minder populair. Organische isolatie moet periodiek worden geactualiseerd, wat problemen oplevert bij het afwerken van het plafond.

Anorganische isolatie - klei, haal het uit klei met de toevoeging van onzuiverheden door het roosteren.Daarnaast omvat deze groep minerale wol. Beide materialen zijn populair in de bouwmarkt, terwijl de geëxpandeerde klei populairder is vanwege de lage kosten en hoge thermische geleidbaarheid. Het belangrijke punt is dat een zeer grote hoeveelheid geëxpandeerde klei nodig is om het plafond te isoleren, daarom is het raadzaam om het te installeren waar het plafond een balkstructuur heeft met een solide haspel.

Opgerolde anorganische isolatie - minerale wol, niet minder populair bij bouwers als een kachel, zet het onder de kracht van zelfs een beginner. Het materiaal heeft de beste eigenschappen van hittebehoud, het vervormt niet en verslijt niet na verloop van tijd. Ecowool is in de afgelopen tien jaar minerale wol gaan vervangen - cellulose met speciale impregnatie met ontsmettingsmiddelen en vuurvaste stoffen.

Polymeer isolatie goedkoop, duurzaam en licht. Dit is de meest moderne vorm van isolatie, die veel positieve eigenschappen heeft. Onder de minnen van deze materialen is het vermeldenswaard dat tijdens de ontsteking scherpe rook vrijkomt, wat een schadelijk effect heeft op de menselijke gezondheid. Maar technologieën staan ​​niet stil en polymeerisolatoren met hoge vuurvaste eigenschappen zijn recent ontwikkeld die helemaal niet branden en geen stoffen afgeven tijdens het smeulen.

Wat zou de dikte moeten zijn?

De dikte van de plafondverwarming die moet worden geïnstalleerd, is afhankelijk van het isolatiemateriaal dat is gekozen voor installatie.

De hoeveelheid vereist zaagsel kan worden berekend op basis van bouwnormen - De dikte van dit type isolatielaag moet minimaal 20 centimeter zijn.

De beglazing van de klei moet een dikte van 10 centimeter hebben, je kunt er steeds meer op leggen, hoe dikker de dijk hoe beter de isolatie.

Mineraal en ecowool behoren tot de meest betrouwbare plafonds in een houten huis. Voor het beste effect van thermische isolatie moet de dikte van dit materiaal minimaal 15 centimeter zijn.

En ten slotte moeten polymere isolatoren een dikte hebben van 5 centimeter om hun functies van warmtebehoud uit te voeren.

Hoe warm te worden?

Opwarming van plafondconstructies kan buiten of binnen worden uitgevoerd. Welke methode voor u het meest geschikt is, is afhankelijk van de dakconstructie, de reeds uitgevoerde reparaties in het huis, de hoogte van de zolder en het plafond zelf. Dus, werk in huis uitvoeren, moet u begrijpen dat de hoogte van het plafond zal afnemen. Als je de zolder, dat wil zeggen het plafond van het huis buiten, opwarmt, moet je na de installatie een eigen vloer leggen, anders is het effect klein.

Plafondisolatie werkt het best tijdens het warme seizoen. - in het voorjaar en de zomer zal het koude vocht dat zich in het materiaal bevindt, verdampen, waardoor de sterkte en isolerende eigenschappen van de structuur worden verbeterd.

Op zich hoeft de technologie van plafondisolatie geen problemen te veroorzaken bij het gebruik van materiaal, omdat de belangrijkste elementen - houten vloeren zijn al aanwezig, u hoeft alleen de isolatie correct te verdelen en vast te maken.

Het eerste waar je absoluut op moet letten, is dat vocht houtvernietigend is, dus het isolatiemateriaal moet waterdicht zijn.

Vóór aanvang van de installatiewerkzaamheden moet een visuele inspectie van de plafondconstructies worden uitgevoerd op duidelijke scheuren en gaten, en indien aanwezig, moeten deze worden gesloten met behulp van montageschuim. Het schuim wordt direct hard en verhardt, na enkele uren na het aanbrengen van het overschot, kan het worden afgesneden met een mes en het gehele oppervlak worden geëgaliseerd met schuurpapier.

Een andere belangrijke omstandigheid is de meest gebruikte methode van isolatie met bulkmaterialen: geëxpandeerde klei leidt tot een aanzienlijke weging van de gehele plafondstructuur. Bovendien kost het veel tijd om het mengsel gelijkmatig over het oppervlak te verdelen. Meer moderne tegenhangersisolatie heeft niet meer tijd en arbeidskosten nodig.

Plafondisolatiewerken worden in drie fasen uitgevoerd.

In eerste instantie is het noodzakelijk om het plafond waterdicht te maken, daarom is het beter om te kiezen voor glassine, dat over het hele oppervlak wordt verdeeld met stroken die in dezelfde breedte en lengte zijn gesneden. Er moet waterdicht worden gemaakt, zodat er tussen de balken nog steeds 10 centimeter materiaal zit. Het is noodzakelijk om overlapping van de glassine (ongeveer 15 centimeter) te overlappen, en in de gewrichten om behandeling met mastik te maken.

De volgende stap is het leggen van de isolatie zelf. Gewalste materialen kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk met schroeven aan de basis worden bevestigd.

In de derde en laatste fase wordt een andere waterdichtingslaag over de isolatie gelegd. Deze technologie is geschikt voor het werken met polymere materialen. Als het werk met bulkmaterialen is uitgevoerd, moet u er bovenop ook een extra zolder op de vloer plaatsen, zoals multiplex.

Minerale wol wordt in twee lagen gelegd. zodat de voegen van de platen van de onderste en bovenste lagen niet met elkaar samenvallen. De velgrootte moet 2-3 centimeter groter zijn dan de afstand tussen de liggers. Vata moet heel strak worden gelegd en bij voorkeur geramd. Als u met dit materiaal werkt, is het bovendien belangrijk om de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen: gebruik een gasmasker en draag kleding met rubber en elimineer statische effecten.

Tot slot van alle werken moeten de verwarmde constructies worden afgesloten met PVC-panelen en de zolder zelf kan worden ommanteld, bijvoorbeeld met een dakspaan.

Tips en trucs

Voor isolatie van het plafond is er een speciale plafondtegel gemaakt van schuim, die goed beschermt tegen de kou, maar in strenge winters alleen zal het niet genoeg zijn, maar je kunt nog steeds besparen op de hoofdisolatie en de hele structuur faciliteren.

Alleen opwarming van het plafond zal niet tot het juiste effect leiden, de warme lucht zal ontsnappen door eventuele scheuren, dus de wanden met de vloer vereisen ook thermische isolatie.

Als je twijfelt over je eigen sterke punten en vaardigheden, is het beter om je tot professionele werknemers te wenden.Onjuist geïsoleerd plafond levert geen enkel voordeel op en de meesters zullen alles kwalitatief en snel doen, op basis van hun eigen ervaring en de vereisten van bouwcodes.

Gipsplaatconstructies hebben bevestigingsmiddelen nodig met gegalvaniseerde ijzeren profielen, omdat het materiaal zelf niet kan opwegen en zonder betrouwbare ondersteuning zal het waarschijnlijk vallen.

Het is goed mogelijk om het plafond te verwarmen met minerale wol of penoplex. Voor hout zijn dit betrouwbare "metgezellen" die tussen verdiepingen kunnen worden gebruikt. In een landhuis is opwarming van binnenuit heel belangrijk en kan het met je eigen handen worden gedaan.

Tijdens de bouwfase moet het plafond onmiddellijk worden geïsoleerd, maar als een kant-en-klare woning wordt gekocht en er geen isolatie is, is het noodzakelijk om onmiddellijk na het afwikkelen te werken, nadat u de procedure en het werkschema van tevoren hebt doorlopen.

Over de fijne kneepjes van de isolatie van het plafond in een houten huis, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer