Rek aluminium plafond: voor- en nadelen

Verlaagde plafonds zijn al heel lang populair. Ze worden gekenmerkt door eenvoud van ontwerp en snelheid van constructie. Voorheen werden alleen gips- of kunststofpanelen als afwerkingsmateriaal gebruikt. Vandaag waren er ontwerpen van aluminium lamellen. Met plafondsystemen van dit type kunt u unieke interieurs creëren.

De eenvoud en veelzijdigheid van het metaal maakt het mogelijk om ze niet alleen binnen, maar ook buiten gebouwen te installeren.

Kenmerken: voor- en nadelen

Rackplafonds zijn hangende systemen die onder het niveau van de hoofdvloer zijn gemonteerd. Hun voornaamste doel is om oppervlakken te decoreren. Het plafond van het rek bestaat uit verschillende basiselementen:

 • Wandprofiel. Het ontwerp kan een ander gedeelte hebben. Breng in de meeste gevallen het U-vormige model aan. Ze zijn nodig voor het bevestigen van de eindrails en vormen een duurzaam systeem. Daarom moet het uiterlijk overeenkomen met de kleur van het hele canvas.
 • Stringer. Het element is een lagerprofiel, dat is gemaakt van roestvrij of gegalvaniseerd staal. De decoratieve elementen zelf zijn eraan vastgemaakt. Het ontwerp kan een andere maat groeven hebben, die onder de lamellen zelf worden geselecteerd.
 • Schorsingen. De belangrijkste taak van deze elementen is om de Stringer aan het plafond te bevestigen. Ze worden gebruikt als tussenpersonen om het lagere vlak op hetzelfde niveau uit te lijnen.
 • Aluminium lamellen. Producten worden aangevuld met speciale groeven waarmee ze op het frame kunnen worden gedragen.

Aluminium plafonds passen goed in veel moderne interieurs.

Dit komt door een aantal belangrijke voordelen:

 • Vochtbestendig. Aluminium is praktisch niet onderhevig aan corrosie, omdat een eigenaardige beschermende laag op het oppervlak ervan wordt gevormd. De fabrikant verwerkt bovendien ook materialen met verschillende primersamenstellingen.Daarom kan het rackplafond zowel in de badkamer als in grote zwembaden worden geïnstalleerd.
 • Brandwerendheid Metaal ontbrandt niet en houdt geen verbranding in stand. Bij verhitting geeft het geen schadelijke stoffen af. Als u zich binnen moet houden aan strikte brandveiligheidsvoorschriften, dan zijn stellingsystemen een alternatieve oplossing voor dit probleem.
 • Kwaliteitsindicatoren voor lichtreflectie. Het oppervlak van de lamellen is gepolijst, waarna het de lichtstromen veel beter weergeeft. Met deze functie kunt u de plafonds voltooien met lampen met een laag vermogen, die worden genivelleerd vanwege het eerder beschreven fenomeen.
 • Duurzaamheid. Het materiaal wordt bijna niet beschadigd onder invloed van externe factoren (bacteriën, schimmels, enz.). Aluminium kan zijn originele eigenschappen gedurende tientallen jaren behouden.
 • Sterkte. Dit wordt bereikt door het feit dat de gehele plafondconstructie van metaal is, dat gemakkelijk mechanische belastingen weerstaat.
 • Eenvoudige installatie. Alle elementen zijn bevestigd met schroeven of andere soorten bevestigingsmiddelen. De rail hoeft alleen maar correct te worden geplaatst zonder bevestigingssystemen te gebruiken.
 • Installatiesnelheid het wordt ook bereikt ten koste van een klein gewicht, dat het mogelijk maakt om alle bewerkingen onafhankelijk of met een assistent uit te voeren.
 • Unieke ontwerpeigenschappen. Maar tegelijkertijd is het onwenselijk om ze in slaapkamers of kinderkamers te gebruiken, omdat ze zich onderscheiden door koude tinten. Het hangt allemaal af van persoonlijke voorkeur en de juiste combinatie van licht en interieurdecoratie.
 • Het gemak van reparatie. Bijna alle elementen van het plafond zijn configureerbaar en zijn niet afhankelijk van elkaar. Daarom is het niet moeilijk om een ​​specifiek onderdeel indien nodig te vervangen. Dit geldt niet alleen voor rails, maar ook voor ophangingen. Maar als het ondersteuningsprofiel mislukt, moet het, om het te vervangen, een bepaald deel van het plafondsysteem demonteren.

Wat de negatieve kanten betreft, hier kunt u slechts een paar feiten opmerken:

 • De zachtheid van aluminium. De bovenste decoratieve laag van de lamellen kan gemakkelijk worden bekrast met scherpe voorwerpen. Maar als opzettelijk niet om dergelijke acties uit te voeren, dan kan dit nadeel worden genivelleerd.
 • De hoogte van de kamer verminderen. Dit wordt bereikt door op te hangen, wat 5 tot 15 cm ruimte kan vergen.Gebruik vaak spiegelende lamellen voor de visuele afvlakking van dit fenomeen, gekenmerkt door broosheid.

Aluminium plafonds zijn universele systemen.

Maar de beste plaats om ze te gebruiken zijn zwembaden, kantoren en medische voorzieningen.

Technische specificaties

Hangende plafonds van het rektype zijn samengesteld, waardoor tijdens de installatie verschillende soorten structuren kunnen worden gebruikt. De technische kenmerken van dit systeem beschrijven voornamelijk de parameters van aluminium decoratieve panelen.

Rackplafonds hebben dergelijke constructieve kenmerken:

 • Extern is het paneel een soort aluminium profiel. De dikte van deze elementen varieert in het bereik van 0,3 tot 0,6 mm.
 • Rail lengte Standaardmodificaties (volgens GOST) hebben afmetingen van 2-6 m. Maar sommige fabrikanten bieden de mogelijkheid om structuren te fabriceren met specifieke parameters.
 • Form. Het decoratieve paneel is voorzien van speciaal gebogen uiteinden. Hun vorm kan anders zijn, maar vaak kun je er eenvoudig onderliggers kiezen.
 • Structuur. Decoratieve lamellen kunnen massief of geperforeerd zijn.De laatste optie is duurder en daarom niet zo gebruikelijk.
 • Gewicht. Dit kenmerk hangt voornamelijk af van andere technische kenmerken van de constructie. Vaak weegt 1 m2 van een kwaliteitsproduct van 1 tot 3 kg. Je kunt dit kenmerk van een specifieke fabrikant leren, waardoor je de beste optie kunt kiezen.

Wat betreft de andere componenten van het systeemplafond verschillen deze praktisch niet van standaard aanpassingen. Ze zijn gemaakt van hetzelfde aluminium of gegalvaniseerd staal. De profieldikte is maximaal 2 mm.

Rackplafonds worden verkocht in kleine standaardsets. Hun parameters geven vaak de afmetingen van de lamellen en het gebied dat ze bedekken aan. Bij het kiezen van een tandheugel systeem, is het belangrijk om niet alleen rekening te houden met de ontwerpkenmerken, maar ook met technische parameters. Sommige aanpassingen van geringe kwaliteit van grote lengte kunnen na verloop van tijd verzakken en verliezen hun elasticiteit. Daarom moeten alle specificaties optimaal worden beoordeeld voordat ze in een bepaalde ruimte worden gemonteerd.

ontwerp

Verlaagde plafonds passen goed in elk modern kantoor.

Vanwege deze unieke ontwerpeigenschappen:

 • Kleur. Fabrikanten produceren panelen van vrijwel elke kleurtint. Klassiek zijn witte en grijze ontwerpen die geschikt zijn voor veel moderne kantoren. Maar als u van plan bent om het plafond in een privéwoning aan te passen, dan vertegenwoordigt de markt rood, zwart en andere kleuren. Vooral populaire systemen zijn onder goud of zilver geworden. Houd er rekening mee dat eenvoudige plafonds minder vaak voorkomen. De beste optie is het gebruik van verschillende tinten, die afwisselen in de vorm van lange strepen.
 • Textuur. De bovenste laag van de lamellen kan glad of structureel zijn. Het eerste type omvat klassieke aanpassingen aan het kantoorplafond. Vandaag kunt u latten vinden die onder de boom zijn gemaakt. Hiermee kunt u de gebruikelijke houten lambrisering simuleren, terwijl u verschillende soorten patronen en kleuren combineert. Dergelijke systemen worden aangevuld met unieke verlichtingsarmaturen die hoogwaardige decoratieve indicatoren geven.

Afhankelijk van de locatie van de rails op het plafondoppervlak, kunnen deze structuren worden onderverdeeld in de volgende typen:

 • Gesloten. Hier passen alle lamellen stevig op elkaar. Uiterlijk is het zoiets als een gewone plastic bekleding. Tussen de elementen zijn verbonden met speciale sleuven, waardoor de snap-fit ​​uiteinden. Gesloten plafonds zijn een unieke kans om een ​​klassiek conservatief oppervlak te bekomen met een minimaal aantal decoratieve inzetstukken.
 • Open. Een kenmerk van dit systeem is het onvolledig aankoppelen van de rails. Na installatie tussen deze elementen blijven kleine groeven (tot 16 mm). Na de installatie worden speciale decoratieve inzetstukken in deze sleuven geplaatst. Ze kunnen zowel van plastic als van aluminium zijn (de tweede optie heeft de voorkeur). Door deze segmenten te combineren, krijgt u een mooi en origineel oppervlak.

Met verlaagde plafonds kunt u de ruimte visueel in zones verdelen. Maar alleen rechthoekige vormen worden hier ondersteund. Maar als je vóór de installatie de optimale richting kiest, kun je een nogal interessant ontwerpeffect krijgen.

fabrikanten

De kwaliteit van het plafondplafond hangt niet alleen af ​​van de juiste installatie, maar ook van de kwaliteit van de materialen.Daarom is het belangrijk om aandacht te schenken aan feedback van gebruikers en fabrikanten van deze producten. Tegenwoordig zijn er onder de verschillende merken verschillende kwaliteitsmerken van lattenplafonds:

 • "Albes". Het bedrijf produceert unieke ontwerpen van een profiel met een dikte van minimaal 0,6 mm. Volgens het terugroepen van gebruikers, deze plafonds zeer zelden doorzakken, en zijn ook gemakkelijk te monteren. Het kleurenassortiment van producten is niet beperkt tot bijna niets, waardoor u zelf een uniek ontwerp kunt kiezen. Merk op dat de fabrikant niet alleen platte maar ook gebogen lamellen produceert. Dergelijke originele boogstructuren zien er mooi en ongewoon uit.
 • "Bard". Een van de leiders in de productie van roostervloeren op de binnenlandse markt. Onder de voordelen van producten kan een klein gewicht van doeken (tot 1,5 kg / m2) worden onderscheiden, evenals de aanwezigheid van een stofafstotende en vochtwerende coating. Plafonds van dit merk worden perfect gecombineerd met verschillende soorten lampen. Het assortiment omvat zowel huishoudelijke als kantooraanpassingen.
 • Geipel. Plafonds van de Duitse fabrikant, gekenmerkt door de hoge kwaliteit van alle componenten.Tot de positieve eigenschappen behoren milieuvriendelijkheid en veiligheid van materialen die, zelfs bij hoge temperaturen, geen giftige componenten in de externe omgeving uitstoten. Reiki verdraagt ​​goed vocht en behoudt zijn structuur zelfs bij langdurige blootstelling aan water. Het bereik wordt weergegeven door structuren van gesloten en open type.
 • Hunter Douglas. De plafonds van deze Nederlandse fabrikant behoren tot de allerbeste ter wereld. De levensduur van dergelijke systemen is langer dan 25 jaar. Het enige nadeel van deze producten is de hoge prijs, die overeenkomt met de kwaliteit.
 • Prometal. Producten van het Italiaanse bedrijf zijn ook van hoge kwaliteit, wat overeenkomt met moderne normen. Door te beoordelen, zijn ze praktisch niet inferieur aan de vorige vertegenwoordiger. Het bedrijf produceert veel verschillende aanpassingen van de rails, die zowel in kleur als in grootte kunnen worden geselecteerd.

Mooie voorbeelden in het interieur

In deze keuken benadrukt het plafond van aluminium lamellen het algehele ontwerp in hightech-stijl, gecombineerd met meubels en rode en witte tinten die bij het interieur zijn betrokken. De kamer ziet er elegant, steriel en mooi uit.

In dit geval verslaat het lamellenplafond de luxueuze kroonluchter, die er in al zijn glorie in wordt weerspiegeld.

In de lange hal van een openbaar gebouw of hotel is een dergelijk plafond noodzakelijk, zodat het niet alleen gezellig en licht is, maar ook plechtig. Het meubilair en groene planten zijn goed gekozen.

Aluminium lattenplafonds zijn ook geschikt voor het verfraaien van zwembaden in spacentra. Ze laten u toe om de nodige sfeer op deze plaatsen te krijgen, hygiënisch. Ze bouwen lampen in, dan krijgt een grote kamer altijd voldoende licht.

Zie de volgende video voor informatie over hoe u een aluminium roosters plafond met uw eigen handen in de badkamer kunt maken.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer