Verlaagde plafonds met verlichting: stijlvolle interieuroplossingen

De weigering van ruimteverdelingen leidde tot een toename en complicatie van de interne ruimte, het werd noodzakelijk om een ​​specifiek deel van de kamer met licht te markeren. Deze taak wordt opgelost door de organisatie van de plafondverlichting. Verlichting wordt een methode voor ruimtemodellering. In dit artikel leert u wat voor soort lampen nodig zijn om het plafond te verlichten, hoe u ze moet installeren en welke verlichtingsmethode u kiest.

Speciale functies

Het licht in de kamer moet de hele ruimte gelijkmatig verlichten. Eén kroonluchter kan onmogelijk de hoek of verre zones verlichten. Plafonds met twee niveaus en complexe configuraties van transformerende ruimten laten niet toe een kroonluchter in het midden van het plafond te installeren. In dit geval wordt de plafondverlichting rondom de omtrek gebruikt of worden er extra verlichtingselementen op de systeemplafonds in donkere delen gemonteerd.Dit verhoogt de mate van verlichting.

Moderne plafondontwerpopties sluiten over het algemeen een kroonluchter uit.lampen worden geplaatst rond de omtrek van het plafond in speciale structurele nissen of gelijkmatig verdeeld over het gehele oppervlak van het plafond.

Het hoogtepunt van het plafond met twee niveaus wordt met succes gebruikt voor zoneruimtes. Indelingen, waarbij de keuken, eetkamer, woonkamer, slaapkamer in één ruimte zijn gecombineerd, zijn uitgerust met plafonds met meerdere verdiepingen met verlichting volgens het functionele gedeelte. De kroonluchter is gemonteerd in de woonkamer, en in andere - een paar punten of lintjes.

Verlichting wordt gebruikt om een ​​decoratief effect te creëren. De decoratieve functie van de plafondverlichting wordt gecombineerd met de functionele of wordt de hoofdtaak voor het creëren van een stijlvol interieur. In dit geval benadrukken de lichtelementen de ontwerpkenmerken van de kamer of lossen ze een kleur- en informatieprobleem op. Ze gebruiken verschillende kleuren om een ​​bepaalde sfeer in het interieur te creëren, of het kan een thematische verdeling van verlichting zijn, bijvoorbeeld een sterrenhemel of een vlindertuin.

De plaatsing van lichtbronnen is betrokken bij ruimtemodellering.Het plaatsen van de lichtstrook langs een korte wand verlengt deze en de dwarse opstelling van het licht verkort en vergroot de afstand tussen de tegenoverliggende wanden. In een lage ruimte wordt verlichting gemaakt langs de interne contouren van de hangende structuur. Verlichting van de buitencontour van de hangende doos vergroot visueel de ruimte.

Soorten lampen

Deze veelzijdige taken worden opgelost met behulp van bepaalde soorten lampen.

Gloeilampen vereisen grote opgeschorte structuren, de aanwezigheid van een voldoende hoogte van ruimten - meer dan 3 meters, en een groot gebied van de ruimte. Scharnierende lampen gemonteerd in de verticale delen van de niveaus, gelijkmatig te verdelen rond de omtrek of groepering voor zonering. Dit type achtergrondverlichting heeft goede prestaties en helderheid, het is gemakkelijk om gesprongen lampen te vervangen, de installatie van speciale transformatoren is niet vereist. Kleine stadskamers zijn niet erg geschikt voor dit soort verlichting. Het wordt vaker gebruikt in voorsteden in prieeltjes, op terrassen, in kelders, in baden, in interieurs in vintage stijl of in loftstijl.

LED-strip - het populairste lichtelement tot nu toe. Ze onderscheiden het plafond, ongeacht de hoogte en het oppervlak van de kamer, het kan gloeien in elke kleur, afhankelijk van de wensen van de eigenaar, heeft verschillende gradaties van helderheid - van het schemerige nachtlicht tot helder daglicht. Het zachte materiaal van de tape warmt niet op, ze kunnen elk beeld vormen. Zeer licht materiaal kan absoluut aan elke hangende structuur worden bevestigd. De kleur en helderheid van de gloed worden ingesteld met behulp van de afstandsbediening. LED-tape is een zeer zuinige, duurzame armatuur, waarbij het defecte onderdeel eenvoudig kan worden vervangen.

Maar de installatie vereist vaardigheden om met elektriciteit te werken. U moet eerst de lay-out van de tape tekenen, de lengte berekenen. LED-tape wordt per meter verkocht. LED's onderscheiden zich door het vermogen en het aantal lampen in de lopende meter. 30-50 gloeilampen per meter zijn genoeg voor een badkamer, keuken of slaapkamer, in de woonkamer is het beter om de tape te installeren met een hogere indicator van de dichtheid van de lampen. Kies voor vermogen SMD35 of SMD50. LED-strip kan vochtbestendig zijn - voor sanitaire ruimtes en keuken is de beste keuze. Deze soorten lampen zijn favoriet geworden in de hightech-stijl.

Afzonderlijke LED-LED-lampen heel klein, zuinig, licht, geen plafond nodig. Omdat de binnenverlichting een groot aantal gloeilampen vereist, vereist de installatie een nogal gecompliceerd bedradingssysteem, maar het decoratieve effect is duidelijk.

Neonlichten een paar decennia is erg populair geweest als decoratieve verlichting in bioscopen, bars en restaurants. Zuinig, met een voldoende lange levensduur, hebben neonlampen speciale apparatuur en specialisten nodig om de gewenste vorm aan een glazen buis en uitvoer naar het elektriciteitsnet te geven. Later is het neonlicht vergeten. Een tweede leven in neon ademde stijlen minimalisme en hi-tech. Prachtige kleuren en gedimd diffuus licht geven romantische of futuristische elementen aan het interieur van de kamer.

montage

In de eerste fase wordt de installatie van plafond-nisstructuren voor het plaatsen van lampen uitgevoerd. De hoogte van de constructie moet voldoende zijn voor de hoogte van de lampvoet. Binnenin is elektrische bedrading geplaatst, deze wordt volledig verborgen achter het oppervlak van het plafond.

Gaten voor schijnwerpers zijn gemaakt in het plafond. Tape-LED's worden geplaatst in een speciaal profiel dat is bevestigd aan het oppervlak van gipsplaat. Voor het maken van een diffuus gloeiprofiel met tape afgesloten met matglas.Neonlintverlichting vereist geen profiel en een scherm van glas, ze zijn op verschillende plaatsen voldoende bevestigd met bevestigingsmiddelen.

De ledstrip op de spanplafondstof is niet bevestigd, deze is geplaatst tussen de stof en de betonvloer of in de zijlagen van gipsplaat.

Accommodatie in het binnenland

Het interieurontwerp gebruikte een combinatie van verschillende plafonds en verlichtingsmethoden. In de keuken zijn twee gebieden verlicht: boven het werkoppervlak van de keukeneenheid en boven de eettafel. Hangende constructies worden gemaakt boven deze twee zones en verlicht door hun identieke schijnwerpers. Een andere stijlvolle oplossing - een hangende doos van gipsplaat boven het werkgebied is uitgerust met spots en boven het eetgedeelte is een verlaagd plafond met LED-lintverlichting gemonteerd.

De woonkamer combineert verschillende functies: hier verzamelt de hele familie zich na het werk, ze ontvangen onmiddellijk gasten, kijken tv. Het is passend om verschillende soorten verlichting te hebben. In de woonkamer, samen met het heldere licht van de kroonluchters aan het plafond, worden de avondneonlichten voor dansfeesten of in de nis toegevoegd aanfilmvertoning.

Minimalisme in het interieur geeft de voorkeur aan een ontwerp in één kleur en een vrijwel totale afwezigheid van meubels. De kleur en locatie van het licht dienen om de ruimte te vullen. In de slaapkamer wordt de kopschotzone gemarkeerd door de verlichting en het reliëf van het plafond. Kleur kies kalmerende rustgevende tinten: blauw of paars.

Een bekende techniek is de plaatsing in het midden van de slaapkamer, een glas-in-loodraam met een bloemmotief in Art Nouveau-stijl of een spanplafond met verlichting. Verlichte nissen op verschillende niveaus met verschillende soorten verlichting verdelen de ruimte van een kleine ruimte en geven het diepte en veelvoud. Afhankelijk van het tijdstip van de dag laten ze een gloeiend glasraam of een reeks schijnwerpers boven het hoofdeinde achter om te lezen, of een diepe nis met een lint-LED boven de tegenoverliggende muur.

De spectaculaire decoratie voor de kinderkamer is de "sterrenhemel" van punt-LED's. Het is mogelijk om de verlichting van verschillende delen van de kinderkamer te regelen door verschillende soorten lampen en uitgewerkte niveaus van het plafond van gipsplaat te combineren. Dergelijke complexe plafonds met verlichting creëren volumetrische composities van de hemel met wolken.Kinderen kijken er met plezier naar, en ouders kunnen op elk moment van de dag een handige mate van helderheid van licht kiezen.

Voor schoolkinderen is een actieve selectie van werk- en slaapgedeelten aangewezen. Het werkgebied wordt benadrukt door het diepe reliëf van het plafond van gipsplaat, de slaapkamer is versierd met een kalme klassieke plafondbedekking. De verlichtingsoplossing moet ook overeenkomen met de functie van elk deel van de ruimte. Het geometrische ontwerp van het split-level plafond met een energiek geel ontwerp is versierd met dezelfde kleur van de LED-verlichting in het geometrische patroon van het systeemplafond.

Zonering in de kamer van een tiener is noodzakelijk voor een succesvolle studie en een goede nachtrust. Voorbereiding van lessen en lessen moet plaatsvinden in goed licht en in een rustig kleurenschema. De zone van slaap en actief tijdverdrijf moet worden onderscheiden door structurele elementen en licht.

De badkamer benadrukt traditioneel het gebied boven de spiegel en de wastafel. In grote badkamers geven lichtjes in verschillende kleuren op het plafond, weergegeven op verschillende schakelaars, een intieme scheiding van de douche-, toilet- en wastafelgebieden.Een verlicht paneel boven de badkuip maakt ontspannende procedures aangenamer.

Spectaculaire oplossingen

Neon badkamerontwerp.

Zone enkele ruimte met hangende structuren met verlichting.

Futuristisch ontwerp met een combinatie van verlichting.

Verdubbeling van plafond-, wand- en vloerverlichting in het interieur.

Je kunt een masterclass bekijken over het installeren van een opgehangen plafond met twee niveaus met verborgen verlichting in deze video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer