Multiplex-plafond: voor- en nadelen

Veel kopers hebben lang aandacht besteed aan plafonds van natuurlijk multiplex. Het materiaal is betaalbaar, heeft een glad oppervlak, dus dat is populair bij bouwers en finishers. Plafonds van multiplex zullen er geweldig uitzien in privéwoningen, ze zullen een geweldig alternatief zijn voor duurdere coatings, zoals gipsplaatstructuren.

Speciale functies

Voordat u over het ontwerp beslist, moet u de kenmerken van het materiaal bestuderen, de beste optie voor het ontwerp vinden en uitzoeken wat het plafond is.

Maak triplex van dunne vellen fineer, die aan elkaar zijn gelijmd. Het tekenen op het oppervlak van het materiaal is afhankelijk van het houtsoort. Gebruik in de productie van multiplex vaak coniferen en berken.

Berkenmultiplex zal de verscheidenheid aan kleuren tonen, waardoor het plafond er aantrekkelijk uitziet. Dergelijke producten zijn zeer duurzaam.

Voor gebruik in kamers met een hoge luchtvochtigheid is het beter om multiplex te kopen van naaldbomen, het zal geen schimmel, schimmel en rot blijken te zijn.

Multiplex varieert in dikte, deze parameter is afhankelijk van het aantal lagen dat werd gebruikt. Het minimum aantal van dergelijke lagen is drie, er zijn meer meerlagige opties.

Bij zelfafwerking plafonds, geeft u de voorkeur aan dunne platen, ze zullen geen zware constructie zijn, handig om te werken. Voor het plafond zal geschikt materiaal van 3 tot 6 mm dik, dikke opties voor zelfmontage veel moeilijker zijn. Kies bij het plaatsen van multiplex op het frame een product met een dikte van 3 mm.

Bij het kiezen van vellen multiplex moet u ze zorgvuldig inspecteren, ze kunnen glad gepolijst of onbewerkt zijn. Ruwe en onverwerkte vellen zijn niet geschikt om de ruimte af te werken. U kunt de optie kiezen waarbij het oppervlak aan slechts één zijde wordt gemalen. Dit triplex is best geschikt voor binnenhuisinrichting, omdat de binnenzijde niet zichtbaar is.

Multiplex is een brandbaar materiaal, daarom moet de werking van dergelijke oppervlakken met de nodige voorzichtigheid worden benaderd.

Platen zonder polymeerlaag worden niet gebruikt voor het afwerken van sommige kamers, ze worden vervormd bij hoge luchtvochtigheid.

Let bij het kiezen van producten op de etikettering:

 • FC - het product is vochtbestendig, kan binnenshuis worden gebruikt.
 • FKM - vochtbestendig product, maar bevat melaminehars, met de nodige voorzichtigheid gebruikt.
 • FOF - een dergelijke markering geeft aan dat het materiaal een speciale coating heeft die kan worden gebruikt voor de vervaardiging van meubels.

De voordelen van multiplex omvatten de volgende eigenschappen:

 • mechanische sterkte;
 • goede warmte- en geluidsisolatie;
 • mogelijkheid van gebruik in ruimtes met hoge luchtvochtigheid;
 • hoge decorativiteit;
 • laag gewicht, waardoor de belasting op het plafond afneemt;
 • milieuveiligheid.

De coating is gemaakt van natuurlijke materialen, wat ongetwijfeld een voordeel is.

Multiplexplaten kunnen worden gebruikt in woongebouwen, ze zijn niet schadelijk voor kinderen, ouderen, dieren.

ontwerp

Multiplex is niet per ongeluk erg populair in het ontwerp van residentiële interieur.Met zijn hulp kunt u een originele, prachtige plafondbekleding maken zonder een grote investering van geld. Als het op de juiste manier is geïnstalleerd, is multiplexplafond nauwelijks te onderscheiden van duurdere houtcoatings.

Als u multiplex kiest, moet u op de dikte letten: hoe dunner het vel, het is handiger om het te gebruiken om decoratieve elementen te maken. Met een dun stuk multiplex kunt u niet alleen platte plafonds, maar ook koepelvormige, gebogen oppervlakken aan. Dit materiaal maakt het mogelijk om originele decoraties te maken. Voorgevelde knipsels zijn gemaakt van multiplex, een dergelijk gebeeldhouwd plafond zal een echte decoratie van de kamer worden.

Bij de vervaardiging van decoratieve panelen een stuk multiplex van de gewenste grootte uitsnijden. Teken op papier een schets van het ornament en breng dit over naar het materiaal. Met behulp van een boor worden gaten geboord, de laatste fase van het werk wordt uitgevoerd met een elektrische decoupeerzaag.

Dit originele decor siert niet alleen het plafond, het wordt ook gebruikt voor het decoreren van muren en meubels.

Hoe te doen?

Voer de voorbereidende fase uit voordat u met de eigenlijke afwerking van de plafonds begint:

 • Betonnen plafond gereinigd van de vorige coating, close-up van de opening, met behulp van een mengsel van cement en zand.
 • Verwijder vanaf de grondcoating de resten van vuil en stof, gemalen.

Als het plafond is bekleed met multiplex, wordt het voorbereidende werk niet uitgevoerd, soms wordt een antiseptisch middel op de coating aangebracht. Om plafonds van multiplex te kunnen zomen, kunt u verschillende opties gebruiken.

Een van de gemakkelijkste en snelste manieren kan worden toegeschreven aan de fixatie op het oppervlak met lijm. Installatie op lijm laat toe de hoogte van de kamer te behouden. De handen kunnen de plafonds verdelen in kleine ruimtes, waar geen temperatuurdalingen optreden. Deze methode kost wat tijd, je hoeft alleen maar lijm aan te brengen en het materiaal op het oppervlak te drukken.

Als tussen het plafond en het oppervlak van multiplex ruimte moet worden gelaten, maak dan de installatie op de hoeken.

Bij deze installatie wordt de afwerking in een bepaalde volgorde uitgevoerd:

 • Markeer.
 • Ga vanuit de hoek naar de vereiste afstand en markeer de punten voor de installatie van bevestigingsmiddelen.
 • Bevestig de hoeken op de muur met behulp van een schroevendraaier en schroeven.
 • Een plaat multiplex wordt op de hoeken gelegd en tegen de muur gedrukt.
 • Het laatste vel wordt gesneden met een puzzel.

Als de platen multiplex een decoratieve functie uitvoeren, voer dan de installatie uit op ophangingen. Gebruik voor de ommanteling een aluminium profiel of houten balken. Ze berekenen hoe de multiplexplaten op het plafond worden geplaatst, hun randen moeten aan de kist worden bevestigd, waardoor verzakking en afschilfering van het materiaal wordt voorkomen.

De multiplexplaten moeten vanuit het midden van de kamer worden bevestigd, fragmenten die al zijn afgesneden, worden langs de randen vastgeschroefd.

Het krat is op deze manier gefixeerd:

 • Het frame wordt bevestigd aan het betonnen plafond door een snelle installatie.
 • De kist is met schroeven langer dan 40 mm aan het houten plafond bevestigd.
 • De afgewerkte krat ziet eruit als staven, die in rijen parallel aan het plafond zijn gerangschikt.

Voor gladde en voorbereide oppervlakken, gebruik mastiek. Bij het afdekken met gebruik van mastik, wordt de hoogte van de wanden niet verminderd, terwijl het werk zelf niet veel tijd kost.

Werkorder:

 • Markeer op het oppervlak.
 • Op de achterkant van het triplex zet je epoxylijm, bestrooid met zand erop om de betrouwbaarheid van de bevestiging te verzekeren.
 • Na het drogen wordt het mengsel mastiek aangebracht. Gebruik voor het werk de voorgestelde spatel.
 • Multiplexplaat bevestigd aan het oppervlak.

Dit is een ruwe fase van het werk. Nadat de installatie is voltooid, wordt een afwerking uitgevoerd om de voegen te verbergen, kleine gebreken te verwijderen, spleten, de inkepingen van de muur te sluiten, enz.

  Het plafond van een houten huis kan op verschillende manieren en materialen worden bijgesneden:

  • de vlek en vernis verwerken;
  • schilderen;
  • gebruik stencils voor decoratie;
  • lijm behang;
  • gebruik structurele pleister.

  Bij het kiezen van de eerste methode nemen ze een roller of borstel, smeren vlekken op triplex en laten drogen. Nadat het triplex is opgedroogd, is het noodzakelijk om de ruwheid, het schuurpapier of de schuurmachine hiervoor te verzachten. Een vernis wordt aangebracht op het voorbereide oppervlak met een roller, borstel of spray.

  Waterdispersieverven zijn het meest geschikt voor het verven van triplexplafonds.. Er wordt een primer op het oppervlak aangebracht, nadat deze met een stopverf is gedroogd, worden de openingen opgevuld en worden onregelmatigheden en oneffenheden geëlimineerd. Dan moet je met schuurpapier om de naden gaan. Het voorbereidende werk is voltooid, je kunt het oppervlak schilderen, het is beter om een ​​roller te gebruiken en de plekken in de buurt van de muren te beschilderen met penselen.

  Schilder na het schilderen naar believen een stencilpatroon. Om de afbeelding toe te passen, moet u het sjabloon aan de geselecteerde gebieden hechten en eroverheen schilderen met verf van een andere kleur.. Breng het werkstuk voorzichtig aan, om de tekening niet uit te smeren.

  Voordat u op het behang blijft plakken, moet u het oppervlak zorgvuldig voorbereiden om ze niet te scheuren tijdens het werken. Lijm wordt alleen op het behang aangebrachtwerken met niet-geweven producten, ze coaten het plafond. Voor multiplex-plafond is het beter om vloeibaar behang te gebruiken..

  Je kunt het plafond decoreren met structurele pleister. Breng het materiaal aan met spatels van verschillende groottes. Afwerking stopverf zal niet alleen goedkoper zijn, maar deze optie is het meest duurzaam.

  Het plafond bedekken met multiplex zal een gelegenheid bieden om een ​​interessant ontwerp te creëren dat er harmonieus in de kamer zal uitzien. Naast multiplex gebruiken ze PCB tijdens reparaties. Het is gemakkelijk om met dergelijke platen te werken, ze kunnen worden gesneden, aan elkaar geplakt en geverfd met lijm en verf voor hout. OSB kan concurreren met producten gemaakt van multiplex, de dikte van de plaat stelt u in staat om het materiaal te gebruiken voor gevelbekleding, dakbedekking, als basis voor tegels, leisteen. OSB is bevestigd aan houtblokken, ze zijn bedoeld voor het leggen van dakbedekkingsoppervlakken.

  Tips en trucs

  Ondanks het feit dat er tegenwoordig nieuwe materialen voor bekledingsplafonds op de markt verschijnen, raden veel vakmensen nog steeds aan om multiplex te gebruiken. Het afwerken van dit materiaal zal de installatie aanzienlijk vereenvoudigen en minder geld uitgeven om de kamer te repareren.

  Bij het werken met platen multiplex moet u de juiste technologie in acht nemen en het werk zorgvuldig uitvoeren:

  • Eerst moet u beslissen waar de massieve platen multiplex zich bevinden, zodat ze niet bezwijken na het einde van het werk. Gebruik een liniaal, een potlood en een meetlint om markeringen op de kist te maken, rekening houdend met het feit dat de randen van twee aangrenzende multiplexplaten zich op dezelfde bevestigingsstrip bevinden.
  • Het aanbrengen van een blad op de kist is noodzakelijk, zodat de rand precies in het midden van de balk ligt. Om het te repareren met slechts één schroef. Het eerste vel moet goed gecentreerd zijn ten opzichte van de rest van de kratten, pas daarna wordt het vel gefixeerd met behulp van de resterende schroeven. De afstand tussen de schroeven mag niet minder zijn dan 20 cm.
  • Nadat alle massieve vellen zijn geïnstalleerd, moet u de snijfragmenten op de randen bevestigen. Verberg de naden tussen de velletjes met baguettes, ze moeten op de lijm worden gelegd en worden vastgemaakt.

  Mooie voorbeelden in het interieur

  Als u wilt weten of u een plafond van multiplex wilt maken, bekijkt u een paar voorbeelden uit de fotogalerij. Ze zullen helpen bij het bepalen en kiezen van een acceptabele optie.

  Het plafond met gebruik van stencil ziet er erg mooi en ongewoon uit.

  Gebeeldhouwde multiplex plafond zal een echte decoratie voor elk interieur zijn.

  Glasramen en ongebruikelijke kroonluchters maken de kamer ongebruikelijk en origineel.

  Hoe je met je eigen handen multiplex op het plafond kunt zagen, zie de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer