Hoe een vel naaien?

Er zijn veel redenen waarom iemand een blad wil naaien. Hij kreeg bijvoorbeeld een nieuw matras aangeboden, maar geen van de beschikbare vellen past in zijn maat, omdat het matras een afwijkende vorm of maat heeft. Of misschien verhuisde hij, en in de nieuwe woning zijn er niet zulke bedden als vroeger. Of hij wil gewoon een vaardigheid krijgen die later niet alleen van pas zal komen in het leven, maar ook een bron van extra inkomsten zal worden. Dus hij wil weten hoe hij een laken moet naaien.

De keuze van de stof

De ideale oplossing is katoen, dat veilig is, zelfs voor baby's, hygroscopisch is, goed ademend, slijtvast en extreem eenvoudig te reinigen is. Als u geen financiële beperkingen hebt, kunt u bamboestoffen gebruikendie naast al het bovenstaande antimicrobiële eigenschappen en eigenschappen van tekenpreventie hebben. Zijde is goed voor lakens - mooi, licht, aangenaam aanvoelend en duurzaam. Maar deze materialen hebben een zeer hoge kost, wat niet altijd betaalbaar is om alle gezinsleden goede bladen te bieden.

Voor kinderen is de beste optie een folie - goedkoop, dicht weefsel dat bestand is tegen slijtage, geen statische elektriciteit accumuleert, in de winter opwarmt en vocht in de hitte absorbeert. Maar calico heeft een ongewenste neiging tot vorming van pellets. Flanel is ook een goede keuze - een goedkope en duurzame zachte stof, alleen geverfd met natuurlijke kleurstoffen. Het houdt de warmte goed vast, maar kan tijdens het wassen zwaar gaan zitten en droogt lang.

flanel
ongebleekt calico

Maar je moet nog steeds iets kiezen, als je niets hebt om op te slapen. Het is beter om één keer op een goede doek uit te geven en dan gedurende tien jaar geen verdriet te hebben dan iets te kopen dat ongemak veroorzaakt of elk jaar moet worden vervangen. Zoals ze zeggen, betaalt de vrek twee keer.

Hoe een vel naaien

Laten we beginnen met de maat: voor de lengte en breedte van de matras moet u aan beide zijden nog eens anderhalve tot twee diktes toevoegen,bijvoorbeeld, met een matrasmaat van 90x200 en de dikte van 15 cm aan elke kant, voeg 15 cm toe, en tot het resultaat, 7,5-15 cm tot plooi (het laatste element van de poort kan worden genomen als 10 cm). We hebben dus ongeveer 140x250 cm een ​​stuk stof nodig:

 • lengte - 10 + 15 + 200 + 15 + 10 = 250;
 • breedte - 10 + 15 + 90 + 15 + 10 = 140.

Naai een gewoon vel

Hier is alles afgezaagd en gemakkelijk. Je hebt nodig: meetlint, doek, naaimachine, draad en pinnen.

Om een ​​primitief vel te naaien, volstaat het om 1-1,5 cm stof langs de hele omtrek te naaien en naaien (het maattabel is groter). Om de hoeken netjes en mooi te maken, moet je de uiteinden een centimeter afsnijden, de resulterende hoek nog een centimeter omdraaien en dan aan beide kanten instoppen. Speld met een speld totdat het proces van debriding begint. Als de vouw is ingesmeerd, moet u hem met een strijkijzer strijken.

Blad van twee stukken (helften)

Het is hier nog steeds gemakkelijker. De afmetingen blijven hetzelfde, u hoeft alleen maar twee identieke stukken stof te naaien, gelijk aan een gewoon vel, met een naaimachine. Maar alleen op de gedeelde thread.

Spanmodel

Het is iets moeilijker om een ​​trekvel te maken, maar dit wordt gecompenseerd door het feit dat het praktischer en gemakkelijker is om op de matras te zetten.Daarna kun je het vergeten, en het is veel beter dan elke ochtend tijd te verspillen, het gebruikelijke laken te vullen, op één plek behoorlijk verkreukeld of verfomfaaid. Bovendien kan het spanningsmodel van de plaat verschillende vormen hebben, afhankelijk van de matras. Soms gemaakt van twee stukken stof. Dit is natuurlijk ingewikkelder, maar zoiets zal langer duren. Het kan ook worden gemaakt van een dekbedovertrek, maar het is te lang en lastig.

Voor het werk hebt u nodig: een doek of een afgewerkt vel, een meetlint, een naaimachine, draden, scharen, spelden, een brede linnen gom.

Rechthoekige elastische folie

Eerst moet u de grootte van het bovenstaande voorbeeld meten, maar met een kleine wijziging: u moet bovendien twee breedten van de bestaande elastische band terugtrekken. Dan zijn er drie manieren.

 1. De gemakkelijkste: Steek gewoon kleine elastiekjes in de hoeken. Deze methode is het minst lastig en kostbaar, maar dit is voldoende om het laken op de matras te bevestigen. Het resultaat van deze innovatieve methode zal er niet erg mooi uitzien en het risico van scheuren van het vel is vrij hoog.
 2. Meer ingewikkeld. De maat verandert niet. Vooraf moet je een rubberen band maken met een diameter die iets kleiner is dan de diagonaal van de matras (met 3-5cm), wikkel de gom vervolgens geleidelijk in de stof, waarbij ongeveer een centimeter vrije ruimte overblijft, periodiek vastgemaakt met pinnen. Het is handiger om vanaf de randen te beginnen. Wanneer de procedure is voltooid, naait u de naaimachine rond de omtrek om kauwgom te naaien.
 3. Het moeilijkste, lastig en duur, maar producten die op deze manier zijn gemaakt, zijn het meest betrouwbaar en esthetisch. Hier heb je twee stukken stof nodig: een met de lengte van de omtrek van de matras (twee breedtes en lengtes + 2-3 cm, die dan verdwijnen) en een breedte van anderhalve hoogte (dikte) en de tweede matras in grootte (lengte * breedte). Eerst moet je een gelijkenis maken van een cirkel van het eerste stuk stof langs een deelgaren, waarna je dit stuk op dezelfde manier met het tweede stuk kunt naaien en een rubberen band kunt naaien, zoals aangegeven in de tweede methode.

Rond blad met elastiek

Alles is hier hetzelfde, alleen in plaats van de omtrek van de rechthoek, moet je een begin maken met de diameter van de cirkel en de tweede of derde methode volgen. Een ronde folie kan eenvoudig op de ovale matras worden geplaatst.

Ovaal vel met elastiek

  Als de matras is gemaakt in de vorm van een ovaal (meestal wordt dit gedaan in kinderbedden), zullen naaiplaten niet moeilijker zijn dan het naaien van vellen op een rechthoekige matras.Het is noodzakelijk om de afstand tussen de uiterste punten van de matras te meten, een rechthoekig stuk stof af te snijden en de randen af ​​te ronden. Handel vervolgens naar een van de bovenstaande schema's. Een ovale plaat kan ook op een ronde matras worden geplaatst. Het ziet er ongebruikelijk uit (hoeken hangen), maar sommige mensen vinden deze look mooi.

  Hoe u beddengoed naait, zie de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer