De subtiliteiten van het ontwerp van smalle gangen: hoe visueel de ruimte vergroten?

De subtiliteiten van het ontwerp van smalle gangen: hoe visueel de ruimte vergroten?

Vaak zijn de eigenaren van kleine appartementen van mening dat een smalle gang een smalle, uitgestrekte ruimte is, waar niets aan te doen is. Veel ontwerpers hebben echter geen haast om akkoord te gaan met deze verklaring en bieden veel manieren om de gang visueel te vergroten, het origineel en aantrekkelijk te maken. Met moderne reparatietechnieken kunt u de meest functionele ruimte creëren, zelfs vanuit kleine en nauwe ruimtes.

Speciale functies

Voordat u begint met het maken van een interieurproject, moet u beslissen over de belangrijkste parameters van de corridorplanning en begrijpen waaraan het moet werken en wat moet worden gecorrigeerd.

Allereerst is het noodzakelijk:

 • kies de juiste stijl van de kamer, die ofwel zijn eigen individualiteit zal dragen, ofwel een voortzetting is, of beter gezegd, een drempel van stijlbeslissing van het hele appartement;
 • denk na over het kleurenschema, geschikt om te proeven en te stylen. In de lange, smalle gang zullen lichte kleuren en tinten de overhand hebben, omdat ze je toestaan ​​om de ruimte visueel te vergroten;
 • beslissen over de belangrijkste gevelbekledingsmaterialen voor de oppervlakken van muren, vloer, plafond. Bereken de hoeveelheid materialen voor het hele gebied, zorg dat ze harmonieus met elkaar zijn;
 • denk aan het decor, de kleur en de textuur van de deuren, de tinten van de randen;
 • functionele meubelstukken oprapen.

Verschillende stijlen

Om een ​​aangename en aangename kamer uit een smalle gang te maken, is het erg belangrijk om de juiste stijl te kiezen en deze volledig te weerstaan. Je moet niet kiezen voor stijlen met fantasievolle elementen en een weelderig ontwerp - de smalle ruimte van de gang zal er gewoon in wegzakken.

De ideale optie is moderne stijlen waarmee u kunt experimenteren, materialen, texturen en kleuren kunt combineren.

Voor kamers die zijn gemaakt in uitgesproken ouderwetse of ultramoderne stijlen, is het aan te raden om klassiekers voor de eerste optie en minimalisme voor de tweede optie te kiezen.

Dat wil zeggen, voor een appartement ontworpen in de barokke pracht, is het niet nodig om het in een smalle gang te dragen. In een kleine ruimte is genoeg van de klassieke elementen van het overeenkomstige kleurengamma.

En op dezelfde manier kan de moderne futuristische hightech- of productiehok in een smalle lange gang worden weergegeven in de stijl van minimalisme, met de gewenste richting en het kleurengamma.

Ideeën en oplossingen

De hoofdtaak in het repareren en ontwerpen van een smalle gang is om de ruimte zo vrij mogelijk te maken, maar zonder de functionaliteit te verliezen. Daarom zal de nadruk in het ontwerp van het ontwerp vooral liggen op de decoratie van lichte kleuren en de keuze van de benodigde hoeveelheid meubilair die geschikt is voor deze kamer.

In een woonhuis kan een gang naar een trap leiden of er parallel aan lopen, in dit geval kan een visuele ruimtevergroting een enkel kleurenschema creëren, evenals het ontwerp van de kamer als één grote hal. Gangen in een paneel huis of in een twee of drie kamer Chroesjtsjov verschillen niet in volume en ruimtelijkheid, maar ze zijn niet hopeloos.

10 foto

Het kan interessant zijn om het interieur te verslaan, elementen van decor toe te voegen,visueel vergroten van de ruimte - een spiegel, een boog die naar de hal leidt, stoepranden en portierbekledingspanelen van één palet, waardoor een kamerrand ontstaat.

Om een ​​corridor mooi te decoreren, is het helemaal niet nodig om te kiezen voor ontwerpmasters voor dure diensten. Als u de basisregels en geheimen van succesvol ontwerpen kent, kunt u de meest gedurfde ideeën van uzelf incarneren en krijgt uw gang een elegante uitstraling.

Vaak wordt er geen aandacht besteed aan de reparatie van de gang of de binnengang, omdat alle krachten en middelen in de eerste plaats worden gegooid bij de inrichting van de 'grote' kamers - kamers en keukens.

Maar de gang is de plaats van waaruit het huis begint, het is de drempel van het hele interieur als geheel.

Overweeg alle componenten waarmee u een smalle ruimte optimaal kunt uitrusten.

 • Gangwanden - het meest volumetrische deel van de ruimte, met de belangrijkste ontwerpfunctie. Het visuele volume is afhankelijk van de kleur en het materiaal van de muurbekleding.

Voor smalle gangen, is het het beste om tinten licht beige kleuren te gebruiken - ze zullen licht en lucht aan de ruimte toevoegen.Het moet echter niet worden vergeten dat de gang meer dan andere kamers wordt blootgesteld aan vuil en vocht dat van de straat wordt gehaald. Een goede uitweg uit deze situatie is de mogelijkheid om het onderste gedeelte van de muur in te kleuren met donkere tinten.

De scheiding kan worden geregeld met een lijst of rand, het zal de gang versieren in het geval dat u niet van plan bent om het meubilair te leveren.

Het bord: muren in een smalle gang moeten niet worden genivelleerd met behulp van gipsplaat - het kost kostbare centimeters van een al kleine ruimte. Het is het beste om decoratieve gips of vloeibaar behang te gebruiken. Hiermee kunt u niet alleen kleine onvolmaaktheden van het wandenoppervlak verbergen, maar ook de elegantie en respect van het interieur.

10 foto
 • Plafonds. Voor een smalle gang zijn meerlagenstructuren en zware kroonluchters en plafondlampen niet geschikt. De klassieke versie van het witte plafond met kroonluchter met plafondtableau is de beste optie. Een verlaagd of verlaagd plafond met ingebouwde puntbronnen van verlichting ziet er degelijker en esthetisch fraaier uit. Dit verlicht alle delen van de gang, waardoor het extra volume krijgt.Een budgetoptie - het plafond van gipsplaat. Het kan ook in verschillende lichtzones worden opgesteld.
 • Paul. De vloer voor de gang wordt voornamelijk gekozen om redenen van rationaliteit. Voor het gemak van reinigen en onderhouden van netheid, worden keramische tegels met een ruw oppervlak gebruikt. Tegels kunnen slechts een deel van de gang bij de voordeur worden aangelegd en de rest van de ruimte onder het laminaat of linoleum achterlaten.

Bij het leggen van laminaat of parkteta voor smalle langwerpige kamers, moet het patroon diagonaal of dwars worden aangebracht om de smalle ruimte te maximaliseren.

 • Furniture. De basisregel bij het kiezen van meubilair voor smalle gangen is maximale functionaliteit en minimale belasting. Volumineuze kasten voor bovenkleding moeten onmiddellijk worden geëlimineerd, net als de massagetafels en -stoelen in de weelderige rococo- en barokstijlen. Dit betekent echter niet dat de smalle gang helemaal geen stijlvol meubilair moet hebben. Moderne fabrikanten bieden veel opties voor interessante kleine producten.

Op het gebied van de toegangsdeur kunt u een smalle meubelwand aanbrengen, bestaande uit een spiegel met een kast, een paneel met kleerhangers voor kleding en een compartiment voor schoenen aan de onderkant.Vaak zijn deze wanden uitgerust met zitplaatsen: een ingebouwde minibank of een aparte miniatuurpoef.

9 foto

Een rek met open planken voor een verzameling kunstwerken of objecten met uw eigen creativiteit ziet er goed uit langs een vrije muur. Het rek kan worden vervangen en een lange, volledige wand, smalle consoletafel.

Hoe te maken?

Tot op heden zijn er een groot aantal opties voor afwerkingsmaterialen die u in staat stellen om de smalle ruimte van de gang te ontwerpen, de tekortkomingen te verbergen en de esthetische smaak van de eigenaars van het huis te benadrukken.

9 foto

behang

Een van de traditionele soorten ontwerp zijn achtergronden. Dit is de meest voordelige optie, maar niet de meest primitieve. Modern canvas voor de kwaliteit en verscheidenheid van kleuren en texturen zijn niet onderdoen voor duurdere materialen. Wallpaper kan zijn:

 • Paper. Een laag of dubbellaags materiaal van cellulosedoek is zeer goedkoop, in staat om het interieur te versieren en op te frissen. Mag een glanzend of mat oppervlak hebben, convex patroon. Het minpunt van papieren achtergronden zit in hun marcos en fragiliteit.
 • Niet-geweven. Het elastische materiaal dat niet zwelt uit water en lijm, in tegenstelling tot papieren analogen. Een verscheidenheid aan textuur laat ruimte voor selectie en met de optie voor behang voor schilderen kunt u de meest geschikte kleur kiezen. Bovendien kan het behang voor het schilderen opnieuw worden geschilderd, waardoor het uiterlijk van het interieur verandert;
 • Vinyl. Besta uit een mengsel van cellulose en polyester, het materiaal behandelt de dunste beschermende film. Vinylbehang is duurzaam, gemakkelijk te reinigen;
 • Vloeistof. Dit soort behang volgens de toepassingsmethode is een analogon van decoratief pleisterwerk, met als enig verschil dat de samenstelling van het vloeibare behang cellulosevezels bevat. De structuur kan zowel glad als ruw aanvoelen;
 • Textiel. Het duurste type behang, waarvan het materiaal verschillende soorten stof kan bevatten - linnen, katoen, zijde. In goedkopere versies worden vezels aangebracht op een papieren of niet-geweven basis in de vorm van bloemen of abstracte ornamenten. Deze wallpapers geven de muren zachtheid en fluweel.

Sierpleister

Een van de belangrijkste voordelen van dit type afwerking is het vermogen van een materiaal om elke textuur na te bootsen, om kleine defecten in muren en plafonds te verbergen, en niet om de ruimte te verzwaren.Met behulp van een dergelijke voering, kunt u een imitatie van stof (zijde, fluweel), marmeren spaanders, natuursteen, verfrommeld papier en houtsoorten creëren. Sierpleister is gemakkelijk te reinigen, duurzaam, heeft geluids- en warmte-isolerende eigenschappen. De meest voorkomende typen voor thuisgebruik zijn:

 • Indrukwekkend. Korrels, vezels of steenslag van verschillende materialen worden toegevoegd aan het mengsel van gips: steen, houtspaanders, draden. Bedek het oppervlak met een dergelijk mengsel en u kunt een verscheidenheid aan texturen en tinten bereiken;
 • Relief. Dit type gips verschilt van de alleen-getextureerde applicatietechnologie. Een viskeuze massa pleister wordt op het oppervlak aangebracht en voordat deze hard wordt met stencils en smeedstukken, worden patronen en patronen gesneden, waardoor op bepaalde plaatsen volume en zwelling ontstaat. Op deze manier kun je echte schilderijen maken op de volledige hoogte van de muur;
 • Venetië. Een van de duurste soorten gevelbekleding. Pleister bootst de snede van de steen na. In de regel zijn dit de aderen en het spel van de delicate tonen van marmer of malachiet. Het mengsel kan deeltjes kwarts bevatten, waardoor de coating een extra diepe glans krijgt.Venetiaanse pleister is niet alleen de samenstelling van de substantie, maar ook een speciale toepassingstechnologie, daarom is het beter om de bekleding van de wanden toe te vertrouwen aan specialisten. U bespaart dus duur materiaal en u zult niet teleurgesteld zijn als u het gewenste effect niet met uw eigen handen bereikt.

boiserie

Houten wandbekleding met een dun gebeeldhouwd sieraad, dat van oudsher tot onze tijd is doorgedrongen. Dit type decor diende als decoratie van het interieur van de middeleeuwse adel en wordt tegenwoordig met succes gebruikt in de aankleding van respectabele gebouwen en wordt beschouwd als een teken van aristocratie en luxe. Boiserie is te vinden in de inrichting van gangen, hallen, thuisbibliotheken, jachten.

Houtsnijwerk in de ideale en duurste versie is met de hand gemaakt. Bloemenornament kan worden gepatineerd (kunstmatig verouderd), bedekt met verf of vergulding, afhankelijk van de stijl van de kamer.

Vaak wordt het onderste deel van de muur van een smalle gang gerevet met laminaat en wordt de muur beschermd tegen vervuiling. In plaats van het laminaat zal het een dure en degelijke boaser zijn. Om de uitstraling van de gang compleet te maken, vult u in hetzelfde ontwerp de portierbekleding of de rand van de boog aan.

Decoratieve steen

Op grote schaal gebruikt voor het verfraaien van elk type oppervlak. Door de gipsstructuur van het materiaal is het gemakkelijk te gebruiken en is het niet gecontra-indiceerd bij het ontwerpen van zelfs dunne wanden en scheidingswanden. Het gebied van het leggen van decoratieve steen is afhankelijk van de stijl van het interieur. Het afwerken van de gangpaden met stenen elementen in overeenstemming met de kleur van de gevelbekleding zal de ruimte in elke stijl aanzienlijk verlevendigen en het nodige accent toevoegen aan landelijke of rustieke stijlen.

In het laatste geval kan een siersteen van pleisterwerk een van de lege wanden of de ruimte tussen de deuropeningen volledig versieren.

Hoe visueel uit te breiden?

De belangrijkste vraag die de eigenaren van smalle lange gangen betreffen, is hoe u volume kunt toevoegen en de verlenging van de kamer kunt verlichten. In de ontwerpkunst zijn er verschillende technieken die helpen om deze taak met succes het hoofd te bieden.

verlichting

In de gangen wordt in de regel niet uitgegaan van de aanwezigheid van ramen en daarom moet er worden gezorgd voor verlichting van hoge kwaliteit. Het is wenselijk dat het licht van de lampen daglicht is in plaats van diffuus, waardoor het effect van schemering en donkere hoeken ontstaat. Daarom kun je in een lange gang niet doen met een enkele lichtbron in het midden of in de zone van de toegangsdeur.Het is wenselijk dat het licht van het plafond op alle wanden valt, dit effect kan worden bereikt met schijnwerpers of plafondkandelaars met verschillende hoeken van de lampenkappen. Er zal ook geen overbodige verlichting van nissen en meubels zijn.

Zoals hierboven reeds vermeld, is de optie van meerdere ingebouwde plafondlampen geschikt om de inkomhal te verlichten. Wandkandelaars kunnen de spiegel in het entreegebied verlichten, foto's of planken van een rek met decoratievoorwerpen.

spiegels

Niets verhoogt visueel de ruimte van de kamer, als correct gekozen spiegels. Ze reflecteren de tegenoverliggende muur en creëren het effect van verdubbeling en symmetrie. Een grote mooie spiegel verlicht door een modern ingebouwd systeem of klassieke wandkandelaars is niet alleen een element van decor, maar ook een noodzakelijk item in de gang. Een smalle kledingkast met een lengte van 3 meter met spiegelelementen op de deuren zal een ideaal hulpmiddel zijn voor een vergrootglas. Het is echter de moeite waard te onthouden dat een overschot aan spiegels niet meer in zwang is, en in sommige gevallen kunnen spiegels traumatisch zijn.

Spiegeloppervlakken, decorelementen in alle manifestaties weerspiegelen de ruimte en schittering in het licht van de lampen, die de overblijfselen van de duisternis in de ooit smalle kamer zullen verdrijven.

Panoramische tekeningen

Elke vorm van een afbeelding die een aantrekkelijk panorama opent, kan de ruimte visueel vergroten. Deze kunnen zijn:

 • Achtergronden in de hele muur met uitzicht op steden, kust- of berglandschappen;
 • zandstraaltekeningen op het oppervlak van de spiegelkast;
 • natuurlijke uitzichten op decoratief reliëfpleister.

Tekeningen in perspectief, met straten of wegen die in de verte verdwijnen, het type meren of bos op de horizonlijn, creëren het effect van volumetrische ruimte. Macrotekeningen, dat wil zeggen grote individuele afbeeldingen van bloemen of voorwerpen, moeten worden weggegooid, omdat ze het volume verkleinen tot een al smalle kamer.

Decor items

Visueel vergroten van de ruimte zal de elementen van het decor helpen, de corridorzone verdelen. Vloermatten bijvoorbeeld. In plaats van traditionele lange tapijten, is het beter om een ​​paar kleine tapijten te gebruiken, ze zullen de indruk wekken van niet-lineariteit van een langwerpige gang.

Gebroken lijnen en zigzaggen in meubels en objecten, vloeiende overgangen en afgeronde bogen breken ook de perceptie van een lange, nauwe ruimte. Dat wil zeggen, je moet zoveel mogelijk weg zijn van de juiste geometrische vormen.Schilderijen, beeldjes, kunstvoorwerpen, gemonteerd op hoge smalle podiums langs de vrije muur, kunnen ook visueel de ruimte vergroten.

Opties in het interieur

Radius-kledingkast wordt een uitstekende decoratie en functioneel meubilair voor een smalle gang. De kern van het mechanisme bestaat uit gebogen rails en de deuren hebben een halfronde convexe vorm. Een dergelijke kast heeft mogelijk geen zijwanden, het volume wordt bereikt door de ruimte van de deuren. Als je zo'n structuur installeert in plaats van de deur naar de voorraadkast, krijg je de perfecte decoratie voor je gang.

Een andere moderne manier van decoreren zijn 3D-tekeningen op de vloer of muren. Ze laten toe om de kamer in elke gewenste verhouding te verslaan en geven zelfs tot in de smalste gang een schaal.

Hoe de gang te decoreren met een decoratieve steen, zie in de masterclass.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer