Spanplafond op de zolder: voorbeelden van ontwerp

In Europese landen is het probleem in verband met de uitbreiding van de leefruimte al lang opgelost: de Europeanen bouwen een zolder. Zolderkamers worden residentieel: nu beschikken ze over alle nodige communicatie. Inwoners van Rusland waardeerden deze nuttige en interessante nieuwigheid snel. Tegenwoordig kopen veel mensen spanplafonds voor mansards: het gebruik van dergelijke coatings opent vele mogelijkheden voor verschillende experimenten. Het is de moeite waard om nader in te gaan op de kenmerken van dergelijke materialen en interessante voorbeelden van ontwerp.

Opvallende kenmerken

Het is de moeite waard om te beginnen met het feit dat de zolderkamer in principe heel anders is dan gewone kamers, omdat de geometrie zeer afwijkend is. Kenmerken van de zolder: niet-standaard plaatsing van vensters, leadcommunicatie, verschillende drops, overgangen, een groot aantal bochten.In deze kamer is alles niet erg bekend.

Dit alles maakt het mogelijk om een ​​verscheidenheid aan ontwerpideeën in de praktijk te brengen, maar aan de andere kant nemen vanwege de draai en hoek de installatiekosten toe. Het plafond van de zolderverdieping is vergelijkbaar met het terrein.

Stretch plafondafdekking is zeer geschikt voor een dergelijke kamer, omdat deze alle onregelmatigheden kan verhullen.

Zolder is origineel en erg mooi.

Voors en tegens

Het verstrekken van plafondbekledingen in zolderkamers heeft veel voordelen.

De belangrijkste voordelen van dergelijke plafonds:

 • zorgen voor warmte- en geluidsisolatie (vooral in de aanwezigheid van warmte-isolerend materiaal tussen de basis en het spanplafond);
 • ze openen de mogelijkheid om met licht te experimenteren: als de geometrie in de kamer erg gecompliceerd is, worden de verlichtingsopties nog groter;
 • bieden bescherming tegen lekken: als er een lek optreedt, kunt u eenvoudig de vloeistof verwijderen en de plafondafdekking opnieuw installeren;
 • kan elektrische bedrading verbergen.

Maar elk materiaal heeft zijn nadelen. Spanning plafond zolder is geen uitzondering.

De nadelen van dergelijke producten zijn als volgt:

 • Hoge prijs Het installeren van een spanplafond op zolder zal vrij duur zijn. Maar deze optie zal nog winstgevender zijn dan bijvoorbeeld de installatie van gipsplaatplafonds.
 • Instabiliteit voor mechanische stress. Er moet speciale zorg worden betracht bij het reinigen van de filmproducten. Ze kunnen gemakkelijk worden beschadigd met scherpe voorwerpen. Weefselmaterialen in dit opzicht zijn betrouwbaarder, maar zijn minder bestand tegen vocht.
 • De hoogte met enkele centimeters verlagen - afhankelijk van het soort verlichting dat in de kamer wordt gebruikt.

Als je opeens zo'n plafond doorboort, kun je de situatie corrigeren door het defect te sluiten met een vinylapplicatie. U zult dus niet alleen het probleem begrijpen, maar ook de ruimte inrichten.

Wat is de beste optie?

Voor de zolderruimte is het beste filmproduct. Omdat de zolder zich direct onder het dak bevindt, is het ideaal om een ​​bekleding te hebben die wordt gekenmerkt door een verhoogde weerstand tegen de effecten van een vloeistof. Stofmaterialen zijn niet erg vochtbestendig. Dergelijke opties moeten alleen worden gekozen als u de woning alleen in het warme seizoen gebruikt, en in de kou is het huis niet verwarmd.

Het is beter om filmcoatings te kopen voor verwarmde gebouwen: ze barsten van de kou.

Zolderruimte is meestal laag. Als je het wilt repareren, is het beter om de keuze op het glanzende plafond te stoppen. Het zal het licht reflecteren, de ruimte ruimer maken, verlicht. De schaduw van het product kan elk zijn: bruin, blauw, groen enzovoort. Spanplafonds fabrikanten zijn actief aan het experimenteren met kleur.

tweezijdig

Als de zolderruimte klein genoeg is, maar u deze wilt plaatsen en visueel wilt vergroten, let dan op de glanzende spanplafonds met twee niveaus. Door gipsplaten en verlaagd plafond te combineren, kunt u het isolatiemateriaal en de elektrische bedrading verbergen.

Onregelmatige geometrische vormen

Plafonds van onregelmatige geometrische vormen zien er erg ongewoon en esthetisch uit. Hiermee kunt u in de kamers een unieke sfeer creëren. Deze optie is niet alleen geschikt voor de woonkamer, maar ook voor het atelier van de kunstenaar, een studie. Het plafond is geïnstalleerd in verschillende niveaus die op originele geometrische patronen lijken.Met behulp van deze decoratie kunt u de ruimte interessanter maken en de beste verlichtingsoptie kiezen.

Installatie werk

Wanneer u een spanplafond installeert, moet u ruimte laten tussen de vloer en de basis. Hiermee wordt voorkomen dat schimmel ontstaat door een hoge luchtvochtigheid.

Varianten van ontwerpspanningsproducten op zolder zijn anders. Eerst moet u een structuur van hout maken (hiervoor worden balken gebruikt). Voeg er vervolgens profielen aan toe. De meest gebruikte aluminiumproducten - baguettes scheiden.

Het ontwerp kan worden bevestigd aan de ondersteunende dakbalken. Bij het gebruik van PVC-folie, gekenmerkt door elasticiteit, kunt u zelfs op de moeilijkste plaatsen installeren.

Als u gipsplaten inzetstukken gebruikt, is de combinatie zeer origineel, maar houd er rekening mee dat dergelijk materiaal niet zo flexibel is.

Schuin

Op de zolderverdieping kan het dak schuin worden geplaatst, bijvoorbeeld in een gehakt huis. Plafonds zijn meestal vrij laag. In dit geval is het beter om het ontwerp hoekig te maken.U kunt dus niet alleen een spectaculair ontwerp maken in de kamer, maar u kunt zelfs de hoogte niet opnemen. Vergelijkbare plafondbekledingen heffen visueel de ruimte op.

De procedure zou als volgt moeten zijn:

 • installeer warmte-isolatie op het plafond, gebruik een dampscherm materiaal;
 • teken een schets van het plafond;
 • markeer op het plafond waar de profielen worden bevestigd;
 • bevestig bodemlatten aan spanten;
 • markeer de plaatsen waar de verlichtingsarmaturen zich zullen bevinden;
 • maak baguettes vast;
 • kerf of buig het profiel op plaatsen van kromming.

Daarna is het mogelijk om door te gaan met de installatiewerkzaamheden. Het is noodzakelijk om alles met maximale nauwkeurigheid te doen (vooral als u een complexe structuur installeert met veel randen en bochten).

Installatie is als volgt:

 • verwarm de kamer;
 • bevestig de basishoek van het deksel in een stokbrood;
 • zet de overgebleven hoeken van het blad vast.

verlichting

Voor het spannen van plafondcoatings op de zolder worden verschillende verlichtingsinrichtingen gebruikt. Als u een geschikte lamp kiest, kunt u de voordelen benadrukken en de nadelen van een dergelijke ongewone ruimte maskeren.Het belangrijkste is om dit probleem zo serieus mogelijk te benaderen en rekening te houden met alle nuances. Vergeet niet dat bij koud weer het dak ook koud wordt en in de hitte erg heet wordt. Als u de juiste armaturen kiest en de plaatsing van verlichtingsapparaten doet, moet u rekening houden met de warmteoverdracht.

Voor een zolderkamer, fluorescentielampen of diodelampen, zijn schijnwerpers het meest geschikt.

Om het plafond visueel op te heffen, kunt u de LED-strip rond de omtrek van de kamer bevestigen.

Als u de meest geschikte verlichting kiest, moet u zich concentreren op de volgende aanbevelingen:

 • voor kleine ruimtes zijn kleine lampen (hun cirkelvormige combinaties) zeer geschikt;
 • Met behulp van kleine L-vormige lampen kunt u een koepeleffect krijgen;
 • om de basis van een onregelmatige vorm aan te passen, kunt u kleine bollen langs de laagste muur installeren (met deze benadering kan de hoofdverlichting elke zijn);
 • in het koude seizoen is het beter om warm geel licht te gebruiken, in de zomer - koud.

zorg

Het is niet nodig om extra aandacht te besteden aan de plafondbekleding op zolder.Plafonds in dergelijke kamers zijn vrij langzaam vervuild, omdat ze gescheiden zijn van andere kamers.

De PVC-film met een glanzend oppervlak heeft antistatische eigenschappen, dus deze oppervlakken zijn bestand tegen verschillende soorten vuil en stof. Het is van tijd tot tijd voldoende om nat te reinigen zonder agressieve chemicaliën en schurende reinigingsmiddelen te gebruiken (deze hebben een negatief effect op het oppervlak). In een oplossing van zeep en vloeistof kunt u vloeibare ammoniak toevoegen (een paar druppels zijn voldoende). Dus het glanzende materiaal zal briljanter worden.

Weefselproducten moeten grondiger en vaak worden gereinigd, omdat er stof in zit. Dergelijke oppervlakken moeten worden behandeld met een stofzuiger of een borstel met een zachte borstelharen. Als u dit regelmatig doet, hoeft u in de toekomst geen dure reinigingsproducten te kopen.

Als u een geschikt spanplafond kiest, moet u op de beoordelingen van de consument letten.

U kunt dus binnen het bereik navigeren en een coating kiezen die niet teleurstelt in termen van kwaliteit, en die ook een echte decoratie van de zolder zal worden.

Je zult meer te weten komen over de voordelen van spanplafonds uit onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer