Harpoon montagesysteem van spanplafonds: de voor- en nadelen

 Harpoon montagesysteem van spanplafonds: de voor- en nadelen

Spanplafonds worden vaak gebruikt in het interieur van de kamer. Een van de manieren om dit ontwerp te installeren is een harpoen-systeem.

Functies, voor- en nadelen

Deze methode bestaat erin dat speciale profielen langs de gehele omtrek van het plafond worden geïnstalleerd. Het zijn dunne genoeg elastische platen van aluminium met een rubberen voering. In de sectie ziet het apparaat van de voering eruit als een gebogen vishaak - een harpoen, vandaar de naam van dit bevestigingssysteem.

De harpoen-methode heeft een aantal voordelen die dit systeem behoorlijk populair maken:

 • Het grote voordeel is hier de afwezigheid van een opening tussen de muur en het canvas. Het materiaal past strak tegen de muur en het gebruik van plakband is niet nodig.
 • Deze methode is ideaal voor plafonds met meerdere niveaus. Om ze te installeren hoeft u geen extra inzetstukken te gebruiken.
 • Installatie van het plafond is vrij snel, na verloop van tijd duurt dit maar een paar uur.
 • Het plafondoppervlak stretcht niet en vervormt niet. Het doek hecht stevig, na installatie zijn er geen plooien.
 • Het systeem kan zware lasten aan. Bij overstroming van het appartement onder de vloer hoeft het doek niet te worden vervangen.
 • Het plafond kan indien nodig worden verwijderd en vervolgens meerdere keren worden geïnstalleerd.
 • Een dergelijk systeem "verbergt" nauwelijks de hoogte van de kamer, zodat het kan worden gebruikt in kamers met lage plafonds.

Maar dit ontwerp heeft verschillende nadelen:

 • In dit systeem wordt alleen PVC-folie gebruikt. Het stoffen doek wordt niet aangebracht omdat het praktisch geen verlenging geeft.
 • We hebben een exacte berekening van het uitgerekte canvas nodig. Het moet minder zijn dan het plafond van slechts 5%.
 • Het harpoenprofiel is vrij duur.Dit is een van de duurste methoden voor het bevestigen van spanplafonds.

Hoe te monteren?

 1. Installatie van het plafond begint met metingen. Nauwkeurigheid is hier belangrijk, dus deze procedure moet door een professional worden uitgevoerd. Dit komt doordat het canvas zelf vóór de installatie aan de harpoen is vastgelast en niet langer zal worden gesneden.
 2. Nadat alle metingen zijn uitgevoerd, is het noodzakelijk het canvas af te snijden en de harpoen langs de omtrek aan te lassen.
 3. In de volgende stap wordt een aluminium profiel op de muur gemonteerd. Aangezien de lamellen van de meeste fabrikanten al gaten voor schroeven hebben, moet u ze aan de muur bevestigen, de plaatsen markeren waar u de muur moet boren en het profiel installeren.
 4. Verder, met behulp van een troffel, wordt de harpoen in een profiel geplooid en erop bevestigd. In dit stadium, en trekt het doek onder het plafond.
 5. Vervolgens wordt het canvas verwarmd met een warmtepistool, dus wordt het waterpas gezet en neemt het de gewenste positie in.
 6. Nadat alle werkzaamheden zijn voltooid, worden technologische gaten in het plafond gemaakt en worden versterkingen en armaturen geïnstalleerd.

Andere systemen en hun verschil

In aanvulling op de harpoen-methode, een vaak gebruikt nietjes- en wigbevestigingssysteem.

Bij de eerste methode wordt het canvas met een houten plank aan het profiel bevestigd., dat de kraal wordt genoemd, en dan zijn de randen verborgen onder de decoratieve baguette. Het voordeel van een dergelijk systeem is dat de meetnauwkeurigheid hier niet van belang is, omdat het canvas wordt gesneden nadat het aan het profiel is bevestigd. Dat is de reden waarom de fout op een grote manier toelaatbaar is.

Volgens de technologie lijkt het wigsysteem op nietjes, maar wordt het canvas bevestigd met speciale wiggen. Dit systeem is onmisbaar bij het installeren van het plafond in omstandigheden van zeer oneffen wanden, omdat het profiel dat bij deze methode wordt gebruikt vrij flexibel is en alle nadelen van de constructie verborgen zijn onder de decoratieve zijde.

beoordelingen

Over het harpoen montagesysteem van verlaagde plafonds beoordelingen zijn positief. Kopers die dergelijke plafonds in hun huizen hebben geïnstalleerd, zeggen dat deze installatiemethode de betrouwbaarheid heeft verhoogd. Zelfs na overstromingen en het draineren van het water uit de structuur, neemt het zijn oorspronkelijke uiterlijk aan zonder enige gevolgen.Zo'n plafond is niet opgeblazen met temperatuurdalingen in het huis, zoals vaak het geval is in eenvoudige systemen. Maar velen betreuren de onmogelijkheid van installatie door deze methode van stofdoeken, en zijn ook van mening dat de kosten van een dergelijk ontwerp onredelijk hoog zijn.

Je kunt meer informatie vinden over het harpoen-bevestigingssysteem in de onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer