Spanplafonds met twee niveaus in het interieur van de slaapkamer

Onlangs zijn spanplafonds, die niet alleen een praktische en handige optie zijn, maar ook een zeer mooie manier om elke kamer een aantrekkelijke uitstraling te geven, steeds populairder bij eigenaren van appartementen of particuliere woningen. Het is vooral belangrijk om vanuit een esthetisch oogpunt een aangenaam plafond in de slaapkamer te hebben, want dit deel van de kamer zien we als eerste en we worden vroeg in de ochtend wakker.

Spanplafonds met twee niveaus voor de slaapkamer zijn een van de meest populaire vormgevingen geworden. Overweeg de soorten spansystemen, hun kenmerken en voordelen, evenals tips voor het kiezen van kleuren, vormen en lichtbronnen.

Functies en voordelen

Om te beginnen zou u moeten beslissen over het concept "spanplafond".Dit ontwerp is een groot doek van PVC-folie of polyestergarens, dat op het frame wordt gespannen.

Op twee niveaus hangende constructies hebben een vrij groot aantal voordelen ten opzichte van andere soorten plafonds:

 • Allereerst dient te worden opgemerkt dat hun installatie geen extra voorbereiding van het basisoppervlak vereist.
 • Deze systemen zijn brandveilig, lichtgewicht en zeer duurzaam, ze zijn volledig niet-toxisch, omdat ze helemaal geen geur bevatten.
 • Vanuit praktisch oogpunt zijn ze ongelooflijk handig, omdat je boven de constructie eenvoudig verschillende draden voor kroonluchters en lampen kunt verbergen, evenals andere communicaties. Dankzij dit voordeel is het mogelijk om onnauwkeurige plafondverbindingen af ​​te dekken.
 • Spansystemen worden niet aangetast door schimmel of meeldauw, ze behouden water in het geval van lekkage en kunnen herstellen na volledige droging.
 • Met behulp van een stretchstof met twee niveaus kunt u de ruimte eenvoudig opdelen in verschillende zones. De hulpdetails hier zijn lichtbronnen of een ledstrip.
 • Moderne fabrikanten bieden een breed scala aan kleurenen texturen, evenals vele andere manieren om het plafond van de slaapkamer te versieren, zodat je je nog comfortabeler voelt.

Dit type plafond heeft echter een aantal functies waarmee u rekening moet houden voordat u ze voor uw huis kiest:

 • Spanspanelen met twee niveaus hebben bijvoorbeeld problemen met de installatie, omdat het erg complex is.
 • Het ontwerp zelf, ondanks zijn sterkte, kan gemakkelijk worden beschadigd door een scherp voorwerp.
 • In vergelijking met andere opties heeft deze een hoge prijs.
 • Voor verlichting moet u lampen gebruiken met een lage warmteafgifte, om het oppervlak van het plafond niet te beschadigen.

classificatie

De spanningsstructuur op twee niveaus kan worden geclassificeerd op basis van verschillende parameters, die hieronder worden besproken.

Op type oppervlak

Er zijn drie soorten panelen: glanzend, mat en satijn. Elk heeft zijn eigen kenmerken, karakteristiek alleen voor hem:

 • Glossy. Dit type heeft een andere naam die er ook perfect op past: vernis. Want de prijs van deze plafonds is het duurst. Het doek creëert een spiegeleffect waarin 90% van het licht wordt gereflecteerd, met het oog hierop raden ontwerpers niet aan kroonluchters te installeren met een plaatvormige luifel, omdat dit wordt weerspiegeld door een lichtvlek die lijkt op een plas met water.

Het grote voordeel van het glanzende type is dat het visueel de ruimte van de kamer vergroot, dankzij het reflecterende glanzende oppervlak.

Deze eigenschap is vooral belangrijk voor kleine slaapkamers waar de eigenaren zullen worden ontlast van een soort druk. Vanwege de verscheidenheid aan kleurenpaletten, kunt u een zeer origineel en mooi ontwerp maken dat u nergens anders vindt. Een van de meest interessante voorbeelden van de glanzende spanconstructie is de "sterrenhemel", waarbij het plafond zelf in blauwe tinten is gemaakt en de verlichting is gemaakt met schijnwerpers of een ledstrip.

 • Matt. In tegenstelling tot het glanzende type heeft mat geen reflecterende eigenschappen. In dit geval worden meestal witte of grijze tinten gebruikt. Door de lichte ruwheid krijgt dit oppervlak de indruk van een geschilderd plafond.

Omdat het oppervlak geen schittering of reflecties vertoont, kunt u elke lamp naar eigen smaak gebruiken en dankzij zachte kleuren ontstaat er een gevoel van warmte en comfort in de slaapkamer. Een ander voordeel van dit type is de betaalbare prijs.

 • Satijn. Dit type constructie voor reflecterende eigenschappen bevindt zich tussen de twee hierboven genoemde. Het combineert hun voordelen en vrijwel geen nadelen. Het satijnen plafond ziet er veel solide uit en reflecteert zachtjes het licht, waardoor er geen schittering op het doek ontstaat.

Deze optie heeft een glad, zijdeachtig oppervlak en vormt een perfecte aanvulling op het interieur van elke slaapkamer. Een ander voordeel van satijn in het interieur is de volledige compatibiliteit met zowel klassiek design als modern.

Met behulp van een bekwame combinatie van soorten van het oppervlak van de doek kunt u de slaapkamer perfect in meerdere zones verdelen, en twee niveaus van de plafondhoogte helpen om de scheiding visueel duidelijker en duidelijker te maken.

Op type materiaal

Materiaal voor twee niveaus spanplafonds voor de slaapkamer kan van twee soorten zijn: stof en film:

 • Doek. Dergelijk materiaal wordt als duurzamer beschouwd, omdat het is gemaakt van polyesterweefsel, waardoor de prijs aanzienlijk stijgt. Om dit type te gebruiken, moet het plafond met 1,5 centimeter worden verlaagd. Stoffen panelen worden geproduceerd met imitatie van verschillende materialen, zoals satijn, suède, fluweel, enz.

De stof is minder gevoelig voor warmte van de lampen dan de film. Het is toegestaan ​​om dit ontwerp handmatig te schilderen, wat er heel mooi uitziet, of je kunt een originele afdruk maken die je slaapkamer een exclusieve uitstraling geeft. Maar helaas is de kleurkeuze voor het rek van het textieltype kleiner in vergelijking met de film, wat voor sommigen een nadeel kan zijn.

 • Folie. Dit type plafondconstructie is zuiniger en heeft een hoge vochtbestendigheid. Er kan hier een oppervlak zijn, maar het installatieproces zal hier veel moeilijker zijn en zal langer duren. Film canvas onderschat het hoofd plafond met 4-5 centimeter, afhankelijk van de gewenste locatie voor de draden.

Dit type heeft een zeer breed kleurengamma, waaronder elke klant gemakkelijk een optie kan vinden om te proeven. Er zijn doeken die twee of meer kleuren hebben, de zogenaamde varianten met solderen.

In het geval van een folievel moet een lamp met bijzondere zorg worden gekozen, omdat het ontwerp ervan kan worden beschadigd door puntige voorwerpen. Daarom wordt het aanbevolen om kroonluchters te kopen zonder scherpe projecties.

Wanneer u voor dit of dat type materiaal kiest, moet u zich concentreren op het gedeelte van de ruimte dat wordt gerepareerd, omdat de breedte van de panelen beperkt is en als de stoffen 5 meter breed zijn, dan zijn de films slechts 2 meter. Daarom, als u een gelukkige eigenaar bent van een grote slaapkamer, is een stoffen plafond meer geschikt voor u dan een filmplafond.

Hoe te kiezen?

Bij het ontwerpen van een plafond moet u zich niet alleen richten op uw eigen smaak, maar ook op een deskundig advies dat u helpt om een ​​betere en juiste keuze te maken.

kleur

Omdat het doel van de slaapkamer rust is, geen leuk tijdverdrijf, het kleurenschema van het plafond moet worden gekozen op basis van het effect van elk palet op de ogen, de stemming en de algemene toestand:

 • Alle tinten blauw geven bijvoorbeeld rust, ontspanning na een zware dag en visuele koelte.
 • Groenige tinten helpen om de spanning kwijt te raken en vermoeidheid te verminderen, ze worden ook aanbevolen voor mensen met een slecht gezichtsvermogen, omdat ze een gunstig effect hebben op de ogen.
 • Gele kleur wordt aanbevolen voor "uilen", die 's morgens nauwelijks opkomen, het geeft kracht en een sterke kracht.
 • Je kunt eenvoudig een wit plafond maken, maar originaliteit geven met behulp van interessante lampen en gekleurde lampen.

De eigenaardigheid van het plafond op twee niveaus maakt het mogelijk verschillende kleuren te combineren, waardoor zones worden onderscheiden. Het gebied bij het bed kan bijvoorbeeld worden onderscheiden door een lichtblauwe tint en alles wat het gebied omringt, is al blauw. Dezelfde acties kunnen worden uitgevoerd met groene en mint kleur, geel en kanarie, enzovoort.

vorm

Met het rekbare plafond van twee niveaus kunt u de ruimte een vleugje exclusiviteit geven, afhankelijk van de vorm. Kies in de regel een rond of golvend plafond voor de slaapkamer.

Het is raadzaam om het spanpaneel in de slaapkamer niet te zwaar te belasten met verschillende elementen, omdat dit nog steeds een gebied is om te slapen en te ontspannen. Maar om het type verlichting juist te kiezen, zijn de lampen zelf en de interessante verlichting erg belangrijk.

Lichtbronnen

Voor plafonds met meerdere niveaus wordt de installatie van de volgende soorten lichtbronnen aanbevolen:

 • Kleine hanglampen in de vorm van afzonderlijke punten op het plafond.
 • LED-banden.

Het is niet wenselijk om kroonluchters te installeren met decoratieve elementen, waardoor de lampen naar boven worden gericht, omdat ze bij verwarming het plafond kunnen beschadigen.Als de lampen van de kroonluchter horizontaal of nog steeds naar boven zijn gericht, mag de afstand van de bovenrand van de hoorn of een ander element tot het plafond niet groter zijn dan 11 centimeter.

Het aantal gloeilampen hangt af van de grootte van de slaapkamer en het heersende kleurengamma. Het armatuurlichaam mag niet oververhit raken, vooral als het in contact komt met het web. Voor extra beveiliging van het plafond door verwarming is het wenselijk om LED- of energiebesparende gloeilampen te gebruiken. Het toegestane vermogen van de lampen bedraagt ​​in dit geval 35-40 watt.

Voor scharnierende plafonds wordt het gebruik van een zwenkarmatuur aanbevolen, omdat deze het lichaam en het canvas eromheen minder verwarmt.

Vaak wordt, om originaliteit aan de plafondruimte te geven, extra verlichting rond de omtrek van het canvas geplaatst en de kleur kan verschillen van het plafondkleurenschema. Neem hiervoor de led-ledtape, die elke vorm kan aannemen en is uitgerust met kleine schijnwerpers.

Als armatuur wordt een LED-strip gebruikt om met de lichtstrip beide elementen van het spansysteem en andere binnenruimtes te markeren.

Zie de volgende video voor meer informatie over het installeren van een spanplafond met twee niveaus.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer