Dekbedovertrekken: variëteiten en tips voor het kiezen

 Dekbedovertrekken: variëteiten en tips voor het kiezen

Het dekbedovertrek is een belangrijk element van de bedset en wordt veel gebruikt als slaapaccessoire in vele landen van de wereld. De eerste vermelding van dekbedovertrekken behoort tot de eerste helft van de twintigste eeuw. In die tijd konden alleen rijke mensen het betalen. Na een halve eeuw kwam het dekbedovertrek echter stevig in het huishouden en tegenwoordig kan bijna geen bed meer zonder.

Kenmerken van gebruik

De aanwezigheid van het dekbedovertrek in de bedset is te wijten aan de noodzaak om de hygiënevoorschriften na te leven.Dikke dekens drogen niet goed en verliezen vaak hun oorspronkelijke uiterlijk, dus frequent wassen van dergelijke producten is onpraktisch. Om de puurheid en nette uitstraling van dekens te behouden, gebruiken hostessen dekbedovertrekken. Naast de hygiëne-eisen verhoogt het gebruik van een dekbedovertrek aanzienlijk het comfort in de aanwezigheid van gladde of gladde dekens. Veel synthetische dekens zijn slecht ademend en kunnen overmatig zweten tijdens de slaap veroorzaken. Het gebruik van dekbedovertrekken creëert een dunne luchtspleet tussen het lichaam en het dekmateriaal van de dekens, wat zorgt voor ventilatie en minder transpiratie.

Bij gebruik als een deken, dunne dekens, creëert het dekbedovertrek een meerlaagse uitwerking, die de dikte van de deken enigszins verhoogt en, door de vorming van luchtspleten, de warmtebesparende functies van de deken verbetert. Naast praktische voordelen, vormt het dekbedovertrek een belangrijke esthetische component in het uiterlijk van het bed. Sets beddengoed, waaronder, samen met een dekbedovertrek, lakens en kussenslopen, zien er esthetisch op het bed uit en harmoniëren harmonieus met elkaar.Dekbedovertrekken zijn ingedeeld op basis van vele kenmerken, waarvan de basistypes de soorten insnijdingen, maten, materiaal, structuur en kleur zijn.

Snij Types

Volgens deze functie zijn alle dekbedovertrekken verdeeld in drie typen.

  • Producten waarvan de snit voor de deken zich onderaan het model bevindt. De voordelen van dergelijke dekbedovertrekken omvatten het vermogen om te gebruiken bij het bedekken van beide zijden, het gemak van het opnieuw vullen van de deken en het afgewerkte uiterlijk. Een van de nadelen is de kans op uitglijdende dekens tijdens de slaap. Dit moment kan echter slechts als minpunt voorwaardelijk worden beschouwd. Modellen met een lagere snijpositie zijn zeer eenvoudig uit te rusten met verschillende soorten bevestigingsmiddelen, zoals ritssluitingen, knoppen of knoppen. De keuze van de rits hangt volledig af van de snit van het dekbedovertrek en de persoonlijke voorkeuren van de eigenaars. Dus wanneer de ene helft van het product naar de andere komt met een overlapping of het model uitrust met een klep, is het raadzaam om knoppen en knoppen te installeren, en met een eenvoudige snit - een ritssluiting.
  • Modellen met de "Europese" snit, gemaakt in het midden van de zijkant van het product. Dergelijke dekbedovertrekken zijn veel handiger in gebruik dan de vorige, en hebben vaak geen extra sluitingen nodig.Met de juiste maat verlaat de deken het dekbedovertrek niet, zelfs niet tijdens een slaapstoornis, waardoor "Europese" snitten vaak worden gebruikt bij het naaien van sets voor kinderen.
  • Het derde type is een typische Sovjet-uitvinding en vertegenwoordigt uitsparing in het midden van de voorkant. Het gat kan een ronde, vierkante of rechthoekige vorm hebben, evenals worden gemaakt in de vorm van een diamant of een nauwe spleet in het midden van het product. Dit type dekbedovertrekken omvat het gebruik van een deken aan één zijde en wordt als het moeilijkst te vullen beschouwd.

afmeting

De moderne markt voor beddengoedaccessoires biedt een enorme verscheidenheid aan maten. De keuze van het gewenste product hangt volledig af van de afmetingen van het bed en de deken. De standaard huismaten van anderhalve slaapdeken zijn 140x205 cm, twee slapende - 172x205 cm en euromodellen - 200x220 cm.De kinderproducten worden geproduceerd in de maten 140x110 cm of 140x100 cm.De buitenmaten verschillen enigszins van de Russische en zijn per letter aangegeven. Een dekbedovertrek van een en een halve maat van 145 x 200 cm wordt bijvoorbeeld gemarkeerd als Enkel / Twin.Dubbele modellen van 264x234 cm zijn aangeduid als King / Queen, en het labelen van kinderdekbedovertrekken van 100x120 cm ziet eruit als een babybed.

In aanvulling op de standaard, vaak niet-standaard opties. Aldus kunnen kindermodellen worden geproduceerd in de maten 125x120 en 125x147 cm, de afmetingen van tienervrije enkelproducten komen soms overeen met 122x178 cm, en anderhalf opties kunnen worden weergegeven door producten van 153x215 cm De ideale maat van het dekbedovertrek is de lengte en breedte van die 5 cm boven de parameters van de deken. In dit geval zal de deken tijdens het slapen niet afdrijven en is hij gemakkelijk bij te tanken.

Verschillende materialen

Zowel natuurlijke als synthetische stoffen kunnen dienen als materialen voor de vervaardiging van dekbedovertrekken. Kwaliteitsproducten moeten ten minste 60% natuurlijke vezels bevatten, zoals katoen, zijde, vlas en wol. De meest populaire voor het naaien van deken wordt beschouwd als een aantal stoffen.

katoen

Katoen is de meest veelzijdige en praktische grondstof voor het maken van beddengoed. De ideale optie is honderd procent, zonder het gebruik van synthetische onzuiverheden, katoensamenstelling.Dergelijke producten worden gekenmerkt door hoge dichtheid, zijn niet doorschijnend, maar zijn tegelijkertijd zacht en aangenaam om aan te raken. De voordelen van katoen zijn hoge duurzaamheid, het vermogen om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen, gemak van wassen en strijken, absoluut hypoallergeen, niet-plakkerig aan uitglijden en uitstekende antistatische eigenschappen. De nadelen zijn snelle kleurvervaging en krimpen tijdens het wassen.

zijde

Zijde is een van de duurste stoffen die worden gebruikt voor het naaien van dekbedovertrekken. Het materiaal heeft een lange levensduur, de mogelijkheid om vocht uit het menselijk lichaam af te voeren en een elegante uitstraling. Vooral mooie zwarte en rode monochrome modellen, maar ook gedrukte producten met fotografische afbeeldingen. Zijde modellen behoren tot de categorie winter-zomerproducten, vanwege hun hoge thermostatische eigenschappen. De voordelen van zijde zijn onder meer bestandheid tegen verbleking en vervorming, evenals vuilbestendige eigenschappen van het materiaal.

Bovendien is zijde geen omgeving die bevorderlijk is voor de vitale activiteit van saprofyten, breekt niet wanneer uitgerekt, en accumuleert geen statische elektriciteit. De nadelen zijn onder meer de onmogelijkheid van bleekproducten en strenge eisen voor het wassen.Dus, het wassen van een zijden dekbedovertrek moet gebeuren met een speciaal poeder bij een watertemperatuur van maximaal +30 graden, en alleen op de handen. Het is verboden om het product in te drukken en los te schroeven, en strijken mag alleen aan de verkeerde kant. Tijdens het strijken, wordt het niet aanbevolen om een ​​steamer en een sprinkler te gebruiken, dit veroorzaakt vlekken op het product en bederft het uiterlijk. Bovendien zijn zijden modellen gevoelig voor uitglijden. Het is daarom aan te bevelen om sluitingen te naaien en bladen uit te rusten met elastische banden.

jacquard

Jacquard wordt ook veel gebruikt voor het naaien van beddengoed. Het bestaat uit katoen met toevoeging van viscosevezels. Het materiaal heeft een reliëfstructuur en lijkt op een tapijt, maar heeft een zachte textuur en voelt aangenaam aan. De voordelen van Jacquard-modellen zijn de hoge sterkte van producten, het vermogen om overtollig vocht af te tappen en goede thermostatische eigenschappen. Het materiaal is niet gevoelig voor ophoping van statische elektriciteit, is zeer goed bestand tegen slijtage en droogt snel na het wassen. Het nadeel van jacquard-producten is hun neiging om na veelvuldige wasbeurten een pellet te vormen, waardoor het dekbedovertrek er oud uitziet.

Satijn jacquard

Satijn-jacquard wordt ook vaak gebruikt als materiaal voor het naaien van dekbedovertrekken. Stof verschilt in een harmonieuze combinatie van een glad oppervlak en reliëfpatronen, prachtige glans en esthetische uitstraling. De voordelen van de modellen zijn de hypoallergene volledige stof, het vermogen om in de winter te gebruiken en hoge sterkte. Onder de minnen kan worden opgemerkt gladde oppervlakte dekbedovertrek en ongeschiktheid voor gebruik bij warm weer.

vlas

Lyon is een waardevol natuurlijk materiaal en onderscheidt zich door een zekere stijfheid en nodulairiteit van textuur. Linnen dekbedovertrekken hebben thermostatische eigenschappen en een matig bacteriedodend effect. Het materiaal kan het verschijnen en de reproductie van schimmelinfecties voorkomen en ontsteking van de huid elimineren. Linnenbed absorbeert perfect vocht en blijft droog. Dergelijke modellen zijn duurzaam, bestand tegen vervaging en zijn niet gevoelig voor het verschijnen van geelheid. Daarnaast zien linnen dekbedovertrekken met een uitsparing aan de voorkant er mooi uit met gewatteerde of verwarmde patchwork-dekens en passen ze perfect in het moderne interieur.De nadelen van linnenmodellen zijn hoge druk- en strijkproblemen, die echter meer dan gecompenseerd worden door de natuurlijkheid en hygiëne van het materiaal.

Badstof

Niet minder populair zijn badstof dekbedovertrekken, die uitstekende absorberende eigenschappen hebben en niet moeten worden gestreken. Als grondstof voor dergelijke modellen kunnen worden gebruikt als een volledig natuurlijke materialen, en stoffen met de toevoeging van synthetische stoffen. Interessante opties zijn dekbedden van microvezel en bamboe. Ondanks hun verschillende herkomst, zijn beide materialen aangenaam aanvoelend, wegen weinig, zijn hypoallergeen en zijn niet gevoelig voor het verschijnen van schimmels en bacteriën.

Kleur oplossingen

Bij het kiezen van de kleur van de stof moet eraan worden herinnerd dat effen dekbedovertrekken van witte, lichtroze en lichtblauwe tinten de staat van zuiverheid en vrede symboliseren. Zwarte modellen dragen bij aan de stroom van energie en rode producten beschermen tegen angst en angst. Groene kleur staat voor sereniteit en rust, en paarse tinten brengen excentriciteit en experimenteren de ruimte in. Dekbedovertrekken met een klein patroon zijn goed voor een rustieke stijl en grijze linnen modellen passen perfect in een ecostijl.Geometrische patronen en oosterse motieven zullen een mysterie in de kamer brengen, terwijl tekeningen met grote rode bloemen je een romantisch gevoel zullen geven.

Handige tips

Bij het kiezen van een dekbedovertrek belangrijke factoren om te overwegen zijn onder meer:

  • om ervoor te zorgen dat lingerie langer meegaat, moet je kiezen voor modellen met toevoeging van synthetische stoffen, maar je moet ook geen volledig synthetische stoffen kopen - producten van deze kunnen statische elektriciteit accumuleren en zijn niet erg aangenaam om aan te raken;
  • als het model voor het hele jaar door wordt aangeschaft, is de grof calico of popeline de beste optie;
  • als je een briljant ondergoed in plaats van zijde wilt hebben, kun je satijn kopen: het is veel goedkoper, en het ziet er net zo goed uit;
  • bij het kiezen van een dekbedovertrek als geschenk, is het beter om cambric- of jacquard-patronen te gebruiken, maar als het geld het toelaat, is het beter om zijde te kiezen;
  • gebreide modellen zijn meer geschikt als dekbedovertrekken voor dekbedden;
  • bij het kiezen van een product, moet je kijken of de kleur van de stof en de draad hetzelfde is, en ook de kwaliteit van de behandeling van de interne naden en de geometrie van de steken controleren; bovendien moet het dekbedovertrek uit één stuk weefsel bestaan: de aanwezigheid van naden is onaanvaardbaar;
  • Voordat u koopt, moet u het product ruiken en als u een onaangename chemische geur ontdekt, moet u weigeren het te kopen.

Hoe je een dekbedovertrek kiest, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer