Linnen beddengoed: tips over hoe te kiezen en te verzorgen

 Linnen beddengoed: tips over hoe te kiezen en te verzorgen

Slaap is een integraal onderdeel van het menselijk leven, daarom moet de keuze van beddengoed sets serieus worden genomen. De beste optie is linnen van natuurlijke stoffen, bijvoorbeeld van vlas. Dit materiaal laat de huid ademen, het absorbeert vocht goed en irriteert de epidermis niet. Linnen beddengoed kan tot 200 keer worden gewassen zonder het esthetische uiterlijk te verliezen.

Geschiedenis van

Linnen van vlas is vrij duur. Dit komt door de complexiteit van de productie: de verwerking van grondstoffen kost veel tijd vanwege de aard van de plant.Alvorens de grondstof voor het vervaardigen van weefsel te weven, is het noodzakelijk om de vezel zelf uit de huid van de plant te extraheren. Er wordt aangenomen dat vlas begon te groeien op het grondgebied van het oude Rusland. Oorspronkelijk verscheen deze plant in het Verre Oosten en in Egypte. Len werd zeer gewaardeerd, daarom, evenals waardevolle soorten bont, kon dienen als een analoog van geld.

Speciale functies

Vlas is een tamelijk dichte stof. Sommigen beschouwen het als te ruw en met weerhaken. Dit materiaal heeft echter een aantal belangrijke voordelen.

 • Milieuvriendelijkheid. Vlas wordt tijdens de rijping niet door scheikundigen verwerkt.
 • Opneembaarheid. De stof absorbeert snel vocht en wordt ook snel droog.
 • Thermische geleidbaarheid. Met vlas kunt u op elk moment van het jaar de natuurlijke lichaamstemperatuur handhaven.
 • Ademend materiaal. Dankzij deze eigenschap is slapen op een linnen bed zeer comfortabel.
 • Hoge slijtvastheid.
 • Vormt geen pellets.
 • Niet geëlektrificeerd.
 • Niet vatbaar voor schimmelvorming, heeft een antibacteriële werking op de menselijke huid.
 • Veroorzaakt geen irritatie en allergieën.
 • Het heeft een massage-effect op de opperhuid (door de reliëfstructuur).

Naast positieve eigenschappen heeft vlas echter ook negatieve eigenschappen:

 • aarzelt snel;
 • geeft merkbare krimp bij het wassen met gebruik van heet water;
 • slecht afgevlakt;
 • slechte vorm;
 • onbewerkte uiteinden ike hard.

species

Onderscheid grondstoffen door verwerkingsmethode.

 • Melange. Gebruikte vezels van verschillende tinten.
 • Afgedrukt. Het afgewerkte materiaal is geverfd.
 • Gebleekt. Gekleurde vlekken worden met alkali uit het materiaal verwijderd.
 • Veelkleurig. Er worden draden van verschillende kleuren gebruikt.
 • Kislovanny. Zwavelzuur wordt gebruikt om zacht gemaakt vlas van een mooie grijze kleur te produceren.
 • Effen geverfd. Het wordt gemakkelijk in de gewenste kleur geverfd.

Vezelweeftechniek

Linnenstof verschilt ook in vezelweeftechniek:

 • fijn gebreid;
 • gecombineerd doorschijnend;
 • linnen;
 • leno opengewerkte (voornamelijk gebruikt voor decoratieve onderdelen);
 • jumbo jacquard.

Hoe te kiezen?

De kosten van een linnenset mogen bij aankoop niet de belangrijkste indicator zijn. Er bestaat altijd het risico van het kopen van nepproducten (dat wil zeggen, een beddengoedpakket van synthetische materialen dat geen vocht absorbeert en na verloop van tijd pellets vormt) of een gemengde vezel van vlas en katoen.De laatste optie is niet slecht, omdat het bed zachter en gevoeliger aanvoelt. Ook kunt u als alternatief voor natuurlijk vlas een set linnen kopen met de toevoeging van lavendel of viscose.

Het is noodzakelijk om aandacht te besteden aan het weven van vezels: ze moeten nauwsluitend in elkaar passen zonder holtes te vormen. Dunne vezels gaan erg lang mee en worden onbruikbaar. Van groot belang is de geur van het product. Als de geur van verf afkomstig is van bedlinnen, betekent dit dat deze van slechte kwaliteit is en dat de kleurtekeningen na de eerste wasbeurt vervaagd zijn. Alle afbeeldingen moeten aan beide zijden van het product symmetrisch zijn. Een keurmerk kan worden aangegeven door een label dat de temperatuur aangeeft bij het wassen op 60 graden.

Het is wenselijk dat de naad dubbel is en niet enkelvoudig, aangezien de naad de neiging heeft snel uiteen te lopen. De sterkte van de naad hangt af van de sterkte van de gebruikte draden en hun geschikte maat. Het is ook belangrijk dat het kleurengamma overeenkomt met de algehele toon van het linnen. Het komt voor dat kopers alle slaapattributen apart aanschaffen: kussenslopen, lakens, dekbedovertrekken.Met de juiste benadering van de keuze, kunt u een zeer originele bedset krijgen.

Let bij het kiezen van een bedset op het bedrijf dat dit product produceert. Een groot assortiment linnenproducten wordt in het buitenland gemaakt. Ze zijn vrij duur, vanwege de decoratie van linnenpatronen door handmatig borduren. Maar Russische fabrikanten kunnen bogen op hoogwaardige en mooie producten.

fabrikanten

Vlas is een speciaal materiaal. Sinds de oudheid zijn er twee plaatsen waar de vlasproductie rijke tradities heeft - Kostroma en Wit-Rusland. In Kostroma worden linnenproducten al meer dan 8 eeuwen geproduceerd. Hier bevindt zich het grootste aantal linnenfabriekjes, vergeleken met andere Russische steden. Kostroma vlas is van hoge kwaliteit. Beddengoed geproduceerd in Kostroma-fabrieken is erg in trek, daarom zijn verschillende bedrijven die betrokken zijn bij dit materiaal binnen dezelfde stad niet concurreren.

In Wit-Rusland is vlas de basis van de textielindustrie. Eerder werden nationale kostuums genaaid, en nu beddengoed.Tegen de achtergrond van de dominantie van de textielmarkt, werden linnenproducten nog meer gewaardeerd door kunstmatige grondstoffen.

Hoe te geven?

Meestal aan de binnenkant van het linnen (dekbedovertrek, kussensloop) is er een label met gedetailleerde aanduidingen met betrekking tot de zorgregels voor deze set. Je kunt linnengoed wassen met je handen of met een typemachine. Zastiryvat-linnen moet onmiddellijk worden aangebracht, als u het vlekken vindt, aangezien oud vuil niet kan worden gewassen. Als er ritsen en knopen op het beddengoed zitten, moeten deze voor het wassen worden vastgemaakt. Geconcentreerd poeder mag niet in direct contact komen met het materiaal, dus wordt het verdund met water. U mag de auto niet met linnen "tegen de oogbollen" verstoppen - u moet minstens een halve tank vrijlaten, zodat het wasgoed goed wordt gespoeld.

Gekleurd linnengoed gewassen met de toevoeging van een speciaal reinigingsmiddel waarmee u de helderheid van de tinten kunt behouden. Als wit of grijs linnen in water van 60 graden kan worden gewassen, kleur dan - alleen op 40 graden. De eerste drie wasbeurten van linnenproducten, of deze nu wit of gekleurd zijn, moeten afzonderlijk van andere dingen worden uitgevoerd.Het is een feit dat vlas stoffen uitscheidt die het uiterlijk van andere weefsels nadelig kunnen beïnvloeden. Vervolgens wordt de concentratie van natuurlijke enzymen weggespoeld en is het mogelijk om vlas en bed of kleding van andere materialen gezamenlijk te wassen.

Als linnen van wit linnen erg vervuild is, helpt koken om ermee om te gaan. Meng hiervoor 1 eetlepel frisdrank en wasmiddel in 1 liter water. Om een ​​kilogram linnen te koken, heeft u 6 dergelijke brouwsels nodig. Koken duurt ongeveer 2 uur. Wanneer het proces is voltooid, moeten de dingen in de pot (bekken) blijven totdat deze volledig is afgekoeld en vervolgens grondig worden gespoeld in warm water.

Bij het schoonmaken van bedlinnen mogen bleekmiddelen die enzymen of chloor bevatten niet worden gebruikt, omdat deze stoffen de vlasstructuur vernietigen. Het draaien van bedkenmerken wordt uitgevoerd in een centrifuge bij 600 toeren (maximaal toelaatbaar). Als u voor een intensere modus kiest, blijven vouwen op de stof achter, die moeilijk recht te zetten zijn, zelfs met behulp van een strijkijzer. Wees niet bang om linnen van vlas te kopen, als het bij de eerste aanraking onbeschoft en stekelig leek.Na verschillende wasbeurten wordt het materiaal veel zachter. Als u het bed met de hand wast, hoeft u het niet uit te wringen door het te draaien - u kunt het wasgoed beter ophangen en het water laten weglopen. Als het wasgoed in een centrifuge was uitgewrongen, moet het aan het eind van de was onmiddellijk worden verwijderd en alle vouwen recht worden gezet.

Gebruik geen gespecialiseerde technische middelen voor het drogen van vlas, omdat vlas vaak sterk krimpt. Welnu, als het bed kan worden gedroogd in de frisse lucht, dan erodeert het goed en geeft het een aangename frisheid. Strijk vlas in een natte staat met een maximale ijzertemperatuur van 150 graden. Als de set zijn vroegere glans heeft verloren, moet deze vanaf de voorkant worden gestreken. Na het strijken moet de stof enigszins vochtig blijven. Daarna wordt het wasgoed weer uitgehangen tot het helemaal droog is.

Nadat het wasgoed volledig droog is, moet het worden opgevouwen en in de kast worden opgeborgen. Witte vlas en kleur niet samen opslaan, omdat dit mogelijke vlekken op plaatsen van contact kan zijn. Het is belangrijk dat het materiaal niet in direct zonlicht valt en als u de set in een canvas tas verwijdert voor opslag, gaat de helderheid van de kleuren op het bed langer mee.Als u een hoogwaardige vlasset kiest en de aanbevelingen opvolgt om er voor te zorgen, dan zal het wasgoed lang meegaan en een mooie uitstraling behouden.

Waar te kopen?

Linnen is vrij moeilijk te vinden in winkels, omdat dergelijke kleding duur is en niet iedereen het leuk zal vinden vanwege de onopvallende kleuren. De eenvoudigste manier om uw favoriete set op internet te bestellen. De uiteindelijke kosten van beddengoed worden bepaald door het merk en het groottebereik. De prijs kan oplopen van 100 tot 150 dollar.

beoordelingen

Degenen die lakensets kochten, merkten op dat ze werden aangetrokken door de natuurlijkheid van de stof en interessante kleuren (crème, lichtbruin). Negatieve beoordelingen houden vooral verband met subjectieve gevoelens (te grof weefsel) en grondstoffen van lage kwaliteit.

Hoe je het juiste linnen uit vlas kunt kiezen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer