Coatings voor speeltuinen: de types en subtiliteiten van keuze

 Coatings voor speeltuinen: de types en subtiliteiten van keuze

De speeltuin moet niet alleen comfortabel zijn, maar ook veilig. Dat is de reden waarom aan kwesties gerelateerd aan de dekking van het speelgebied speciale aandacht wordt besteed. Jarenlang werd het land bedekt met zand of gras werd gekweekt, maar tegenwoordig zijn ze vervangen door modernere technologieën.

Wat moet de dekking zijn?

Psychologen bewezen vele jaren geleden dat kinderen zich het meest harmonieus ontwikkelen in omstandigheden waarin ze niet beperkt zijn tot vragen over kennis met de wereld om hen heen. Kinderen hebben adequate omstandigheden nodig om hun interpersoonlijke en fysieke activiteit te verbeteren, en het is de speeltuin die hierin een grote rol speelt.

Daar oefenen kinderen hun communicatieve vaardigheden goed uit en kunnen actief bewegen, rennen en springen. Maar veel ouders omringen hun kinderen zo zorgvuldig dat zij, uit angst voor letsel, het kind verbieden niet alleen de faciliteiten van het terrein te beklimmen, maar zich ook vrij te bewegen.

Zo'n kinderopvang is absoluut niet nodig. Bovendien is het helemaal niet verantwoord - moderne speeltuinen zijn zo uitgerust dat het risico op kneuzingen en verwondingen door een kleine shustrik tot een minimum wordt beperkt.

De ingebruikname van apparatuur voor spelruimten is onderworpen aan de voorschriften en wordt uitgevoerd in strikte overeenstemming met de vereisten van GOST, die, onder andere, het gebruik van bepaalde coatingmaterialen regelen.

Volgens het GOST R 52169-2012-document moeten locaties noodzakelijkerwijs een schokabsorberende coating hebben. De mate van schokabsorptie wordt berekend op basis van speciale criteria, rekening houdend met de maximale hoogte waarmee de baby kan vallen en niet breken - deze parameter wordt gebruikt als basis voor het bepalen van het optimale type coatings op de sites.

De wet verbiedt de inrichting van kinderruimten met asfalt en betonnen bestrating - deze materialen hebben niet de nodige veerkracht, die ernstige schade kan veroorzaken als kinderen vallen - de coating moet veilig zijn.

Het grasterrein, dat in voorgaande jaren gebruikelijk was, is ook ongeschikt - de mate van elasticiteit is grotendeels afhankelijk van de gebruiksperiode, mate van slijtage en ook van weersfactoren (bijvoorbeeld met droge lucht, een afname van de temperatuur en ook na regen neemt de parameter aanzienlijk af). Daarnaast wordt het gebruik van materialen met een hoog abrasief effect, zoals steenslag, kiezels en andere bulkmaterialen, niet aanbevolen op de locaties.

Alleen speciale vloerbedekkingen zijn toegestaan ​​voor gebruik op de pads.waarvan het niveau van elasticiteit niet afhankelijk is van atmosferische factoren. Bovendien moeten ze een lange operationele periode hebben. Gebruikte materialen moeten antislip en dempend zijn. Het materiaal moet voldoen aan hygiënische en hygiënische normen, het mag geen schadelijke stoffen bevatten en bij gebruik vluchtige toxische elementen afgeven.

species

Als alles duidelijk is met de sites op openbare plaatsen, rusten de eigenaren van hun eigen huisjes vaak een kinderhoek op de oude manier in, in slaap te vallen met rivierzand. Het onbetwiste voordeel van een dergelijke dekking is de waarde ervan. Bovendien wordt het zand beschouwd als een duurzaam en vrij zacht materiaal, dat ideaal zijn hoofdtaak vervult: het absorbeert een sterke slag, waardoor de kans op verwondingen, wonden en kneuzingen kleiner wordt.

Maar het gebruik van zand heeft zijn nadelen:

  • snel overgedragen buiten het geselecteerde speelgebied;
  • kan in de ogen, neus en mond van de baby komen;
  • scherpe stokken, glas en ander puin kunnen in het zand worden verborgen;
  • katten en honden gebruiken vaak zanderige gebieden om aan hun natuurlijke behoeften te voldoen;
  • bij regenachtig weer absorbeert het zand snel vocht, wordt het zwaar en lijkt het door de consistentie op een moddermengsel en droogt het erg langzaam.

Het gazon is niet minder populair bij huiseigenaren - het gras, bestand tegen vertrapping, ziet er esthetisch mooi uit, is aangenaam voor het oog en zorgt voor een goed humeur voor volwassenen en kinderen. Deze coating onderscheidt zich door hoge milieuvriendelijkheid, natuurlijkheid en goede afschrijvingseigenschappen.

Tegelijkertijd heeft het gras constante zorg nodig, het moet vaak worden bewaterd, gesneden, afval verzamelen en ook worden gezaaid op vertrapte of verbrande gebieden. Bovendien verstoppen zich vaak wormen, slakken en andere ongewenste insecten in het gras. Een ander probleem in verband met natuurlijk gras is onkruid. Om ervan af te komen, is het vaak nodig om toevlucht te nemen tot chemicaliën die de baby kunnen beschadigen, astma kunnen veroorzaken of allergieën kunnen ontwikkelen.

De prijs van een dergelijke coating is ook belangrijk - hoogwaardig gazon is duur, dus is het raadzaam om gras te combineren met meer duurzame en veerkrachtige oppervlakken in het recreatiegebied.

Het is ook niet nodig om grind of steenslag te gebruiken als afdekmateriaal. Als je valt, kan een baby zich bezeren aan zijn uitstekende delen en een sterke slijtage krijgen. Bulkmaterialen worden vaak verspreid over de site ver buiten de speelzone. Als je echter nog steeds vastbesloten bent stenen te gebruiken, is het beter om voorrang te geven aan inloopgraniet, wat minder traumatisch is.

Meer geavanceerde huiseigenaren schakelden over naar moderne soorten coatings.

Tartan coating

Het wordt vaak gebruikt voor het regelen van loop- en fietspaden, maar ook op kinder- en sportterreinen. Vanuit technisch oogpunt is tartan een kruim van synthetisch rubber. Dit is een hypoallergeen materiaal dat zich onderscheidt door een hoge milieuveiligheid en de gebruikte kleurstoffen zijn altijd van natuurlijke oorsprong.

Het materiaal bestaat uit twee lagen: de onderste, gemaakt van gegranuleerd rubberkruim van een zwarte tint en de bovenste - gekleurd. Deze twee lagen coating zijn met polyurethaanlijm aan elkaar gehecht. Traditioneel worden dergelijke coatings in groen gemaakt, maar ze kunnen in bruine, felblauwe of gele tinten zijn.

Deze coating wordt op een dicht oppervlak geplaatst, optimaal - asfalt of beton door een speciale bulktechnologie.

De voordelen van het materiaal zijn onder meer:

  • weerstand tegen schuren en vertrapping;
  • de veiligheid van het materiaal;
  • weerstand tegen extreme temperaturen;
  • eenvoudige reiniging

De nadelen houden verband met hoge materiaal- en arbeidskosten voor de inrichting van een dergelijk platform - de materiaalkosten zijn hoog en de installatie vereist het gebruik van de diensten van professionals.

Plastic modulaire coatings

Dergelijke materialen zijn speciale modules die volgens het inklapbare principe zijn verbonden, terwijl bevestigingsmiddelen via kleine sloten zijn verbonden.

Dit is een redelijk goedkoop materiaal, bovendien regelen fabrikanten vaak promoties en geven ze kortingen, vooral in het laagseizoen. Producten zijn bestand tegen een breed temperatuurbereik, de coating verliest onder invloed van regen en sneeuw zijn prestatiekenmerken niet en transporteert ook belastingen tot 200 ton per vierkante meter. Plastic modellen zijn duurzaam, ze kunnen meer dan tien jaar trouw dienen. Bovendien vereist de opstelling geen speciale vaardigheden en gereedschappen, en het reinigen van dergelijk materiaal is eenvoudig en gemakkelijk. Het is een ideale keuze voor zomerhuisjes, kleine huispercelen. Plastic coatings bieden het kind maximale bescherming en veiligheid.

Maar deze coating is best moeilijk, en hiermee moet rekening worden gehouden, omdat de baby bij het vallen erg pijnlijk kan zijn.

Platen van polypropyleen en polyethyleen

Dit zijn praktische polymere materialen die zich onderscheiden door weerstand tegen vertrapping, goede tolerantie van lage temperaturen en geometrische stabiliteit.De platen hebben een geribbeld oppervlak, zodat het kind niet op een dergelijke coating kan glijden en vallen. Een leuke bonus is de prijs, die redelijk betaalbaar is in vergelijking met vele andere materialen.

Tegelijkertijd is de levensduur van dergelijk materiaal iets lager dan die van kunststof, en de keuze van kleuren is vaak beperkt.

Rubberen tegels

Een zeer goede optie voor het maken van speelplaatsen is een rubberen veiligheids tegel, die vanuit een operationeel oogpunt niet onderdoen voor een Taratan coating met slechts één verschil: naden worden gevormd tussen modules van rubberen tegels, die wanneer gelegd op een ongelijke ondergrond een losse hechting van panelen kan veroorzaken. Om dit te voorkomen, wordt eerst een speciale primer op basis van polyurethaanlijm op het oppervlak aangebracht en worden de modules grondig met een roller over de coating gerold en met een speciale hamer getikt. Het installatieproces vereist tijd en moeite, hoewel er geen speciale apparatuur vereist is voor de installatie. Het is belangrijk dat u in geval van schade aan een dergelijke coating eenvoudig één module vervangt en niet de hele coating demonteert.Rubbertegels zijn bestand tegen ongunstige atmosferische factoren en chemische reagentia.

Het nadeel is te wijten aan het feit dat een dergelijke tegel water passeert, daarom is het noodzakelijk om de coating op een helling van 2-3 graden te monterenzodat het water niet stagneert onder het rubber, waardoor ideale omstandigheden worden gecreëerd voor de reproductie van schimmels en andere pathogene micro-organismen.

Kunstgras

Dit is een nogal interessante rolcoating die echt levend gras visueel imiteert, maar zijn kenmerkende nadelen niet heeft.

Het kopen van een dergelijke coating is heel nuttig en praktisch, kinderen vinden het prettig om op het gras te lopen en te liggen, maar het hoeft niet te worden bewaterd, gemaaid, gevoed met organische en minerale meststoffen. Plastic gras veegt niet af en vervaagt niet in de zon, het rot niet onder invloed van een hoge luchtvochtigheid. Bovendien geeft het geen vlekken op kleding, in tegenstelling tot dit.

Deze mat is ideaal voor huisstyling, omdat de coating de nodige dempingslaag heeft, wat de belasting van de benen en wervels bij het springen en vallen aanzienlijk vermindert, maar in alle eerlijkheid merken we dat wanneer het kind valt, het nog steeds mogelijk is om schaafwonden op de knieën en kneuzingen te voorkomen.

Zo'n gazon is alleen gemaakt van milieuvriendelijke materialen.Er zijn nadelen - het gras moet regelmatig worden gekamd, omdat het puin, scherpe steentjes, takjes en takken kan verzamelen, bovendien wordt het in de zon verwarmd, wat vaak ongemak veroorzaakt, vooral als kinderen graag op blote voeten lopen. Bij aankoop van een dergelijk materiaal moet speciale aandacht worden besteed aan de hoogte van het gras - te laag geeft niet het noodzakelijke verende effect en te hoog kan de verplaatsing van kruimels rond de locatie belemmeren.

De originele versie van het arrangement van sport of speeltuin wordt beschouwd als decoratieve chips. Deze term wordt zacht zaagsel of kleine houtsnippers genoemd, die de baby niet kunnen verwonden. Tegelijkertijd wordt deze coating heel gemakkelijk door een windvlaag weggeblazen, kan hij aan kleding kleven, en in de regen verliest hij snel zijn eigenschappen, en "zal de winter niet overleven" - elk jaar moet deze coating worden bijgewerkt. De moderne markt biedt een breed scala aan coatings voor elke smaak en elk budget. Maar met een beperkt budget kunt u proberen om hoogwaardige dekking met uw eigen handen te maken.

U kunt bijvoorbeeld autobanden op een noodle met een mechanisch snijmechanisme snijden, op een vel geotextiel garen dat met hars is geseald en met een pers worden geperst, bijvoorbeeld multiplex.U krijgt dus platen die na een dag op de site kunnen worden aangelegd.

Over het algemeen is het optimaal om verschillende materialen te combineren om veilige en comfortabele kinder- en sportlocaties te creëren. Voor het organiseren van een klein voetbalveld bijvoorbeeld, wordt kunstgras gemaakt en voor fietspaden is het beter om gewoon asfalt op te leggen of te vullen met hoogwaardig beton. En rondom de schommel- en gamingcomplexen lag lazilok een rubberen hoes. Zo wordt voor elke zone een maximale functionele en veilige omgeving gecreëerd, waarmee u een goed gepland territorium kunt regelen en geld kunt besparen.

Hoe te kiezen?

Welke coating u ook kiest, het belangrijkste criterium voor de doeltreffendheid ervan is de veiligheid van het kind. Daarom is het nodig om de voorkeur te geven aan zachte, milieuvriendelijke materialen van beproefde fabrikanten. Welnu, als het oppervlak van het speelgebied gemakkelijk kan worden onderhouden - niets mag voorkomen dat afval wordt opgeruimd en het materiaal wordt gewassen.

Het is aan te raden om kleine platen te vermijden, omdat bij intensief gebruik tussen de naden er gaten kunnen ontstaanwaarin een kind kan vastlopen en vallen. Optimaal leggen naadloze dekking.

Gebruik geen gevulde vloeren - na verloop van tijd kunnen spijkers naar de oppervlakte komen en het kind verwonden. Het is belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van het kind, omdat dit in grote mate bepalend is voor de mate en het type activiteit van de baby. Natuurlijk moet men de natuurlijke en klimatologische kenmerken van de regio en dienovereenkomstig de weerstand van de coating tegen hoge en lage temperaturen, het vermogen om zijn functies na bevochtiging te behouden, niet negeren.

Vergeet niet dat goed gekozen materiaal voor buitenopnames garant staat voor het veilige verblijf van uw kind op straat en uw gemoedsrust.

In de volgende video vindt u instructies voor het zelf leggen van een laag rubbergranulaat.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer