Gipssteen voor binnenhuisinrichting: kenmerken van gebruik en voordelen

 Gipssteen voor binnenhuisinrichting: kenmerken van gebruik en voordelen

Onder de grote verscheidenheid aan bestaande bouwmaterialen voor interieurdecoratie, geven veel steeds meer de voorkeur aan steen. Vooral als dit wordt vereist door de gekozen interieurstijl. Maar natuursteen is een duur materiaal, het gebruik ervan is niet altijd gerechtvaardigd. Daarom wordt het soms vervangen door een goedkopere tegenhanger die elke kamer kan versieren: gipssteen voor interieurdecoratie. Kenmerken van gebruik en voordelen van dit soort materiaal trekken veel consumenten op de markt van bouwproducten aan.

kenmerken van

Als we de natuursteen en het gips vergelijken, kunnen we een aantal voordelige eigenschappen vaststellen. Uiterlijk is het bijna onmogelijk om een ​​natuurlijke versie van een kunstmatige te onderscheiden, de laatste lijkt zeer de moeite waard. Maar voor de interieurdecoratie van het appartement is het decoratieve materiaal ook handig omdat het veel lichter is dan de natuurlijke tegenhanger. Dit betekent dat de installatie veel eenvoudiger is. De belasting op de muur is klein en bijgevolg zal het materiaal beter vasthouden.

Steen kan met de hand worden gemaakt. Om de kosten van materiaalverwerking te verminderen, kunt u in eerste instantie een steen met een glad oppervlak maken.

Gipssteen is beter bestand tegen schadelijke effecten dan zijn natuurlijke tegenhanger. Het is handig om kunstmatig materiaal te wassen, bovendien is het bestand tegen vervuiling. Met een gevarieerd kleurenpalet kunt u de beste optie voor afwerking kiezen.

Om een ​​dergelijk afwerkingsmateriaal met uw eigen handen te maken, is het noodzakelijk om anhydride, gips, water en de benodigde vorm te gebruiken. Het is het beste om een ​​siliconenbasis te gebruiken voor deze doeleinden, het is meer kneedbaar en plastic, en daarom ziet de afgewerkte steen er natuurlijker uit. Maar samen met de siliconenvorm gebruiken ze metalen, houten, plastic containers.Dit proces is echter arbeidsintensief en tijdrovend. Daarom is het meer vertrouwd en handiger om kant-en-klare stenen te gebruiken.

Voors en tegens

Bij gebruik van deze of andere decoratieve materialen worden hun voor- en nadelen altijd onthuld. Dit blijkt uit beoordelingen van consumenten die deze afwerkingsopties al hebben gebruikt. Als we het hebben over gipsen steen, zijn de kopers meestal tevreden over de technische en decoratieve eigenschappen van dit materiaal.

De voordelen omvatten de volgende kenmerken:

 • lichtgewicht van de tegel, waardoor u deze op elk oppervlak kunt monteren;
 • installatiegemak, waarvoor geen speciale vaardigheden vereist zijn, en absoluut iedereen die dit materiaal gebruikt, kan reparaties met eigen handen uitvoeren;
 • De samenstelling van het materiaal bevat milieuvriendelijke componenten, die het gebruik van gipssteen veilig maakt;
 • een groot bereik stelt u in staat de gewenste kleur en textuur te kiezen, wat de keuze van ontwerpoplossingen niet beperkt;
 • tegel is betaalbaar, variërend van 380 tot 800 roebel per vierkante meter;
 • tegels uit gips houden de warmte goed vast, laten geen geluid toe en zijn geen brandgevaarlijke materialen.

De nadelen zijn veel kleiner.

 • Bij het leggen van tegels in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid is extra oppervlaktebehandeling en materiaal nodig. De wanden worden behandeld met een primer en het afgewerkte oppervlak - met acrylvernis.
 • Gips is een kwetsbaar materiaal, dus je moet voorzichtig zijn bij het transport en het repareren.

Subtiliteiten van installatie

Je kunt zo'n steen op elk oppervlak leggen, zelfs op hout en gipsplaat. Alleen in dit geval is extra voorbehandeling van het oppervlak vereist. Voor een houten wand is het aangewezen om de kist te installeren en waterdicht te maken. Met een betonnen en stenen oppervlak is alles eenvoudiger, maar een zorgvuldige nivellering van het oppervlak kan niet worden voorkomen. Het moet schoon en soepel zijn.

De muren zijn overal anders, het is noodzakelijk om rekening te houden met alle nuances.

Van hoe goed de muren zijn voorbereid, hangt af van het proces van het leggen van tegels en de tijd van de verdere werking ervan. Daarom moet speciale aandacht worden besteed aan de voorbereiding van het plein.

 • De muren zijn schoongemaakt van vuil en stof.
 • Barsten, onregelmatigheden, putten close-up met stopverf.
 • Als de wanden uitgesproken onregelmatigheden hebben, moet u gipsplaat gebruiken.
 • Alle verbindingen sluiten voorzichtig af en bedekken het oppervlak met stopverf.
 • Dek vervolgens af met een primer, indien nodig, doe het twee keer, wachtend tot de eerste laag droog is.
 • Verwerk ook de muur als deze een schimmel heeft. Het is niet genoeg om het gewoon te verwijderen, je moet de muur goed afdrogen en het dan behandelen met een primer.
 • Als er een oude coating op de muren zit, moet deze volledig worden verwijderd. Dit geldt voor verf, behang, decoratieve pleister.

Het voorbereide oppervlak wordt behandeld met een primer. Gebouwen met een hoge luchtvochtigheid worden behandeld met een speciale samenstelling die schimmel en meeldauw voorkomt. U kunt een gipsen steen lijmen met een cementlijmmortel, die met een getande lijmkam op de muur wordt aangebracht. De lijm droogt zeer snel, dus het is niet nodig om meteen veel te verdunnen. Het moet proberen aan te passen hoeveel het voor een bepaalde tijd blijkt te zijn.

Dit is een heel belangrijk punt, omdat de kwaliteit van de lijm afhankelijk is van de kwaliteit van de lijm. Het kan van verschillende typen zijn.

 • Droge mix, op basis van cement. Zorgt voor een goede hechting op het oppervlak, maar krimpt.
 • Droge mix met een gipsen basis. Meest geschikt voor gipstegels, vanwege de samenstelling.
 • Kan gebruiken lijm die beschikbaar is voor tegels, evenals vloeibare nagels en mastiek. Elke compositie bevat instructies voor de voorbereiding en het gebruik van het materiaal.

Bij het afwerken is het vaak nodig om de tegel in tweeën te snijden of in te hakken, waardoor deze de gewenste vorm krijgt. Dit is eenvoudig te doen met een ijzerzaag en de nodige gaten kunnen worden geboord met een boormachine. Om tegel goed gedokt op de buitenste hoeken, grinder een snede maken. Vervolgens wordt de rand gemalen met schuurpapier.

Om de paneelkwaliteit in te delen, moet u eerst een opmaak maken. Om dit te doen, moet je het niveau gebruiken en een lijn tekenen waarlangs de eerste rij wordt uitgelegd.

Het leggen begint vanaf de benedenhoek tot het centrale deel. De steen kan in gelijkmatige en ongelijkmatige rijen worden gelegd, waarbij de naden achterblijven, die vervolgens worden verzegeld met een pleister, gips, albast en cementbasis. In het werk gebruiken ze een smalle spatel, ze gedragen zich netjes en proberen de tegels niet te bedekken. Als het oppervlak vuil is, moet u de oplossing onmiddellijk met een natte spons verwijderen.

Als de kleur van de voeg na volledige droging niet was zoals ik het graag zou willen zien, kunt u de naden met een dunne borstel beschilderen met acrylverf. Het oppervlak kan worden gecoat met acrylvernis, het geeft glans aan de muren en dient als bescherming tegen schadelijke invloeden.

Afwerkingsopties

Tegenwoordig zijn gipstegels vaak te vinden in verschillende interieurs. Het ziet er stijlvol en origineel uit, en door er bepaalde gebieden in het appartement of huis op te tekenen, kun je de gekozen stijl van de kamer benadrukken, je richten op specifieke oppervlakken en details. Het gebruik van een dergelijke decoratie kan de ruimte transformeren.

Kenmerken van gipsen steen zijn dat het interessant is in het ontwerp van bepaalde elementen en eenvoudigweg onmisbaar is voor het creëren van het originele interieur. Als je de hele kamer daarmee bedekt, is deze waarschijnlijk verloren, hoewel deze optie ook geschikt is met de juiste decoratie en decorkeuze. Alleen een kamer, compleet met stenen afgewerkt, kan zich uiteindelijk vervelen en de reparatie duurt nog geen jaar.

Gips tegels worden actief gebruikt in combinatie met andere materialen. Het is heel mooi met zijn hulp je kunt de open haard, evenals het gebied in de buurt ervan regelen. En het ziet er erg harmonieus uit, vooral als u de juiste decorelementen selecteert.

 • Kolommen, bogen, accentmuren zijn op deze manier ontworpen. In elke kamer is een plek voor deze steen, je hoeft alleen maar vakkundig zijn onbeperkte mogelijkheden te gebruiken. Waar te gebruiken zal worden ingegeven door uw eigen intuïtie, smaak, gevoel voor stijl.
 • In de keuken met het, kunt u de toog en zelfs een werkruimte regelen. Goed geselecteerde meubels zullen de algehele stijl benadrukken.
 • De inkomhal, versierd met gipsen tegels, dompelt de persoon onder in een mysterieuze atmosfeer. Onmiddellijk wordt het interessant: wat anders zal de eigenaar verrassen?
 • Zo'n stenen oppervlak is geschikt voor een badkamer. Met behulp van verschillende texturen van steen en tinten, kunt u een zeer interessant ontwerp maken. Maar u moet niet vergeten om extra oppervlaktebehandeling te doen.
 • Vanwege de verschillende kleuren, kunt u de ruimte visueel wijzigen. Om de kamer mysterieuzer en gezelliger te maken, helpen donkere tonen je te ontspannen. En licht zal de ruimte uitbreiden en de kamer plechtiger en eleganter maken.
 • Balkons en loggia's kunnen ook een origineel uiterlijk krijgen met gipssteen en een gezellige hoek creëren voor ontspanning. In een landhuis is gipssteen perfect voor het decoreren van een veranda of een terras.

     Kortom, de opties voor het gebruik van dit afwerkingsmateriaal - gewicht. U kunt uw fantasie laten zien of kant-en-klare versies van ontwerpoplossingen gebruiken.

     Hoe je een gipssteen neerlegt, zie de volgende video.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer