De subtiliteiten van het installeren van sockets in gipsplaat

De voordelen van wanden gemaakt van gipsplaten zijn onbetwistbaar: dit is zowel hittebestendigheid, geluidsisolatie en milieuvriendelijkheid, als ook de optimale prijs en snelheid van constructie van de constructie. In de fase van de primaire afwerking, voor het grootste deel, is elektrische bedrading in de muur gemonteerd, zijn schakelaars en stopcontacten geïnstalleerd. De regels van de montagebussen in de wand van de gipsplaat wijken enigszins af van de montage in wanden van beton of baksteen. Gipsplaten hebben echter enkele speciale kenmerken en hiermee moet rekening worden gehouden voordat het werk wordt uitgevoerd.

Speciale functies

Natuurlijk is de installatie van sockets in gipsplaat veel gemakkelijker in vergelijking met andere materialen, maar het heeft ook, voor al zijn verdiensten, onvolkomenheden.In het bijzonder is het uitermate gemakkelijk te verkruimelen en is het bij het werken niet toegestaan ​​om conventionele schroeven te gebruiken.

Ook wanneer met gipsplaat wordt gewerkt, is het gebruik van percussie-elektrische gereedschappen onaanvaardbaar. - alle werkzaamheden worden uitgevoerd met behulp van een boormachine en een speciaal gereedschap voor gipsplaat (bijvoorbeeld messen of decoupeerzaagbladen).

Bij het monteren van sockets in gipsplaat, moet u gespecialiseerde installatiedozen gebruiken, inbouwdozen (bekers) genoemd. Installatiebakken voor gipsplaatwanden verschillen van betonnen accessoires door de aanwezigheid van speciale bevestigingsmiddelen in hun constructie, die tegen de gipsplaat worden gedrukt.

Gipsplaat-laden worden, zoals hierboven vermeld, geproduceerd met een speciale montagemethode. Uiterlijk zien ze eruit als een plastic beker. Aan de voorkant zitten 4 schroeven. Twee van hen zijn boven de anderen. Ze zijn nodig voor het specifiek monteren van het stalen frame van de uitlaat zelf.

Andere tandwielen, die zich net onder bevinden, zijn verantwoordelijk voor het monteren van het substraat in de gipsplaat. Aan de onderkant van het glas wordt een gespecialiseerde persvoet geplaatst.Hun locatie kan worden geregeld met deze schroeven. Wanneer het aandraaien van de schroefvoet wordt aangetrokken door de GCR. Zo'n apparaat zorgt voor een betrouwbare installatie van de onderkant en biedt de garantie dat het stopcontact bij de eerste gelegenheid niet uit de muur springt.

In de gipsplaat twee methoden voor bedradingstoestellen en contactdozen gebruikt:

 • in de bouwfase;
 • in het stadium van afwerking werkt.

Kookgereedschap

Om het proces gemakkelijk en snel te laten verlopen, moet u zich zorgen maken over hulpgereedschappen:

 • Het belangrijkste hulpmiddel is een elektrische boormachine met een gespecialiseerde kroon, die niet alleen het proces versnelt, maar ook het werk vergemakkelijkt. De standaard kroon diameter voor dergelijke werken is 68 mm.
 • Meetlint voor het meten van de locatie van toekomstige verkooppunten.
 • Niveau van constructie om de juistheid van de installatie te controleren.
 • Marker of potlood voor markering.
 • Phillips-schroevendraaier - gebruikt voor het monteren van de socket en voor het bevestigen van de socket-core. Ze heeft ook elektrische draden gefixeerd.
 • Een eenvoudige indicator om te bepalen of er spanning op de draden zit of niet.

Een plaats kiezen

Bij het bepalen van de locatie van schakelaars en stopcontacten is het noodzakelijk om niet alleen de instructies en bouwspecificaties, maar ook het doel van de stopcontacten te volgen. Met andere woorden, de plaatsen waar huishoudelijke apparaten zich in de toekomst zullen bevinden: een koelkast, een split-systeem, een tv, enz., Moeten organisch worden geïntegreerd in de algehele inrichting van de kamer.

Tegenwoordig gebruiken veel mensen bij het installeren van stopcontacten Europese bouwvoorschriften, waarvan de aanbevelingen rekening houden met de afstand van de voetstukken van de vloer:

 • vanaf het niveau van de vloeren in elke kamer - 30 cm;
 • boven het werkgebied van de keuken (werkblad) - 120 cm;
 • voor wasmachine of vaatwasser - 100 cm;
 • voor schakelaars - 80 cm (het niveau van de puberende handen);

De afstand van de geplaatste elektrische bedrading tot de deur- en raamopeningen mag niet minder zijn dan 10 cm.

In principe is deze opstelling handig, maar soms is het nodig om van deze principes af te wijken.

Bijvoorbeeld, sockets in de keuken (meestal dubbel of driedubbel) worden meestal direct boven het werkblad gemonteerd. Een dergelijke opstelling maakt het mogelijk om huishoudelijke apparaten snel aan te sluiten en los te koppelen, wederom zonder te bukken.Parallel aan stopcontacten in de keuken, kunt u een waterafvoer installeren.

Evenzo is de hoge installatie van de uitlaat achter het aquarium gerechtvaardigd: aangezien het nodig is om meerdere elektrische apparaten aan te sluiten (verlichting, compressorsysteem, filter), en het is beter om deze hoger te plaatsen zodat de draden niet op de grond liggen.

Hoe te installeren?

De procedure is als volgt:

Gaten maken voor stopcontacten

Voordat u de gipsplaatuitlaat aansluit, moet u een gat voor het glas boren:

 • met behulp van een potlood is een plaats gepland waar de socket wordt bevestigd;
 • elektrische boor of schroevendraaier met een kroon op de gipsplaat wordt genomen;
 • het acute segment van de kroon wordt in het midden van het gemarkeerde merkteken geplaatst;
 • een gat wordt zorgvuldig geboord (als er geen boor is, kunnen decoupeerzagen worden gebruikt);
 • de gaten voor de schakelaars zijn ook gemaakt.

OP LET OP! Als op deze plaats een stopcontactblok wordt gepland, worden verticale lijnen op een afstand van 72 mm geplaatst. Het is net zo nodig dat de subwerkers gaan zitten zoals ze zouden moeten, met een aanhoudende rand die elkaar niet overlapt.

Nadat het gat is gemaakt, de materialen en alle gereedschappen zijn voorbereid, kunnen installatiewerkzaamheden worden gestart.Afhankelijk van de installatietechniek is de volgorde van werken ook anders. Als de elektrische kabel in de muur is bevestigd, hoeft u alleen nog de aansluiting te plaatsen en aan te sluiten.

En als wordt verondersteld dat elektrische draden op de buitenkant van de pier worden gegooid, wordt een groef in de gipsplaat gesneden, een elektrische draad getrokken en gefixeerd met een snelhardende verbinding (bijvoorbeeld albast). De uiteinden van de bedrading worden weergegeven op het aangegeven niveau op de vereiste plaatsen.

Remember! Zorg er bij het monteren van de uitlaat in de wand van het gipsplaat voor dat u een voorraad elektriciteitsdraad van ten minste 10 cm achterlaat, maar het is raadzaam meer te laten.

De volgende stadia van montagebussen zijn:

 • We monteren de doos. Voordat je het glas monteert, moet je met een mes een gat maken voor de draden aan de achterkant. Als u naar de behuizing van het glas kijkt, ziet u 4 schroeven, waarvan er 2 nodig zijn om de uitlaat zelf te bevestigen, en 2 - om de afstandsbenen te regelen. Eerst verwijderen we uit het gat van de elektrische draad en trekken ze door het glas. Vervolgens monteren we het glas in gipsplaat en bevestigen het met bouten van de andere kant met klemnokken.
 • Shpaklyuem.Meestal, na de installatie van de ondervloer en de test van de bruikbaarheid van het systeem, is het de beurt aan de primaire afwerking. Al na het drogen van de start- en eindlaag van stopverf, wordt de daaropvolgende installatie van de mof uitgevoerd.
 • We maken verbinding met het stopcontact. Zorg er vóór het aansluiten voor dat er geen spanning in de lijn zit (u kunt dit controleren met een standaardindicator). We verbinden de fasen "aarde" en "nul" aan de juiste contacten op de behuizing van de contactdoos en trekken de draden stevig aan zodat de elektrocontacten na een tijdje niet loskomen en de plastic behuizing niet begint te smelten.
 • Monteer de uitlaat in een glas. De sok is in een glas gemonteerd en met passende tandwielen erin bevestigd. Daarna installeren we het kunststof frame en de voorklep. Controleer de pasvorm op de muur; maak indien nodig de tandwielen van de elektroden los en voer de aanpassing uit.

Installatie van een stopcontact

In sommige gevallen worden in plaats van een bekende uitlaat met verborgen elektrische bedrading, op het oppervlak gemonteerde stopcontacten gebruikt.Voor hen is het niet nodig gaten in de wanden te boren en installatiedozen (glazen) te installeren. Ja, en de bedrading zelf wordt niet uitgevoerd onder de constructie van gipsplaat en op de bovenkant ervan.

Deze methode is niet erg aantrekkelijk vanuit een esthetisch oogpunt. Bovenste contactdoos - enorm. Draden langs de wanden strekken geen consistentie toe aan het interieur van de kamer. Maar in sommige afleveringen is dit gerechtvaardigd, vooral wanneer de afstand tussen de GCR-constructie en de betonnen wand te klein is - minder dan 45 mm, en er is geen vuist te maken.

Een andere bedrading, gelegd aan de buitenkant en bovenmodellen van stopcontacten, wordt vaak gebruikt in ontwerpideeën bij het versieren van kamers in de stijl van een loft, retro of steam-punk. In dergelijke gevallen worden gespecialiseerde brandwerende elektrische draden gebruikt in stabiele niet-brandbare isolatie. Ze kunnen ook in een gegolfde hoes zitten.

De bedrading wordt met behulp van klemmen aan de muur bevestigd en de socket wordt met schroeven, zoals een pad, elementair op de gipsplaat geschroefd. Het voordeel van deze regeling is dat u op elk moment de locatie van elektrische huishoudelijke apparaten en stopcontacten kunt wijzigenmet haar.

tips

Om sockets in gipsplaat te installeren is zo correct mogelijk uitgevoerd, Het is raadzaam om zich te houden aan de volgende aanbevelingen:

 • Houd rekening met de aanwezigheid van lege ruimte tussen de gipsplaat en het hoofdoppervlak van de muur (deze moet ten minste 4,5 cm zijn en het glas moet vrij in de basis worden geplaatst). Je kunt de basisbasis verdiepen met een stoot of beitel.
 • Zelfs in het stadium van het monteren van de constructie vanaf de gipsplaat, op de plaats van de geplande installatie van de uitlaat, voorkomt dit niet dat de bedrading met een marge van 20-30 cm naar buiten wordt gebracht.
 • Gebruik bij het installeren van meerdere apparaten het gebouwniveau voor een juiste markering en installatie van sockets.
 • De bedrading binnenin de constructie moet alleen bestaan ​​uit de bescherming van elektrische draden tegen mogelijke mechanische effecten (in een gegolfde mof) om hun schade tijdens installatie of gebruik te minimaliseren.
 • Houd er rekening mee dat u bij het maken van gaten een metalen profiel kunt tegenkomen waarop de GCR is gebaseerd. Gebruik een krachtige magneet om dit te voorkomen. Bevestig het aan de muur en ren langs het oppervlak, dus ontdek hetZit er een metalen profiel achter het plafond?
 • Als er echter een contact was met de metalen structuur, zou u niet moeten wanhopen. Omdat het niet nodig is om gaten voor stopcontacten naar een andere plaats over te brengen. Een fragment van het profiel dat het werk belemmerde wordt afgesneden met een schaar over het strijkijzer of met een eenvoudige beitel eruit geslagen (gebogen).
    • Het maken van reparaties, u hoogstwaarschijnlijk allemaal grondig berekend. Maar na een bepaalde periode kan het nodig zijn om een ​​extra schakelaar te installeren, u zult een foto moeten ophangen of de locatie van de wandlampen moeten veranderen. En dan kan de willekeurig gelegde bedrading een groot probleem zijn. Sinds een perforator of elektrische boormachine kunt u de verborgen bedrading veilig beschadigen en kortsluiten. Om dergelijke verrassingen te voorkomen, plaatst u de bedrading parallel aan de vloer en voegt u een paar beurten toe onder een hoek van 90 graden. Het is raadzaam om het legschema vast te leggen: schets een plan, schets of neem gewoon een foto van ten minste de telefoon. Binnen een paar jaar kunt u op elk moment zonder obstakels en twijfels muren boren zonder ongewenste gevolgen voor de elektrische bedrading.

    Het monteren van de uitlaat in een muur van gipsplaat is vrij eenvoudig en kan met uw eigen handen worden gedaan. Na alle bovenstaande aanbevelingen zal een dergelijke procedure zoals het installeren van stopcontacten in de wand van de GCR het meest correct en zo snel mogelijk worden geïmplementeerd.

    Zie de volgende video voor informatie over het selecteren en installeren van de achterklep in de gipsplaat.

    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer